WWF: Η κλιματική πολιτική της Ελλάδας έχει διπλό πρόσωπο
Στηλίτευσε την απουσία αναφοράς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα επενδύει σε νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων και υποδομές ορυκτού αερίου
Για «διπρόσωπη» πολιτική για το κλίμα κατηγορεί την κυβέρνηση η WWF, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Ντουμπάι, όπου διεξάγεται η παγκόσμια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή (COP28).
Αναγνωρίζοντας αρχικώς τα θετικά για τις επιδόσεις της χώρας στην ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ και χαρακτηρίζοντας καλοδεχούμενη την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, του Πόρου ως «πράσινου» νησιού (GR-eco Islands), η WWF αναφέρεται στην απουσία αναφοράς από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα τώρα επενδύει σε νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων και σε νέες υποδομές ορυκτού αερίου.
«Από τη μία πρασινίζουμε τα νησιά μας και προωθούμε τις ΑΠΕ, από την άλλη επενδύουμε σε νέες εγκαταστάσεις ορυκτού αερίου»
«Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχει με επιστημονική σαφήνεια τοποθετηθεί ότι απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον μηδενισμό των εκπομπών, δηλαδή στον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Και όμως, η Ελλάδα, όπως και πάρα πολλές άλλες χώρες, εμφανίζει μια κλιματική και ενεργειακή πολιτική με διπλό πρόσωπο. Από τη μία πρασινίζουμε τα νησιά μας και προωθούμε τις ΑΠΕ, ενώ από την άλλη επενδύουμε σε νέες εγκαταστάσεις ορυκτού αερίου και επιμένουμε σε ένα τεράστιο πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της χώρας», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Όμως, σύμφωνα με τη WWF, οι πρωτοβουλίες κλιματικά ουδέτερων σχεδίων δεν συνδυάζονται με μια συνολική πολιτική συνεχιζόμενης πριμοδότησης των ορυκτών καυσίμων.
«Χρειάζεται πολιτική τόλμη»
H WWF σημειώνει ότι «σαν από ειρωνεία» μόλις προχθές, δύο μέρες πριν την έναρξη της COP28, εκδόθηκε άδεια για ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στα Ιωάννινα, ενώ στις θάλασσες της Κρήτης και του Ιονίου η κυβέρνηση προωθεί προγράμματα για υπεράκτιες εξορύξεις από πετρελαϊκές εταιρείες.
«Παρότι όντως η χώρα μας έχει βελτιώσει αισθητά τις επιδόσεις της τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από κλιματικούς και ενεργειακούς δείκτες», λέει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, «η πράσινη μετάβαση και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν κολλάνε στο ίδιο αφήγημα.
»Αν δεν δείξει ο ίδιος και η κυβέρνησή του την πολιτική τόλμη για ακύρωση των σχεδίων εξορύξεων, η ‘νέα Ελλάδα που αναδύεται από τις καταστροφές’, στην οποία έκανε αναφορά στην ομιλία του, θα είναι μια χώρα ζωσμένη από πλατφόρμες εξόρυξης και εξαρτημένη για πολλά χρόνια ακόμα από ορυκτά καύσιμα».
Η COP28 ήταν μια χρυσή ευκαιρία να ανακοινωθεί μια τέτοια πρωτοβουλία και να ξεχωρίσει η χώρα ως πραγματική πρωταθλήτρια στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης, καταλήγει η WWF.
- LIVE: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ
- Washington Post: «Αιμοραγεί» ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Oreshnik: Φωτογραφίες από τα θραύσματα του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου που έπληξε την πόλη Ντνίπρο
- Υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα θέματα της συνεδρίασης
- Παναιτωλικός – Παναθηναϊκός 1-2: «Απόδραση» με Αράο στο 90+2′ (vid)
- Ο Σαλάχ θέλει να φύγει πρωταθλητής από την Λίβερπουλ