Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Ισραήλ - Χαμάς: Έληξε η εκεχειρία, επέστρεψε ο εφιάλτης των βομβαρδισμών - Τουλάχιστον 178 νεκροί

Ισραήλ – Χαμάς: Έληξε η εκεχειρία, επέστρεψε ο εφιάλτης των βομβαρδισμών – Τουλάχιστον 178 νεκροί

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Εκεχειρία τέλος - Βομβαρδισμοί και μάχες στη Λωρίδα της Γάζας - Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί άμαχοι

Έληξε στις 07:00 το πρωί της Παρασκευής η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, χωρίς να ανακοινωθεί νέα παράταση, αν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όπως επιβεβαίωσε το Κατάρ.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι επιστρέφει στις μάχες κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας το παλαιστινιακό κίνημα ότι παραβίασε την εκεχειρία, επιτιθέμενο σε ισραηλινό έδαφος. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Ισλαμική Τζιχάντ.

Τα ισραηλινά μαχητικά σφυροκοπούν βόρεια και νότια Γάζα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

04:44 Τουλάχιστον 178 νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας

Τουλάχιστον 178 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 589 τραυματίστηκαν κατά την πρώτη ημέρα των νέων βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

04:30 Ολονύχτιες μάχες και βομβαρδισμοί στη νότια Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ διεξήγαγε εκτεταμένες επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, και αναφέρθηκαν σφοδρές μάχες στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με εβραιόφωνα μέσα ενημέρωσης.

Εκτεταμένες μάχες αναφέρονται στην περιοχή Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το Κανάλι 12, εν μέσω πληροφοριών ότι μέρος της ηγεσίας της Χαμάς βρισκόταν στην πόλη.

Νωρίτερα, το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγματα στο Χαν Γιουνίς και τη Ράφα, επίσης στη νότια Γάζα. Οι κάτοικοι της Γάζας ανέφεραν ότι οι IDF έριξαν φυλλάδια στο Χαν Γιουνίς καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν νότια προς τη Ράφα, προειδοποιώντας ότι η περιοχή είναι επικίνδυνη.

Οι IDF δημοσίευσαν νωρίτερα έναν χάρτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε εκατοντάδες μικρές ζώνες, τις οποίες θα χρησιμοποιούν για να ενημερώνουν τους Παλαιστίνιους πολίτες για τις ενεργές ζώνες μάχης.

Ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να προσέχουν τον αριθμό της περιοχής τους και να παρακολουθούν τις μελλοντικές ενημερώσεις των IDF.

04:25 Υλικές ζημιές από τα ισραηλινά χτυπήματα στα περίχωρα της Δαμασκού

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας διάφορα σημεία στα περίχωρα της Δαμασκού, μετέδωσαν τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να προκληθούν κάποιες ζημιές.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο ανώνυμο στρατιωτικό αξιωματούχο, αναφέρει ότι τα πλήγματα προήλθαν από την κατεύθυνση των Υψιπέδων του Γκολάν και ότι η συριακή αεράμυνα κατέρριψε τους περισσότερους πυραύλους. Τα πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα μόνο «υλικές απώλειες», αναφέρει η ανακοίνωση.

04:14 Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης

Ένας νεαρός Παλαιστίνιος φέρεται να πυροβολήθηκε και να τραυματίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Τζενίν, καθώς στρατιωτικές επιδρομές βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές παλαιστινιακές πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.


Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι ο άνδρας πυροβολήθηκε όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Τζενίν και άνοιξαν πυρ εναντίον οχήματος στο οποίο επέβαινε το θύμα.

Το Wafa ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης ένα ασθενοφόρο της Ερυθράς Ημισελήνου που ανταποκρινόταν σε αναφορές για θύματα, ενώ επιδρομές βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στο ελ-Μπιρέχ κοντά στη Ραμάλα.

Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Χεβρώνα, την Qalqilya και σε χωριά νότια της Ναμπλούς.

04:08 «Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους» – Τι λέει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Ερωτηθείς σχετικά με την επανάληψη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα μετά την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ο Λόιντ Όστιν είπε ότι έχει τονίσει την ανάγκη να «διασφαλιστεί η ασφάλεια των αμάχων» σε σχεδόν καθημερινές συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκαλάντ.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Κατάρ στις προσπάθειες για την επαναφορά της εκεχειρίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου στους δημοσιογράφους.

Όπως και άλλα υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο Όστιν δήλωσε ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την αποτυχία να εξασφαλιστεί νέα παράταση της παύσης των μαχών. Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

«Ένας από τους όρους για να συνεχιστεί η παύση -ένας όρος του Ισραήλ- ήταν να είναι σε θέση η Χαμάς να παρέχει τουλάχιστον 10 ομήρους για απελευθέρωση κάθε μέρα», δήλωσε ο Όστιν. «Και σε αυτό το σημείο απέτυχαν να παρουσιάσουν ονόματα ή ομήρους για τις επόμενες ημέρες».

03:57 Συγκλονιστικό βίντεο συγγενείς Γάζα θρηνούν τους αγαπημένους τους

Βίντεο δείχνει συγγενείς στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα να θρηνούν τους αγαπημένους τους που σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός.

03:49 Ανεξάρτητη έρευνα για ισραηλινή επίθεση σε οχήματά τους ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησαν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για να «διαπιστωθούν τα γεγονότα και οι ευθύνες» για την ισραηλινή επίθεση με τανκς που κατέστρεψε πέντε οχήματα έκτακτης ανάγκης των MSF στην κλινική της οργάνωσης στην πόλη της Γάζας στα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, στις 20 Νοεμβρίου, μια ισραηλινή στρατιωτική μπουλντόζα έπεσε πάνω στα ευδιάκριτα οχήματά τους και στη συνέχεια ένα ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ, προκαλώντας πυρκαγιά που κατέκαψε τα πέντε αυτοκίνητα και τα φορτηγά, ενώ προκάλεσε επίσης ζημιές σε τμήματα της κλινικής της οργάνωσης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν επίσης -σε μια σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ότι τα κατεστραμμένα οχήματα ήταν «πιθανά αποδεικτικά στοιχεία» σε μια ξεχωριστή έρευνα για μια ισραηλινή επίθεση εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής εκκένωσης των MSF δύο ημέρες νωρίτερα.

Η επίθεση αυτή άφησε νεκρό έναν συγγενή ενός μέλους του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τραυμάτισε έναν άλλο εργαζόμενο της οργάνωσης.

03:36 «Οι Παλαιστίνιοι ζουν περιτριγυρισμένοι από ασθένειες, καταστροφή και θάνατο» – Κραυγή αγωνίας από τον ΟΗΕ

Την αγωνία του για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα μετά την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, εξέφρασε ο υπεύθυνος των ανθρωπιστικών ζητημάτων και συντονιστής αρωγής έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς.

Ο Γκρίφιθς σε δήλωσή του εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το γεγονός πως «σχεδόν δύο μήνες μετά τις μάχες, τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άνδρες της Γάζας είναι όλοι τρομοκρατημένοι. Δεν έχουν πουθενά ασφαλές μέρος να πάνε και πολύ λίγα για να επιβιώσουν. Ζουν περιτριγυρισμένοι από ασθένειες, καταστροφή και θάνατο».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:20 Ανησυχία για επικεφαλής Ιατρικού Κέντρου στη Γάζα – Τον συνέλαβαν Ισραηλινοί και αγνοείται 10 μέρες

Έντονη ανησυχία επικρατεί για τον επικεφαλής του Ιατρικού Κέντρου Επειγόντων Περιστατικών του Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας, Αουνί Χατάμπ, ο οποίος συνελήφθη από  τις ισραηλινές δυνάμεις πριν από 10 ημέρες και έκτοτε η τύχη του είναι άγνωστη.

Σύμφωνα με την οργάνωση της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS), ο Χατάμπ συνελήφθη όταν μια ιατρική αυτοκινητοπομπή μετέφερε τραυματίες ασθενείς από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας προς τα νότια του θύλακα.

Όπως αναφέρει η οργάνωση, συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής μαζί με τον επικεφαλής του νοσοκομείου Αλ Σίφα και δύο άλλους ιατρούς στις 22 Νοεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:02  Οι Ισραηλινοί έριξαν φυλλάδια προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους ότι η νότια Γάζα είναι πλέον ζώνη μαχών και ότι πρέπει να φύγουν

Ο Ταρέκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από το Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, να περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί, η οποία όπως είπε είναι «πραγματικά τρομακτική».

Οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν επίσης φυλλάδια που προειδοποιούσαν τους Παλαιστίνιους ότι η νότια Γάζα είναι πλέον ζώνη μαχών και ότι πρέπει να φύγουν νοτιότερα, προς την περιοχή της Ράφα.

Όμως, και η Ράφα έχει υποστεί εκτεταμένες αεροπορικές επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο Αζούμ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:45 Επικεφαλής ΠΟΥ: Πρέπει να συνεχιστούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε ανάρτησή του στο Χ τα ξημερώματα του Σαββάτου ανέφερε ότι οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα πρέπει να συνεχιστούν με την ίδια συχνότητα και έκταση που επιτρεπόταν κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός Ισραήλ-Χαμάς, αν και «χρειάζονται πολύ περισσότερα από αυτά».

Οργανώσεις αρωγής, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, δήλωσαν ότι καμία βοήθεια δεν επιτράπηκε στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο την Παρασκευή μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός.

«Οι άμαχοι σε όλη τη Γάζα χρειάζονται προστασία, τρόφιμα, νερό, καταφύγιο, αποχέτευση, φάρμακα και πολλά άλλα», ανέφερε προτρέποντας να τερματιστούν οι μάχες.

«Οι τραυματίες χρειάζονται σωτήρια φροντίδα και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας χρειάζονται προστασία και προμήθειες για την παροχή φροντίδας. Και όπως έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει, ο υπερπληθυσμός που προκαλείται από μια μαζική εκτόπιση του πληθυσμού και τις μη ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης – αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών», προσέθεσε.

«Πρέπει να σταματήσει η βία, να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι και να τερματιστεί η πολιορκία», κατέληξε.

02:29 Νέες νυχτερινές επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Βίντεο που ανέβηκε στο Telegram και επαληθεύτηκε από τη μονάδα Sanad του Al Jazeera έδειξε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα να εισβάλλουν στη Γιάτα, νότια της Χεβρώνας.

Ένα άλλο βίντεο έδειχνε τις ισραηλινές δυνάμεις να προβαίνουν σε σύλληψη στη Μπίντια κοντά στο Σάλφιτ στην κεντρική Δυτική Όχθη.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης στην Μπέιτα, μια πόλη νότια της Ναμπλούς.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί νυχτερινές επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, συλλαμβάνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους.

Ακόμα βίντεο από κάμερες ασφαλείας που δημοσίευσε το Al Jazeera δείχνουν τις ισραηλινές δυνάμεις να πυροβολούν ένα παλαιστινιακό αυτοκίνητο στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

02:11 Τουλάχιστον 61 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου

Τουλάχιστον 61 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Οι θάνατοι ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι. Η CPJ ανέφερε ότι 54 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας.

Η ομάδα υπεράσπισης της δημοσιογραφίας αναφέρει ότι η τελευταία σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας «οδήγησε στον πιο θανατηφόρο μήνα για τους δημοσιογράφους από τότε που η CPJ άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία το 1992».

Ο πιο πρόσφατος θάνατος μέλους των μέσων ενημέρωσης ήταν την Παρασκευή, όταν ο Μοντάσερ Αλ Σαουάφ, ανεξάρτητος δημοσιογράφος που εργαζόταν για το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα.

