COP28: Τριπλασιασμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 ζητούν είκοσι χώρες
Για να μειωθεί η εξάρτηση από τον άνθρακα και το αέριο, το μεγάλο διακύβευμα αυτής της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζήτησαν σήμερα με κοινή διακήρυξη στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28), να τριπλασιαστεί η δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον πλανήτη έως το 2050, συγκριτικά με το 2020, για να μειωθεί η εξάρτηση από τον άνθρακα και το αέριο, το μεγάλο διακύβευμα αυτής της COP.
Η ανακοίνωση έγινε από τον Τζον Κέρι, τον Αμερικανό απεσταλμένο για το Κλίμα, στο Ντουμπάι, μαζί με αρκετούς άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρόο.
«Γνωρίζουμε από την επιστήμη και τα γεγονότα ότι δεν είναι εφικτή η ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 χωρίς πυρηνική ενέργεια» λέει ο Τζον Κέρι
Ωστόσο, η Κίνα και η Ρωσία, σημαντικοί κατασκευαστές πυρηνικών σταθμών σήμερα στον κόσμο, δεν περιλαμβάνονται στις υπογράφουσες χώρες.
Σε αυτές περιλαμβάνονται ωστόσο η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Γκάνα, η Ουγγαρία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μολδαβία, η Μογγολία, το Μαρόκο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Ουκρανία, η Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η διακήρυξη αναγνωρίζει τον ρόλο-κλειδί της πυρηνικής ενέργειας για να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 και να παραμείνει εφικτός ο στόχος περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου», σύμφωνα με το κείμενο.
«Γνωρίζουμε από την επιστήμη, την πραγματικότητα των γεγονότων και τα στοιχεία ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 χωρίς πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο Τζον Κέρι, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.
At the World Climate Action Summit, global leaders announced a cohesive vision to ensure climate finance is more available, accessible and affordable.
Transforming climate finance is key to achieving the climate progress we need.#ClimateAction pic.twitter.com/SoWDDQPJ6z
— COP28 UAE (@COP28_UAE) December 1, 2023
Συνεισφορά 3 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν συνεισφορά ύψους 3 δισεκ. δολαρίων στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα (GCF), δήλωσαν σήμερα πηγές με γνώση του θέματος.
Το ταμείο, που δημιουργήθηκε το 2010 είναι το μεγαλύτερο διεθνές ταμείο που αφορά τη δράση για την κλιματική αλλαγή και έχει συγκεντρώσει δεσμεύσεις για κεφάλαια ύψους άνω των 20 δισεκ. δολαρίων. Η τελευταία αυτή δέσμευση θα είναι πρόσθετη των 2 δισ. δολαρίων που έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ στο ταμείο.
Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει αργότερα σήμερα από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντουμπάι.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις