Τριγμοί από τα δεξιά της ΝΔ και τα «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ – Γάμοι ΛΟΑΤΚΙ και κόμμα «11» φέρνουν ταραχές
Το νομοσχέδιο που σκοπεύει να φέρει η ΝΔ για τον γάμο ομοφύλων ταράζει τα θεμέλια της «γαλάζιας πολυκατοικίας» - Οι «11» ανακοινώνουν όνομα και ετοιμάζονται για «αριστερή αντιπολίτευση»
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
«Δονήσεις» στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλούν, στη μεν Νέα Δημοκρατία, ο «εμφύλιος» που μαίνεται με αφορμή τον πολιτικό γάμο και το δικαίωμα τεκνοθεσίας ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ο νέος σχηματισμός που βρίσκεται στα «σπάργανα» από τους 11 αποχωρήσαντες βουλευτές, οι οποίοι, την Δευτέρα, θα γνωστοποιήσουν το όνομα του κόμματος, που διαθέτει ήδη, εξάλλου, κοινοβουλευτική ομάδα με μοιρασμένες ευθύνες και χαρτοφυλάκια.
Κατ’ αρχήν, η κυβέρνηση δοκιμάζεται από τη δηλωμένη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να φέρει νομοσχέδιο που θα προβλέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τη δυνατότητα τεκνοθεσίας, καθώς μία σειρά «γαλάζιων» κορυφαίων στελεχών έχουν διατυπώσει την αντίθεσή τους.
Ο Βορίδης έθεσε «βέτο» στο γάμο ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει
Την ίδια στιγμή, «νερό στο μύλο» της αντιπαράθεσης ρίχνουν οι δηλώσεις της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, στο MEGA, καθώς τάχθηκε υπέρ της πλήρους ισότητας στον πολιτικό γάμο, θέτοντας την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης που θα αναγνωρίζει δικαίωμα τεκνοθεσίας σε όλους.
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, πως όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις μέσα στη ΝΔ, η κ. Μπακογιάννη απάντησε πως το ίδιο είχε συμβεί και με το σύμφωνο συμβίωσης – «κάποιοι δεν το είχαν ψηφίσει και μάλιστα τώρα το επικαλούνται», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η ίδια θα είναι η τελευταία που θα πει στον άλλον πώς θα ζήσει τη ζωή του.
Μπακογιάννη vs Σαμαρά-Βορίδη
Οι δηλώσεις της πρώην υπουργού έρχονται όμως σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστηρίζουν δημόσια ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία πως δεν είναι οι μόνοι στη «γαλάζια πολυκατοικία» που διαφωνούν με τον γάμο ομοφύλων και, κυρίως, με το δικαίωμα τεκνοθεσίας ΛΟΑΤΚΙ+ζευγαριών.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μάκης Βορίδης έθεσε «βέτο» στο γάμο ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει, ενώ σε συνέντευξή του, την προηγούμενη Κυριακή, ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για «την πυρηνική οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει μάνα και πατέρας», όπως είπε…
Απεργίες, αποχές και καταγγελίες
Την ίδια στιγμή που εξελίσσεται αυτή η δύσκολη συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ, δεν θα πρέπει να υποτιμά κανείς τις κοινωνικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις απέναντι σε μία σειρά νομοσχεδίων της κυβέρνησης, με πρώτο το φορολογικό, που παρότι πέρασε από τη Βουλή, συναντά την αντίθεση κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών.
Το αποτέλεσμα είναι ότι εκδηλώνονται απεργίες και αποχές επαγγελματιών σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας του πολίτη (αποχές δικηγόρων, απεργίες οδηγών ταξί, επ’ αόριστον αποχή συμβολαιογράφων – αυτοί για άλλο λόγο, το ψηφιακό συμβόλαιο), ενώ οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία προειδοποιούν για «τσουνάμι» αποχωρήσεων και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «εμπαιγμό» των συμβασιούχων, την ώρα που το ΕΣΥ παρουσιάζει εικόνα διάλυσης.
Το κόμμα των «11» και οι απανωτές αποχωρήσεις
Αυτοί που σχεδόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην πολιτική συζήτηση, πάντως, είναι οι 11 αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές, οι οποίοι διαβουλεύονται όλο το Σαββατοκύριακο, προκειμένου την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου να ανακοινώσουν το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής τους ομάδας και, το σημαντικότερο, την ταυτότητα και τις θέσεις του νέου πολιτικού σχήματος.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ο Στέφανος Κασσελάκης πτοείται και δεν συνεχίζει τον προγραμματισμό του, κάνοντας αυτό που είχε υποσχεθεί εξαρχής – να βγαίνει στους δρόμους, να συνομιλεί με πολίτες και κοινωνικές ομάδες, να καταγράφει προβλήματα και να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, έστω και μέσω… social media.
Εξάλλου, τόσο η Κουμουνδούρου με τις ανακοινώσεις της, όσο και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, με τις τοποθετήσεις του εντός και εκτός κοιβοβουλίου, αλλά και οι τομεάρχες του κόμματος, προσπαθούν και, συνήθως, το καταφέρνουν, να καλύψουν το όποιο κενό από όσα καταγγέλλουν αυτοί που έφυγαν ότι δημιούργησε στην αντιπολιτευτική στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης η νέα τάξη πραγμάτων με την εκλογή Κασσελάκη.
Στόχος των «11» είναι μία «αριστερή αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Είναι γεγονός, πάντως, πως τόσο οι 11 βουλευτές, όσο και τα εκατοντάδες στελέχη και μέλη τοπικών οργανώσεων ανά την Ελλάδα, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που υπογραμμίζουν από την πρώτη στιγμή είναι ότι το κόμμα δεν έχει πια έναν «αριστερό» πρόεδρο, ενώ οι επιθέσεις Κασσελάκη στους «αποστάτες», πριν καν… αποστατήσουν, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε ένα ποτήρι, το οποίο οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι είχαν γεμίσει μέχρι πάνω με το που εξελέγη νέος πρόεδρος.
Στόχος των «11» είναι μία «αριστερή αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πιστεύουν ότι δεν μπορεί να ασκήσει το «κόμμα Κασσελάκη», ενώ τα πρώτα δείγματα γραφής εντός Βουλής θα τα δώσουν στην συζήτηση επί του προϋπολογισμού.
Ο νέος σχηματισμός αναμένεται να βαδίσει στα βήματα της ανανεωτικής Αριστεράς, στην παράδοση της οποίας υπάρχει και η συνεργασία με άλλους προοδευτικούς χώρους, όπως το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο. Μάλιστα, ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης απέκλεισε συνεργασία σε θέματα στα οποία συγκλίνουν, όταν ρωτήθηκε από το MEGA αν υπάρχει ενδεχόμενο «συντονισμού» με τη νέα ΚΟ των «11» απέναντι στην κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις