Ψηφιακή μαστογραφία: Τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης
Ποιες είναι η εξελίξεις στην προληπτική ιατρική.
Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Αθηναΐς Νέγκα και ο Δρ. Μιχαήλ Γάκης, επιστημονικός Διευθυντής Πρότυπου Κέντρου Μαστού Ομίλου Ιατρόπολις, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την πρόληψη και την ψηφιακή μαστογραφία.
Η ψηφιακή μαστογραφία είναι το νέο «όπλο» της ιατρικής
«”Μισοείμαι” άνθρωπος τη πρόληψης, ξέρω τι πρέπει να κάνω, προσπαθώ να το κάνω τακτικά αλλά ρολόι δεν είμαι. Τα βασικά τα κάνω», ανέφερε η Αθηναΐς Νέγκα αναφορικά με την πρόληψη και τις γυναικολογικές εξετάσεις.
Ο κ. Γάκης μίλησε για την αγωνία των αποτελεσμάτων στις γυναικολογικές εξετάσεις με την είσοδο της τεχνολογίας στο πεδίο.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι άλλο: αν εμείς θα ακολουθήσουμε την επιστήμη. Μόνο το 30% των γιατρών συμβουλεύονται την τεχνητή νοημοσύνη, που είναι μικρό ποσοστό. Δίνουμε μία δεύτερη ματιά με την τεχνητή νοημοσύνη», είπε αρχικά.
Τα πλεονεκτήματα της μαστογραφίας
«Η ουσία είναι ότι έχει γρήγορα, ακρινή και έγκυρα αποτελέσματα. Μειώνεται ο χρόνος και αυξάνεται η ακρίβεια και η εγκυρότητα. Η μαστογραφία έχει μικρό χρόνο στην ανάγνωσή της. Υπάρχει ένας επεξεργαστής με τεράστιο όγκο δεδομένων από χιλιάδες ασθενείς και έχει φτιάξει μοντέλα από όλο το φάσμα των ευρημάτων, ύποπτα ή μη, τι πρέπει να παρακολουθηθεί ή ένας καρκίνος. Μπορεί να δει λεπτομέρειες που σε βιασύνη ή απειρία θα χάνονταν.
Αισθανόμαστε ασφάλεια όταν η άποψή μας «συμφωνεί» με το αποτέλεσμα της ψηφιακής μαστογραφίας. Είναι σαν να έχουμε έναν δεύτερο ακτινολόγο στον ίδιο χώρο», συμπλήρωσε ο κ. Γάκης.
Η τεχνητή νοημοσύνη και η πρόληψη
Για την αποτελεσματικότητα της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης ο κ. Γάκης επεσήμανε πως, «Δεν πάμε να βρούμε μόνο τον καρκίνο, πάμε να βρούμε πράγματα που πάνε τώρα να αρχίσουν, παίζουμε με βλάβες χιλιοστού πια. Θέλουμε να μειώσουμε και την ταλαιπωρία εκτός από τη θνησιμότητα.
Ο αλγόριθμος στη μαστογραφία έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα, δεν μπορεί να συγκρίνει ακόμα. Εμείς όμως μπορούμε να συγκρίνουμε. Τα νέα συστήματα σε αυτόν τον τομέα, είναι ακριβέστατα. Θα χρησιμοποιηθεί και στην εκπαίδευση η τεχνητή νοημοσύνη. Εκεί όμως θα υπάρχει πρόβλημα γιατί με άπειρους γιατρούς, και θέλοντας σε κάποιες χώρες να μειώσουν το μισθολογικό κόστος, μπορεί να επιβληθεί το σύστημα αυτό και να γίνονται λάθη. Χρειάζονται έμπειροι γιατροί τώρα».
- Τόμι Λι: Κάνει μπάνιο μόνο μια φορά την εβδομάδα και λέει ότι για αυτό φταίει το ελληνικό DNA του
- Παναθηναϊκός: Ολοκληρώθηκε η επέμβαση του Λεσόρ, αναμονή για τα αποτελέσματα
- Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για την επάνοδο Αυγενάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ
- Σεράγεβο και Σκόπια: Οι πόλεις με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη
- Στα Γρεβενά ο Κασσελάκης: Τι συζήτησε με τον δήμαρχο, οι ανησυχίες των κατοίκων
- ΠΑΣΟΚ: Δεν ευθυγραμμίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης με την κοινωνική ανάπτυξη, λέει ο Τσουκαλάς