Αγάπη μου… βύθισα τα data center
H τοποθέτηση αυτών των τεράστιων μονάδων κάτω από το νερό δεν είναι εύκολη υπόθεση.
- Ένα κουνελάκι στο σπίτι σας – Πώς θα τού χαρίσετε ευζωία και θα έρθετε πιο κοντά μαζί του
- Αντρέι Ταρκόφσκι: «Με ενδιαφέρουν μόνο οι απόψεις δύο ανθρώπων, ο ένας λέγεται Μπρεσόν και ο άλλος Μπέργκμαν»
- Ο αντίκτυπος για την Ελλάδα από την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Συνθήκη Σένγκεν
- Μάθαμε για τη μυστική διαδικτυακή ζωή του γιου μας μόνο αφού πέθανε στα 25 του χρόνια
Ο τεράστιος όγκος ψηφιακών πληροφοριών που παράγονται καθημερινά (συμπεριλαμβανομένου αυτού του άρθρου) πρέπει να αποθηκεύονται κάπου… Η Κίνα ξεκινά μια καινοτόμο ιδέα βουτώντας κυριολεκτικά στο μέλλον της αποθήκευσης δεδομένων.
Τα data center (κέντρα δεδομένων) είναι τεράστια deck (ράφια) αποθήκευσης υπολογιστών, που περιέχουν τα πάντα, από τις λίστες αναπαραγωγής του Spotify μέχρι τα μηνύματα του Gmail. H τοποθέτηση αυτών των τεράστιων μονάδων κάτω από το νερό δεν είναι εύκολη υπόθεση, υπάρχουν όμως δύο βασικά οφέλη, όπως αναφέρει η China Daily.
Τα δύο πλεονεκτήματα και τα εμπόδια
Πρώτον, εξοικονομείται τεράστια έκταση γης: Το σχέδιο είναι να τοποθετηθούν 100 από αυτά τα μπλοκ μέχρι το 2025, τα οποία θα καταλάβουν περίπου 68.000 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο CCTV.
Ο χώρος αυτός ισοδυναμεί με 13 γήπεδα ποδοσφαίρου και θα βρίσκεται 35 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 122 εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας
Δεύτερον, και ακόμη πιο σημαντικό, το θαλασσινό νερό λειτουργεί ως φυσικό ψυκτικό μέσο, διατηρώντας χαμηλές θερμοκρασίες γύρω από τα data center. Η εκτίμηση είναι ότι μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 122 εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, δηλαδή όσο η μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 160.000 Κινέζους πολίτες.
Υπάρχουν όμως και εμπόδια. Δεν είναι εύκολο να τοποθετηθούν αυτές οι μονάδες 1.300 τόνων κάτω από την επιφάνεια του νερού. Πρέπει να κατασκευαστούν ώστε να αντέχουν την πίεση και τη διάβρωση που προκαλεί το θαλασσινό νερό και δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα επηρεάσουν αυτά τα τεράστια μπλοκ τα θαλάσσια οικοσυστήματα, γράφει το sciencealert.
China’s Building an Epic Underwater Data Center With The Power of 6 Million PCs https://t.co/gKUbvxxRH3
— ScienceAlert (@ScienceAlert) December 2, 2023
Η ιδέα δεν είναι εντελώς καινούργια
Γνωρίζουμε ότι κάθε μονάδα προσφέρει αρκετή επεξεργαστική ισχύ για τη διαχείριση 4 εκατομμυρίων εικόνων υψηλής ευκρίνειας κάθε 30 δευτερόλεπτα οπότε θα μιλάμε για ισχύ 6 εκατομμυρίων υπολογιστών, αν εγκατασταθούν 100 από αυτά τα κέντρα δεδομένων.
Η ιδέα δεν είναι εντελώς καινούργια: η Microsoft δοκίμαζε την ιδέα της τοποθέτησης κέντρων δεδομένων στη θάλασσα το 2016. Ωστόσο, η υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται σημαίνει ότι δεν είναι εύκολο να λειτουργήσουν με την China Daily να αναφέρει ότι αυτό θα είναι το πρώτο «εμπορικό υποβρύχιο κέντρο δεδομένων».
Το εγχείρημα αυτό, γνωστό ως Hainan Undersea Data Center, είναι μια συνεργασία μεταξύ της κινεζικής κυβέρνησης και ιδιωτικών φορέων και έχει δημιουργηθεί στα ανοικτά των ακτών της Σάνια, στην επαρχία Χαϊνάν της Κίνας. Κάθε κέντρο δεδομένων έχει σχεδιαστεί για να διαρκεί 25 χρόνια, οπότε θα περάσει καιρός μέχρι να χρειαστεί να αντικατασταθούν αυτές οι μονάδες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις