Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Ισραήλ - Χαμάς: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας - 240 οι νεκροί μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Ισραήλ – Χαμάς: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας – 240 οι νεκροί μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Εκεχειρία τέλος - Βομβαρδισμοί και μάχες στη Λωρίδα της Γάζας - Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί άμαχοι

Νέοι βομβαρδισμοί πλήττουν τη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της εβδομαδιαίας εκεχειρίας, το πρωί της Παρασκευής.

Το Κατάρ λέει ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση νέας παύσης του πυρός συνεχίζονται, με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ να ζητά άμεσα μία νέα εκεχειρία καθώς όπως δήλωσε εχθές οι Παλαιστίνιοι στην πολιορκημένη περιοχή «περιβάλλονται από ασθένεια, καταστροφή και θάνατο».

Περισσότεροι από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τον Οκτώβριο, με τον αντίστοιχο αριθμό στο Ισραήλ να ανέρχεται στις 1.200.

Δείτε live:

Διαβάστε τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο in

08:20 Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις

Πατήστε στον σύνδεσμο εδώ

02:50 Θύματα των επιθέσεων αθώα παιδιά και άμαχοι

Ο στρατός του Ισραήλ αγνοεί τις διεθνείς εκκλήσεις να μην γίνονται στόχοι οι άμαχοι. Ο στρατός δήλωσε ότι έπληξε περισσότερους από 400 «στόχους της Χαμάς» σε όλη τη Γάζα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, χρησιμοποιώντας αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς από άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη του πολεμικού ναυτικού.

Περιελάμβανε περισσότερες από 50 επιθέσεις στην πόλη Χαν Γιουνίς και στις γύρω περιοχές στο νότιο μισό της Γάζας.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν σε επίθεση σε σπίτι στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλα στα νότια, σύμφωνα με το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί. Το νοσοκομείο παρέλαβε επίσης επτά σορούς άλλων ατόμων που σκοτώθηκαν σε νυχτερινές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά.

Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα έχει ξεπεράσει τους 15.200, ενώ περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου. Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι το 70% των νεκρών ήταν γυναίκες και παιδιά.

02:30 Το CAIR καταδικάζει την επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) καταδίκασε την επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια της Γάζας.

«Περισσότεροι από 100 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό των οικιστικών κτιρίων που φιλοξενούν εκτοπισμένες οικογένειες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομάδα υπεράσπισης των μουσουλμάνων με έδρα τις ΗΠΑ.

«Κάθε μέρα σημειώνεται από ένα έγκλημα πολέμου στην γενοκτονική εκστρατεία εθνοκάθαρσης της ακροδεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης στη Γάζα», δήλωσε ο Nihad Awad, εθνικός εκτελεστικός διευθυντής του CAIR. «Πρόκειται για αμερικανικές βόμβες που πέφτουν πάνω σε αμάχους – πληρωμένες με τα δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων».

01:55 Ισραηλινή επίθεση ισοπεδώνει πολυκατοικία στη Ράφα

Ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας είχε γίνει νωρίτερα στόχος των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, αλλά κατά τη διάρκεια της τελευταίας ώρας, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής ισοπέδωσαν ένα πολυκατοικία στην περιοχή της Ράφα. Περισσότεροι από έξι Παλαιστίνιοι έχουν αναφερθεί ως νεκροί και αρκετοί έχουν τραυματιστεί.

Εν τω μεταξύ, οι ανατολικές περιοχές του Χαν Γιουνίς δέχονται βομβαρδισμούς πυροβολικού για περισσότερες από δύο ώρες.

Oι επιθέσεις συνεχίζονται στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, όπου περισσότεροι από εννέα Παλαιστίνιοι φέρονται να έχουν σκοτωθεί και άλλοι 10 έχουν τραυματιστεί σε ένα κτίριο κατοικιών που χτυπήθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις.

01:20 Πύραυλος αναχαίτισης ενδέχεται να έπεσε εντός του ισραηλινού εδάφους κατά τη διάρκεια του τελευταίου πυραυλικού βομβαρδισμού προς το κεντρικό Ισραήλ λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με το IDF.

00:50 «Το Ισραήλ επιδιώκει την εξάλειψη του παλαιστινιακού λαού»

Ο Δρ Mads Gilbert, ο οποίος έχει εργαστεί στη Γάζα, λέει ότι ο στόχος του ισραηλινού στρατού είναι σαφής και είναι η «εξόντωση του παλαιστινιακού λαού».

«Σκοτώνουν και τραυματίζουν με βομβαρδισμούς. Λιμοκτονούν και διψούν και παγώνουν τους ανθρώπους μέχρι θανάτου. Ο ΠΟΥ δήλωσε πρόσφατα ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν τώρα να πεθάνουν από ασθένειες, πείνα, δίψα και υποθερμία παρά από βομβαρδισμούς», δήλωσε ο Gilbert στο Al Jazeera.

«Μίλησα με τους συναδέλφους μου στο νοσοκομείο al-Aqsa νωρίτερα. Κανονικά έχει 198 κρεβάτια. Έχουν περισσότερους από 650 ασθενείς. Δεν υπάρχει χώρος για να τους περιθάλψουν. Αυτοί οι γιατροί και οι φοιτητές ιατρικής κάνουν ηρωική δουλειά προσπαθώντας να διαχειριστούν αυτή τη μαζική ροή ασθενών που έρχονται».

INTERACTIVE_GAZA_CHILDREN_DEATH_TOLL_NOV20_2023-1700468983

00:10 Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη

Το πτώμα ενός άνδρα βρέθηκε το βράδυ στην πόλη Qarawat Bani Hassan στην κεντρική Δυτική Όχθη, αφού νωρίτερα είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων της πόλης και Ισραηλινών εποίκων που εισήλθαν στο χωριό συνοδευόμενοι από στρατιώτες των IDF.

Νωρίτερα το Σάββατο, ένας 14χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, αφού, σύμφωνα με τους ίδιους, έβγαλε μαχαίρι και προχώρησε προς το μέρος τους.

23:40 Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνδράμει στον εντοπισμό ομήρων

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πετάξει αεροσκάφη επιτήρησης πάνω από το Ισραήλ και τη Γάζα για να βοηθήσει στον εντοπισμό ομήρων

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει πτήσεις επιτήρησης πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένων επιχειρήσεων στον εναέριο χώρο πάνω από το Ισραήλ και τη Γάζα, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει και να διασώσει ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και Βρετανοί υπήκοοι.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα αεροσκάφη θα είναι άοπλα, δεν θα έχουν πολεμικό ρόλο και θα έχουν ως αποστολή αποκλειστικά τον εντοπισμό ομήρων και ότι θα μοιράζονται μόνο πληροφορίες που αφορούν τη διάσωση ομήρων θα μοιράζονται με άλλες οντότητες.

23:10 Πεντάγωνο: Το Ισραήλ πρέπει να θωρακίσει τους αμάχους για να κερδίσει τον πόλεμο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν προέτρεψε το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα.

Ο Όστιν δήλωσε στο Εθνικό Αμυντικό Φόρουμ του Ρέιγκαν στην Καλιφόρνια ότι «έμαθε ένα ή δύο πράγματα για τον πόλεμο στις πόλεις», ενώ πολεμούσε στο Ιράκ και ηγήθηκε της εκστρατείας κατά της ένοπλης ομάδας ISIL (ISIS).

«Όπως και η Χαμάς, το ISIS ήταν βαθιά ενσωματωμένο σε αστικές περιοχές. Και ο διεθνής συνασπισμός κατά του ISIS εργάστηκε σκληρά για την προστασία των αμάχων και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, ακόμη και κατά τη διάρκεια των πιο σκληρών μαχών», δήλωσε ο Όστιν.

«Το μάθημα δεν είναι ότι μπορείτε να νικήσετε στον πόλεμο των πόλεων προστατεύοντας τους αμάχους. Το μάθημα είναι ότι μπορείς να κερδίσεις στον πόλεμο μόνο προστατεύοντας τους αμάχους. Σε αυτού του είδους τη μάχη, το κέντρο βάρους είναι ο άμαχος πληθυσμός. Και αν τους οδηγήσεις στην αγκαλιά του εχθρού, αντικαθιστάς μια τακτική νίκη με μια στρατηγική ήττα».

22:45 Το IDF λέει ότι σκότωσε τον διοικητή της ταξιαρχίας Shajayieh της Χαμάς

Το IDF ανακοίνωσε ότι ο διοικητής της ταξιαρχίας Shajaiyeh της Χαμάς, Wisam Farhat, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή το Σάββατο.

Νωρίτερα σήμερα, η Χαμάς υποστήριξε ότι περίπου 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις των IDF στη γειτονιά αυτή στην ανατολική Γάζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, ο Farhat ήταν μεταξύ των «εγκεφάλων» της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου.

22:15 Συναγερμός στο Τελ Αβίβ – Καταιγισμός πυραυλικών επιθέσεων

Ισχυρός καταιγισμός πυραύλων προς το Τελ Αβίβ στο κεντρικό Ισραήλ

22:00 Τουρκία: Η «ωμή βία» εναντίον ολόκληρου του πληθυσμού δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί

Απευθυνόμενος σε ανάρτηση στο Χ του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Eli Cohen, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Oncu Keceli αναφέρει σε δήλωσή του: «Όσο περισσότερο το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους και καταστρέφει τις βασικές τους ελευθερίες, τόσο μεγαλύτερη αντίσταση θα συναντήσει, καθώς πολλοί περισσότεροι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την υλοποίηση των συλλογικών και ατομικών τους δικαιωμάτων».

«Στον πυρήνα του σημερινού προβλήματος βρίσκεται η ισραηλινή κατοχή καθώς και η επεκτατική νοοτροπία και οι κατασταλτικές του ενέργειες που αγνοούν πλήρως το δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οικουμενικές αρχές», δήλωσε ο Keceli.

Η χρήση «ωμής βίας εναντίον ενός ολόκληρου άμαχου πληθυσμού από μια κατοχική δύναμη δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί ως αυτοάμυνα».

21:15 Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι η απελευθέρωση των αιχμαλώτων οφείλεται στη στρατιωτική πίεση της χώρας, καθώς και στις διπλωματικές προσπάθειες.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πόλεμος «θα συνεχιστεί μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας, που είναι η επιστροφή των αιχμαλώτων και η εξάλειψη της Χαμάς. Η χερσαία επιχείρηση είναι απαραίτητη για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων».

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι τα στρατεύματά του πολεμούν σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

«Πρόκειται για έναν μακροχρόνιο πόλεμο, αλλά στο τέλος της ημέρας θα τον κερδίσουμε», είπε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

21:00 17 γυναίκες και παιδιά εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε επίσης ότι η Χαμάς παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας αρνούμενη να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους αυτούς.

Ο ισραηλινός στρατός είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι 136 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Ο στρατός συνέχισε τις μάχες στη Γάζα μέχρι να συντρίψει τον στρατό της Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους.

Καθώς η στρατιωτική επιχείρηση επεκτείνεται, η πίεση μας στη Χαμάς αυξάνεται.

Η Χαμάς παραβίασε κατάφωρα τη συμφωνία εκεχειρίας που χρηματοδοτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Εξολοθρεύσαμε μεγάλο αριθμό ηγετών της Χαμάς.

Σκοτώσαμε μεγάλο αριθμό τρομοκρατών, συλλάβαμε εκατοντάδες και καταστρέψαμε πολλά από τα αρχηγεία της Χαμάς.

Η ανάκτηση 110 ομήρων είναι ένα άνευ προηγουμένου επίτευγμα.

20:40 100 φορτηγά αρωγής εισέρχονται στη Γάζα

Η Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε επίσης ότι τα φορτηγά, τα οποία εισήλθαν στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, περιέχουν τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες.

Πρόκειται για την πρώτη φάλαγγα φορτηγών με βοήθεια που περνά από το πέρασμα της Ράφα αφότου ξεκίνησε ο νέων κύκλων μαχών.

20:22 Νέα διαδήλωση στο Τελ Αβίβ για την επιστροφή των ομήρων

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για ακόμα μία φορά στο Τελ Αβίβ, ζητώντας την άμεση επιστροφή των ομήρων.

Πολλοί συμμετέχοντες αυτή την εβδομάδα φορούν πορτοκαλί μπλουζάκια, ως ένδειξη αλληλεγγύης, όπως αναφέρει η haaretz, στα «αδέρφια με τα κόκκινα μάλλια» τα οποία είχαν απαχθεί από τη Χαμάς και αυτή τη βδομάδα έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν, χωρίς η είδηση να έχει επιβεβαιωθεί από το Ισραήλ μέχιρ στιγμής.

20:13 Γκάλαντ: Η Χαμάς αρνείται να απελευθερώσει 15 γυναίκες και δύο παιδιά που κρατούνται όμηροι

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ υποστηρίζει, σύμφωνα με τη haaretz, ότι η Χαμάς αρνείται να απελευθερώσει 15 γυναίκες και δύο παιδιά που κρατούνται όμηροι.

Σημειώνεται ότι η Χαμάς επανέλαβε σήμερα ότι δεν κρατά άλλες γυναίκες και παιδιά ως ομήρους παρά μόνο άνδρες.

20:05 Πάνω από 1.300 γιατροί καλούν τις ΗΠΑ να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Σε επιστολή που απέστειλαν στον Τζο Μπάιντεν και στους ηγέτες του Κογκρέσου, η MedGlobal και περισσότεροι από 1.300 γιατροί, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησαν την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα και τη ροή επείγουσας ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

Η επιστολή υπογραμμίζει την ανάγκη για καθαρό νερό, καύσιμα και ιατρική βοήθεια για τα 2,3 εκατομμύρια αμάχους στη Γάζα και καλεί τους ηγέτες να πιέσουν την Αίγυπτο και το Ισραήλ να ανοίξουν όλα τα σύνορα για τη διανομή βοήθειας.

19:57 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ανακάλυψε τούνελ της Χαμάς σε αυλή σχολείου

Οι IDF λένε ότι πριν από την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, τα στρατεύματά τους βρήκαν και κατέστρεψαν ένα τούνελ της Χαμάς σε αυλή ενός σχολείου στην περιοχή Beit Lahiya στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, «η ταξιαρχία σκότωσε αρκετούς άνδρες της Χαμάς και κατάσχεσε όπλα» αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

19:48 Χαμάς: Όχι σε απελευθέρωση άλλων ομήρων χωρίς νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Σαλέχ αλ Αρούρι, δήλωσε ότι η οργάνωση δεν θα συμφωνήσει στην απελευθέρωση επιπλέον ομήρων χωρίς πλήρη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο αλ Αρούρι ανέφερε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. «Το Ισραήλ έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει να ανανεώσει τις επαφές για ανταλλαγή κρατουμένων με βάση νέους όρους» δήλωσε ο αλ Αρούρι.

«Το Ισραήλ επιμένει ότι εξακολουθούμε να έχουμε γυναίκες και παιδιά, παρόλο που έχουμε ξεκαθαρίσει ότι παραδώσαμε όλες τις γυναίκες και τα παιδιά που είχαμε στην κατοχή μας και τώρα έχουν απομείνει μόνο άνδρες και στρατιώτες. Οι ενήλικες που κρατάμε έχουν υπηρετήσει στο στρατό και ορισμένοι από αυτούς εξακολουθούν να είναι σε εφεδρική υπηρεσία».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου, η Χαμάς είναι πρόθυμη να συμφωνήσει σε ανταλλαγή σορών, αλλά χρειάζεται χρόνο «για να ανακτήσει τα σώματα των Ισραηλινών, ορισμένοι από τους οποίους σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα».

19:25 «Πράσινο φως» για τη συνέχιση της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα

Ο στρατηγός του ισραηλινού στρατού, Χέρτζι Χαλέβι, και ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ ενέκριναν, σήμερα, τα σχέδια μάχης για τη χερσαία επίγεια του Ισραήλ στη Γάζα.

«Επικεντρωνόμαστε στη συνέχιση της εξόντωσης της Χαμάς και στη δημιουργία συνθηκών για την επιστροφή επιπλέον ομήρων» είπε ο Χαλέβι.

19:15 Τέσσερις τραυματίες στη Δυτική Όχθη – 7χρονος χτυπήθηκε στο λαιμό

Ένα 7χρονο αγόρι τραυματίστηκε στο λαιμό από πραγματικά πυρά κατά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στο χωριό Awarta, κοντά στη Ναμπλούς, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Η Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιθέσεων στο Qarawat Bani Hassan, βορειοδυτικά της Salfit στη Δυτική Όχθη.

19:05 Καμάλα Χάρις: «Καταστροφικές» οι εικόνες από τη Γάζα

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί κατά της Χαμάς, αλλά δήλωσε ότι πρέπει επίσης να σέβεται το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Ειλικρινά, ο πόνος των πολιτών και οι εικόνες και τα βίντεο από τη Γάζα είναι καταστροφικά» δήλωσε η Χάρις στους δημοσιογράφους. «Όλοι μας θέλουμε αυτή η σύγκρουση να τελειώσει το συντομότερο δυνατό και να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ και η ασφάλεια για τον παλαιστινιακό λαό. Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας διαρκούς ειρήνης».

18:49 IDF: Η Χαμάς κρατά τη σορό αρχηγού μας που σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι ένας ανώτερος αξιωματικός της που αγνοείται από τις 7 Οκτωβρίου σκοτώθηκε εκείνη την ημέρα και η σορός του κρατείται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

18:36 Παλαιστινιακές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιωμάτων κατηγορούν τον εισαγγελέα του ΔΠΔ ότι ευνοεί το Ισραήλ

Παλαιστινιακές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν, κατηγορώντας τον ότι ευνοεί τις ισραηλινές κατηγορίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Ο Χαν επισκέφθηκε το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατόπιν αιτήματος μιας ομάδας που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων της επίθεσης ενόπλων της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με Παλαιστίνιους αξιωματούχους στη Ραμάλα.

«Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε αυτή η επίσκεψη δείχνει ότι ο κ. Χαν δεν χειρίζεται το έργο του με ανεξάρτητο και επαγγελματικό τρόπο» δήλωσε ο Ammar Al-Dwaik, γενικός διευθυντής της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ICHR).

18:25 Συνέντευξη Τύπου του Νετανιάχου στις 20:15

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 20:15 μ.μ. στο Τελ Αβίβ.

18:20 Ισραηλινοί διαδηλώνουν έξω από το σπίτι του Νετανιάχου και ζητούν να παραιτηθεί

Ισραηλινοί διαδηλωτές στην Καισάρεια ζητούν στον Νετανιάχου να παραιτηθεί.


Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στην Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και την Καισάρεια τις τελευταίες εβδομάδες για να διαμαρτυρηθούν για τον κακό χειρισμό της υπόθεσης των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

18:11 Διακεκριμένος Παλαιστίνιος ακαδημαϊκός σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό

Ο Σουφιάν Ταγιέ και η οικογένειά του σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της αλ Φαλούτζα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο Ταγιέ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας – του μεγαλύτερου πανεπιστημίου στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα – ήταν στο 2% των κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως.

18:04 IDF: Οι σειρήνες στον βορρά ήχησαν από την κατάρριψη drone από ελικόπτερο

Οι IDF ανέφεραν ότι οι σειρήνες που ήχησαν στη Γαλιλαία πριν από λίγο ενεργοποιήθηκαν λόγω της κατάρριψης ενός στρατιωτικού drone από ένα μαχητικό ελικόπτερο, το οποίο εντοπίστηκε να έχει τεχνική δυσλειτουργία.

17:54 Ο πόλεμος στη Γάζα «σκότωσε» και τα Χριστούγεννα

Δεν θα υπάρξει χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Βηθλεέμ φέτος καθώς ο τόπος όπου γεννήθηκε ο Ιησούς θα γιορτάσει αυτή τη χρονιά τα Χριστούγεννα «διακριτικά και χωρίς πολλά φώτα» στη σκιά του πολέμου στη Γάζα.

Στη Βηθλεέμ, η οποία γειτνιάζει με την Ιερουσαλήμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πολλοί είναι οι κάτοικοι που έχουν επηρεαστεί έντονα από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, που απέχει 50 χιλιόμετρα.

Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου οι ηγέτες των εκκλησιών συναντώνται κάθε χρόνο στην Βηθλεέμ για να κηρύξουν την έναρξη του σαρανταήμερου πριν από τα Χριστούγεννα, κάτι που συγκεντρώνει συνήθως πολλούς τουρίστες.

Φέτος όμως οι δρόμοι και οι πλατείες στην πόλη αυτή που είναι χτισμένη πάνω σε έναν λοφίσκο είναι σχεδόν άδειες.

17:42 Έρευνα της Scotland Yard για εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη

Η Scotland Yard έχει επεκτείνει την έρευνά της για εγκλήματα πολέμου ώστε να συμπεριλάβει και την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

Η έρευνα καλύπτει τα φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου στην περιοχή από το 2014 – όπως προβλέπεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Η έρευνα διεξάγεται από την Ομάδα Εγκλημάτων Πολέμου που είναι μέρος της Αντιτρομοκρατικής Διοίκησης της Scotland Yard».

17:34 Σειρήνες στις βόρειες περιοχές της Γαλιλαίας και το Emek Yezreel

17:26 Ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου στη δεύτερη μέρα εχθροπραξιών μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα.

17:19 Το Ισραήλ λέει ότι θα διευκολύνει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ένας ανώτερος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα «διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια» που θα φτάσει στη Γάζα μετά το τέλος της εκεχειρίας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Μαρκ Ρεγκέβ λέει ότι το Ισραήλ θα κάνει «ό,τι μπορεί για να κρατήσει τους πολίτες της Γάζας εκτός των διασταυρούμενων πυρών» μεταξύ των IDF και της Χαμάς.

Περίπου 50 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα νωρίτερα σήμερα – τα πρώτα μετά την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός την Παρασκευή – αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι δεν είναι αρκετά.

17:10 Χαμάς: Χτυπήσαμε Ισραηλινούς στρατιώτες βορειοδυτικά της Γάζας

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, δήλωσαν ότι χτύπησαν ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών βορειοδυτικά της Γάζας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ δήλωσαν ότι «έστησαν ενέδρα» στους Ισραηλινούς στρατιώτες μέσα σε ένα κτίριο στην περιοχή Αλ Ταουάμ.

17:08 Ο Γκάλαντ λέει ότι οι IDF χτυπούν νέες περιοχές στη Γάζα

Ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, λέει ότι ο στρατός χτυπά σε περιοχές της Γάζας που δεν είχε χτυπήσει από την αρχή του πολέμου και προειδοποιεί τους διοικητές της Χαμάς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, επιχειρούμε και σε περιοχές όπου δεν επιχειρήσαμε τον τελευταίο μήνα. Θα φτάσουμε σε κάθε περιοχή που θέλουμε με στόχο την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς» είπε ο Γκαλάντ, σύμφωνα με τους Times of Israel, μιλώντας σε εφέδρους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

16:54 Ισραηλινός ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Πάρτε εσείς τους «τρομοκράτες» της Χαμάς

«Μπορείτε να φιλοξενήσετε εσείς τους τρομοκράτες της Χαμάς» λέει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν, απευθυνθείς στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα απελευθερώσουμε τη Γάζα από τη Χαμάς για χάρη της ασφάλειας του Ισραήλ και ενός καλύτερου μέλλοντος για τους κατοίκους της περιοχής.  Τους τρομοκράτες της Χαμάς που δεν θα εξαλειφθούν και θα φύγουν από τη Γάζα, μπορείτε να τους φιλοξενήσετε» έγραψε στο X.

16:45 Η Καμάλα Χάρις λέει ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, επανέλαβε, στη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν την αναγκαστική μετεγκατάσταση Παλαιστινίων από τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη, τη συνεχιζόμενη πολιορκία της περιοχής ή την επαναχάραξη των συνόρων της.

16:27 «Οι άνθρωποι στη Γάζα ζουν υπό τον διαρκή φόβο του βίαιου θανάτου» λέει ο Ερυθρός Σταυρός

Ο γενικός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι οι μάχες μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας την Παρασκευή είναι «έντονες» και σηματοδοτούν μια νέα καταστροφή.

Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι δήλωσε στη σύνοδο κορυφής COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι οι μάχες «έρχονται να προστεθούν στη μαζική, άνευ προηγουμένου καταστροφή κρίσιμων υποδομών και σπιτιών».

Όπως είπε, η βία θα δυσχεράνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την οποία περιέγραψε ως «κατεστραμμένη και «ερειπωμένη»

Ο Μαρντίνι δήλωσε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα «ζουν υπό τον διαρκή φόβο του βίαιου θανάτου» και αγωνίζονται να επιβιώσουν εν μέσω ελλείψεων σε τρόφιμα και νερό, ενώ τα νοσοκομεία εργάζονται με περιορισμένους πόρους.

«Τα πάντα στη Γάζα βρίσκονται σε οριακό σημείο» είπε.

16:18 Τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 650 τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας το πρωί της Παρασκευής προσθέτοντας ότι πάνω από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου.

16:02 Σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ

Προειδοποιητικές σειρήνες ηχούν στην Ασντόντ, στο Ρεχοβότ, το Γκαν Σλόμο και το Κφαρ Μπιλού.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

15:42 Οι IDF επιτίθενται στη Χεζμπολάχ μετά από πυρά στο βόρειο Ισραήλ

Οι IDF δηλώνουν ότι πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο σε απάντηση των επιθέσεων που δέχθηκε σήμερα το βόρειο Ισραήλ.

Πριν από λίγο, αρκετές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν επίσης εναντίον θέσεων του στρατού κατά μήκος των συνόρων, αναφέρει το IDF. Δεν ακούστηκαν προειδοποιητικές σειρήνες.

Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για αρκετές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ σήμερα.

15:37 Οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν ασθενοφόρο να φτάσει στους τραυματίες

Καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις και επιδρομές συνεχίζονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν το πλήρωμα ασθενοφόρου της να προσεγγίσει έναν νεαρό άνδρα που πυροβολήθηκε σε σημείο ελέγχου κοντά στη Ναμπλούς.

15:25 Ο Μακρόν καλεί σε «εντατικοποίηση των προσπαθειών» για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη μιας μακράς διάρκειας εκεχειρίας στη Γάζα, λέγοντας ότι ανησυχεί πολύ για την κατάσταση.

«Η κατάσταση αυτή απαιτεί ενισχυμένες προσπάθειες για την επίτευξη μιας διαρκούς εκεχειρίας», δήλωσε ο ίδιος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής COP28 στο Ντουμπάι.

Η επίτευξη της «ολοκληρωτικής καταστροφής της Χαμάς» θα σήμαινε ότι «ο πόλεμος θα διαρκέσει 10 χρόνια» επισήμανε ο ίδιος.

«Επομένως, αυτός ο στόχος πρέπει να αποσαφηνιστεί» προσέθεσε.

15:12 Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις για νέα εκεχειρία και απελευθέρωση επιπλέον ομήρων

Το Ισραήλ ζήτησε από την υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ να αποχωρήσει από το Κατάρ επικαλούμενο «αδιέξοδο» στις συζητήσεις για νέα εκεχειρία και απελευθέρωση επιπλέον ομήρων.

«Μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ, διέταξε την ομάδα του στη Ντόχα να επιστρέψει στο Ισραήλ», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του. Περισσότερα εδώ.

14:57 Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν Παλαιστίνιο που τους πλησίασε με μαχαίρι

Δυνάμεις των IDF πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο που τράβηξε μαχαίρι και πλησίασε προς τους στρατιώτες κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Ο Παλαιστίνιος πλησίασε ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου επανδρωμένο από μια μονάδα εφέδρων στρατιωτών και αφού οι στρατιώτες τον υποψιάστηκαν και άρχισαν να τον ερευνούν, έβγαλε το μαχαίρι και δέχθηκε πυρά. Από το περιστατικό δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των στρατιωτών.

14:35 Συνομιλίες Μοσάντ και Κατάρ για νέα κατάπαυση του πυρός;

Μια ομάδα από την υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ του Ισραήλ βρέθηκε το Σάββατο στη Ντόχα για συνομιλίες με τους διαμεσολαβητές του Κατάρ για μια νέα παύση των μαχών στη Γάζα, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Οι συνομιλίες υπό τη διαμεσολάβηση του Κατάρ επικεντρώθηκαν στην πιθανή απελευθέρωση νέων ισραηλινών ομήρων εκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά και στις παραμέτρους μιας εκεχειρίας, οι οποίες, σύμφωνα με την πηγή, διέφεραν από τη συμφωνία εκεχειρίας που κατέρρευσε την Παρασκευή.

14:16 Το Ιράν λέει ότι δύο Φρουροί της Επανάστασης σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι δύο αξιωματικοί τους σκοτώθηκαν στη Συρία.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από μια αεροπορική επιδρομή στη Συρία που αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης αναφέρει ότι οι Mohammad Ali Atai Shoorcheh και Panah Taghizadeh «μαρτύρησαν» ενώ βρίσκονταν σε συμβουλευτική αποστολή στη Συρία, κατηγορώντας τους «Σιωνιστές» για τον θάνατό τους.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας διάφορα σημεία στα περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να προκληθούν κάποιες ζημιές.

13:54 Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται στις 15.207 – Το 70% αυτών είναι γυναίκες και παιδιά

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα αυξήθηκε σε 15.207, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

13:37  Επιμένω…δεν μπορώ να αποδεχθώ τη Χαμάς ως τρομοκρατική ομάδα, λέει ο Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη θέση του ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. «Επιμένω στη θέση μου. Ό,τι κι αν λέει ο καθένας, δεν μπορώ να δεχθώ τη Χαμάς ως τρομοκρατική ομάδα» τόνισε.

Η παραπάνω δήλωσή του ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με πιθανές αμερικανικές κυρώσεις που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Τουρκία για υποστήριξη και χρηματοδότηση της Χαμάς.

13:23 Έφτασαν οι πρώτες προμήθειες στη Γάζα μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης επιβεβαίωσε την άφιξη νέας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μετά τη λήξη της εκεχειρίας την Παρασκευή το πρωί.

13:00 Συνελήφθησαν 6 άτομα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του Νετανιάχου

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έξι άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία ενώ διαδήλωναν έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια, στην ισραηλινή ακτή.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον για αποτυχίες που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι αργότερα σήμερα αναμένεται μεγαλύτερη διαδήλωση στην ίδια πόλη. Περισσότερα εδώ.

12:47 Η «συγγνώμη» της Σούζαν Σάραντον προς τους Εβραίους των ΗΠΑ

Η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον ζητάει συγγνώμη επειδή σε πρόσφατη φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση είπε ότι οι Εβραίοι των ΗΠΑ που φοβούνται για την ασφάλειά τους εν μέσω της έξαρσης του αντισημιτισμού «παίρνουν μια γεύση του πώς είναι να είσαι μουσουλμάνος σε αυτή τη χώρα».

«Αυτή η διατύπωση ήταν ένα τρομερό λάθος, καθώς υπονοεί ότι μέχρι πρόσφατα οι Εβραίοι ήταν ξένοι προς τις διώξεις, ενώ ισχύει το αντίθετο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Λυπάμαι βαθύτατα που μειώνω αυτή την πραγματικότητα και πληγώνω ανθρώπους με αυτό το σχόλιο. Σκοπός μου ήταν να δείξω αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της μισαλλοδοξίας κάθε είδους και λυπάμαι που δεν το έκανα» προσθέτει.

12:43 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι συνέλαβε επτά άτομα, καθώς συνεχίζει την εκστρατεία μαζικών συλλήψεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο στρατός δήλωσε ότι πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν στη Ναμπλούς, ένας στο χωριό Μπίντια και ένας στο Κφαρ Σάμπα.

Από την έναρξη του πολέμου, περισσότεροι από 3.200 Παλαιστίνιοι σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Επιτροπή για θέματα κρατουμένων και πρώην κρατουμένων. Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι 246 άμαχοι σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου – πάνω από το ένα τέταρτο από αυτούς παιδιά.

Ένας από αυτούς ήταν ο 16χρονος Σαρίφ Αχμάντ αλ-Σαέρ, ο οποίος πέθανε από τα τραύματά του νωρίτερα σήμερα μετά από ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν στις 9 Οκτωβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

12:34 Παλαιστίνιοι θρηνούν δίπλα από τις σορούς συγγενών τους στη Χαν Γιουνίς

12:28 Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι στην «κρατική τρομοκρατία» του Ισραήλ, λέει ο Ερντογάν

Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα είναι «κρατική τρομοκρατία» και η Τουρκία «δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντί της», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιστρέφοντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής COP28, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ήταν γνωστοί ως θύματα γενοκτονίας, έχουν τώρα μετατραπεί σε δολοφόνους των προγόνων τους».

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς, η ομάδα που κυβερνά τη Γάζα, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί από το ποιο θα είναι το μέλλον του πολιορκημένου θύλακα.

12:20 Ετοξεύθηκαν όλμοι από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός αντεπέδωσε τα πυρά μετά την πτώση δύο βλημάτων όλμου από τον Λίβανο σε ανοικτή περιοχή στο βόρειο Ισραήλ, ανέφεραν οι IDF.

11:56 «Δεν μπορούσες να δεις τίποτα γύρω σου»

Σε ένα βίντεο που μοιράστηκε στο Instagram και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, μια Παλαιστίνια καταγράφει τις σκηνές λίγο μετά τον βομβαρδισμό του κτιρίου στο οποίο ζούσε από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η Ghaida al-Abadl κατέγραψε τα επακόλουθα του βομβαρδισμού.

«Ήταν σαν μια μέρα ανάστασης. Δεν μπορούσες να δεις τα χέρια σου, το σώμα σου ή ο,τιδήποτε γύρω σου», δημοσίευσε.

11:35 «Τα πέη των ισραηλινών στρατιωτών δεν ανήκουν στο οπλοστάσιο του στρατού»

«Ο ισραηλινός Στρατός στη πραγματικότητα δεν βιάζει. Τα πέη των Ισραηλινών στρατιωτών δεν ανήκουν στο οπλοστάσιο του στρατού αλλά στη προσωπική ζωή των στρατιωτών» έγραψε πρόσφατα η Γερμανίδα φιλόσοφος Julia Christ.

Η δημοσίευση αυτών των απόψεων σε ένα από τα πιο διαπρεπή εβραϊκά περιοδικά στην Ευρώπη, το Κ-Magazine -που υποστηρίζεται και από το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού- ήρθε σε μια στιγμή που οι Ισραηλινοί προβαίνουν σε αποκαλύψεις περί βάναυσων σεξουαλικών εγκλημάτων της Χαμάς. Περισσότερα εδώ.

11:14 Ο ισραηλινός στρατός καλεί τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κάλεσε τους κατοίκους ορισμένων συνοικιών στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, συμπεριλαμβανομένων των Jabalia, al-Zaytoun και al-Shuja’iya, να εκκενώσουν τις περιοχές τους σε «γνωστά κέντρα καταφυγής και σχολεία» στις βορειοανατολικές και δυτικές συνοικίες της Γάζας. Περισσότερα εδώ.

11:03 Δύο μαχητές που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων στη Συρία

«Δύο Σύροι μαχητές που εργάζονται για τη Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν και άλλοι επτά μαχητές τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε τοποθεσίες της Χεζμπολάχ κοντά στη Σαγίντα Ζεϊνάμπ», λέει ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος είναι επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Βρετανία.

Σημειώνεται ότι το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) έχει κατηγορηθεί πολλάκις από αναλυτές πολέμου για ψευδείς αναφορές και διόγκωση των αριθμών των απωλειών. Περισσότερα εδώ.

