Πονεμένη ιστορία τα προολυμπιακά τουρνουά για την Εθνική Ελλάδας
«Μαύρη τρύπα» τα προολυμπιακά τουρνουά για την Εθνική μας, που φέτος –και εντός έδρας– ελπίζει να σπάσει την κατάρα και τα κερδίσει το εισιτήριο για το Παρίσι
Μόλις μία φορά σε δώδεκα προσπάθειες (!) η Εθνική μας ομάδα κατάφερε να πάρει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω προολυμπιακού τουρνουά και αυτό ήταν το 2008 μέσω Αθήνας.
Γενικότερα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με την τόσο μεγάλη παράδοση σε Ευρωμπάσκετ και Μουντομπάσκετ έχει «μαύρη τρύπα» τους Ολυμπιακούς Αγώνες στους οποίους προκρίνεται μόνο μέσω… Ελλάδας.
Καθώς το 1996 εξασφαλίσαμε την πρώτη μας ολυμπιακή συμμετοχή στην Ατλάντα μέσω… ΟΑΚΑ και την είσοδο στην τετράδα του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας (1995) με τη μεγάλη νίκη μας επί της Ισπανίας στον προημιτελικό.
Το 2004 συμμετείχαμε ως διοργανωτές στους αγώνες της Αθήνας και το 2008 και πάλι μέσω Αμαρουσίου (προολυμπιακό τουρνουά) περάσαμε στους αγώνες του Πεκίνου.
1952 – Ελσίνκι
Η πρώτη συμμετοχή της χώρας μας σε ολυμπιακό τουρνουά, στην προκριματική του φάση έγινε το 1952 στο Ελσίνκι με 23 ομάδες!
Οι 10 καλύτερες με βάση τα αποτελέσματά τους στις ηπειρωτικές διοργανώσεις μπήκαν χωρίς αγώνα στην τελική 16άδα του τουρνουά. Και οι άλλες 13 χώρες έπαιζαν σε γκρουπ και όποια έκανε δύο ήττες αποκλειόταν αυτόματα.
Η Εθνική με προπονητή τον Βλαδίμηρο Βάλλα και μεγάλους παίκτες όπως ο Φαίδων Ματθαίου, ο Θέμης Χολέβας, ο Νίκος Μήλας, ο Αριστείδης Ρουμπάνης, ο αδελφοί Σπανουδάκη (Αλέξανδρος και Ιωάννης), ο Μίμης Στεφανίδης και ο Δημήτρης Ταλιαδώρος ηττήθηκε από την Ουγγαρία 75-38 και νίκησε το Ισραήλ 54-52. Σε νέο αγώνα πρόκρισης όπου ο χαμένος αποκλειόταν η ομάδα μας έχασε στις λεπτομέρειες από την Ουγγαρία 47-44.
1956 – Κάιρο
Αν και τα προολυμπιακά τουρνουά με βάση την ιστορία της ΦΙΜΠΑ άρχισαν το 1960 για τους αγώνες της Ρώμης, το 1956 είχαν γίνει αγώνες πρόκρισης (δεν λογίζονται ως προολυμπιακό τουρνουά από τη Διεθνή Ομοσπονδία) και η Ελλάδα συμμετείχε σε όμιλο στο Κάιρο αλλά δεν προκρίθηκε έχοντας νικήσει Λίβανο, Συρία και Αίγυπτο και χάνοντας από Πολωνία και Ρουμανία.
1960 – Μπολόνια
Το 1960 στην Μπολόνια φιλοξενήθηκε το πρώτο προολυμπιακό τουρνουά στην ιστορία με 18 ομάδες από όλη την υφήλιο και προκρίθηκαν στους αγώνες της Ρώμης πέντε ομάδες, όλες από την Ευρώπη. Τελευταία η Πολωνία που έμεινε «ζωντανή» στην πρόκριση από τη νίκη θρίλερ επί της Ελλάδας (77-76). Η Εθνική μας είχε ουσιαστικά χάσει τις ελπίδες της από τη βαριά ήττα από το Ισραήλ (65-43). Με προπονητή το Φαίδωνα Ματθαίου και παίκτες όπως ο βετεράνος Μουρούζης, ο Χρηστέας (ηγέτης εκείνης της ομάδας), ο Αμερικάνος, ο Κοντοβουνήσιος και ο Γιάννης Σπανουδάκης.
1964 – Γενεύη
Ιδιο αποτέλεσμα το 1964 στη Γενεύη μετά τις ήττες από Φινλανδία (73-67) η οποία έκανε την έκπληξη και έφτασε μέχρι το Τόκιο και Γερμανία (78-68). Με προπονητή Ματθαίου και πάλι κορυφαίους παίκτες (Τρόντζος, Κολοκυθάς – σούπερ σκόρερ –, Αμερικάνος, Κοντοβουνήσιος, Παναγιωταράκος, Πέππας, Χρηστέας, Μπουσβάρος αλλά και τον νεαρό τότε Κώστα Πολίτη που μετέπειτα οδήγησε την Εθνική στον θρίαμβο του 1987).
1968 – Σόφια
Απογοήτευση το 1968 στη Σόφια με 6/6 ήττες στον όμιλο και πάλι με Ματθαίου κόουτς και να έχουν προστεθεί στην ομάδα των Κολοκυθά και Τρόντζου ο μεγάλος Γκούμας, ο Σισμανίδης, ο Διαμαντόπουλος, ο Κατσαφάδος και ο Τσάβας.
1972 – Αρνεμ
Νέα απογοήτευση το 1972 στο Αρνεμ της Ολλανδίας με την ήττα θρίλερ (50-47) από τη Γαλλία να μας αφήνει πρόωρα εκτός. Με προπονητή τον Ντουκσάιρ, αστέρι της ομάδας τον ελληνοαμερικανό φόργουορντ Θανάση Χριστοφόρου και συμπαίκτες όπως οι Κόντος, Γιαννουζάκος, Σταμέλος, Κατσαφάδος, Μπογατσιώτης, Νυδριώτης, Ραφτόπουλος.
1980 – Βεβέ
Το 1976 δεν λάβαμε μέρος ενώ το 1980 στο Βεβέ της Ελβετίας, παρουσία του Νίκου Γκάλη (προπονητής Ντουκσάιρ και μαζί με Γκάλη οι Γιαννάκης, Πετρόπουλος, Κοκολάκης, Παπαγεωργίου, Βίδας) για πρώτη φορά η ήττα από τη Σουηδία στην πρεμιέρα (79-71) μας στοίχισε ακριβά.
1984 – Λε Μαν, Παρίσι
Στο Λε Μαν και στο Παρίσι (τελική φάση) το 1984 η Ελλάδα άγγιξε το θαύμα αλλά η ήττα σοκ από τη Μεγάλη Βρετανία (106-104) με καλάθι του Χέντγουιν στην εκπνοή μας άφησε εκτός από το Λος Αντζελες (σε αγώνα που είχαμε προηγηθεί με 16 πόντους και με 45 πόντους του Γκάλη!). Με κόουτς Πολίτη και Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα, Ανδρίτσο, Φιλίππου μεταξύ άλλων.
1988 – Ντεν Μπος
Στο Ντεν Μπος της Ολλανδίας το 1988 η πρωταθλήτρια Ευρώπης ένα χρόνο πριν πλήρωσε την ήττα από την Ισπανία (91-84) και απλά αποκλείσαμε την Ιταλία νικώντας στο φινάλε (91-88) και μείναμε έξω όπως και οι Ατζούρι σε τριπλή ισοβαθμίας Ελλάδας – Ιταλίας – Ισπανίας (πέρασαν οι Ισπανοί).
1992 – Μούρθια
Το 1992 στη Μούρθια οι ήττες από την Κροατία και τη Γερμανία μας έστειλαν πρόωρα σπίτι μας.
2012 – Καράκας
Μετά την επιτυχία του 2008, το 2012 στο μακρινό Καράκας της Βενεζουέλας μείναμε έξω νωρίς στον προημιτελικό από τη Νιγηρία (80-79) του Ονιεκούρου που έφτασε μέχρι το Λονδίνο.
2016 – Τορίνο
Το 2016 η ήττα από την Κροατία (66-61) στο Τορίνο μας άφησε και πάλι νωρίς εκτός.
2021 – Βικτόρια
Το 2021 στη Βικτόρια του Καναδά με πολλές απουσίες η ομάδα του Ρικ Πιτίνο έφτασε μέχρι τον τελικό αλλά εκεί δεν άντεξε και κατέρρευσε κόντρα στην Τσεχία (97-72) η οποία πήγε στο Τόκιο.
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου