Bitcoin: «Μια πισίνα νερό» καταναλώνεται για κάθε συναλλαγή με το κρυπτονόμισμα
Οι αναρίθμητοι υπολογιστές που διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού για ψύξη.
Η πλατφόρμα του bitcoin δεν καταναλώνει μόνο πολύ ρεύμα αλλά και πολύ νερό.
Κάθε συναλλαγή με το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα του κόσμου καταναλώνει 16.000 λίτρα νερού, ποσότητα αρκετή για να γεμίσει μια πισίνα μεσαίου μεγέθους, εκτιμά μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Reports Sustainability.
Μεγάλες ποσότητες νερού απαιτούνται για την ψύξη των υπολογιστών που διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές, αλλά και για την ψύξη των θερμοηλεκτρικών σταθμών που τροφοδοτούν τους υπολογιστές αυτούς με ενέργεια.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας δεν χρησιμοποιείται στην παραγωγή χρήσιμου έργου
Στη διάρκεια του 2021 το bitcoin κατανάλωσε σχεδόν 1,6 τρισεκατομμύρια λίτρα νερού, υπολογίζει στη μελέτη ο Άλεξ ντε Βρις, διδακτορικός φοιτητής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.
Συγκριτικά, η ποσότητα νερού που απαιτείται για μια συναλλαγή με πιστωτική κάρτα είναι 6,2 εκατομμύρια φορές μικρότερη.
Και μέχρι το 2023, η συνολική κατανάλωση του bitcoin θα φτάσει τα 2,3 τρισεκατομμύρια λίτρα, προβλέπει ο ερευνητής.
Η μεγάλη κατανάλωση νερού έρχεται να προστεθεί στο τεράστιο ενεργειακό αποτύπωμα του bitcoin, το οποίο καταναλώνει σήμερα περίπου την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με την Πολωνία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
Σπατάλη
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας δεν χρησιμοποιείται στην παραγωγή χρήσιμου έργου, επισημαίνει ο Ντε Βρις. Το μεγαλύτερο μέρος καταναλώνεται για περίπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς χωρίς αντίκρυσμα.
Αυτό οφείλεται στην προσέγγιση τρόπο με την οποία λειτουργεί το bitcoin, γνωστή ως «proof of work».
Κάθε φορά που πραγματοποιείται μια συναλλαγή με το κρυπτονόμισμα, εξορύκτες από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να αναλάβουν τη διεκπεραίωση της συναλλαγής και να λάβουν την αντίστοιχη προμήθεια σε bitcoin.
Συγκεκριμένα, η συναλλαγή ανατίθεται στον πρώτο εξορύκτη που θα λύσει ένα περίπλοκο μαθηματικό πρόβλημα. Κάθε δευτερόλεπτο, εξορύκτες σε όλο τον κόσμο υποβάλλουν 350 πεντάκις εκατομμύρια υποψήφιες μαθηματικές λύσεις, από τις οποίες μόνο μία θα χρησιμοποιηθεί τελικά.
«Τα υπόλοιπα δεδομένα είναι υπολογισμοί που δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό και απορρίπτονται αμέσως» επισημαίνει ο Ντε Βρις σε δελτίο Τύπου.
Ο ερευνητής καλεί τώρα τους διαχειριστές του bitcoin να αλλάξουν την αρχιτεκτονική του συστήματος ώστε να περιορίσουν τη σπατάλη νερού και ενέργειας.
Αυτό έκανε το 2022 το λιγότερο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα ethereum, το οποίο υιοθέτησε την εναλλακτική προσέγγιση «proof of stake» και μείωσε έτσι την κατανάλωση ενέργειας κατά 99%.
- Θεσσαλονίκη: Μειωμένες παραγγελίες στα κρεοπωλεία για τα Χριστούγεννα – Ποιο κρέας παραμένει «βασιλιάς»
- Τότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της νέας Ferrari
- Λάκης Λαζόπουλος: «Αυτή είναι η τελευταία μου περίοδος στην τηλεόραση»
- Βεζένκοφ για το MVP της αγωνιστικής που πήρε από τον Ναν: «Αυτά είναι για να ασχολείται ο κόσμος»
- Καραμέρος: Κάποιοι βιάστηκαν να ξεγράψουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά το δίπολο δεν τσουλάει
- Οι φωτογραφίες που καθόρισαν το έτος 2024 μέσα από τα μάτια των NYT