Διευρύνεται η κρίση στην Κίνα – Αυξάνονται τα απλήρωτα δάνεια
Περισσότεροι από 8 εκατ. άνθρωποι μπήκαν στη «μαύρη λίστα» – Σταμάτησαν να πληρώνουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια
Περισσότεροι από 8 εκατ. άνθρωποι μπήκαν στη «μαύρη λίστα» των κινεζικών αρχών μετά από μη πληρωμές στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.
Οι αθετήσεις πληρωμών από Κινέζους δανειολήπτες έχουν αυξηθεί σε επίπεδο ρεκόρ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού, αναδεικνύοντας το βάθος της οικονομικής ύφεσης της χώρας και τα εμπόδια για την πλήρη ανάκαμψη, αναφέρουν οι Financial Times.
Συνολικά 8,54 εκατ. άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς ηλικίας 18 έως 59 ετών, βρίσκονται επισήμως σε μαύρη λίστα από τις αρχές αφού δεν έχουν καταβάλει πληρωμές για τα πάντα, από στεγαστικά δάνεια μέχρι επιχειρηματικά δάνεια, σύμφωνα με τα τοπικά δικαστήρια.
Ο αριθμός αυτός, που ισοδυναμεί με περίπου το 1% των Κινέζων ενηλίκων σε παραγωγική ηλικία , είναι αυξημένος από 5,7 εκατ. κακοπληρωτές στις αρχές του 2020, καθώς τα πανδημικά λουκέτα και άλλοι περιορισμοί παρακώλυαν την οικονομική ανάπτυξη και μείωναν δραστικά τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Τα πράγματα χειροτερεύουν καθώς η ανεργία των νέων έφθασε στο ρεκόρ του 21,3% τον Ιούνιο
Η εκτόξευση του αριθμού των κακοπληρωτών θα κάνει πιο δύσκολη τη στήριξη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και κρίσιμη πηγή της παγκόσμιας ζήτησης.
Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, οι καταχωρισμένοι στη μαύρη λίστα κακοπληρωτές αποκλείονται από μια σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων και της πραγματοποίησης πληρωμών μέσω εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, όπως το Alipay και το WeChat Pay, αποτελώντας περαιτέρω τροχοπέδη για μια οικονομία που μαστίζεται από την επιβράδυνση του τομέα των ακινήτων και την υστέρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
«Η ανεξέλεγκτη αύξηση των κακοπληρωτών είναι προϊόν όχι μόνο κυκλικών αλλά και διαρθρωτικών προβλημάτων», δήλωσε ο Ντάν Γουάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Hang Seng Bank China. «Η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει πριν βελτιωθεί».
Αύξηση του δανεισμού
Η κρίση του προσωπικού χρέους ακολουθεί ένα ξέφρενο δανεισμό από τους Κινέζους καταναλωτές. Το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σχεδόν διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία και έφτασε το 64% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα για τη Χρηματοδότηση και την Ανάπτυξη, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Πεκίνο.
Όμως οι αυξανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις έχουν γίνει όλο και πιο δυσχερώς διαχειρίσιμες, καθώς η αύξηση των μισθών έχει σταματήσει ή έχει γίνει αρνητική εν μέσω της οικονομικής δυσπραγίας.
Καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός Κινέζων καταναλωτών με περιορισμένα μετρητά αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα, πολλοί σταμάτησαν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Τα πράγματα χειροτερεύουν καθώς η ανεργία των νέων έφθασε στο ρεκόρ του 21,3% τον Ιούνιο, γεγονός που ώθησε τις αρχές να σταματήσουν να αναφέρουν τα στοιχεία.
Τα επισφαλή δάνεια από πληρωμές με πιστωτικές κάρτες που ήταν σε καθυστέρηση 90 ημερών αυξήθηκαν κατά 26% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε η China Merchants Bank και η China Index Academy, μια συμβουλευτική εταιρεία με έδρα τη Σαγκάη, ανέφερε 584.000 κατασχέσεις στην Κίνα τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, αυξημένες σχεδόν κατά ένα τρίτο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Η ζωή για τους δανειολήπτες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς αντιμετωπίζου δεκάδες περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από το κράτος. Οι κακοπληρωτές και οι οικογένειές τους αποκλείονται από κυβερνητικές θέσεις εργασίας και μπορεί να τους απαγορευτεί ακόμη και η χρήση δρόμων με διόδια.
Διαφάνεια και πτωχευτικό δίκαιο
Η Τζέιν Ζανγκ, ιδιοκτήτρια διαφημιστικής εταιρείας στη νοτιοανατολική επαρχία Τζιανγκσί, η οποία αθέτησε τραπεζικό δάνειο, δήλωσε ότι πανικοβλήθηκε όταν ένα τοπικό δικαστήριο της απαγόρευσε τον Μάιο να χρησιμοποιεί το WeChat Pay για να αγοράζει γεύματα για το μικρό της παιδί.
Με λίγες ελπίδες ανακούφισης, πολλοί δανειολήπτες που έχουν μπει στη μαύρη λίστα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Η Ζανγκ αποφάσισε να κλείσει τη διαφημιστική της επιχείρηση αφού έχασε λογαριασμούς από τις τοπικές κυβερνητικές υπηρεσίες, στις οποίες απαγορεύεται να συνεργάζονται με εταιρείες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα. «Το δικαστήριο είπε ότι η ζωή μου θα επανέλθει στο φυσιολογικό αν εξοφλήσω το χρέος», είπε. «Αλλά πώς μπορώ να βγάλω χρήματα όταν αντιμετωπίζω τόσους πολλούς περιορισμούς;»
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε τους μεμονωμένους κακοπληρωτές να ξανασηκωθούν», δήλωσε ο Λιού Γιουνχάϊ , καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Renmin, ο οποίος βοήθησε στη σύνταξη του εταιρικού νόμου περί πτώχευσης της Κίνας.
Η έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τα προσωπικά οικονομικά έχει καταστήσει δύσκολη την εφαρμογή τέτοιων μέτρων. Εως τώρα εχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στην ψήφιση κανονισμών σχετικά με την αποκάλυψη των ατομικών περιουσιακών στοιχείων λόγω της αντίδρασης κυβερνητικών αξιωματούχων και άλλων ομάδων συμφερόντων που φοβούνται ότι οι κανόνες μπορεί να αποκαλύψουν τη διαφθορά.
Πηγή: OT
- Kids Wallet: Το πρώτο βήμα για φίλτρο στα social κατά του εθισμού των ανηλίκων
- Ταξίδι: Οι top χειμερινοί προορισμοί για τις ημέρες των Χριστουγέννων
- Μπαράζ επιδρομών τη νύχτα σε σούπερ μάρκετ και ΑΤΜ στην Αθήνα, στο Ελληνικό και τη Γλυφάδα
- Εκλογές στη Γερμανία: Η μάχη των προγραμμάτων
- Εφορία: Πάνω από 5,7 δισ. ευρώ τον μήνα ο λογαριασμός
- Λευκός Οίκος: Προειδοποιεί για «αστάθεια σ’ όλη τη χώρα» εάν δεν εγκριθεί ο νόμος για τα δημοσιονομικά