Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν στα φαντάσματα
Είναι δυνατόν ορισμένοι άνθρωποι να πιστεύουν ακόμα και σήμερα στα φαντάσματα; Η επιστήμη έχει όλες τις απαντήσεις…
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Μπορεί τα φαντάσματα, τα πνεύματα και διάφορα άλλα παραφυσικά φαινόμενα να αποτελούν εδώ και δεκαετίες έμπνευση για διάφορες ιστορίες τρόμου, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί που τα πιστεύουν και στην πραγματικότητα.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos, τα φαντάσματα θεωρούνται από τα πιο… αγαπημένα παραφυσικά φαινόμενα, με το 46% των Αμερικανων να δηλώνουν ότι πιστεύουν στην ύπαρξη τους.
Η πεποίθηση ότι οι νεκροί επιστρέφουν στον κόσμο μας ως πνεύματα υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτή η ιδέα εμφανίζεται σε πάρα πολλά βιβλία, από τη Βίβλο μέχρι τον Μάκβεθ.
Σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι έχουν δει ή έχουν μιλήσει με κάποιο πνεύμα. Μια ερευνητική μελέτη του Pew πριν λίγα χρόνια έδειξε ότι το 18% των ανθρώπων πιστεύουν ότι έχουν δει ένα φάντασμα ή έχουν επικοινωνήσει μαζί του.
Αλλά τι κάνει τόσους ανθρώπους να πιστεύουν τόσο φανατικά στα παραφυσικά φαινόμενα;
Μιλώντας στο Live Science, ο κλινικός ψυχολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Southern Illinois, Stephen Hupp, εξήγησε πως «μια κοινή αιτία μπορεί να είναι η τάση του εγκεφάλου μας να βρίσκει μοτίβα (ειδικά ανθρώπινα πρόσωπα και φιγούρες) ανάμεσα σε διφορούμενα ερεθίσματα. Ένα κοινό παράδειγμα είναι όταν βλέπουμε πρόσωπα ή φιγούρες στα σύννεφα ή όταν τυχαία σχήματα και σκιές σε ένα σκοτεινό σπίτι μοιάζουν με φάντασμα».
Η πίστη προσφέρει επίσης παρηγοριά, κάνοντας μας να πιστεύουμε ότι τα αγαπημένα μας πρόσωπα μας φροντίζουν ή είναι μαζί μας όταν τα χρειαζόμαστε.
Υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά σε αυτό το σύμπαν που δεν καταλαβαίνουμε και είναι παρήγορο να γεμίζουμε το κενό στο μυαλό μας με εξηγήσεις», είπε ο Hupp. «Οι υπερφυσικές εξηγήσεις δηλώνονται συχνά με σιγουριά, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις