Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οι Τούρκοι φοιτητές απορρίπτουν τα μεγάλα πανεπιστήμια της πατρίδας τους

Γιατί οι Τούρκοι φοιτητές απορρίπτουν τα μεγάλα πανεπιστήμια της πατρίδας τους

Μεγάλες πανεπιστημιουπόλεις στην Τουρκία θα δουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες κενές θέσεις στα αμφιθέατρά τους

Βουτιά στον αριθμό των φοιτητών που τα επιλέγουν παρατήρησαν τα πανεπιστήμια σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Κάθε χρόνο, οι υποψήφιοι φοιτητές στην Τουρκία συμμετέχουν σε μια τυποποιημένη εθνική εξέταση για την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο, δημιουργώντας μια λίστα με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που προτιμούν να σπουδάσουν.

Ωστόσο, τα Πανεπιστήμια σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Εσκισεχίρ, Προύσα, Αττάλεια, Μερσίνα, Σακαρυά, Σαμψούντα και Αττάλεια που είναι γνωστές ως πανεπιστημιακές πόλεις, είδαν να μην προτιμώνται, σύμφωνα με τα στοιχεία πανεπιστημιακών εξετάσεων του 2023 που δημοσιεύθηκαν από το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως αναφέρεται στην τουρκική εφημερίδα BirGün.

Ειδικότερα, ο αριθμός των φοιτητών που επέλεξαν πανεπιστήμια στην Κωνσταντινούπολη μειώθηκε κατά 25,5%,

Το 2022, ο συνολικός αριθμός των ποσοστώσεων πανεπιστημίων στην Κωνσταντινούπολη ήταν 168.984, με 3,1 εκατ. φοιτητές να αναφέρουν ένα από τα πανεπιστήμια της πόλης στις προτιμήσεις τους. Το 2023, αν και ο αριθμός των ποσοστώσεων αυξήθηκε σε 179.999, ο αριθμός των φοιτητών που επέλεξαν ένα πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη στη λίστα προτίμησής τους μειώθηκε στα 2,3 εκατ.

Αυτό σημαίνει μείωση 798.000 φοιτητών που επιθυμούν να ζήσουν και να σπουδάσουν στην Κωνσταντινούπολη σε μόλις ένα χρόνο.

Το κόστος ζωής στην Τουρκία εκτοξεύτηκε τόσο πολύ που οι σπουδές σε άλλη πόλη έχει καταντήσει πολυτέλεια.

Περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι προτίμησαν τα πανεπιστήμια στην πρωτεύουσα Άγκυρα το 2022, ενώ ο αριθμός μειώθηκε στο 1,1 εκατ., παρουσιάζοντας πτώση 21,2% το 2023.

Στη Σμύρνη, παρά την αύξηση των ποσοστώσεων, ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της χώρας Η τρίτη μεγαλύτερη επαρχία μειώθηκε από 955.000 σε 741.000 σημειώνοντας μείωση 22,3% σε σύγκριση με το 2022.

Τα τελευταία δύο χρόνια το μηνιαίο κόστος για να ψωνίσει ένας φοιτητής τα τρόφιμά του εκτοξεύτηκε κατά 113,29%

Στις επαρχίες Εσκισεχίρ, Προύσα, Αττάλεια, Μερσίνα, Σακαρυά, Σαμψούντα και Αττάλεια, που είναι γνωστές ως πανεπιστημιακές πόλεις, ο αριθμός των ατόμων που επιλέγουν ένα από τα πανεπιστήμια, που ήταν 2,4 εκατ. το 2022, μειώθηκε σε 1,3 εκατ. το 2023.

Ο αριθμός των μαθητών που προτιμούσαν αυτές τις επαρχίες δημοφιλείς μεταξύ των μαθητών μειώθηκε κατά 1,1 εκατομμύρια σε ένα χρόνο.

Απρόσιτα λόγω κόστους ζωής

Με την τουρκική οικονομία να κλυδωνίζεται, φαίνεται ότι οι φοιητές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που απαιτεί η φοιητική ζωή.

Το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στην Τουρκία, τα μεσημεριανά γεύματα στα δημόσια πανεπιστήμια αυξήθηκαν κατά 93,83% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την έκθεση «Κόστος του να είσαι φοιτητής πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη» που εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης (IPA).

«Πιθανότατα, οι φοιητητές σε τέτοιες μεγάλες πόλεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τη διατροφή, τη διαμονή και τη μεταφορά. Πιστεύουμε ότι παράγοντες όπως το υψηλό κόστος των τελών των κοιτώνων, η έλλειψη επαρκούς αριθμού κοιτώνων, τα υψηλά ενοίκια και τα τέλη μεταφοράς είναι σημαντικοί για την κατανόηση αυτών των (μεταβαλλόμενων) προτιμήσεων» είπε ο σύμβουλος προσανατολισμού Salim Ünal.

Τα τελευταία δύο χρόνια το μηνιαίο κόστος για να ψωνίσει ένας φοιτητής τα τρόφιμά του εκτοξεύτηκε κατά 113,29%. Το μηνιαίο κόστος διαβίωσης ενός φοιτητή που διαμένει σε ιδιωτική εστία ήταν 14.583 τουρκικές λίρες, ενώ το μηνιαίο κόστος ζωής ενός φοιτητή που μένει στο σπίτι ήταν 12.535 λίρες.

Το κόστος ζωής ενός φοιτητή που ζει σε κοιτώνα που ανήκει στο κρατικό Ίδρυμα Φοιτητικών Δανείων και Κοιτώνων (KYK) αυξήθηκε κατά 89,53 % ετησίως. Η υψηλότερη αύξηση ήταν 217,09 % στις δαπάνες για παντοπωλεία και τρόφιμα.

Ενώ το μέσο κόστος διαμονής ενός φοιτητή που διαμένει σε ιδιωτικό κοιτώνα το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ήταν 3.300 λίρες, το κόστος αυτό έχει αυξηθεί κατά εξαιρετικά 213,94 % το τελευταίο έτος σε 10.360 λίρες.

Με πληροφορίες από Duvar

Must in

Ομπράντοβιτς: «Δεν θέλω να υποτιμήσω τη δουλειά του Σπανούλη στη Μονακό, αλλά…»

Ο Σάσα Ομπράντοβιτς μίλησε για τη Μονακό χωρίς τον ίδιο στην άκρη του πάγκου και για τον Βασίλη Σπανούλη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο