Τι δουλειά έχει η Κύπρος σε αμερικανικό χάρτη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας;
Τα συντηρητικά ευρήματα νέας αμερικανικής έρευνας για τα πλοκάμια του αμερικανικού στρατού στον πλανήτη.
Ο πόλεμος που ξεκίνησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μαίνεται αμείωτος, ακόμα και επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν.
Ειδικότερα, τα τρία πρώτα χρόνια τη κυβέρνησης των Δημοκρατικών, μεταξύ 2021 και 2023, η Ουάσιγκτον διεξήγαγε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε 78 χώρες, ανάμεσά τους και η Κυπριακή Δημοκρατία.
Τα στοιχεία παρουσίασε νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μπράουν στις ΗΠΑ, μετά από συλλογή δεδομένων από ομάδα ερευνητών.
Αυτές οι επιχειρήσεις περιλαμβάνουν χερσαίες μάχες σε τουλάχιστον εννέα χώρες και αεροπορικές επιδρομές σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες κατά τα τρία πρώτα χρόνια της Κυβέρνησης Μπάιντεν.
Αν και ο συνολικός αριθμός των χωρών με αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ έχει μειωθεί ελαφρώς από το 2018-2020 –από 85 χώρες– το αποτύπωμα της αντιτρομοκρατίας παραμένει εντυπωσιακά παρόμοιο με αυτό που ήταν υπό την κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με την έρευνα.
Ο στρατός των ΗΠΑ διεξήγαγε επίσημα, ασκήσεις με στόχους που περιλαμβάνουν την αντιτρομοκρατία σε 30 χώρες. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει νέες χώρες και αποκλείει άλλες που βρίσκονταν στον προηγούμενο χάρτη.
Αυτή η μείωση, σύμφωνα με τος ερευνητές, υπογραμμίζει τη στροφή του Πενταγώνου να επικεντρωθεί σε άλλες στρατηγικές προτεραιότητες αντί της αντιτρομοκρατίας. Η εκπαίδευση και η βοήθεια ξένων δυνάμεων ασφαλείας πραγματοποιήθηκε σε 73 και όχι σε 78 χώρες, ελαφρά μειωμένη από τη περίοδο 2018-2020.
Αυτές οι 73 χώρες, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, συμμετείχαν σε προγράμματα υπό την ηγεσία, χρηματοδότηση και καθοδήγηση των ΗΠΑ με σκοπό την εκπαίδευση ή/και τη βοήθεια αυτών των κυβερνήσεων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτά τα προγράμματα διευθύνονταν από το υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ή/και άλλους κλάδους της κυβέρνησης των Η.Π.Α.
Σημειώνεται μάλιστα ότι πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ δεν περιλαμβάνονται στην έκθεση, λένει οι ερευνητές, ιδίως εκείνες που στοχεύουν σε αυτό που αξιωματούχοι και ΜΜΕ των ΗΠΑ προσδιορίζουν ως τη στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία και την Κίνα, το επίκεντρο της τρέχουσας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, στρατιωτικές βάσεις που έχουν στεγάσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, πωλήσεις όπλων σε ξένες κυβερνήσεις και όλες τις αποστολές ειδικών δυνάμεων και τις επιχειρήσεις της CIA.
Επιπλέον, ο χάρτης δεν εμφανίζει «επιχειρήσεις υποστήριξης στρατιωτικών πληροφοριών» ή «ψυχολογικές επιχειρήσεις», τις οποίες πραγματοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ σε πολλές χώρες, όπως στο Ιράν.
Συνεπώς, το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών είναι πολύ μεγαλύτερο.
- Πολυτεχνείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το τριήμερο των εκδηλώσεων – Πότε κλείνουν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας
- ΠΑΣΟΚ σε Μαξίμου: Δεν θέλουν να στηρίξουν τη δημόσια υγεία λόγω της ιδεοληψίας τους
- Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία μπορεί να είναι χειρότερος από τον αναμενόμενο
- Social Media: Κορυφαίες ενημερωτικές ιστοσελίδες βάζουν Χ στο Twitter
- Η Superleague θέλει 65 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης σεζόν
- Τραμπ και Μπάιντεν τρώνε, ταξιδεύουν και διασκεδάζουν μαζί χάρη στο AI [Βίντεο]