Κικίλιας για εμπρηστές: «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα, τις περιουσίες, τις ζωές στα χέρια των λίγων»
Παύει να υπάρχει το αίσθημα της ατιμωρησίας και θα υπάρχουν επισπεύσεις στις δίκες, τονίζει ο υπουργός αναφορικά με τις ποινές στους εμπρηστές
Στις αλλαγές στο ποινικό δίκαιο και τις ποινές στους εμπρηστές, αναφέρθηκε ο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Πλέον δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα μας, τις περιουσίες και κυρίως τις ανθρώπινες ζωές στα χέρια των λίγων, έναντι της ευημερίας και της ασφάλειας των πολλών» σημειώνει ο υπουργός και προσθέτει: «Το νομοσχέδιο έχει στόχευση στην πρόληψη και την ασφάλεια των πολιτών».
«Αν οι πολίτες δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους θα υπάρχει έλεγχος και συνέπειες»
Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας εξηγεί: «Ένα από τα μέτρα είναι η ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα δηλώνουν αν έχουν καθαρίσει τα σπίτια ή τα οικόπεδά τους. Αν δεν τα έχουν καθαρίσει, θα υπάρχει έλεγχος και συνέπειες. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων».
Παύει το αίσθημα ατιμωρησίας
«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Γιώργο Φλωρίδη γιατί για πολλά χρόνια στην ελληνική κοινωνία υπήρχε το αίσθημα της μη τιμωρίας των υπευθύνων. Παύει να υπάρχει το αίσθημα της ατιμωρησίας και θα υπάρχουν επισπεύσεις στις δίκες», τονίζει ο υπουργός αναφορικά με τις ποινές στους εμπρηστές.
«Για πολλά χρόνια υπήρχε το αίσθημα της μη τιμωρίας των υπευθύνων, αλλά τώρα οι δίκες θα επισπεύδονται»
Για τις αλλαγές που έρχονται στο 112, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι «με το 112 μπορούμε να έχουμε προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας, μπορούν να ενημερωθούν οι γονείς για το αν θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, για την εκ περιτροπής εργασία ή την εργασία από το σπίτι, αν κάποιες συναυλίες ή εκδηλώσεις πρέπει να αναβάλλονται λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων».
«Υπάρχουν προληπτικές ρυθμίσεις οι οποίες προστατεύουν την κοινωνία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα», τονίζει.
Όταν έχουμε κατάσταση κινδύνου πυρκαγιάς και κάποιοι συνεχίζουν να αμελούν και κάνουν μπάρμπεκιου στο δάσος ή καπνίζουν τα μελίσσια τους ή κάνουν χωματουργικές εργασίες και αυτό οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή, απώλεια ζωών, «το αμέλημα γίνεται κακούργημα και η μικρότερη ποινή είναι 10 έτη και τα πρόστιμα φτάνουν 50.000 ευρώ», καταλήγει ο υπουργός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις