Πληθωρισμός: Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη [γράφημα]
Ποιες είναι οι προβλέψεις των οικονομολόγων για την πορεία των εξελίξεων
Ο πληθωρισμός υποχωρεί από τα υψηλά πολλών δεκαετιών που έφτασε σε πολλές χώρες μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι FT που παρουσιάζουν τον παγκόσμιο χάρτη πληθωρισμού για τον μήνα Οκτώβριο.
Όπως προκύπτει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα άγγιξε το 3,4% ενώ και οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης κινούνται κοντά σε αυτό το επίπεδο, όπως και οι ΗΠΑ.
Παράλληλα, η Ρωσία παρουσιάζει πληθωρισμό της τάξης του 6,7% , ενώ η Ουκρανία (στην οποία εισέβαλε η πρώτη) βρίσκεται στο 5,3%.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός απαντάται στη Βενεζουέλα με ποσοτό 317,6%, μετά στην Αργεντινή με ποσοστό 142,7%, ενώ πολύ ψηλά βρίσκεται και η Τουρκία με ποσοστό της τάξης του 61,4%.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στο Ισραήλ βρίσκεται στο 3,7% ενώ στην Παλαιστίνη (Δυτική Όχθη, Λωρία της Γάζας) φτάνει το 7,2%, με τον Λίβανο να είναι στο 215,4%. Πρόκειται για τον μήνα που ξεκίνησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Η κίνα παρουσιάζει αποπληθωρισμό της τάξης του -0,2%, ενώ η Ινδία πληθωρισμό 4,9%, με την Ιαπωνία στο 3,8%.
Σύμφωνα με τους FT, τα τελευταία στοιχεία για τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δείχνουν ότι οι τιμές χονδρικής πώλησης τροφίμων και ενέργειας που εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2022 υποχωρούν τώρα.
Σταθεροποίηση
Ακόμη, περιλαμβάνει τις προσδοκίες των οικονομολόγων για το μέλλον, οι οποίες δείχνουν ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό σε αρκετές μεγάλες οικονομίες έχουν πλέον σταθεροποιηθεί. Συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, σύμφωνα με τους αυτούς που ερωτήθηκαν από το Consensus Economics.
Οι προσδοκίες των επενδυτών για το πού θα βρίσκεται ο πληθωρισμός σε πέντε χρόνια από τώρα έχουν μειωθεί, μετά την πρόσφατη κορύφωσή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας ήταν ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού σε πολλές χώρες, ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα στοιχεία δείχνουν πώς η πίεση έχει ενταθεί λόγω της σύγκρουσης που ανάγκασε την Ευρώπη να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου.
Ωστόσο, οι τιμές χονδρικής συνεχίζουν να υποχωρούν ως αποτέλεσμα της εξασθένησης της παγκόσμιας ζήτησης και των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου που βρίσκονται κοντά στο 100% της χωρητικότητά τους.
Ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές με βάση τα ιστορικά δεδομένα σε πολλές χώρες, ιδίως στην Ευρώπη, όπου η κρίση ήταν πιο έντονη.
Επέκταση στα τρόφιμα
Ο υψηλότερος πληθωρισμός επεκτάθηκε επίσης πέρα από την ενέργεια και σε πολλά άλλα είδη, με την άνοδο των τιμών των τροφίμων να πλήττει ιδιαίτερα τους φτωχότερους καταναλωτές. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τροφίμων παρουσιάζει τώρα σημάδια αποκλιμάκωσης στις περισσότερες χώρες.
Άλλωστε, η άνοδος των τιμών περιορίζει τις δαπάνες των νοικοκυριών για αγαθά και υπηρεσίες. Για τους λιγότερο εύπορους ανθρώπους, η αύξηση τιμών μπορεί να τους οδηγήσει σε έναν αγώνα αντοχής για τα βασικά αγαθά, όπως η τροφή και η στέγη.
Τα ημερήσια δεδομένα για τα βασικά αγαθά, όπως η χονδρική τιμή των προϊόντων για πρωινό, παρέχουν έναν ενημερωμένο δείκτη των πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές. Αν και έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Το πρόβλημα με τα ακίνητα
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, το χονδρικό κόστος αυτών έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τελικές τιμές των τροφίμων, τα οποία αντιπροσωπεύουν επίσης μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών των νοικοκυριών.
Ένα άλλο σημείο ανησυχίας είναι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων, ιδίως των κατοικιών. Αυτές εκτινάχθηκαν σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενισχυμένες από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, την επιθυμία των κατ’ οίκον εργαζομένων για περισσότερο χώρο και τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης του εισοδήματος. Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων οδηγούν ήδη σε σημαντική επιβράδυνση της αύξησης των τιμών των κατοικιών σε πολλές χώρες.
Πηγή: ΟΤ
- Βαλένθια: «Τα χέρια τους είναι βαμμένα με αίμα»
- Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια: «Η Ευρώπη θα πρέπει να έχει κοινή φωνή απέναντι στον Τραμπ»
- Περού: Ο πρόεδρος Σι εγκαινίασε το λιμάνι Τσανκάι, κινεζικής χρηματοδότησης
- Γερμανία: Επιτέλους, βάλτε φρένο στο «φρένο του χρέους»
- Ευρώ: Tι σημαίνει για νοικοκυριά, επιχειρήσεις η απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο
- ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι θάνατοι από υπερβολική δόση σε ποσοστό ρεκόρ σε ένα χρόνο