10:52 Έφυγαν από τον βορρά για τον νότο και τώρα βομβαρδίζονται

Μετά το τέλος της εκεχειρίας, το Ισραήλ βομβαρδίζει ανελλιπώς το νότιο τμήμα της Λωρίδας, όπου στην αρχή του πολέμου είχε ζητήσει από τους Παλαιστινίους να διαφύγουν.

Δημοσιογράφος του Al Jazeera μίλησε με ορισμένους που έφυγαν από τον βορρά προς τον νότο και τώρα βομβαρδίζονται. Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις δημοσίευσαν χθες έναν χάρτη… ζητώντας από τους ανθρώπους στη Γάζα να ακολουθήσουν τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις για εκκένωση προς ασφαλείς περιοχές.

Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή διαδίκτυο για να έχουν πρόσβαση στον χάρτη. Βρισκόμαστε σε ένα νοσοκομείο όπου οι άνθρωποι μας ρωτούσαν αν μπορούμε να τους συνδέσουμε στο διαδίκτυο για να μπορέσουν να δουν αυτόν τον χάρτη.

Ο χάρτης προκαλεί σύγχυση στους ανθρώπους και δεν ξέρουν πώς να τον διαχειριστούν. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τις ισραηλινές δυνάμεις. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές [στη Γάζα].

10:37 Παρέλαση νεοσυλλέκτων των Χούθι στην Υεμένη – Η οργάνωση λέει ότι θα τους στείλει στη Γάζα

10:31 Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί στη κεντρική Γάζα

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν έπειτα από ισραηλινό βομβαρδισμό στην περιοχή al-Mughraqa στη κεντρική Γάζα, σύμφωνα με το Al Jazeera.

10:25 Ο Weeknd βοηθά στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Γάζα

Ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (WFP), ο Weeknd διαθέτει 2,5 εκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας, XO Humanitarian Fund, για την κάλυψη επισιτιστικών αναγκών στη Γάζα για τις οποίες έχει προειδοποιήσει το WFP.

Από τη δωρεά, που ισοδυναμεί με τέσσερα εκατομμύρια γεύματα έκτακτης ανάγκης, θα χρηματοδοτηθεί η εξασφάλιση δεμάτων τροφίμων 820 μετρικών τόνων, με τα οποία μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης περισσότερων από 173.000 Παλαιστινίων για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Περισσότερα εδώ.

Ο Abel Tesfaye ή αλλιώς «The Weeknd»

10:20 Πλάνα από ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα το πρωί του Σαββάτου

Παλαιστίνιος δημοσιογράφος μοιράστηκε βίντεο που δείχνει τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο τμήμα της Γάζας σήμερα το πρωί.

10:00 Το Ισραήλ έπληξε εκατοντάδες στόχους στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτέθηκε σε περισσότερους από 400 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της ανακωχής χθες, χτυπήματα που προκάλεσαν τον θάνατο 240 ανθρώπων σύμφωνα με την ελεγχόμενη από τη Χαμάς κυβέρνηση στον παλαιστινιακό θύλακα. Περισσότερα εδώ.

09:52 Αναφορές για άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, υπάρχουν αναφορές για άφιξη φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα σήμερα, Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις προμήθειες θα περιλαμβάνονται τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

09:40 Λυπηρό που ξεκίνησε πάλι η βία στη Γάζα, λέει ο Βέλγος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο δήλωσε σήμερα ότι είναι λυπηρό που η βία στη Γάζα ξεκίνησε και πάλι.

«Είναι λυπηρό που η βία ξεκίνησε και πάλι. Ελπίζουμε ότι το συντομότερο δυνατόν, περισσότεροι όμηροι θα μπορέσουν να απελευθερωθούν. Ελπίζουμε ότι η ανθρωπιστική πρόσβαση θα μπορέσει να είναι μόνιμη ανθρωπιστική πρόσβαση», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη διάσκεψη COP28 στο Ντουμπάι.

09:35 Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοινώνει νέο απολογισμό 240 νεκρών μετά τη λήξη της ανακωχής

Η ελεγχόμενη από τη Χαμάς κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα μετά τη λήξη της ανακωχής χθες το πρωί μεταξύ της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης και του Ισραήλ.

Άλλοι 650 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε «εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις, πλήγματα του πυροβολικού και βομβαρδισμούς από θαλάσσης, σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η κυβέρνηση της Χαμάς σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «στοχοποίησαν κυρίως τη Χαν Γιουνίς, όπου δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν με τους κατοίκους τους μέσα σε αυτά».

09:27 Ολόκληρη η περιοχή αφανίστηκε, λέει κάτοικος της Χαν Γιουνίς

Λίγο μετά τη λήξη της εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς το πρωί της Παρασκευής, νέα θύματα άρχισαν να καταφθάνουν στα νοσοκομεία της του Χαν Γιουνίς.

«Κοιμόμουν όταν άκουσα τον ήχο από τούβλα που έπεφταν. Μετά από αυτό, άκουσα τις φωνές των αδελφών μου και πήγα κοντά τους. Στη συνέχεια, άκουσα ανθρώπους να αρχίζουν να σκάβουν και ήρθαν και μας έβγαλαν έξω», δήλωσε ο 10χρονος Reem στο Al Jazeera.

Η Amal Abu Dagga, δήλωσε ότι η οικογένειά της μόλις ξυπνούσε όταν ξαφνικά το σπίτι τους και το σπίτι των γειτόνων χτυπήθηκε.

«Έτρεξα στο δρόμο χωρίς καν να βάλω τα ρούχα μου. Ντύθηκα στο δρόμο. Ολόκληρη η περιοχή όπου ζούμε έχει εξαφανιστεί εντελώς», δήλωσε η 21χρονη.

09:05 Το Ισραήλ θέλει να χαράξει μία «νεκρή» ζώνη στη μεταπολεμική Γάζα

Το Ισραήλ έχει ενημερώσει αρκετά αραβικά κράτη ότι θέλει να χαράξει μια «νεκρή» ζώνη στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων της Γάζας για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις μετά τη λήξη του πολέμου, δήλωσαν αιγυπτιακές και περιφερειακές πηγές. Περισσότερα εδώ.

08:49 Περιορισμοί κυκλοφορίας σε κοινότητες των βορείων συνόρων μετά από πυρά από τον Λίβανο

Οι IDF ανανέωσαν τους περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών στην Άνω Γαλιλαία, φοβούμενοι πυρά από τον Λίβανο.

Αρκετές κοινότητες εκεί είχαν ήδη εκκενωθεί στην αρχή του πολέμου και η οδηγία αναφέρεται στους κατοίκους που παρέμειναν εκεί παρ’ όλα αυτά. Στο μήνυμα που παραδόθηκε στους τοπικούς συντονιστές ασφαλείας, αναφέρεται ότι οι πύλες των κοινοτήτων θα πρέπει να κλείσουν, η κυκλοφορία εντός της περιοχής θα πρέπει να μειωθεί, ενώ επιβλήθηκε και απαγόρευση των γεωργικών εργασιών. Επιπλέον, δόθηκε εντολή στους κατοίκους που παρέμεναν στις κοινότητες να παραμείνουν κοντά σε προστατευόμενη περιοχή.

08:37 Δεκάδες αναφορές σεξουαλικής βίας κατά τη βίαιη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Η οργάνωση UN Women εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις βίαιες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Είμαστε θορυβημένοι από τις πολυάριθμες αναφορές για έμφυλες θηριωδίες και σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων. Γι’ αυτό ζητήσαμε να διερευνηθούν δεόντως και να διωχθούν ποινικά όλες οι μαρτυρίες για έμφυλη βία, με επίκεντρο τα δικαιώματα του θύματος».

08:04 Σύνοψη των τελευταίων στρατιωτικών ενημερώσεων

  • Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν αρκετούς στόχους σε όλη τη λωρίδα, μεταξύ άλλων στις νότιες πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα.
  • Άμαχοι στον θύλακα αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια που τους καλούσαν να κινηθούν νότια προς τη Ράφα, παρά το γεγονός ότι η περιοχή χτυπήθηκε.
  • Οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στις ισραηλινές κοινότητες που ζουν κοντά στον φράχτη με τη Γάζα προειδοποιώντας για πιθανή εισερχόμενη ρουκέτα.
  • Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, μεταξύ άλλων στην πόλη της Γάζας και στην Μπέιτ Λάχια.
  • Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA ανέφερε ότι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν πολλά σημεία στα περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού.

07:39 Όσα συμβαίνουν στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

  • Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εξαπέλυσε πέντε επιθέσεις σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος των συνόρων αργά την Παρασκευή.
  • Το Ισραήλ απάντησε με βομβαρδισμό λιβανέζικων συνοριακών χωριών από τα οποία, όπως είπε, προήλθαν οι επιθέσεις.
  • Μια γυναίκα και ο γιος της σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη συνοριακή πόλη Χούλα. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αργότερα ότι ο γιος της ήταν μαχητής της οργάνωσης.
  • Οι δολοφονίες αύξησαν σε τουλάχιστον 15 τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες. Η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι 90 μαχητές της έχουν σκοτωθεί.

07:16 Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας – Νεκροί 5 όμηροι

«Αυτή τη στιγμή χτυπάμε στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς σε όλη της Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του στρατού.

Η εφημερίδα Times of Israel ανέφερε «εκτεταμένες χερσαίες μάχες» τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα γύρω από τη Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο (dpa). Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι στην περιοχή βρίσκονταν κάποια από τα ηγετικά μέλη της Χαμάς. Η ίδια εφημερίδα ανέφερε επίσης, επικαλούμενη κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στην Χαν Γιουνίς , καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν προς τη Ράφα, στα νότια, καθώς η περιοχή είναι επικίνδυνη. Επιθέσεις των IDF αναφέρθηκαν και στη Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επίσης αργά χθες τον θάνατο πέντε ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματά τους, προσθέτοντας ότι είχε ενημερώσει τις οικογένειές τους.

06:48 Αναφορές για ισραηλινή πυραυλική επίθεση στην περιοχή της Δαμασκού

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα πυραυλική επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Δαμασκού, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Συρίας.

Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή της συριακής πρωτεύουσας λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα κατά της γειτονικής του χώρας από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, πριν από 12 χρόνια, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, μαχητές της Χεζμπολάχ και θέσεις του συριακού στρατού. Σπανίως σχολιάζει κατά περίπτωση τα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να ενισχύσει εκεί την παρουσία του.

06:29 Ολονύχτιες μάχες και βομβαρδισμοί στη νότια Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ διεξήγαγε εκτεταμένες επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, και αναφέρθηκαν σφοδρές μάχες στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με εβραιόφωνα μέσα ενημέρωσης.

Εκτεταμένες μάχες αναφέρονται στην περιοχή Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το Κανάλι 12, εν μέσω πληροφοριών ότι μέρος της ηγεσίας της Χαμάς βρισκόταν στην πόλη.

Νωρίτερα, το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγματα στο Χαν Γιουνίς και τη Ράφα, επίσης στη νότια Γάζα. Οι κάτοικοι της Γάζας ανέφεραν ότι οι IDF έριξαν φυλλάδια στο Χαν Γιουνίς καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν νότια προς τη Ράφα, προειδοποιώντας ότι η περιοχή είναι επικίνδυνη.

Οι IDF δημοσίευσαν νωρίτερα έναν χάρτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε εκατοντάδες μικρές ζώνες, τις οποίες θα χρησιμοποιούν για να ενημερώνουν τους Παλαιστίνιους πολίτες για τις ενεργές ζώνες μάχης.

Ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να προσέχουν τον αριθμό της περιοχής τους και να παρακολουθούν τις μελλοντικές ενημερώσεις των IDF.

06:07 Τουλάχιστον 180 νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας

Τουλάχιστον 180 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 589 τραυματίστηκαν κατά την πρώτη ημέρα των νέων βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Sports in

Ερυθρόλευκη «τρέλα»: Η φοβερή διαδρομή του ανοιχτού πούλμαν και η παράνοια του κόσμου του Ολυμπιακού! (vids)

Το επικό part 2 της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τους πανηγυρισμούς στον Πειραιά μετά την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024