01:57 Δύο μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο

Τρεις άνθρωποι, εκ των οποίων δύο μέλη της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο, όπου η ένοπλη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο δύο μελών της, του Μοχάμεντ Μαζράανι και του Ουάτζιχ Μσεκ.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου επαναλήφθηκαν μετά την παύση ακολούθησε την εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:41 Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το Ισραήλ για να μειωθούν οι απώλειες αμάχων.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι συνεργάζονται με το Ισραήλ για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters την Παρασκευή.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ολόκληρες γειτονιές της νότιας Γάζας θα οριστούν ως ζώνες που είναι ασφαλείς για τους πολίτες – αλλά κάποιοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εάν βρίσκονται σε περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί μαχητές της Χαμάς.

Πρόσθεσαν ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ότι δεν θα υπάρξει επίθεση πλήρους κλίμακας στο Χαν Γιουνίς και τη Ράφα, όπως αυτή που είχε στόχο την πόλη της Γάζας.

01:26 Μήνυμα Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό του Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε από τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι να προστατεύσει τις θέσεις που φιλοξενούν αμερικανικό προσωπικό, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το αίτημα του Μπλίνκεν έρχεται μετά από μια σειρά επιθέσεων εναντίον αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού, για τις οποίες η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει για την «αναπόφευκτη επέκταση» της σύγκρουσης στη Γάζα λόγω της αυξημένης επιθετικότητας του Ισραήλ.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχουν δεχθεί πάνω από 40 επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται λόγω του βομβαρδισμού της Γάζας από το Ισραήλ, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών.

Οι ΗΠΑ αντεπιτέθηκαν, σκοτώνοντας μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ.

01:09 Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση κοντά στη Δαμασκό

Σύμφωνα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία το Ισραήλ έχει εξαπολύσει επίθεση γύρω από τη Δαμασκό.

Η επίθεση είναι η τελευταία στη Συρία από το Ισραήλ, το οποίο έχει βάλει στο στόχαστρο αεροδρόμια, αποθήκες και άλλες εγκαταστάσεις που πιστεύει ότι συνδέονται με το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:52 Πώς η ισραηλινή επιχείρηση «Τροπικό Φρούτο» γύρισε μπούμερανγκ

Στο πώς η Χαμάς κατάφερε να περάσει κάτω από τα ραντάρ των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) αλλά και των μυστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας και να επιτεθεί στο νότιο Ισραήλ αιφνιδιάζοντας τους πάντες φαίνεται πως έχουν πλέον καταλήξει πηγές ασφαλείας.

Μάλιστα σε αυτό φέρεται να έχουν συμβάλει και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί και συγκεκριμένα η επιχείρηση «Τροπικό Φρούτο» του 2018 στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία γύρισε μπούμερανγκ και εξελίχθηκε σε «Δούρειο Ίππο» για το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα στην επιχείρηση του 2018 με την κωδική ονομασία «Τροπικό Φρούτο», οι IDF είχαν τοποθετήσει συσκευές κατασκοπείας και υποκλοπών σε περιοχές και σε σημεία που θεωρούσε προπύργια της Χαμάς.

Η παλαιστινιακή οργάνωση ανακάλυψε τις συσκευές στο Χαν Γιουνίς και παρόλο που ορισμένες βομβαρδίστηκαν, άλλες επιβίωσαν και έπεσαν στα χέρια της Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:37 Σύνοψη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα μετά την επανέναρξη των μαχών

Οι ισραηλινές επιθέσεις πλήττουν τη Γάζα από το βόρειο τμήμα του θύλακα μέχρι το νότιο, με λίγες περιοχές να είναι ασφαλείς από την επίθεση.

Μερικοί από τους χειρότερους βομβαρδισμούς είχαν ως στόχο το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περιοχές όπως το Χαν Γιουνίς και η Ράφα. Αλλά και άλλες περιοχές στην κεντρική και βόρεια Γάζα δεν γλίτωσαν.

Αναλυτικά μια σύνοψη μερικών από τις επιθέσεις, όπως τις μετέδωσε το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

  • Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην αλ-Σουτζάιγια, στην ανατολική Γάζα, καθώς και από τους βομβαρδισμούς σε Ντέιρ ελ-Μπάλα, αλ-Μπουρέιτζ και στον καταυλισμό αλ-Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα. Το νοσοκομείο Αλ-Άουντα στο αλ-Νουσεϊράτ χτυπήθηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Παλαιστίνιος γιατρός.
  • Στην πόλη της Γάζας, δύο αδέλφια, ο Μαχμούντ και ο Αχμέντ αλ-Ασγκάρ, πυροβολήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην οδό αλ-Τζαλάα. Μια ισραηλινή επίθεση στο Ταλ αλ-Χάουα στη νοτιοδυτική πόλη της Γάζας σκότωσε αρκετούς Παλαιστίνιους, με τις ιατρικές ομάδες να δυσκολεύονται να φτάσουν στο σημείο λόγω της έντασης των αεροπορικών επιθέσεων. Μια επίθεση αναφέρθηκε επίσης κοντά σε ένα σχολείο που στεγάζει εκτοπισμένους Παλαιστίνιους κοντά στο Σεΐχ Ραντουάν στην πόλη της Γάζας.
  • Πέντε άτομα μιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη βόρεια Γάζα μέσω της οδού Σαλάχ αλ-Ντιν.

00:18 Διαψεύδουν οι Παλαιστίνιοι ότι έκλεισε το πέρασμα της Ράφα

To Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας δημοσίευσε στο Telegram ότι το πέρασμα με την Αίγυπτο, η μόνη λειτουργική οδός προς τη Γάζα, θα είναι ανοιχτό το Σάββατο, διαψεύδοντας τις φήμες ότι θα κλείσει.

00:02 Αδιάκοποι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Αδιακρίτως βομβαρδίζεται η Γάζα ενώ τις τελευταίες ώρες υπάρχουν αναφορές για σφυροκόπημα κοντά στη Χαν Γιουνίς. Στη Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχει ασφαλές σημείο ενώ στη Χαν Γιουνίς υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι.

23:58 Ο ΟΗΕ κατηγορεί Ισραηλινό δημοσιογράφο για πιθανή παραπληροφόρηση

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατηγόρησε έναν Ισραηλινό δημοσιογράφο για σχόλια που έκανε στο X για φερόμενη σύνδεση μεταξύ ενός Ισραηλινού αιχμαλώτου που κρατείται στη Γάζα και μιας δασκάλας της UNRWA.

Σε ανακοίνωσή της, η UNRWA δήλωσε ότι θεωρεί τον ισχυρισμό «πολύ σοβαρό» και ότι ζήτησε από τον δημοσιογράφο να παράσχει περισσότερες πληροφορίες, αλλά ο δημοσιογράφος δεν απάντησε.

«Ελλείψει αξιόπιστων πληροφοριών που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό, η UNRWA ζητά από τον δημοσιογράφο να διαγράψει αμέσως την ανάρτηση», δήλωσε ο οργανισμός. «Η διατύπωση σοβαρών ισχυρισμών στο δημόσιο τομέα, χωρίς να υποστηρίζονται από οποιαδήποτε στοιχεία ή επαληθεύσιμα γεγονότα προς υποστήριξή τους, μπορεί να ισοδυναμεί με παραπληροφόρηση. »

Η UNRWA δεν κατονόμασε τον Ισραηλινό δημοσιογράφο στην ανακοίνωσή της.

Όμως, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και φιλοϊσραηλινοί σχολιαστές μοιράστηκαν μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της 29ης Νοεμβρίου από τον Almog Boker, δημοσιογράφο του ισραηλινού καναλιού 13, στην οποία αναφερόταν ότι όμηρος κρατούνταν από δασκάλα του ΟΗΕ.

23:50 WSJ: Το Ισραήλ καταστρώνει σχέδια για να «κυνηγήσει» τους ηγέτες της Χαμάς

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε μια «πολυετή» εκστρατεία δολοφονιών κατά της ηγεσίας της Χαμάς μόλις τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε ανώνυμους ισραηλινούς αξιωματούχους, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διέταξε τις υπηρεσίες κατασκοπείας του Ισραήλ να επεξεργαστούν σχέδια για το κυνήγι ηγετών της Χαμάς που ζουν στο Λίβανο, την Τουρκία και το Κατάρ.

23:39 Επίθεση στη Χαν Γιουνίς

23:25 Γυναίκα αυτοπυρπολήθηκε έξω από το προξενείο του Ισραήλ στην Ατλάντα

Μία γυναίκα αυτοπυρπολήθηκε έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Ατλάντα των ΗΠΑ, ενέργεια που φαίνεται ως «ακραία πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης.

Μια παλαιστινιακή σημαία βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος και ήταν «μέρος της διαμαρτυρίας», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης σε συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι το άτομο είχε τυλιχθεί με σημαία.

Τόσο η γυναίκα όσο και ένας φρουρός ασφαλείας που προσπάθησε να επέμβει τραυματίστηκαν, δήλωσαν οι αρχές. Η γυναίκα που αυτοπυρπολήθηκε βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την αστυνομία.

23:22 Το Kibbutz Beeri ανακοίνωσε το θάνατο της Ofra Keidar, 70 ετών, «η σορός της οποίας κρατείται από τη Χαμάς»

Η κοινότητα της Γάζας Kibbutz Beeri ανακοίνωσε τον θάνατο του μέλους του Kibbutz, της 70χρονης Ofra Keidar, η σορός της οποίας κρατείται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ακόμα 5 όμηροι που κρατούσε η Χαμάς έχουν σκοτωθεί.

Όπως αναφέρει η Haaretz o σύζυγος της 70χρονης σκοτώθηκε κατά την επίθεση της Χαμάς ενώ η κόρη της κατάφερε να γλιτώσει καταφεύγοντας στο καταφύγιο.

Η Ofra Keidar

23:15 IDF: 136 όμηροι κρατούνται από τη Χαμάς – Ανάμεσά τους 17 γυναίκες και παιδιά

Τουλάχιστον 136 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, σύμφωνα με τις IDF.

Ο εκπρόσωπος των IDF, Daniel Hagari, δήλωσε ότι στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 17 γυναίκες και παιδιά.

23:05 Αντικαθιστά ο ΟΗΕ την αξιωματούχο του στα παλαιστινιακά εδάφη μετά την άρνηση του Ισραήλ να της ανανεώσει τη βίζα

Η Λιν Χέιστινγκς, η οποία ήταν επί τρία χρόνια αναπληρώτρια ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, έγινε στόχος επιθέσεων από το Ισραήλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού επέκρινε την παρακράτηση ζωτικής σημασίας προμηθειών στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Stephane Dujarric, επιβεβαίωσε στο Al Jazeera ότι η Hastings θα αντικατασταθεί πλέον λόγω της άρνησης του Ισραήλ να ανανεώσει τη βίζα της.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει συμφωνία και ότι όλοι είναι εντάξει με τους ανθρώπους που στέλνουμε», δήλωσε ο Dujarric.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Hastings ήταν «απαράδεκτες».

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Hastings ότι δεν είναι αμερόληπτη ή αντικειμενική σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα τέλη Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι ο ΟΗΕ ήταν «προκατειλημμένη» εναντίον του Ισραήλ. «Γι’ αυτό το Ισραήλ αποφάσισε να ελέγξει – μία προς μία – τις βίζες που εκδίδονται σε εκπροσώπους του ΟΗΕ».

22:51 Ισραηλινές πηγές για την κατάρρευση της εκεχειρίας – «Θέλαμε να απελευθερωθούν γυναίκες»

Το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του Axios, Barak Ravid, επικαλείται τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι προσπάθειες για την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα απέτυχαν επειδή η Χαμάς «αρνήθηκε να απελευθερώσει 10 Ισραηλινές γυναίκες, και αντ’ αυτού, προσφέρθηκε να αρχίσει να συζητά την απελευθέρωση ηλικιωμένων ανδρών».

«Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι το Ισραήλ κατέστησε σαφές στους διαμεσολαβητές ότι γνωρίζει ότι η Χαμάς έχει ακόμη αρκετές γυναίκες υπό την επιτήρησή της και ότι δεν θα συζητούσε μελλοντικές συμφωνίες πριν απελευθερωθούν όλες οι γυναίκες», ανέφερε το δημοσίευμα.

Αναφέραμε νωρίτερα ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera το Ισραήλ ζήτησε επίσης την απελευθέρωση στρατιωτών, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τη Χαμάς.

22:45 Ανελέητος βομβαρδισμός στη νότια Γάζα

Ο Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη νότια Γάζα, λέει ότι την τελευταία ώρα η λωρίδα βρίσκεται υπό «ανελέητο ισραηλινό βομβαρδισμό».

Οι επιθέσεις έχουν ενταθεί στις συνοικίες Ράφα και Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, είπε.

«Ακούσαμε σειρά εκρήξεων στις ανατολικές περιοχές της πόλης Χαν Γιουνίς», όπου φωτοβολίδες φώτισαν τον ουρανό, δήλωσε ο Αμπού Αζούμ.

Τα ασθενοφόρα «σπεύδουν να απομακρύνουν τους τραυματίες», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, στη Ράφα, ένα σπίτι «ισοπεδώθηκε» και αρκετοί Παλαιστίνιοι αναφέρθηκαν ως τραυματίες.

22:24 Το παρασκήνιο πίσω από την κατάρρευση της εκεχειρίας

Εκ μέρους των ΗΠΑ ο Τζον Κίρμπι κατηγόρησε τη Χαμάς για την κατάρρευση της εκεχειρίας λέγοντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων ότι η οργάνωση δεν κατάφερε να παραδώσει έναν κατάλογο ομήρων που επρόκειτο να απελευθερωθούν.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ η κατάρρευση της προσωρινής παύσης πυρός οφείλεται όντως σε διαφωνίες για τις ανταλλαγές ομήρων αλλά έχει να κάνει συνολικά με το τι ζητούσε η κάθε πλευρά.

O Πολ Άνταμς, ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, αναφέρει ότι ενώ οι συνομιλίες δεν ήταν εύκολες εξαρχής, λειτούργησαν για μια εβδομάδα. Υπήρχαν φήμες για μια μεγαλύτερη συμφωνία ανταλλαγής που θα περιλάμβανε όλους τους ομήρους που κρατούσε η Χαμάς, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είχε επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά.

Σύμφωνα με τον Resul Serdar, ανταποκριτή του Al Jazeera, αφού πέρασε το στάδιο απελευθέρωσης γυναικών και παιδιών που ήταν και το πιο εύκολο να συμφωνηθεί, στη συνέχεια υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Χθες όταν ήρθε η σειρά να απελευθερωθούν ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τον Serdar, οι Ισραηλινοί παρουσίασαν έναν κατάλογο ομήρων και ζητούσαν να απελευθερωθούν άμεσα οι στρατιώτες που κρατά η Χαμάς, κάτι που η οργάνωση δεν αποδέχτηκε.

Η παλαιστινιακή οργάνωση είπε ότι η απελευθέρωση των στρατιωτών θα γίνει μόνο με διαφορετικούς όρους.

Υπενθυμίζουμε ότι δημόσια η Χαμάς έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι για να απελευθερώσει στρατιώτες θα πρέπει το Ισραήλ να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους στις φυλακές και να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα.

22:07 Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς ισχυρίζονται ότι εκτόξευσαν ρουκέτες προς το Ισραήλ

Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ λέει ότι εξαπέλυσε καταιγισμό ρουκετών προς πόλεις του Ισραήλ, πλήττοντας το Τελ Αβίβ, το Ασντόντ και το Άσκελον.

Σε ανακοίνωσή της στο Telegram, η ομάδα ανέφερε ότι οι εκτοξεύσεις έγιναν «ως απάντηση στις σφαγές που διέπραξε ο εχθρός» εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Είπε ότι οι πύραυλοί της πλήττουν «στρατιωτικές τοποθεσίες και βάσεις, καθώς και οικισμούς».

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι σειρήνες ηχούν στο κεντρικό και το νότιο Ισραήλ.

21:50 Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι επιβεβαίωσε τον θάνατο πέντε ομήρων στη Γάζα και ενημέρωσε τις οικογένειες

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο πέντε ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, ο Ντάνιελ Χαγκάρι, διευκρινίζοντας ότι ενημέρωσε τις οικογένειες.

Κατά τη διάρκεια της μέρας μεταδίδονταν οι πληροφορίες για τους θανάτους των ομήρων που τώρα επιβεβαιώνονται επίσημα από τον ισραηλινό στρατό.

«Τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία ενημέρωσαν τις οικογένειες των ομήρων Ελιγιαχού Μαργκαλίτ, Μάγια Γκόρεν, Ρόνεν ‘Ενγκελ και ‘Αριε Ζαλμάνοβιτς για τον θάνατό τους», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής, του Μεγάλου Ραβινάτου και του υπουργείου Θρησκευμάτων διαπίστωσαν τον θάνατό τους με βάση συμπεράσματα (έρευνας) και πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών», εξήγησε.

Επίσης, «κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης με τη Σιν Μπετ (την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας), βάσει συγκεκριμένων πληροφοριών, φέραμε πίσω τη σορό του ομήρου Οφίρ Τζαρφάτι για να ταφεί στο Ισραήλ», πρόσθεσε.

21:37 ΗΠΑ: Η εκεχειρία έσπασε γιατί η Χαμάς απέτυχε να παραδώσει λίστα με ομήρους

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Κατάρ στις προσπάθειες αποκατάστασης της ανθρωπιστικής παύσης στη Γάζα, αλλά ας είμαστε σαφείς σε αυτό: η παύση αυτή έληξε εξαιτίας της Χαμάς. Απλώς απέτυχαν να παρουσιάσουν έναν κατάλογο ομήρων».

«Ο Πρόεδρος και ολόκληρη η ομάδα εθνικής ασφάλειας θα συνεχίσουν να ασχολούνται έντονα με το θέμα αυτό, καθώς συνεχίζουμε να θέλουμε να δούμε περισσότερους ομήρους να απελευθερώνονται και περισσότερη βοήθεια να φτάνει», πρόσθεσε ο Kirby, λέγοντας ότι «αν η Χαμάς νοιάζεται πραγματικά για τους Παλαιστίνιους, θα κάνει ό,τι μπορεί για να παρουσιάσει έναν κατάλογο ομήρων που μπορούν να ανταλλαγούν».

«Είδαμε κάποιες πρώτες προσπάθειες από το Ισραήλμόλις τις τελευταίες 24 ώρες να παρέχει πληροφορίες στους κατοίκους της Γάζας σχετικά με το πού μπορούν να περιμένουν πολεμικές επιχειρήσεις. Και πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια χρήσιμη και χρήσιμη άσκηση», είπε αναφερόμενος στον νέο χάρτη της Λωρίδας της Γάζας που παρουσίασε το Ισραήλ όπου ο παλαιστινιακός θύλακας είναι κατακερματισμένος σε δεκάδες αριθμημένες περιοχές, που αναφέρονται ως περιοχές εκκένωσης.

Παλαιστίνιοι και ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν πει ότι η εντολή εκκένωσης με βάση αυτόν τον νέο χάρτη δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, καθώς ο κατακερματισμός έχει γίνει αυθαίρετα και σε κάθε περίπτωση η Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίζεται αδιακρίτως σε όλη την έκτασή της.

Ο νέος χάρτης που παρουσίασε το Ισραήλ

21:23 Ερυθρά Ημισέληνος: Το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Ράφα

«Μέχρι νεοτέρας» η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα εισέρχεται από το πέρασμα της Ράφα, τη μοναδική ανοιχτή πύλη που έχει απομείνει στη Γάζα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός στις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε ανάρτηση ενημερώνοντας για την εξέλιξη με την ένδειξη «επείγον».

21:17 «Μαμά επέστρεψε ο πόλεμος;» – Η ερώτηση ενός 8χρονου παιδιού μετά τους νέους βομβαρδισμούς στη Γάζα

«Η κόρη μου με ρωτάει αν ο πόλεμος επέστρεψε. Της είπα ότι δεν σταμάτησε ποτέ. Οι ζωές, τα όνειρα και οι ελπίδες μας δεν μετράνε» λέει η Maram Humaid στο Al Jazeera.

«Η πιο σκληρή ερώτηση ήρθε από τα χείλη της 8χρονης κόρης μου, της Banias, που με ρώτησε αν επέστρεψε ο πόλεμος. Ο σύζυγός μου της εξήγησε ότι οι προηγούμενες “ήρεμες” ημέρες ήταν μια προσωρινή ανακωχή και δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος τελείωσε. Το μυαλουδάκι της πάλευε να κατανοήσει αυτόν τον παράξενο κύκλο: πόλεμος-παύση-πόλεμος» λέει η Maram.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

21:01 Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος δύο ακόμη ομήρων

Άλλοι δύο όμηροι επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκροί μετά την απαγωγή τους από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Eliyahu Margalit,75 ετών, είναι ο πατέρας μίας από τους ομήρους, της νοσοκόμας Nili Margalit, η οποία απελευθερώθηκε χθες.

Είχαν απαχθεί από το Κιμπούτς Νιρ Οζ.

Ο δεύτερος είναι ένας άνδρας που απήχθη από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ στο Re’im.

Ο Guy Iluz, 26 ετών, ήταν μηχανικός ήχου και μπασίστας σε συγκρότημα.

Ο Guy Iluz

Ο Eliyahu Margalit

20:52 Μπλόκο του Ισραήλ στην έκδοση βίζας σε αξιωματούχο του ΟΗΕ

Το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι δεν θα ανανεώσει τη βίζα για την ανώτατη αξιωματούχο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Η καναδικής καταγωγής Λιν Χέιστινγκς, βετεράνος αξιωματούχος του ΟΗΕ, έχει υπηρετήσει ως αναπληρώτρια ειδική συντονίστρια για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη για σχεδόν τρία χρόνια.

«Ενημερωθήκαμε από τις ισραηλινές αρχές ότι δεν θα ανανεώσουν τη βίζα της κ. Hastings μετά την ημερομηνία λήξης της, κάποια στιγμή αργότερα αυτόν τον μήνα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric.

20:44 Αυξάνονται οι απώλειες μετά την επανέναρξη των βομβαρδισμών

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι 178 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 589 τραυματίστηκαν από σήμερα το πρωί.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς και τους τραυματίες είναι γυναίκες και παιδιά, ανέφερε.

20:38 Μπαράζ ρουκετών προς το κεντρικό Ισραήλ

Ένα δεύτερο μπαράζ ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας κατευθύνθηκε προς το κεντρικό Ισραήλ, αυτή τη φορά λίγο νοτιότερα του Τελ Αβίβ.

Οι περιοχές αυτές αποτέλεσαν επανειλημμένα στόχο των ταξιαρχιών αλ Κασάμ κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Οι Ισραηλινοί λένε ότι το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome αναχαίτισε επιτυχώς αυτούς τους πυραύλους, αλλά σύμφωνα με το Al Jazeera το πρωί σημειώθηκαν ζημιές σε πολλά οχήματα και ζημιές σε ένα σπίτι σε μια νότια περιοχή, αφού το Iron Dome απέτυχε να αναχαιτίσει έναν από αυτούς τους πυραύλους

20:27 Κατάρ: Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επαναφορά εκεχειρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι δήλωσε την Παρασκευή ότι το Κατάρ δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες, μαζί με τους εταίρους του, για την επιστροφή σε εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι συνεχείς βομβαρδισμοί της Γάζας περιπλέκουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και επιδεινώνουν την ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

20:15 Συνάντηση Μπλίνκεν με αξιωματούχους αραβικών χωρών

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι συναντήθηκε με αξιωματούχους αραβικών χωρών και συζήτησε το μέλλον της Λωρίδας Γάζας καθώς το Ισραήλ ξανάρχισε τις επιθέσεις του μετά την διακοπή μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας.

Πριν επιβιβασθεί στο αεροσκάφος, στο τέλος της τρίτης του περιοδείας στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου, o Μπλίνκεν είπε ότι οι συνομιλίες που έγιναν σήμερα επικεντρώθηκαν στην παρούσα κατάσταση στην Γάζα, μια ημέρα μετά την σύγκρουση και στο πως θα δημιουργηθεί μια «ανθεκτική, διαρκής και ασφαλής ειρήνη»

Αξιωματούχος του Στειτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Μπαχρέιν, όπως επίσης και με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής, στο περιθώριο της διάσκεψης COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.

20:05 Η Αίγυπτος λέει ότι προσπαθεί να αποκαταστήσει την εκεχειρία το συντομότερο δυνατό

Η Αίγυπτος καταβάλλει τις μέγιστες προσπάθειες με τους εταίρους της για την αποκατάσταση της εκεχειρίας στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Diaa Rashwan, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου.

19:52 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το Ισραήλ να ανακαλέσει τις νέες εντολές εκκένωσης

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάλεσαν το Ισραήλ να ανακαλέσει τις νέες εντολές εκκένωσης των Παλαιστινίων στη Γάζα για να απομακρυνθούν νοτιότερα, σημειώνοντας ότι δύο από τις κλινικές τους βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή.

«Οι άμαχοι διατάσσονται να μετακινηθούν νότια, αλλά πουθενά στη Γάζα δεν υπάρχει ασφαλές μέρος λόγω των αδιάκριτων βομβαρδισμών και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων», δήλωσε η επικεφαλής των ΓΧΣ, Avril Beniot.

«Καλούμε τις ισραηλινές δυνάμεις να ανακαλέσουν αμέσως τις εντολές εκκένωσης. Καλούμε όλα τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους και τις ζωτικής σημασίας υποδομές από χτυπήματα. Χρειαζόμαστε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός τώρα», πρόσθεσε η ίδια.

19:38 Το συνδικάτο United Auto Workers στις ΗΠΑ ζητά την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Το συνδικάτο United Auto Workers στις ΗΠΑ προσχώρησε στις παγκόσμιες εκκλήσεις για τερματισμό των μαχών στη Γάζα.

Ο Brandon Mancilla, περιφερειακός διευθυντής του συνδικάτου, ανακοίνωσε την υποστήριξή του για την κατάπαυση του πυρός στο X.

«Από την εναντίωση στον φασισμό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την κινητοποίηση κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και των Κόντρα (σσ Νικαράγουα), το συνδικάτο έχει σταθερά ταχθεί υπέρ της δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο», έγραψε, εξηγώντας την απόφαση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν φλερτάρει εδώ και καιρό με την υποστήριξη της UAW, η οποία έχει περισσότερα από 400.000 ενεργά μέλη. Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενώθηκε με τα απεργούς σε μια μεγάλη απεργία στο Μίσιγκαν.

19:23 Διακοπή ρεύματος σε τέσσερις κοινότητες του βόρειου Ισραήλ λόγω επίθεσης από τον Λίβανο

Μια γραμμή υψηλής τάσης υπέστη ζημιές και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε τέσσερις κοινότητες του βόρειου Ισραήλ, ως αποτέλεσμα πυρκαγιάς που προκλήθηκε από επίθεση από τον Λίβανο.

19:18 Το Ισραήλ ενημερώνει αραβικά κράτη ότι επιθυμεί νεκρή ζώνη στη μεταπολεμική Γάζα

Το Ισραήλ έχει ενημερώσει αρκετά αραβικά κράτη, σύμφωνα με τη Haaretz, ότι θέλει να χαράξει μια νεκρή ζώνη στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων της Γάζας για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις, ως μέρος των προτάσεων για τον θύλακα μετά το τέλος του πολέμου, δήλωσαν αιγυπτιακές και περιφερειακές πηγές.

Σύμφωνα με τρεις περιφερειακές πηγές, το Ισραήλ μοιράστηκε τα σχέδιά του με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εξομάλυναν τους δεσμούς τους με το Τελ Αβίβ το 2020.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν έχει δεσμούς με το Ισραήλ και η οποία σταμάτησε τη διαδικασία εξομάλυνσης με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μετά την ανάφλεξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, είχε επίσης ενημερωθεί.

Οι πηγές δεν ανέφεραν πώς έφτασε η πληροφορία στο Ριάντ, το οποίο επισήμως δεν έχει απευθείας διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ. Η Τουρκία ενημερώθηκε επίσης, σύμφωνα με τις πηγές.

Η πρωτοβουλία δεν υποδηλώνει άμεσο τέλος της επίθεσης του Ισραήλ – η οποία συνεχίζεται σήμερα μετά από επταήμερη εκεχειρία – αλλά δείχνει ότι το Ισραήλ προσπαθεί να προσεγγίσει αραβικά κράτη πέρα από τους καθιερωμένους διαμεσολαβητές, όπως η Αίγυπτος ή το Κατάρ, για τη μεταπολεμική Γάζα.

19:14 UNICEF: Ο «εφιάλτης» για τη Γάζα χειροτερεύει με το τέλος της εκεχειρίας

Ο Τζέιμς Έλντερ από τη UNICEF λέει στο Al Jazeera ότι το σωστό είδος βοήθειας έφτασε στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες επτά ημέρες κατά τη διάρκεια της παύσης των μαχών.

«Αλλά σήμερα αυτό σταμάτησε εντελώς», είπε. «Το μόνο πράγμα που είδαμε σήμερα ήταν περισσότερες απώλειες και ο φόβος να επιστρέφει στα παιδιά».

Η βοήθεια ήταν «τόσο κρίσιμη, δεν μπορεί να σταματήσει, αν και γνωρίζουμε ότι δεν είναι αρκετή», συνέχισε.

Περιέγραψε απελπιστικές ελλείψεις νερού, τροφίμων και φαρμάκων στην πολιορκημένη Λωρίδα, αλλά κοιτάζοντας προς το μέλλον, είπε ότι ο ΟΗΕ ανησυχεί ότι θα δει μια «καταστροφική αύξηση των θανάτων, ιδιαίτερα των παιδιών, των πιο ευάλωτων στη Γάζα, λόγω ασθενειών».

«Έχουμε παρακαλέσει» για κατάπαυση του πυρός σε «κάθε γωνιά της εξουσίας», πρόσθεσε.

«Αυτός ο εφιάλτης για τους ανθρώπους σήμερα κατά κάποιο τρόπο έγινε πολύ χειρότερος».

19:07 BBC: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για την εκεχειρία

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός κατέρρευσαν, δήλωσε στο BBC πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων στην Ντόχα.

Παρά την επανέναρξη των αεροπορικών επιδρομών νωρίς το πρωί της Παρασκευής μετά από εκεχειρία μιας εβδομάδας, οι συνομιλίες συνεχίζονταν στο παρασκήνιο με την ελπίδα να παραταθεί περαιτέρω η προσωρινή παύση των μαχών.

18:48 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ανακτήθηκε η σορός Ισραηλινού αιχμαλώτου στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι ανέσυρε τη σορό του Ofir Tzarfati στη Γάζα πριν από λίγες ημέρες και ενημέρωσε την οικογένειά του.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο στρατός δήλωσε ότι η σορός του Tzarfati «επέστρεψε στο Ισραήλ σήμερα το πρωί για ταφή».

Ο Tzarfati είχε συλληφθεί ως όμηρος από τη Χαμάς από το μουσικό φεστιβάλ Supernova στις 7 Οκτωβρίου.

18:39 Ο υπουργός Άμυνας Γκαλάντ παρακολούθησε τις ισραηλινές επιδρομές – «Η Χαμάς καταλαβαίνει μόνο από βία»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ παρακολούθησε νωρίτερα σήμερα το κύμα επιδρομών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Γάζα από ένα μαχητικό ελικόπτερο πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το γραφείο του.

Σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση από την αεροπορική βάση Τελ Νοφ μετά την πτήση, ο Γκαλάντ είπε ότι «η Χαμάς καταλαβαίνει μόνο από βία».

«Χθες το βράδυ ενέκρινα τη συνέχιση της επίθεσης των IDF. Σήμερα το πρωί, όλοι είδαμε το νόημα των χτυπημάτων. Το είδαν στο Ισραήλ και το είδε και η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», λέει ο Γκαλάντ.

«Παρακολούθησα τις επιθέσεις και είδα την έντασή τους από το πιλοτήριο ενός μαχητικού ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας. Όπως είπα από την πρώτη μέρα, επαναλαμβάνω και τώρα, η Χαμάς καταλαβαίνει μόνο από βία», συνέχισε.

Από τις 7 το πρωί που ξεκίνησε εκ νέου το σφυροκόπημα της Γάζας μέχρι λίγο πριν τις 7 το απόγευμα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι.

18:30 Αμερικανός αξιωματούχος «ανησυχεί βαθύτατα» για το ρόλο της Τουρκίας στη διευκόλυνση της πρόσβασης της Χαμάς στη διεθνή χρηματοδότηση

«Ανησυχούμε βαθύτατα για την ικανότητα της Χαμάς να συνεχίσει να συγκεντρώνει χρήματα ή να βρίσκει οικονομική υποστήριξη εδώ στην Τουρκία», δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών Μπράιαν Νέλσον, επισκεπτόμενος την Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνοντας τον ιστορικό «εξέχοντα ρόλο» της Τουρκίας που επέτρεψε στη Χαμάς να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Νέλσον σημείωσε ότι η χρηματοδότηση της Χαμάς προήλθε κυρίως μέσω της οικονομικής στήριξης από το Ιράν και της συγκέντρωσης χρημάτων από διεθνείς οργανώσεις.

Ο Νέλσον σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν εντόπισαν κεφάλαια της Χαμάς να ρέουν μέσω της Τουρκίας από τις 7 Οκτωβρίου, αν και προειδοποίησε ότι «η Χαμάς θα προσπαθήσει να επωφεληθεί» από προηγούμενες ροές χρηματοδότησης «καθώς συγκεντρώνει πρόσθετα κεφάλαια».

18:17 Βίντεο δείχνει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Χαν Γιουνίς

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το AL Jazeera δείχνουν πολυάριθμα σύννεφα καπνού στον ουρανό από τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στη Χαν Γιουνίς.

Το Ισραήλ ξεκίνησε εκ νέου τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα σήμερα το πρωί, όταν έληξε η επταήμερη εκεχειρία χωρίς να παραταθεί.

Η Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στεγάζει σήμερα χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχουν καταφύγει εκεί μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στα βόρεια.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στην πόλη, δίνοντας οδηγίες στους Παλαιστίνιους εκεί να φύγουν νοτιότερα προς τη Ράφα.

18:10 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι τουλάχιστον 109 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε εκ νέου τις επιθέσεις του σήμερα το πρωί.
  • Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν ένα σπίτι και κατέστρεψαν παρακείμενα κτίρια στη Χαν Γιουνίς, αφήνοντας αρκετούς ανθρώπους κάτω από τα ερείπια.
  • Εκπρόσωπος του συνοριακού περάσματος της Ράφα λέει ότι η είσοδος φορτηγών που μεταφέρουν πολυπόθητη βοήθεια σταμάτησε λόγω της επανάληψης των ισραηλινών επιθέσεων.
  • Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του έχουν τραυματιστεί λόγω πλήγματος όλμου γύρω από τη νότια κοινότητα Νιρίμ.
  • Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ λέει ότι στόχευσε ισραηλινούς στρατιώτες «με κατάλληλα όπλα» κοντά σε στρατιωτική θέση κατά μήκος των συνόρων.

