Ο πιγκουίνος που παίρνει 10.000 υπνάκους την ημέρα
Για να προσέχει τη φωλιά του, ο πυγοσκελίς της Ανταρκτικής κοιμάται μόνο για λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά.
- Άφαντοι οι δύο δραπέτες - Με τέσσερις ώρες καθυστέρηση ενημερώθηκε η αστυνομία από τις φυλακές Κασσαβέτειας
- Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Όμπρεϊ Πλάζα, Τζεφ Μπαένα
- H στρατηγική του «αντανακλαστικού ελέγχου» του Πούτιν στην Ουκρανία - Τι εξηγούν δυτικοί αναλυτές
- Βαρκελώνη: Στο κρύο οι τουρίστες λόγω απαγόρευσης εξωτερικών σομπών
Ο πυγοσκελίς της Ανταρκτικής, ένα από τα είδη πιγκουίνου της λευκής ηπείρου, χρειάζεται περίπου 11 ώρες ύπνου την ημέρα.
Όχι όμως σε μία δόση, αλλά μοιρασμένες σε περισσότερους από 10.000 υπνάκους στη διάρκεια του 24ώρου, ανακαλύπτουν έκπληκτοι οι βιολόγοι.
Κατά μέσο όρο, οι πιγκουίνοι κοιμούνται μόνο για 4 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
Είναι ένα κόλπο που τους επιτρέπει να προσέχουν τη φωλιά για τυχόν αρπακτικά όταν ο σύντροφός τους λείπει στη θάλασσα για αναζήτηση τροφής, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.
Ελπίζουν ότι η μελέτη ειδών που κοιμούνται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι ο άνθρωπος θα βοηθήσει τελικά τους επιστήμονες να προσδιορίσουν σε τι χρησιμεύει ο ύπνος, μια συμπεριφορά που παρατηρείται σε όλα τα ζώα του πλανήτη αλλά παραμένει μέχρι σήμερα μυστηριώδης.
Διεθνής ομάδα ερευνητών ταξίδεψε στο νησί Κινγκ Τζορτζ της Ανταρκτικής, όπου αιχμαλώτισε 14 πιγκουίνους Pygoscelis antarcticus και τους τοποθέτησε σκουφιά με ηλεκτροεγκεφαλογράφο και επιταχυνσιόμετρο για την παρακολούθηση των κινήσεών τους.
Οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν επίσης τα πτηνά την ώρα που πρόσεχαν τις φωλιές τους και κατέγραψαν πόσο συχνά έκλειναν τα μάτια ή έγερναν το κεφάλι σαν να αποκοιμούνται.
Η ανάλυση των καταγραφών αποκάλυψε ότι οι πιγκουίνοι αποκοιμούνται κατά μέσο όρο 600 φορές την ώρα, μόνο για λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά.
Και, παρόλο που ο ύπνος τους ήταν διακεκομμένος, τα πουλιά έπεφταν σε βαθύ ύπνο, το στάδιο που είναι γνωστό ότι προσφέρει τη μεγαλύτερη ξεκούραση στον άνθρωπο.
Τα ευρήματα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση την άποψη ότι ο αδιάλειπτος ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου στη διάρκεια της ημέρας, λένε οι ερευνητές.
Σκοπεύουν τώρα να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία μελετώντας πιγκουίνους που κοιμούνται στην ανοιχτή θάλασσα, καθώς και φώκιες της Ανταρκτικής που κοιμούνται υπό το φως του ήλιου το ανταρκτικό καλοκαίρι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις