Αχτσιόγλου: Αυτοί διέλυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλαμε καρέκλες θα μέναμε – Η τελευταία επικοινωνία με τον Τσίπρα
Ο Κασσελάκης και η ομάδα του διέλυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν άφησαν περιθώριο πολιτικής συμβίωσης τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου. Μιλά για τον Αλέξη Τσίπρα «που συνειδητά δεν εργαλειοποίησα το όνομά του παρά τη στενή συνεργασία μας», όπως λέει, και τον νέο φορέα
Πλήρης μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που τον απομακρύνει από τις θέσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αποδίδει στον Στέφανο Κασσελάκη και τη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Όπως τονίζει η Έφη Αχτσίγλου, «η ομιλία του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ ήταν σε ευθεία αντίθεση με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την εργασία και τις ιδεολογικές αρχές της Αριστεράς», υπογραμμίζοντας πως για αυτήν «ήταν μη υποστηρίξιμη αυτή η μετατόπιση, επέλεξα ωστόσο να ασκήσω την κριτική μου εντός των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ».
«Eπέλεξα συνειδητά να μη χρησιμοποιήσω το όνομα του κ. Τσίπρα σε κανένα στάδιο της προεδρικής εκλογής»
Απαντώντας στις επικρίσεις για την αποχώρησή της και τα περί «καρεκλών» που την κατηγόρησαν η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρει πως «η κατηγορία για τις «καρέκλες» απλώς δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με το πώς είχα υπηρετήσει τον χώρο αυτόν, εδώ και πολλά χρόνια. Είναι, δε, και ακραία υποκριτικό να εκτοξεύεται από ένα πρόσωπο που τη στιγμή που εμφανίστηκε στο κόμμα, επεδίωξε αμέσως να γίνει πρόεδρός του».
Όσον αφορά τη στάση του Αλέξη Τσίπρα επανέλαβε ότι ήταν πλήρως σεβαστή, σημειώνοντας ότι από την πλευρά της επέλεξε συνειδητά να μη χρησιμοποιήσει το όνομά του κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Επέλεξα συνειδητά να μη χρησιμοποιήσω το όνομα του κ. Τσίπρα σε κανένα στάδιο της προεδρικής εκλογής, παρότι όλοι γνώριζαν τη στενή συνεργασία που είχαμε για χρόνια, επέλεξα να μην τον εργαλειοποιήσω σεβόμενη την απόφασή του και φυσικά να μην τον εμπλέξω σε αυτές τις χυδαίες πρακτικές που ήταν σαφές ποιος τις καθοδηγούσε, ποιον ευνοούσαν και ποιον έπλητταν», ανέφερε δηκτικά.
Ερωτηθείσα για τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα που σχηματίζουν οι «11», η Έφη Αχτσιόγλου απέκλεισε το ενδεχόμενο συμπόρευσης με τα υπάρχοντα κοινοβουλευτικά κόμματα ή με πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα, λέγοντας «είναι διαφορετικό ζήτημα οι κοινοβουλευτικές συγκλίσεις σε ζητήματα αντιπολίτευσης και άλλο πράγμα η πολιτική συμπόρευση».
Τέλος, αναφέρει ότι «αυτό που προέχει λοιπόν είναι η κινητοποίηση του αριστερού και προοδευτικού κόσμου, αλλά και ο απεγκλωβισμός δυνάμεων από το φάσμα της απογοήτευσης, της αδράνειας και της ανάθεσης».
Ολοκληρή η συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου:
Θυμάμαι το βράδυ των εσωκομματικών εκλογών να σηκώνετε τη γροθιά σας εν μέσω συνθημάτων για την Αριστερά. Το γεγονός ότι σήμερα βρίσκεστε εκτός κόμματος και συμμετέχετε σε μια νέα προσπάθεια έχει σχέση και με εκείνη τη νύχτα;
Το βράδυ των εσωκομματικών εκλογών είχε προκύψει ένα συγκεκριμένο, καθαρό και αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα, το οποίο όλοι αναγνωρίσαμε και αποδεχτήκαμε. Προφανώς και είχαμε επιφυλάξεις για την επικείμενη πορεία καθώς είχαμε καλέσει τον κ. Κασσελάκη να τοποθετηθεί πολιτικά το προηγούμενο διάστημα και το απέφευγε συστηματικά. Ομως το αποτέλεσμα έγινε απολύτως σεβαστό. Η δύσκολη απόφαση που λάβαμε έχει να κάνει με όσα ακολούθησαν τις εσωκομματικές εκλογές, με τη στάση και τις επιλογές του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και της ηγετικής του ομάδας. Επιλογές που δεν άφηναν κανένα περιθώριο πολιτικής συμβίωσης.
Ο κ. Κασσελάκης και η ηγετική του ομάδα επέλεξαν να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε μια διαδικασία πλήρους μετάλλαξης που τον απομακρύνει από τις θέσεις ενός κόμματος που υπηρετεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Σας θυμίζω ενδεικτικά ότι η ομιλία του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ ήταν σε ευθεία αντίθεση με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την εργασία και τις ιδεολογικές αρχές της Αριστεράς. Για εμένα ήταν μη υποστηρίξιμη αυτή η μετατόπιση, επέλεξα ωστόσο να ασκήσω την κριτική μου εντός των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, με δική τους ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εισήλθε σε μια διαλυτική κρίση. Η διαρκής επικυριαρχία της λογικής του εσωτερικού εχθρού και των υπονομευτών για όλα τα ζητήματα, η παραβίαση του καταστατικού και της πειθαρχικής διαδικασίας, το διάγγελμα για δημοψήφισμα διαγραφών, η διχαστική και προσβλητική ομιλία του κ. Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή, η κατάργηση της εσωκομματικής δημοκρατίας και της συζήτησης.
Οι διαφορές μας με τις πολιτικές θέσεις, το ύφος και το ήθος της νέας ηγεσίας κατέστησαν ανυπέρβλητες.
Κάναμε τη δύσκολη επιλογή της αποχώρησης, όπως και χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., από ένα κόμμα που η ηγεσία του το οδηγεί στην απαξίωση και τη συρρίκνωση, που του αφαιρεί την ικανότητα να ασκήσει δυναμική, προγραμματική αντιπολίτευση στη Ν.Δ. και στον κ. Μητσοτάκη από αριστερές και προοδευτικές θέσεις.
Οι επικριτές σας λένε ότι αποχωρήσατε από το κόμμα επειδή χάσατε την προεδρία. Την ίδια ώρα πρώην σύντροφοί σας που έμειναν στο κόμμα υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να έχετε μείνει και να δώσετε τη μάχη στα όργανα και στο συνέδριο. Τι τους απαντάτε;
Υπηρέτησα τον ΣΥΡΙΖΑ ως απλό μέλος, ως στέλεχος, ως βουλευτίνα και ως υπουργός. Έδωσα μάχες για να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η υποψηφιότητά μου ήταν μια απόφαση ευθύνης με στόχο να υπηρετήσω τον ίδιο σκοπό. Επομένως, η κατηγορία για τις «καρέκλες» απλώς δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με το πώς είχα υπηρετήσει τον χώρο αυτόν, εδώ και πολλά χρόνια. Είναι, δε, και ακραία υποκριτικό να εκτοξεύεται από ένα πρόσωπο που τη στιγμή που εμφανίστηκε στο κόμμα, επεδίωξε αμέσως να γίνει πρόεδρός του.
Από εκεί και πέρα, η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως προανέφερα, αλλοιώνει τον χαρακτήρα του, μετατοπίζει τη θέση του, τον μεταλλάσσει. Απεμπολεί θέσεις, αρχές και αξίες της Αριστεράς, καταργεί τη δημοκρατική λειτουργία και τις συλλογικές διαδικασίες, και προφανώς δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί δυναμικά και ουσιαστικά με τη Δεξιά.
Αυτοί είναι οι λόγοι της απόφασής μου, αυτοί είναι οι λόγοι της αποχώρησης χιλιάδων μελών και στελεχών.
Είναι όμως και ιδιαίτερα αντιφατικό να συνδέουν την αποχώρησή μας με κάποια «καρέκλα». Αν θέλαμε τις «καρέκλες» θα παραμέναμε στον ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αποδεχόμασταν τις θέσεις που μας προσέφερε ο κ. Κασσελάκης, δεν θα αποχωρούσαμε παίρνοντας το ρίσκο να ξεκινήσουμε τα πάντα από την αρχή.
Δεν θεωρώ ότι η υποψηφιότητά μου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δημιουργεί την ηθική ή πολιτική υποχρέωση να αποδεχτώ τη μετάλλαξη, να αποδεχτώ προσβολές και διχαστικές πρακτικές, να υπηρετήσω ένα σχέδιο που συγκρούεται με τις αρχές και τις πολιτικές μου θέσεις που υπηρετούσα μέχρι σήμερα. Το αντίθετο ισχύει.
Όσο για τη μάχη στα όργανα, είδαν όλοι ποια τύχη επιφυλάσσει στα όργανα και στις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες η νέα ηγεσία: απαξίωση, ακύρωση και εκφυλισμό.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι κατακρίνω όσους επιλέγουν να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η απόφαση είναι προσωπική, με τα κριτήρια που θέτει ο καθένας, και είναι απολύτως σεβαστή.
Στην προεκλογική περίοδο σας κόλλησαν την ταμπέλα της υπονομεύτριας του Αλέξη Τσίπρα, με τη διαβόητη πλέον ιστορία με το sms. Θεωρείτε ότι σε αυτό το κομμάτι θα έπρεπε να επέμβει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι για να πάρει το μέρος σας, αλλά για να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τα όσα λέγονταν τότε και τα οποία σας αφορούσαν άμεσα;
Η ιστορία αυτή ήταν μια χυδαία αθλιότητα. Κάποιοι ανέλαβαν να εκτελέσουν ένα συμβόλαιο το οποίο υπηρέτησε τον κ. Κασσελάκη και στηρίχθηκε από εξέχοντα στελέχη της ηγετικής του ομάδας. Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης δεν αποδοκίμασε ούτε καταδίκασε αυτή την πρακτική και όσους από το περιβάλλον του τη στήριξαν. Μάλιστα -και αυτό είναι μία ακόμα απόδειξη της μη δυνατότητας πολιτικής συμβίωσης- η αθλιότητα περί υπονομευτών του Αλέξη Τσίπρα συνεχίστηκε και μετά την εκλογή προέδρου με την καθοδήγηση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Όσον αφορά τη στάση του Αλέξη Τσίπρα είναι απολύτως σεβαστή. Επέλεξε να είναι ουδέτερος στη διαδικασία εκλογής και να μη μιλήσει για να μην την επηρεάσει. Από την πλευρά μου επέλεξα συνειδητά να μη χρησιμοποιήσω το όνομα του κ. Τσίπρα σε κανένα στάδιο της προεδρικής εκλογής, παρότι όλοι γνώριζαν τη στενή συνεργασία που είχαμε για χρόνια, επέλεξα να μην τον εργαλειοποιήσω σεβόμενη την απόφασή του και φυσικά να μην τον εμπλέξω σε αυτές τις χυδαίες πρακτικές που ήταν σαφές ποιος τις καθοδηγούσε, ποιον ευνοούσαν και ποιον έπλητταν. Αυτοί που δεν τον σεβάστηκαν και ενέπλεξαν το όνομά του σε αυτή την αθλιότητα είναι γνωστοί και είναι οι ίδιοι που με κάθε ευκαιρία λοιδορούν και απαξιώνουν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019.
Επικοινώνησε μαζί σας όλο αυτό το διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας;
Η τελευταία επικοινωνία που είχαμε ήταν το βράδυ των εσωκομματικών εκλογών, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οπότε και με κάλεσε για να με συγχαρεί για τον αγώνα που έδωσα.
Συγκροτήσατε μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα και όπως λέτε, αντίπαλός σας θα είναι η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν φοβάστε τις τρικλοποδιές και τον ανταγωνισμό από τον ΣΥΡΙΖΑ; Στην περίπτωση που δεχθείτε επιθέσεις από πρώην συντρόφους σας δεν θα απαντήσετε;
Δεν υπάρχει τίποτα που να μας φοβίζει στην πολιτική αντιπαράθεση. Με τις θέσεις και τις προτάσεις μας θα επιδιώξουμε να εκφράσουμε τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες. Να συσπειρώσουμε δυνάμεις με ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο, το οποίο θα μπορεί να συγκρουστεί με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και να τις νικήσει. Αντίπαλός μας είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και οι πολιτικές που πλήττουν την κοινωνική πλειοψηφία, αυτό είναι ξεκάθαρο για εμάς. Η πολιτική παρουσία, ο δημόσιος διάλογος και η αντιπαράθεση προτάσεων, όμως, επιβάλλουν να δίνονται απαντήσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση όταν αυτό είναι αναγκαίο.
Ποια θα είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά της νέας Κ.Ο. που δημιουργείτε και μακροπρόθεσμα του νέου πολιτικού φορέα που, φαντάζομαι, θα δοκιμαστεί στις ευρωεκλογές; Τι καινούργιο κομίζετε για να γίνετε ελκυστικοί στην κοινωνία;
Η κοινοβουλευτική ομάδα που συγκροτούμε θα παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο μιας προοδευτικής, οικολογικής, αριστερής εναλλακτικής πρότασης για τη χώρα.
Στόχος μας είναι να φέρουμε στο επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι επαγγελματίες, τα νοικοκυριά των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων -ζητήματα οικονομικά και κοινωνικά, των χαμηλών εισοδημάτων και της μεγάλης ακρίβειας, των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, της οικολογίας και της κλιματικής κρίσης- όχι όμως μόνο ως διαπιστώσεις, αλλά με προτάσεις για λύσεις και για μια νέα προοπτική.
Το κρίσιμο είναι αν η ελληνική κοινωνία και η οικονομία μπορούν να οδηγηθούν σε μια πορεία ανάπτυξης και ευημερίας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και συμπερίληψης, χωρίς αποκλεισμούς, με μείωση και όχι διεύρυνση των ανισοτήτων, με αλληλεγγύη, με απομόνωση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, με μια καθολική ήττα και συντριβή της Ακροδεξιάς και των ακροδεξιών αντιλήψεων.
Οι ριζοσπαστικές, σύγχρονες και ρεαλιστικές απαντήσεις σε αυτά τα ζητούμενα είναι το νέο που έχει ανάγκη η κοινωνία, και αυτό το νέο θέλουμε και μπορούμε να εκφράσουμε με την παρουσία μας, με τις προτάσεις και τις θέσεις που θα αναπτύξουμε.
Δεν σκοπεύουμε όμως να περιοριστούμε στο Κοινοβούλιο. Το κρίσιμο στο νέο εγχείρημα είναι η κινητοποίηση του κόσμου της Αριστεράς από τα κάτω, η δημιουργία ενός νέου παραδείγματος πολιτικής με αυτενέργεια, με πρωτοβουλίες από τη βάση, με πραγματική δημοκρατία και συμμετοχή. Ένα νέο παράδειγμα πολιτικής που ο προοδευτικός κόσμος έχει ανάγκη και θα του δώσει πνοή.
Ο νέος φορέας θα είναι ανοιχτός σε συνεργασίες και αν ναι, σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το ΠΑΣΟΚ; Με ποιους όρους μπορεί να δημιουργηθεί από πλευράς σας μια κουλτούρα συνεργασίας;
Οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό στα αριστερά του πολιτικού συστήματος. Κενό που πρέπει να πληρωθεί αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη Νέα Δημοκρατία. Δυστυχώς για διαφορετικούς λόγους κανένας από τους υπάρχοντες σήμερα πολιτικούς σχηματισμούς δεν μπορεί να αναλάβει αυτόν τον κρίσιμο ρόλο. Εμείς λοιπόν απευθυνόμαστε στους πολίτες που δεν βρίσκουν την έκφρασή τους μέσα στα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα, σε πολίτες που έχουν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική δράση και συμμετοχή. Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους που προβληματίζονται και ασφυκτιούν από την οικονομική πίεση, την εργασιακή ανασφάλεια, την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, την προσβολή δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών από μια αλαζονική κυβέρνηση.
Είναι διαφορετικό ζήτημα οι κοινοβουλευτικές συγκλίσεις σε ζητήματα αντιπολίτευσης και άλλο πράγμα η πολιτική συμπόρευση. Δυνατότητα συμπόρευσης με τα υπάρχοντα κοινοβουλευτικά κόμματα ή με πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η πολιτική συμμαχιών και συνεργασιών έχει πολλά κριτήρια και προϋποθέσεις που σήμερα δεν πληρούνται, σε κάθε περίπτωση όμως εμείς παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με θέσεις και προτάσεις από τη σκοπιά του κόσμου της εργασίας.
Αυτό που προέχει λοιπόν είναι η κινητοποίηση του αριστερού και προοδευτικού κόσμου, αλλά και ο απεγκλωβισμός δυνάμεων από το φάσμα της απογοήτευσης, της αδράνειας και της ανάθεσης. Αυτή τη συμπόρευση θέλουμε να πετύχουμε, δημιουργώντας ένα προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα που θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς.
- Nara Smith: Τελικά είναι παραδοσιακή σύζυγος ή απλά της αρέσει να μαγειρεύει για την οικογένεια;
- Η Μπαρτσελόνα «έκλεισε» τον Ταχ
- «Στη λίστα του ΠΑΟΚ ο Οσούτζι» (pic)
- Είναι αυτό το αρχαιότερο αλφάβητο του κόσμου;
- ΣτΕ: Σφραγίδα νομιμότητας στην προσωρινή διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου
- Μαρία Ζαχάροβα: Το τηλεφώνημα που δέχθηκε σε ζωντανή σύνδεση – «Μην σχολιάσεις το πλήγμα στην Ουκρανία»