18:02 Το Ισραήλ μοιράστηκε τα «σχέδια εκκένωσης» των Παλαιστινίων με τις ΗΠΑ, λέει σύμβουλος του Νετανιάχου

Ανώτερος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε στο BBC ότι οι IDF θα καταβάλουν «τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια» για να μειώσουν τις απώλειες αμάχων στη Γάζα.

Ο Mark Regev είπε στην εκπομπή Newshour του BBC ότι το Ισραήλ μοιράστηκε τα σχέδιά του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken, τα οποία, όπως λέει, έδειξαν στον ανώτερο διπλωμάτη ότι «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δούμε τους αμάχους να εκκενώνουν με ασφάλεια τις περιοχές μάχης».

Λέει ότι η πολύ διαφορετική πληθυσμιακή πυκνότητα και το έδαφος μεταξύ νότιας και βόρειας Γάζας σημαίνει ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι θα μπορέσει να μειώσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων – ιδιαίτερα με τη χρήση προειδοποιήσεων και «καθορισμένων ειδικών ζωνών που είναι ασφαλέστερες περιοχές».

Ερωτηθείς σχετικά με τα προειδοποιητικά φυλλάδια που ρίχνονται στη Γάζα και λένε στους ανθρώπους να εκκενώσουν, ο Regev δήλωσε ότι πιστεύει ότι η διαδικασία «θα είναι λιγότερο συγκεχυμένη όσο περνάει ο καιρός».

17:53 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιτέθηκε σε «τρομοκρατικό πυρήνα» στο Λίβανο

Ο στρατός αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ότι εντόπισε έναν «αριθμό εκτοξεύσεων» από τον Λίβανο προς τις θέσεις του και απάντησε με πυρά πυροβολικού.

Πρόσθεσε ότι τα πυρά από τον Λίβανο κατευθύνθηκαν προς τις θέσεις του στρατού «στην περιοχή Rosh Hankara και Margaliot καθώς και προς την πόλη Kiryat Shmona» και ότι η αεράμυνά του αναχαίτισε επιτυχώς την επίθεση.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού στην πόλη Χούλα του Λιβάνου. Πρόκειται για μητέρα και τον γιο της.

17:38 Δύο νεκροί στον Λίβανο από ισραηλινή επίθεση

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού της μεθοριακής πόλης Χούλα στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Manar που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ.

17:29 Στήριξη Μπλίνκεν σε Ισραήλ – «Η Χαμάς έσπασε τη συμφωνία»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Παρασκευή ότι η εκεχειρία έληξε επειδή η Χαμάς αποφάσισε να παραβιάσει τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με το Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν σημείωσε ακόμη ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και ότι είχε λάβει μέτρα για να πει στους κατοίκους της Γάζας πού βρίσκονται οι ασφαλείς περιοχές και πώς μπορούν να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο.

17:17 Με τα χέρια προσπαθούν να ανασύρουν εγκλωβισμένους από τα ερείπια στη Χαν Γιουνίς

Στη νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας, πανικόβλητοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να βγάλουν ανθρώπους από τα ερείπια με γυμνά χέρια μετά τις νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν ένα σπίτι και κατέστρεψαν παρακείμενα κτίρια.

«Λίγες από τις ομάδες διάσωσης που είναι ακόμη διαθέσιμες στη νότια Λωρίδα της Γάζας έχουν φτάσει σε αυτή την περιοχή για να βοηθήσουν», μετέδωσε από το σημείο η Youmna ElSayed του Al Jazeera.

Η ίδια σημείωσε ότι οι ομάδες πολιτικής προστασίας και διάσωσης «δεν έχουν καν τα απαραίτητα μηχανήματα ή εργαλεία για να προσπαθήσουν να σώσουν τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα χαλάσματα».

Βομβαρδισμένο σπίτι στη Χαν Γιουνίς

17:07 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε στα σύνορα σε ισραηλινά στρατεύματα

Η λιβανέζικη οργάνωση λέει ότι στόχευσε ισραηλινούς στρατιώτες «με κατάλληλα όπλα» κοντά σε στρατιωτική θέση κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ.

Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη επίθεση που κάνει η Χεζμπολάχ μετά τη λήξη της εκεχειρίας νωρίτερα σήμερα το πρωί. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ είχαν τηρήσει σε μεγάλο βαθμό μια αδήλωτη παύση κατά μήκος των συνόρων κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Η ομάδα δήλωσε ότι τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ θα παραμείνουν ενεργό μέτωπο όσο συνεχίζεται η επίθεση του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Βομβαρδισμένα σπίτια στη Χαν Γιουνίς

16:55 Τουλάχιστον 109 οι νεκροί στη Γάζα σε λιγότερες από 12 ώρες

16:52  Λούλα: Ο Μπάιντεν δεν έχει καμία ευαισθησία να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κατηγόρησε τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών για απάθεια απέναντι στη «γενοκτονία» στη Γάζα, παρά την επιρροή της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ.

16:40 Οι IDF δηλώνουν ότι ελπίζουν να  απελευθερώσουν τουλάχιστον τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατούνται στη Γάζα

Οι IDF δήλωσαν την Παρασκευή ότι η λήξη της εκεχειρίας δεν σημαίνει ότι οι προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των γυναικών και των παιδιών που κρατούνται στη Γάζα έχουν τερματιστεί.

Σύμφωνα με τις IDF, ο στρατός ήλπιζε ότι οι συνεννοήσεις με τη Χαμάς σχετικά με την επιστροφή των γυναικών και των παιδιών που κρατούνται όμηροι θα συνεχιζόταν, αλλά η Χαμάς αποφάσισε να αμφισβητήσει αυτή τη διάθεση.

16:36 Φωτορεπόρτερ του Anadolu σκοτώθηκε στη Γάζα

Ακόμα ένας εργαζόμενος στα ΜΜΕ σκοτώθηκε στη Γάζα. Πρόκειται για τον φωτογράφο του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, Montaser Mustafa Al-Sawaf.

Σε ανάρτησή του το τουρκικό πρακτορείο γράφει ότι σκοτώθηκε στη Γάζα που κάλυπτε τον πόλεμο, από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας δήλωσε ότι η δολοφονία του ανέβασε τον συνολικό αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις από τον Οκτώβριο σε τουλάχιστον 72.

Στην πιο πρόσφατη ενημέρωσή της, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων ανέβασε τον αριθμό των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί μέχρι στιγμής σε 57.

16:30 Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν για παράταση της εκεχειρίας

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι θα συνεχίσει να πιέζει για την παράταση της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μετά τις έντονες μάχες που ξέσπασαν σήμερα το πρωί μετά τη λήξη της συμφωνίας.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Κατάρ στις προσπάθειες για την παράταση της ανθρωπιστικής παύσης στη Γάζα», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η αναζωπύρωση των μαχών στη Γάζα έγινε «υπό τη συνεχή υποστήριξη» της αμερικανικής κυβέρνησης.

16:13 Καπνός έχει πνίξει σχολείο στην Τζαμπάλια όπου έχουν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι μετά από ρίψη καπνογόνων.

Ο δημοσιογράφος Χοσάμ Σαμπάτ ανάρτησε βίντεο από σχολείο στην Τζαμπάλια όπου έχουν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι και το οποίο έχει πνιγεί στον καπνό μετά από εκτόξευση καπνογόνων.

Το βίντεο έχει επαληθεύσει το Al Jazeera.

16:03 Σμότριχ στον Νετανιάχου: «Η ιδέα της εκεχειρίας έχει πια ξεπεραστεί»

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ έστειλε μήνυμα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντάς του ότι «η ιδέα της εκεχειρίας έχει πια ξεπεραστεί».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διακόψει την επικοινωνία «με την τρομοκρατική οργάνωση και με τους διαφορετικούς διαμεσολαβητές».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την επιστροφή των απελευθερωμένων ομήρων, αλλά τώρα η ιδέα της εκεχειρίας έχει ξεπεραστεί. Η συμφωνία για περαιτέρω διακοπή (σ.σ. των μαχών) θα ήταν ένα τρομερό λάθος που μόνο αδυναμία μεταδίδει… Πρέπει να διακόψουμε κάθε σχέση και διαπραγμάτευση με τη Χαμάς και τους διαμεσολαβητές και να δούμε τον εχθρό μόνο μέσα από το στόχαστρο του όπλου», δήλωσε ο Σμότριχ.

15:54 IDF: Θα ξαναρχίσουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις, χτυπήσαμε περίπου 200 στόχους

Σε νέα ανακοίνωση μετά τη λήξη της εκεχειρίας προχώρησαν οι IDF, σημειώνοντας ότι θα ξεκινήσουν ξανά τις χερσαίες επιχειρήσεις τους τις επόμενες ημέρες, ενώ από τις 07:00 το πρωί και μετά χτύπησαν 200 στόχους.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση των IDF, «μετά την επανέναρξη των μαχών στον νότο, περίπου 200 στόχοι δέχθηκαν επιθέσεις από το πρωί στη Ράφα, τη Σατζάιγια, τη Ζεϊτούν, τη Μπέιτ Χανούν και την Τζαμπάλια, συμπεριλαμβανομένων κεντρικών γραφείων της Χαμάς και κεντρικών γραφείων διοίκησης και ελέγχου. Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται από αέρος, θαλάσσης και ξηράς».

15:44 Κιμπούτς Νιρ Οζ: Νεκρός είναι και ο Ρόνεν Ένγκελ – Είχε απαχθεί από τη Χαμάς

Οι αρχές του Νιρ Οζ ανακοίνωσαν ότι νεκρός είναι ο 55χρονος Ρόνεν Ένγκελ που είχε απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ρόνεν Ένγκελ.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ο θάνατος άλλων δύο ομήρων.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θεωρεί ότι η Χαμάς κρατά στη Γάζα άλλους 137 ομήρους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:34 Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ για την επιστροφή όλων των ομήρων

Δεκάδες διαμαρτύρονται στο Τελ Αβίβ κοντά στη στρατιωτική βάση Κίρια για την επιστροφή όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές απαιτούν από την ισραηλινή κυβέρνηση να επαναλάβει τις συνομιλίες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια συνολική συμφωνία με τη Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Μεταξύ των διαδηλωτών είναι ο Λόταν Κούπερ, γιος του Αμιράμ Κούπερ που κρατείται στη Γάζα, και ο Ίζαρ Λίφσιτζ, γιος της 85χρονης Γιοσεβέντ Λίφσιτζ, η οποία απελευθερώθηκε από τη Χαμάς τον περασμένο μήνα.

Πηγή φωτογραφίας: Hadas Parush

15:25 IDF: «Αναχαιτίστηκε ύποπτος εναέριος στόχος πάνω από τα σύνορα με τον Λίβανο»

Σύμφωνα με τις IDF, οι ισραηλινές δυνάμεις αναχαίτισαν με επιτυχία ύποπτο εναέριο στόχο πάνω από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:22 Πάνω από 100 οι νεκροί στη Γάζα σε οκτώ ώρες

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μετά τη λήξη της εκεχειρίας ξεπέρασαν τους 100.

Μωρό στη Γάζα δέχεται τις πρώτες βοήθειες μετά από ισραηλινό χτύπημα.

15:13 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: Ζητά να ανοίξει το πέρασμα στη Ράφα

Ο Ασράφ Αλ-Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, απηύθυνε έκκληση σε «κάθε ζωντανή συνείδηση» να επιτρέψει το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα εν μέσω μιας «εξαιρετικά καταστροφικής» ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η ιατρική βοήθεια που εισήλθε στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας είναι αρκετή μόνο για μία ημέρα», ανέφερε ο Αλ-Κούντρα σε δήλωσή του.

«Ο τομέας της υγείας στη Γάζα είναι εκτός λειτουργίας με κάθε έννοια της λέξης», είπε.

Τώρα λειτουργούν μόνο τρία νοσοκομεία στη Γάζα, τα οποία δεν είναι εξοπλισμένα για να υποδεχθούν μεγάλο αριθμό ασθενών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το σχόλιό του έγινε μετά την επανέναρξη των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων μετά από μια εύθραυστη εκεχειρία επτά ημερών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 70 άνθρωποι μέσα σε λίγες ώρες.

Οι γιατροί αγωνίζονται να βοηθήσουν τους ασθενείς που συσσωρεύονται στους ορόφους των νοσοκομείων εν μέσω έλλειψης κρεβατιών.

Πηγή: Al Jazeera

15:04 Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος άλλης μίας Ισραηλινής ομήρου

Οι αρχές του Νιρ Οζ ανακοίνωσαν ότι το μέλος του κιμπούτς Μία Γκορέν, 56 ετών, είναι νεκρή. Προηγουμένως, είχε ανακοινωθεί ότι η 56χρονη είχε απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

Η Γκορέν άφησε πίσω της τρία παιδιά, ενώ ο άνδρας της Άβνερ δολοφονήθηκε στις 7/10.

Η Μία Γκορέν.

14:55 Ο βασιλιάς της Ιορδανίας έθεσε το θέμα της Γάζας στην COP28

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ είπε ότι ο πόλεμος στη Γάζα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή απομονωμένοι από τις ανθρωπιστικές τραγωδίες που εκτυλίσσονται γύρω μας», είπε ο Αμπντάλα.

«Στη Γάζα περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί σε μια περιοχή που βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

«Η μαζική καταστροφή του πολέμου καθιστά τις περιβαλλοντικές απειλές της λειψυδρίας και της επισιτιστικής ανασφάλειας ακόμη πιο σοβαρές», σημείωσε ο Ιορδανός βασιλιάς.

14:47 Συνεχίζονται αδιάκοπα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε βίντεο από τη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα:

Δείτε βίντεο από την Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα:

14:39 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε νέες ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της εκεχειρίας σήμερα το πρωί, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους
  • Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με ρουκέτες στις πόλεις Ασκελόν, Σντερότ και Μπερσέμπα στο νότιο Ισραήλ
  • Ο παγκόσμιος εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ, λέει ότι τα παιδιά έχουν επιστρέψει σε μια κατάσταση φόβου και τραύματος, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις συνεχίζονται
  • Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Έιλον Λεβί είπε στους δημοσιογράφους ότι η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά 137 ομήρους
  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 15 άτομα σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν συλληφθεί

14:29 Τραυματίστηκαν στρατιώτες των IDF από όλμο

Πέντε στρατιώτες των IDF τραυματίστηκαν από όλμο κοντά στη κοινότητα Νιρίμ στο νότιο Ισραήλ σήμερα το πρωί, όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Τρεις από τους στρατιώτες νοσηλεύονται σε μέτρια κατάσταση, ενώ οι άλλοι δύο είναι ελαφρά τραυματισμένοι.

Οι IDF λένε ότι οι οικογένειές τους έχουν ειδοποιηθεί.

14:20 Γερμανία: Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επαναφορά της εκεχειρίας πρέπει να διπλασιαστούν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας αναφέρει ότι οι διπλωματικές προσπάθειες πρέπει να διπλασιαστούν για να αποκατασταθεί η εκεχειρία στη Γάζα.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας. Τόσο για τους εναπομείναντες ομήρους, οι οποίοι ελπίζουν εδώ και εβδομάδες στην απελευθέρωσή τους, όσο και για τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους στη Γάζα που χρειάζονται επειγόντως περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια», τονίζει το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Το ΥΠΕΞ της Γερμανίας προσθέτει ότι μια ειρηνευτική προσπάθεια μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα μόνο εάν «η καταστροφική τρομοκρατία της Χαμάς δεν έχει πλέον την ευκαιρία να ανασυνταχθεί».

14:11 Αιγύπτιοι αξιωματούχοι: Η είσοδος των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα σταμάτησε με την επανέναρξη των εχθροπραξιών

Σύμφωνα με δηλώσεις Αιγύπτιων αξιωματούχων στο Reuters, σταμάτησε η είσοδος των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με την επανέναρξη των εχθροπραξιών στη Λωρίδα.

14:01 Ισραηλινές πηγές: «Μία μέρα εκεχειρίας σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση δέκα γυναικών»

Το ynet επικαλείται ισραηλινές πηγές που σημειώνουν ότι το Τελ Αβίβ θα δεχθεί να υπάρξει εκεχειρία μίας μέρας, αν η Χαμάς απελευθερώσει δέκα γυναίκες ομήρους.

Όπως σημειώνει το ισραηλινό Μέσο, το Κατάρ συνεχίζει τις προσπάθειες να μεσολαβήσει ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς έτσι ώστε να υπάρξει επαναφορά της εκεχειρίας.

13:51 Η Γαλλία ζητά την επαναφορά της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς

Η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για τη λήξη της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ζητεί την επαναφορά της.

«Η διάρρηξη της εκεχειρίας είναι πολύ κακή είδηση, λυπηρή, διότι δεν φέρνει καμία λύση και περιπλέκει την επίλυση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στο περιθώριο των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.

Η ίδια χαρακτήρισε την επανέναρξη της εκεχειρίας «απαραίτητη».

13:42 Κιμπούτς Νιρ Οζ: Νεκρός είναι ο Άριεχ Ζαλμάνοβιτς – Ήταν όμηρος της Χαμάς

Οι αρχές του Νιρ Οζ ανακοίνωσαν ότι ο κάτοικος του κιμπούτς που βρισκόταν στα χέρια της Χαμάς, Άριεχ Ζαλμάνοβιτς είναι νεκρός.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Ζαλμάνοβιτς ήταν από τους ιδρυτές του κιμπούτς και είχε απαχθεί από τους μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Πατέρας δύο παιδιών και παππούς πέντε παιδιών, ο Άριεχ ήταν άνθρωπος της γης σε όλη του τη ζωή, ο οποίος εργαζόταν στη γεωργία και τις καλλιέργειες – άνθρωπος του διαβάσματος με τεράστιες γνώσεις στην ιστορία και τη γη. Είθε η μνήμη του να είναι ευλογία», αναφέρουν οι αρχές του κιμπούτς.

Στα μέσα Νοεμβρίου η Χαμάς είχε αναρτήσει βίντεο με τον Ζαλμάνοβιτς, ο οποίος δεχόταν ιατρική περίθαλψη.


Η παλαιστινιακή οργάνωση στη συνέχεια είχε ανακοινώσει ότι ο 84χρονος πέθανε λόγω κρίσεων πανικού που επιβάρυναν την υγεία του, ενώ ο ίδιος έπασχε από καρδιοπάθεια.

Μέχρι σήμερα το Ισραήλ δεν είχε επιβεβαιώσει τον θάνατό του.

13:33 Reuters: «Οι εξτρεμιστές έποικοι που συμμετείχαν σε βιαιοπραγίες δεν θα μπορούν να εκδώσουν βίζα στις ΗΠΑ»

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε το Ισραήλ ότι η Ουάσινγκτον θα απαγορεύσει στους εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους που έχουν εμπλακεί σε βιαιοπραγίες εναντίον Παλαιστίνιων πολιτών στη Δυτική Όχθη να εκδίδουν βίζες τις επόμενες εβδομάδες.

Την ενημέρωση έκανε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

13:24 Τα ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν κατοικία στη Χαν Γιουνίς

Τα ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

13:15 Ισραήλ: Η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά 137 ομήρους

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Έιλον Λεβί δήλωσε σε δημοσιογράφους:

  • Η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά 137 ομήρους από τις επιθέσεις του Οκτωβρίου, μαζί με άλλους τέσσερις που εξαφανίστηκαν πριν από τον πόλεμο
  • Στους ομήρους αυτούς συμπεριλαμβάνονται δύο παιδιά ηλικίας τεσσάρων και 10 μηνών, τα οποία, όπως ισχυρίζεται τώρα η Χαμάς, είναι νεκρά
  • 117 άνδρες όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των δύο παιδιών, καθώς και 20 γυναίκες
  • 126 όμηροι είναι Ισραηλινοί και άλλοι 11 είναι ξένοι υπήκοοι
  • Οι ξένοι υπήκοοι είναι οκτώ Ταϊλανδοί, ένας Νεπαλέζος, ένας Τανζανός και ένας Γάλλο – Μεξικανός υπήκοος
  • Δέκα από τους ομήρους είναι 75 ετών και άνω. Υπάρχουν επτά αγνοούμενοι από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
  • Η Χαμάς απελευθέρωσε μέχρι στιγμής 110 ομήρους – 86 Ισραηλινούς και 24 ξένους υπηκόους

13:05 Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα – Τουλάχιστον 54 μέσα σε έξι ώρες

Τουλάχιστον 54 είναι οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους στη Λωρίδα και όπως αναφέρει το Al Jazeera.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει τουλάχιστον 15 ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις σε σπίτια στη συνοικία Σουτζάγια.

Πολίτες μεταφέρονται με κάθε τρόπο στα νοσοκομεία της Γάζας.

12:57 «Πίστεψε με, γλυκό μου κορίτσι, θα σου έκανα πάρτι γενεθλίων»

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας καταγράφονται και πάλι στη Γάζα μετά από τους νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μετά τη λήξη της εκεχειρίας που διήρκεσε για επτά ημέρες.

Μητέρα μοιρολογεί το μωρό της λέγοντάς του: «Πίστεψε με, γλυκό μου κορίτσι, θα σου έκανα πάρτι γενεθλίων».

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο που μεταδίδει το Quds News Network:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:48 Διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου Γούλφσον: Τέσσερις όμηροι που απελευθερώθηκαν χθες περνούν από ιατρικές εξετάσεις

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου Γούλφσον στη Χολόν, Άνατ Ένγκελ, τέσσερις από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης είναι σε σταθερή κατάσταση και περνούν από ιατρικές εξετάσεις.

12:40 «Λυπάται βαθύτατα» ο Γκουτέρες για την επανέναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με ανάρτησή του, σημειώνει ότι «λυπάται βαθύτατα» για την επανέναρξη των μαχών στη Γάζα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:32 Η αντιπροσωπεία του Ιράν εγκαταλείπει τη σύνοδο COP28 λόγω της ισραηλινής παρουσίας

Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν, η αντιπροσωπεία της χώρας αποχώρησε από τη σύνοδο COP28 λόγω της ισραηλινής παρουσίας.

Η ιρανική πλευρά θεωρεί την παρουσία του Ισραήλ στην COP28 «αντίθετη με τους στόχους και τις κατευθυντήριες γραμμές της διάσκεψης και, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησε από τον χώρο της διάσκεψης», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Μεχραμπιάν, επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Νασέρ Κανάνι κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για την επανέναρξη των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αφού σκότωσαν περισσότερους από 15.000 Παλαιστίνιους, οι σιωνιστές εγκληματίες ξεκίνησαν έναν νέο γύρο δολοφονιών υπό τη συνεχή υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανάνι σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter.

Ο Κανάνι προσθέτει ότι «η πολιτική και νομική ευθύνη για τη συνέχιση της επίθεσης και της σφαγής» βαραίνει το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και «μερικές κυβερνήσεις που υποστηρίζουν αυτό το καθεστώς απαρτχάιντ».

Η σχετική ανάρτηση:

12:22 Δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ: Έγιναν 15 συλλήψεις καταζητούμενων στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν 15 συλλήψεις καταζητούμενων στη Δυτική Όχθη.

12:12 Εκπρόσωπος UNICEF: «Αεροπορικό χτύπημα 50 μέτρα μακριά από το μεγαλύτερο εν λειτουργία νοσοκομείο στη Γάζα»

Ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της UNICEF, καταγγέλλει ότι το Ισραήλ χτύπησε στα 50 μέτρα μακριά από το μεγαλύτερο εν λειτουργία νοσοκομείο στη Γάζα.

«Έχει η ανθρωπότητα εγκαταλείψει τα παιδιά στη Γάζα;», αναρωτιέται ο Έλντερ.

12:03 Οικογένειες Ισραηλινών ομήρων: «Η συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης – η εγκατάλειψη των αγαπημένων μας προσώπων»

Ορισμένες από τις οικογένειες των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα δημοσίευσαν ανακοίνωση στην οποία καλούν την ισραηλινή κυβέρνηση να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για την επιστροφή των απαχθέντων μέσω διαπραγματεύσεων.

«Υπάρχουν δημιουργικές και τολμηρές προτάσεις που δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί», σημειώνεται.

Ο Ούντι Γκορέν, του οποίου ο ξάδελφος Ταλ Τσαΐμι εξακολουθεί να κρατείται αιχμάλωτος, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση: «Η προτίμηση της στρατιωτικής δράσης έναντι της απρόσκοπτης απελευθέρωσης των απαχθέντων είναι η εγκατάλειψη των αγαπημένων μας προσώπων. Η συνέχιση των μαχών αποτελεί τεράστιο και άμεσο κίνδυνο για τη ζωή των απαχθέντων, τόσο μετά τους βομβαρδισμούς, όσο και μετά την επιδείνωση της ιατρικής τους κατάστασης και των συνθηκών κράτησής τους».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:53 Η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των υπηκόων της από τη Γάζα

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δηλώνει ότι η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειες να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των πολιτών της που παραμένουν όμηροι στη Γάζα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφους, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η παράταση της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που διήρκεσε μία εβδομάδα θα ήταν πιο κατάλληλη από την επανέναρξη των μαχών, δεδομένης της κλίμακας των δεινών στην περιοχή.

«Σίγουρα θα προτιμούσαμε να δούμε ειδήσεις για άλλη μια παράταση της ανθρωπιστικής παύσης», πρόσθεσε.

11:44 Σειρήνες ακούγονται στις ισραηλινές κοινότητες που συνορεύουν με τη Γάζα – Ρουκέτα έπεσε στο κιμπούτς Μιφλασίμ

Σειρήνες που προειδοποιούν για ρίψη ρουκετών ακούγονται σε ισραηλινές κοινότητες που συνορεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ρουκέτα έπεσε στο κιμπούτς Μιφλασίμ.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες παρά μόνο για υλικές ζημιές.

Στη Σντερότ μία γυναίκα τραυματίστηκε ελαφριά ενώ κατευθυνόταν σε καταφύγιο. Σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων, η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μπαρζιλάι.

Ρουκέτες εκτοξεύονται από τη Λωρίδα προς το Ισραήλ, ενώ οι IDF βομβαρδίζουν ασταμάτητα τη Γάζα.

11:36 Νέο ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα – Τουλάχιστον 37 οι νεκροί μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στη Γάζα, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νέα ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε δύο κτίρια κατοικιών στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Η ανακοίνωση αυτή ανεβάζει τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί σήμερα το πρωί στη Γάζα σε τουλάχιστον 37, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

11:35 Συγκλονιστικό βίντεο: Μωράκι επέζησε από τους βομβαρδισμούς

Το Quds News Network παρουσιάζει βίντεο που δείχνει ένα μωράκι που κατάφερε να επιζήσει μετά τους σημερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

11:30 Εκπρόσωπος της Χαμάς: Η λύση δεν είναι η εκεχειρία, αλλά το τέλος της ισραηλινής κατοχής

Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς, παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη στο Al Jazeera.

Το αραβικό Μέσο έχει σταχυολογήσει ορισμένα από τα πιο σημαντικά σχόλιά του:

  • Η λύση δεν είναι η εκεχειρία. Η πραγματική λύση είναι να βρεθούν μηχανισμοί για να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατοχή.
  • Ξοδέψαμε χρόνο για να συζητήσουμε με όλους τους μεσολαβητές και πρέπει να ευχαριστήσουμε τις προσπάθειες της Αιγύπτου και του Κατάρ να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια φόρμουλα για να τερματιστεί η επίθεση. Αλλά η επίθεση έχει σταματήσει τα πάντα.
  • Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στον τερματισμό της επίθεσης που ωφελεί τα συμφέροντα του λαού μας.
  • Η ηγεσία της Χαμάς συνεργαζόταν με τις προσπάθειες για τον τερματισμό της επίθεσης, αλλά, δυστυχώς, ορισμένα μέρη δεν ήταν έτοιμα να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες, εκτός από το Κατάρ και την Αίγυπτο.
  • Η αμερικανική κυβέρνηση δεν άσκησε μεγάλη πίεση στο Ισραήλ.

11:20 Όλα ήσυχα για την ώρα στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Την ώρα που συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, η κατάσταση παραμένει ήσυχη στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

11:14 Η φρίκη του πολέμου σε μια φωτογραφία

Συγκλονίζει η φωτογραφία που έχει μεταδώσει το Anadolu με ένα παιδί από τη Γάζα να κοιτάει στο κενό μετά από τους νέους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα.

Πηγή φωτογραφίας: Anadolu

11:10 Al Arabiya: Το Ισραήλ επιτέθηκε σε αποθήκη πυραύλων στη Σαναά της Υεμένης

Σύμφωνα με το Al Arabiya, το Ισραήλ επιτέθηκε χθες σε αποθήκη πυραύλων στη Σαναά της Υεμένης.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι αν ξεκινήσει ξανά την επίθεση του στη Λωρίδα της Γάζας θα επιτεθούν σε ισραηλινές θέσεις.

11:03 «Δεκάδες χιλιάδες» ψάχνουν καταφύγιο στο Νοσοκομείο Νάσερ στη νότια Γάζα

Σύμφωνα με το Al Jazeera, «δεκάδες χιλιάδες» άνθρωποι ψάχνουν καταφύγιο στο Νοσκομείο Νάσερ στη νότια Γάζα μετά από την επανέναρξη των βομβαρδισμών.

Ο εφιάλτης των βομβαρδισμών επέστρεψε στη Λωρίδα της Γάζας.

10:53 Χαμάς: Το Ισραήλ απέρριψε όλες τις προτάσεις για την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων

H Χαμάς τόνισε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι το Ισραήλ φέρει την ευθύνη «για την επανάληψη του πολέμου και της επιθετικότητας» στη Λωρίδα της Γάζας, αφού απέρριψε στη διάρκεια της νύκτας όλες τις προτάσεις για την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων.

«Προσφερθήκαμε να παραδώσουμε τις σορούς της οικογένειας Μπίμπας, να απελευθερώσουμε τον πατέρα τους για να μπορέσει να συμμετάσχει στην ταφή τους και να παραδώσουμε δύο Ισραηλινούς κρατούμενους», σημειώνει η παλαιστινιακή οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

10:50 Την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση ανέλαβε η Ισλαμική Τζιχάντ

Οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμική Τζιχάντ, ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε εναντίον ισραηλινών πόλεων σήμερα το πρωί, σε απάντηση «στα εγκλήματα εναντίον του λαού μας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

10:44 Τουλάχιστον 32 οι νεκροί στη Γάζα μετά τους νέους βομβαρδισμούς, λέει το υπουργείο Υγείας στη Γάζα

Κάθε λεπτό που περνάει αυξάνονται τα θύματα από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Ασράφ Αλ-Κούντρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας στη Γάζα οι νεκροί έχουν φτάσει τους 32.

10:39 Το Κατάρ επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη νέας συμφωνίας για εκεχειρία συνεχίζονται

Το Κατάρ επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ συνεχίζονται «με στόχο την επιστροφή σε κατάσταση παύσης (σ.σ. των μαχών)».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέφρασε τη «βαθιά του λύπη» για τους νέους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, λέγοντας ότι περιπλέκει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και «επιδεινώνει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:32 Νέα ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη Γάζα – Τουλάχιστον 29 οι νεκροί

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, τουλάχιστον 29 είναι οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μετά τη λήξη της εκεχειρίας.

  • Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας
  • Πέντε στην Ζαϊτούν και στη Σουτζάιγια, βόρεια της Λωρίδας της Γάζας
  • Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαγκάζι, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας
  • Ένας στην πόλη Χαν Γιουνίς, νότια της Λωρίδας της Γάζας
  • Δύο στην πόλη Χαμάντ, νότια της Χαν Γιουνίς
  • Εννέα στη Ράφα, νότια της Λωρίδας της Γάζας

Μικρή Παλαιστίνια κλαίει μετά από την επανέναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

10:30 Εικόνες σοκ μετά την επανέναρξη βομβαρδισμών στη Γάζα

Τραγικές είναι οι εικόνες που έρχονται από τη Γάζα, μετά την επανέναρξη βομβαρδισμών.

Δείτε φωτορεπορτάζ και βίντεο εδώ

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από τη Γάζα.

10:24 Ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού: Κλειστοί δύο αυτοκινητόδρομοι λόγω της επανέναρξης των μαχών

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι οι αυτοκινητόδρομοι Μπιζικίμ και Νιρ στο νότιο Ισραήλ είναι κλειστοί λόγω της επανέναρξης των μαχών.

10:21 Χειραψία ανάμεσα στον εμίρη του Κατάρ και τον Ισραηλινό πρόεδρο στην COP28

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ και ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι έδωσαν τα χέρια και συζήτησαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Haaretz αναφέρει ότι πηγή που είναι ενήμερα για τις επαφές μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ δήλωσε ότι οι διαμεσολαβητές του Κατάρ  επικοινωνούν και με τις δύο πλευρές σε μια προσπάθεια ανανέωσης της κατάπαυσης του πυρός.

Πηγή φωτογραφίας: Haaretz

10:15 Οι IDF «έσπασαν» τον χάρτη της Λωρίδας της Γάζας σε εκατοντάδες ζώνες «για να προειδοποιούν τους κατοίκους που διεξάγονται μάχες»

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «έσπασαν» τον χάρτη της Λωρίδας της Γάζας σε εκατοντάδες ζώνες «για να προειδοποιούν τους κατοίκους που διεξάγονται μάχες».

Δείτε τον σχετικό χάρτη:

Πηγή φωτογραφίας: IDF

Σύμφωνα με τις IDF, ο χάρτης θα ανανεώνεται εδώ.

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σήμερα το πρωί κάλεσαν τους κατοίκους της Χαν Γιουνίς να μετακινηθούν προς τη Ράφα, ωστόσο στη συνέχεια βομβάρδισαν και εκεί.

Τα φυλλάδια που έριξε ο ισραηλινός στρατός:

10:05 Ο βασιλιάς Κάρολος συνάντησε τον Ισραηλινό πρόεδρο στην COP28 στο Ντουμπάι

Ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ σήμερα Παρασκευή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

09:56 Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας: «Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί χωρίς συμβιβασμούς»

Ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ έγραψε στο Χ ότι «η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί χωρίς συμβιβασμούς».

O Μπεν-Γκβιρ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτεθεί στη Γάζα με τη μέγιστη δυνατή ισχύ «για χάρη των παιδιών που δεν έχουν ακόμη επιστρέψει, για τους δολοφονημένους που δεν θα επιστρέψουν πλέον και για να μην επιστρέψει ποτέ η φρίκη της 7/10».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

09:46 Αυξάνονται οι νεκροί στη Γάζα – Τουλάχιστον 21 μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ξανάρχισε τις επιθέσεις του στη Λωρίδα:

  • Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
  • Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαγκάζι, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας
  • Ένας στην πόλη Χαν Γιουνίς, νότια της Λωρίδας της Γάζας
  • Δύο στην πόλη Χαμάντ, νότια της Χαν Γιουνίς
  • Εννέα στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Πολλά είναι τα παιδιά ανάμεσα στους τραυματίες που φτάνουν στα νοσοκομεία της Γάζας μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

09:43 Το Ισραήλ ετοιμάζεται να κατεδαφίσει το σπίτι των δραστών της επίθεσης στην Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η ισραηλινή Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τις δυνάμεις της να ετοιμάζονται να κατεδαφίσουν το σπίτι των δραστών της αιματηρής επίθεσης με πυροβολισμούς την Πέμπτη στην Ιερουσαλήμ.

Δείτε το σχετικό βίντεο:


Το σπίτι βρίσκεται στη συνοικία Σουρ Μπαχέρ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τρία άτομα σκοτώθηκαν από την επίθεση και αρκετοί τραυματίστηκαν. Νεκροί είναι και οι δύο δράστες.

09:36 Βίντεο λίγο μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Χαν Γιουνίς

Το ισραηλινό i24NEWS μεταδίδει βίντεο μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

09:32 Τουλάχιστον 14 νεκροί σε δύο ώρες από τη λήξη της εκεχειρίας

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 14 νεκροί μέσα σε δύο μόλις ώρες από τη λήξη της εκεχειρίας.

09:29 Θύματα των βομβαρδισμών μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Νάσερ – Σκληρές εικόνες

Πολύ σκληρές είναι οι εικόνες που έρχονται από τη νότια Γάζα αφού συνεχίζεται η μεταφορά των τραυματιών στο Νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς.

Δείτε βίντεο:

09:20 Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ακούγονται στην Ασκελόν και στις κοινότητες δίπλα στη Γάζα

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ακούγονται στην Ασκελόν και στις κοινότητες δίπλα στη Γάζα.

09:15 Πανικός επικρατεί στο Νοσοκομείο Νάσερ – Πολίτες μεταφέρουν τραυματίες από τους βομβαρδισμούς

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, πολίτες μεταφέρουν με τα αυτοκίνητά τους τραυματίες στο Νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

09:10 Παιδιά ανάμεσα στους τραυματίες μετά τα νέα ισραηλινά χτυπήματα στη νότια Γάζα

Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν εικόνες μετά από τους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Παιδιά είναι ανάμεσα στους τραυματίες που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Arafat Barbakh

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Arafat Barbakh

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Arafat Barbakh

09:00 Ο Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Ισραήλ, κατευθύνεται στα ΗΑΕ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν έχει αναχωρήσει από το Ισραήλ μετά την επίσκεψή του και συνεχίζει τη νέα περιοδεία του στη Μέση Ανατολή με επόμενο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε από το Ισραήλ για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

08:55 Ισραηλινά χτυπήματα ανατολικά της Χαν Γιουνίς

Ισραηλινά μαχητικά χτύπησαν σε διάφορα σημεία στην κωμόπολη της Αλ-Καράρα, ανατολικά της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

08:52 BBC: Παλαιστίνιος αξιωματούχος λέει ότι οι συνομιλίες για εκεχειρία συνεχίζονται

Το BBC αναφέρει ότι πληροφορήθηκε από Παλαιστίνιο αξιωματούχο που έχει γνώση των συνομιλιών ότι οι διαμεσολαβητές συνεχίζουν να προσπαθούν για την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία παρόλο που οι μάχες και οι βομβαρδισμοί ξανάρχισαν.

08:49 Οι εφιαλτικές εικόνες του πολέμου επέστρεψαν

Νεαρό κορίτσι που τραυματίστηκε στη βόρεια Γάζα μετά από ισραηλινό χτύπημα είναι σε κατάσταση σοκ.

Το βίντεο έχει αναρτήσει το Quds News Network που σχετίζεται με τη Χαμάς και δεν έχει επαληθευτεί από άλλη πηγή, ωστόσο πληθαίνουν οι αναφορές για νεκρούς και τραυματίες στη Λωρίδα μετά από τη μη επέκταση της εκεχειρίας.

08:42 «Το Ισραήλ χτυπάει σε διαφορετικά σημεία στα νότια της Γάζας»

Η δημοσιογράφος Χιντ Χουντάρι σημειώνει σε ανάρτησή της στο Χ ότι τα ισραηλινά μαχητικά χτυπούν στα νότια της Γάζας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:34 Ο ουρανός της Γάζας έχει αλλάξει χρώμα λόγω των βομβαρδισμών

Το Ισραήλ ξεκίνησε ξανά τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας αφού η εκεχειρία δεν παρατάθηκε, με τον ουρανό να έχει αλλάξει χρώμα από τους βομβαρδισμούς.

Δείτε live εικόνα από το Al Jazeera:

08:24 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: Τουλάχιστον έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τα ισραηλινά χτυπήματα

Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ασράφ αλ-Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.


Εξάλλου δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της πόλης της Γάζας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας γιατρός, ο Φαντέλ Ναΐμ, στο νοσοκομείο Άλχι Άραμπ.

Η εκεχειρία, που είχε τεθεί σε ισχύ στις 24 Νοεμβρίου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, εξέπνευσε στις 07:00 ώρα Ελλάδας και οι μάχες μεταξύ των εμπολέμων επανελήφθησαν, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται επιτόπου.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «ξαναρχίζει τη μάχη εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», ενώ οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού για ρουκέτες ηχούσαν σε πολλούς ισραηλινούς οικισμούς κοντά στο έδαφος αυτό.

Στην πόλη της Γάζας, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου έκανε λόγο για δεκάδες ισραηλινά πυρά πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα.

08:21 Βομβαρδισμοί σε βόρεια και νότια Γάζα

Το Ισραήλ ξεκίνησε να βομβαρδίζει σε βόρεια και νότια Γάζα.

Δείτε βίντεο από τη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα:

Δείτε εικόνα από την Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα:

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

08:14 Ισραηλινός βομβαρδισμός στη Ράφα – Αναφορές για θύματα

Το Quds News Network, το οποίο σχετίζεται με τη Χαμάς, αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε στη Ράφα στη νότια Γάζα, ενώ υπάρχουν θύματα.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

08:05 Γραφείο Νετανιάχου: Η Χαμάς δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της, η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στους στόχους του πολέμου

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η Χαμάς «παραβίασε το πλαίσιο, δεν ανταποκρίθηκε στην υποχρέωσή της να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες ομήρους και εκτόξευσε ρουκέτες κατά του Ισραήλ».

«Εν μέσω της επιστροφής στις μάχες, τονίζουμε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων του πολέμου – την απελευθέρωση των ομήρων μας, την εξάλειψη της Χαμάς και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να απειλήσει τον λαό του Ισραήλ».

07:55 «Επιστρέψαμε στον πόλεμο»

«Επιστρέψαμε στον πόλεμο», δήλωσε, σύμφωνα με τη Haaretz, πολιτική πηγή στο Ισραήλ.

07:50 Σειρήνες ήχησαν στο Κιμπούτς Χολίτ

ο7:40  IDF: Μαχητικά αεροσκάφη επιτίθενται σε στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει την επανέναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών.

Σε ανακοίνωσή του στο X, αναφέρει ότι «μαχητικά αεροσκάφη πλήττουν επί του παρόντος τρομοκρατικούς στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας».

07:30 Βομβαρδισμοί και σκληρές μάχες

Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη της Γάζας και στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας αναφέρουν ότι λαμβάνουν χώρα σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινίων μαχητών και ισραηλινών στρατιωτών, μεταδίδει το Al Jazeera.

Στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ισραηλινά τανκς βομβαρδίζουν επίσης κοντά στους προσφυγικούς καταυλισμούς Nuseirat και Bureij.

07:20 Χαμάς: Ισραηλινή επίθεση με μαχητικά αεροσκάφη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, πυρά πυροβολικού στα βορειοδυτικά

7:15 Το Ισραήλ συνεχίζει τις μάχες στη Γάζα, λέει ο στρατός

Το Ισραήλ επανέλαβε τις μάχες εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, ανακοίνωσε ο στρατός, λέγοντας ότι η Χαμάς παραβίασε την εκεχειρία και πυροβόλησε προς το ισραηλινό έδαφος.

07:10 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Εξέπνευσε στις 7 η προθεσμία για την παράταση της εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς, χωρίς να ανακοινωθεί νέα συμφωνία.
  • Ήχοι από πυροβολισμούς και εκρήξεις αναφέρθηκαν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η αεράμυνα αναχαίτισε ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από την Γάζα.
  • Τριάντα Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν από ισραηλινές φυλακές επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους μετά την έβδομη ανταλλαγή, στο πλαίσιο της εκεχειρίας και αφού απελευθερώθηκαν οκτώ ισραηλινοί όμηροι.
  • Περίπου το 60% των σπιτιών στη Γάζα καταστράφηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης στον πολιορκημένο θύλακα.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν «επιβεβαιώνει» το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τον εαυτό του, προτρέπει για την προστασία των αμάχων.

07:00 Σειρήνες ηχούν ξανά στο Ισραήλ

Σειρήνες της αεράμυνας, που προειδοποιούν πως εκτοξεύθηκαν ρουκέτες, ηχούν για δεύτερη φορά την τελευταία ώρα, σε τομείς του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει η Haaretz.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος αναχαίτισε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την ενεργοποίηση σειρήνων της αεράμυνας σε περιοχές γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή του Ισραήλ και της Χαμάς την 24η Νοεμβρίου. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η εξέλιξη σημαίνει πως η ανακωχή τερματίστηκε.

06:50 Μαχητικά και drones πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως άκουσαν να πετούν μαχητικά και drones στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το Shebab News Agency («Πρακτορείο Ειδήσεων της Νεολαίας»), το οποίο θεωρείται προσκείμενο στη Χαμάς, έκανε λόγο μέσω Telegram για πυρά και εκρήξεις στον τομέα αυτό.

Ούτε τα μέρη, ούτε το Κατάρ, που μεσολαβεί ανάμεσά τους, ανακοίνωσαν παράταση της συμφωνίας. Τυπικά η ανακωχή τερματίζεται σε λίγα λεπτά (στις 07:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

06:40 Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί παράταση της εκεχειρίας

Λιγότερο από μισή ώρα πριν από τη λήξη της  κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, το γραφείο του Νετανιάχου, δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αν έχει λάβει τον κατάλογο των ομήρων που η Χαμάς υποχρεούται να απελευθερώσει την Παρασκευή, εάν παραταθεί η επταήμερη εκεχειρία.

Ομοίως, ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς έχουν ανακοινώσει επίσημη παράταση της εκεχειρίας, παρά την αναφορά της Wall Street Journal, που επικαλείται αιγυπτιακές πηγές, ότι συμφωνήθηκε 24ωρη παράταση.

06:30 Εκρήξεις στη Λωρίδα, σειρήνες ηχούν στο Ισραήλ

Πυρά και εκρήξεις ακούγονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στο παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος αναχαίτισε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την ενεργοποίηση σειρήνων της αεράμυνας σε περιοχές γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Η αναχαίτιση έγινε χονδρικά μια ώρα προτού εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας βάσει της οποίας τέθηκε εφαρμογή η ανακωχή την 24η Νοεμβρίου.

Δεν έχει υπάρξει καμιά αντίδραση από πλευράς Χαμάς μέχρι στιγμής, ούτε ανάληψη της ευθύνης.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Καν, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή.

Ούτε τα μέρη, ούτε το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί ανάμεσά τους, ανακοίνωσαν νέα παράταση της συμφωνίας.

Τυπικά η ανακωχή τερματίζεται στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Δείτε εδώ όσα προηγήθηκαν.

Sports in

«Κλείνουν» τα πρώτα φιλικά στον Άρη

Οι κιτρινόμαυροι αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινώσουν τρία ή τέσσερα παιχνίδια προετοιμασίας, που θα διεξαχθούν στην Ολλανδία, κατά το διάστημα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024