Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί «κουφαίνεται» ο σκύλος όταν τον καλείτε; – Ο τρόπος για να του μαθαίνετε το «έλα»

Γιατί «κουφαίνεται» ο σκύλος όταν τον καλείτε; – Ο τρόπος για να του μαθαίνετε το «έλα»

Η εντολή «έλα» είναι μια από τις βασικότερες που πρέπει να μάθει ένας σκύλος. Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε και ο σωστός τρόπος διδασκαλίας

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να διδάξουμε σε έναν σκύλο, είναι η εντολή «έλα». Να έρχεται, δηλαδή, κάθε φορά που τον καλούμε κοντά μας.

Ο σκύλος που… παριστάνει τον κουφό στο κάλεσμα του κηδεμόνα του, το κάνει γιατί έχει συσχετίσει τη λέξη με κάτι αρνητικό. Δεν είναι ακατόρθωτο, αυτό να το αλλάξουμε.

Ας μάθουμε, λοιπόν, γιατί είναι τόσο σημαντική η εντολή «έλα», και πώς ο σκύλος μας θα… βγάζει φτερά για να έρθει κοντά μας.

Το τελικό στάδιο της εκπαίδευσης, και το σημαντικότερο, είναι ο σκύλος μας να έρχεται σε εμάς όταν βρίσκεται σε οποιοδήποτε περιβάλλον

Η διαδικασία της εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι ευχάριστη και να ενισχύει την επικοινωνία με τον σκύλο μας

«Η εντολή «έλα» είναι από τις σημαντικότερες που διδάσκουμε στον σκύλο κατά τη διαδικασία της εκπαίδευσης, επειδή μας εξασφαλίζει την ασφάλεια του σκύλου. Τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και κατά τη διάρκεια της βόλτας, όπου έρχεται αντιμέτωπος με πολλά ερεθίσματα.

Ένας σκύλος που ανταποκρίνεται πιστά στην εντολή «έλα», έχει διδαχθεί και έχει μάθει να αφήνει οτιδήποτε με το οποίο ασχολείται εκείνη τη στιγμή, και να πηγαίνει στον κηδεμόνα του», τονίζει η διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ειρήνη Χαρμπούρου.

Γιατί ένας σκύλος δεν έρχεται όταν τον καλούμε

Στην περίπτωση που καλούμε τον σκύλο μας να έρθει κοντά μας και αυτός δεν το κάνει, όπως λέει η κα Χαρμπούρου, αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει κάποιο αρνητικό ιστορικό μάθησης.

Εμείς του μάθαμε πως το «έλα» σημαίνει «έλα» να σε δέσω, ή «έλα» να σε μαλώσω.

Συγκεκριμένα, οι λόγοι που δεν ανταποκρίνεται είναι οι εξής :

1. Έχουμε χρησιμοποιήσει την εντολή «έλα» για να μαλώσουμε τον σκύλο μας. Τον έχουμε φωνάξει για να έρθει και να του δείξουμε κάποια ζημιά που έκανε.

2. Τον έχουμε καλέσει για να τον περιορίσουμε μέσα στο σπίτι.

3. Όταν τον αφήνουμε ελεύθερο σε περιφραγμένο χώρο, τον φωνάζουμε να έρθει πάντα όταν είναι να του βάλουμε το λουράκι του, για να φύγουμε.

Πώς μαθαίνουμε στον σκύλο μας να έρχεται κοντά μας

«Με τη σωστή καθοδήγηση του εκπαιδευτή μας, την υπομονή, αλλά και την αγάπη μας για τον σκύλο μας, μπορούμε να αλλάξουμε αυτόν τον αρνητικό συσχετισμό. Και να τον μετατρέψουμε σε κάτι πολύ ευχάριστο.

Η διαδικασία της εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι ευχάριστη και να ενισχύει την επικοινωνία με τον σκύλο μας», διευκρινίζει η ειδικός.

Η εκμάθηση της εντολής «έλα» θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα ευχάριστο παιχνίδι και για τις δύο πλευρές – του σκύλου, αλλά και του κηδεμόνα.

Αρχικά, όπως λέει η εκπαιδεύτρια, ξεκινάμε την εκπαίδευση από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού μας. Επιβραβεύουμε κάθε φορά που ο σκύλος έρχεται σε εμάς. Επιλέγουμε ποικιλία από λιχουδιές, για να γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρον. Όταν φτάσουμε στο σημείο, ο σκύλος μας να μας πλησιάζει πολλές φορές, το επόμενο στάδιο είναι να προσθέσουμε έναν συγκεκριμένο ήχο. Που θα ωθεί τον σκύλο να έρθει σε εμάς.

Κάθε φορά που έρχεται, συνεχίζω να επιβραβεύω. Όταν ο σκύλος μάθει να έρχεται με αυτόν τον ήχο, μπορώ να προσθέσω την εντολή.

«Το καλύτερο είναι να βρούμε μια καινούργια λέξη, που δεν έχει κανένα ιστορικό για τον σκύλο.

Για παράδειγμα, αντί για τη λέξη «έλα», τη λέξη «εδώ».

Όταν ο σκύλος ανταποκρίνεται πάντα στην εντολή μέσα στο σπίτι, και μόνο τότε, ξεκινάμε την εκπαίδευση -ακολουθώντας τα ίδια στάδια- σε εξωτερικό χώρο. Διαφορετικά, θα πάει χαμένη η μέχρι τώρα προσπάθεια μας, αλλά και η εντολή» τονίζει η κα Χαρμπούρου.

Η διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ειρήνη Χαρμπούρου

Το τελικό στάδιο της εκπαίδευσης, και το σημαντικότερο, είναι ο σκύλος μας να έρχεται σε εμάς όταν βρίσκεται σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Και να ανταποκρίνεται στο κάλεσμά μας με οποιονδήποτε περισπασμό.

Πολύτιμες συμβουλές

Την επόμενη φορά, λοιπόν, σύμφωνα με την ειδικό, που θα παίζει στο πάρκο, θα του πω να έρθει κοντά μου αλλά δεν θα είμαι προβλέψιμος. Δεν θα του φορέσω το λουρί για να φύγουμε, αλλά θα τον επιβραβεύσω και θα του επιτρέψω να συνεχίσει το παιχνίδι του. Ποτέ δεν αφήνουμε τον σκύλο χωρίς λουρί αν ο χώρος δεν είναι περιφραγμένος, ή οι συνθήκες δεν είναι ελεγχόμενες.

Εν ολίγοις η κα Χαρμπούρου επισημαίνει: «Η εντολή του «έλα» πρέπει να είναι πάντα μια ευχάριστη έκπληξη για τον σκύλο. Μια έκπληξη που, όσο πιστά και αν την ακολουθεί, δεν σταματάμε να τον εκπαιδεύουμε».

* Η κυρία Ειρήνη Χαρμπούρου είναι διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, απόφοιτη των σχολών «Kynagon Dog Trainers» και Woofland Academy.

Παρακολουθεί ανελλιπώς σεμινάρια για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της πάνω στον τομέα της θετικής εκπαίδευσης.

Ζει στην Πρέβεζα.

Must in

Παρί – Ρεάλ Μαδρίτης 85-96: «Βασιλική» απόδραση από το Παρίσι

Η Ρεάλ επικράτησε με 96-85 εκτός έδρας την Παρί για τη 16η αγωνιστική της Euroleague και έβαλε τέλος στον… κατήφορο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο