Η επιστροφή του δικαστικού εφιάλτη του Νετανιάχου – Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει
Συνεχίζεται η δίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης
- Λονδρέζα υπόσχεται τεράστια αποζημίωση για τον εντοπισμό κλεμμένων κοσμημάτων και Hermes τσαντών
- Δικάστηκε 5 φορές σε 21 χρόνια για να βγει εκτός κάδρου των υπόπτων μετά από 28 χρόνια
- Το βιβλίο επισκεπτών της Ντάουνινγκ Στριτ αποκαλύπτεται για πρώτη φορά
- Η γερμανική αστυνομία πυροβολεί και σκοτώνει άνδρα σε αμόκ που έκλεψε εκσκαφέα
Στο σκαμνί αναμένεται να κάτσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από την επόμενη εβδομάδα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες διαφθοράς. Η δίκη του πρωθυπουργού είχε ανασταλεί μαζί με τις άλλες μη επείγουσες υποθέσεις μετά τις 7 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Times of Israel μετά τη λήξη της έκτακτης ανάγκης που έθεσε σε εφαρμογή ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, τα περισσότερα δικαστήρια επανέρχονται στην κανονική τους λειτουργία, με τη δίκη του πρωθυπουργού να έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στο δικαστήριο της Ιερουσαλήμ.
Ποιες υποθέσεις εκκρεμούν για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό
Οι δικαστικές περιπέτειες του Νετανιάχου ξεκινούν το 2019, ο Γενικός Εισαγγελέας Avichai Mandelblit άσκησε ποινικές διώξεις κατά του Νετανιάχου σε τρεις έρευνες που είναι γνωστές ως υποθέσεις 1000, 2000 και 4000.
- Στην υπόθεση 1000, ο Νετανιάχου και η σύζυγός του, Σάρα, κατηγορούνται ότι έλαβαν δώρα, μεταξύ των οποίων σαμπάνια και πούρα, από τον επιφανή παραγωγό του Χόλιγουντ Αρνον Μιλτσάν και τον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζέιμς Πάκερ σε αντάλλαγμα για πολιτικές χάρες.
- Η υπόθεση 2000 επικεντρώνεται στις κατηγορίες ότι ο Νετανιάχου διαπραγματεύτηκε συμφωνία με την πιο εμπορική ημερήσια εφημερίδα του Ισραήλ, την Yedioth Ahronoth, για ευνοϊκή κάλυψη με αντάλλαγμα νομοθετικές ενέργειες κατά αντίπαλης εφημερίδας.
- Στην υπόθεση 4000, ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι παρείχε ρυθμιστικές χάρες σε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, την Bezeq Telecom Israel, σε αντάλλαγμα για θετική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης σε έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο που ελέγχεται από τον πρώην πρόεδρο της εταιρείας.
Η δίκη ξεκίνησε τον Μάιο του 2020 και έχει καθυστερήσει επανειλημμένα λόγω των διαφορών υπεράσπισης και κατηγορίας και της πανδημίας COVID-19. Ο Νετανιάχου κατηγορείται για απάτη, απιστία και διαφθορά.
Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος και λέει ότι είναι θύμα ενός πολιτικά ενορχηστρωμένου «κυνηγιού μαγισσών» από τα μέσα ενημέρωσης και την Αριστερά για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα.
Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για τη δικαιοσύνη
Μετά από πολλές αντιδράσεις, συνεχείς διαδηλώσεις και εκτεταμένα επεισόδια, πέρασε το νομοσχέδιο που πρότεινε η Ισραηλινή κυβέρνηση. Το σχέδιο νόμου περιείχε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις με τις οποίες μειώθηκε η ισχύς του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Το δικαστήριο αυτό είναι το όργανο που προστατεύει τα πολιτικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου, καθώς το σώμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας στη χώρα.
Ως προς τις μεταρρυθμίσεις, το νομοσχέδιο περιορίζει τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου να ελέγχει την κυβέρνηση. Επίσης, με απλή πλειοψηφία το κοινοβούλιο μπορεί να ανατρέπει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ μία άλλη δίνει στο κοινοβούλιο τον τελικό λόγο στην επιλογή των δικαστών.
Ακόμη, το κοινοβούλιο του Ισραήλ έχει ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που εμποδίζει το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίπτει κυβερνητικές αποφάσεις με το αιτιολογικό του «παράλογου».
Σημειώνεται δε ότι το νομοσχέδιο δεν επηρεάζει τις υποθέσεις εναντίον του Νετανιάχου. Υπάρχουν όμως ανησυχίες από τους αντιπάλους του πρωθυπουργού ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και υποστηρίζουν ότι τυχόν αλλαγές στις εξουσίες της δικαιοσύνης μπορεί να τον βοηθήσουν να αποφύγει την καταδίκη ή ακόμη και να εξαφανίσει εντελώς τις υποθέσεις εναντίον του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις