Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Ισραήλ - Χαμάς: Συνεχίζουν αμείωτοι οι βομβαρδισμοί - Θα καταστραφεί ο Λίβανος απειλεί ο Νετανιάχου

Ισραήλ – Χαμάς: Συνεχίζουν αμείωτοι οι βομβαρδισμοί – Θα καταστραφεί ο Λίβανος απειλεί ο Νετανιάχου

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Όλοι οι παίχτες πάλι στο παιχνίδι - Ισραήλ, Παλαιστινιακές οργανώσεις, Χεζμπολάχ, Υεμένη, φιλοϊρανικές οργανώσεις, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία συμμετέχουν στον πόλεμο.

Δεν έχει τέλος το αιματοκύλισμα με το Ισραήλ να συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε βόρεια και νότια Γάζα, βάζοντας στο στόχαστρο προσφυγικούς καταυλισμούς και νοσοκομεία μετά τη λήξη της εκεχειρίας την Παρασκευή το πρωί. Τριάντα πέντε γιατροί έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται από το Ισραήλ.

Παραλαμβάνει νέες διατρητικές βόμβες 900 κιλών κατά καταφυγίων και στοών το Ισραήλ. Καταστροφικές οι συνέπειές τους σε οικιστικές περιοχές.

Τουλάχιστον 15.207 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, με το 70% από αυτούς να είναι γυναίκες και παιδιά

Το Ισραήλ απέσυρε τους επίσημους διαπραγματευτές του από το Κατάρ, η Χαμάς δεν δέχεται να απελευθερώσει άλλους ομήρους αν δεν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα, ενώ η Σιν Μπετ απειλεί πως θα βρει τους ηγέτες της Χαμάς και θα τους εκτελέσει όπου και να βρίσκονται.

Δείτε live

Live όλες οι εξελίξεις στο in

06:20 Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, νέες επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

04:40 Πάνω από 180 συλλήψεις σε 3 ημέρες στην Δυτική Όχθη

Οι απελευθερώσεις των Παλαιστίνιων ομήρων σχεδόν εξανεμίστηκαν καθώς τις τελευταίες 3 ημέρες οι Ισραηλινοί πραγματοποιούν περίπου 60 συλλήψεις την ημέρα σε κάθε επιδρομή τους στην Δυτική Όχθη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν συμμετέχει στις εχθροπραξίες, παρότι όσα μέλη της ήταν υπέρ του ένοπλου αγώνα συνελήφθησαν από τα σπίτια τους σε επιχειρήσεις στις αρχές Νοεμβρίου.

Για τους Παλαιστίνιους ουσιαστικά ακυρώθηκε η διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων, καθώς οι Ισραηλινοί συλλαμβάνουν πολλαπλάσιους για μελλοντικές ανταλλαγές αιχμαλώτων.

04:15 Ένας στους τρεις Ισραηλινούς εμφανίζει συμπτώματα μετατραυματικού στρες

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 420 Ισραηλινών 18 ετών και άνω, οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά με την έκταση της έκθεσής τους στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και στον πόλεμο στον οποίο οδήγησαν.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 34% περιέγραψε συμπτώματα που συνάδουν με διαταραχή μετατραυματικού στρες. Μεταξύ εκείνων που επηρεάστηκαν άμεσα από την επίθεση, είτε όντας παρόντες εκείνη τη στιγμή είτε χάνοντας κάποιον κοντινό τους άνθρωπο, όπως έδειξε η μελέτη, ο επιπολασμός της μετατραυματικής διαταραχής ήταν πάνω από 50%.

03:50 Το Ισραήλ φιλοδοξεί πως με τις ανακρίσεις των αιχμαλώτων μαχητών της Χαμάς θα φτάσει στους ηγέτες

Η επερχόμενη ώθηση του ισραηλινού στρατού στη νότια Γάζα οφείλεται στην πεποίθηση ότι οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν από εκατοντάδες μαχητές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των μαχών στο βορρά θα τους επιτρέψουν να βρουν και να σκοτώσουν τους ηγέτες της Χαμάς σύμφωνα με τον Guardian.

Οι πολιτικοί και οι στρατηγοί του Ισραήλ πιστεύουν ότι η εξουδετέρωση των κορυφαίων διοικητών – και του ηγέτη Γιαχία Σινουάρ – είναι η καλύτερη ευκαιρία τους να εξαναγκάσουν την κατάρρευση μιας οργάνωσης που είναι βαθιά ριζωμένη στη Γάζα, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες ελέγχου του θύλακα.

03:25 «Το Ισραήλ κατέστρεψε το 80% των οχημάτων διάσωσης και του (διασωστικού) εξοπλισμού στη Γάζα»

Το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου στη Γάζα αναφέρει ότι ο εξοπλισμός και οι μηχανισμοί που ανήκουν στις ομάδες αρωγής, έκτακτης ανάγκης και πολιτικής άμυνας δεν μπορούν να φτάσουν σε περιοχές καταστροφών και σφαγών στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ορισμένοι κάτοικοι της Γάζας παρέμειναν «για ημέρες και εβδομάδες κάτω από τα ερείπια, χωρίς τα συνεργεία αυτά να μπορούν να τους ξεθάψουν, λόγω της στοχοποίησης και της καταστροφής».

Υπογράμμισε ότι «η ανθρωπιστική κατάσταση έχει φθάσει σε καταστροφικό στάδιο» στη Λωρίδα της Γάζας.

03:10 Αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ σκοτώνει 5 που προετοιμάζουν επίθεση

Αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ σκότωσε πέντε Ιρακινούς μαχητές κοντά στη βόρεια πόλη Κιρκούκ, καθώς ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν εκρηκτικά βλήματα κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλέστηκε τρεις ιρακινές πηγές ασφαλείας που επιβεβαίωσαν την επιδρομή, αναγνωρίζοντας τους νεκρούς ως μέλη μιας πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν. Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για ένα «χτύπημα αυτοάμυνας σε μια επικείμενη απειλή» μη επανδρωμένου αεροσκάφους που στόχευσε ένα σημείο στάθμευσης κοντά στο Κιρκούκ.

Δήλωση της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ, μιας οργάνωσης-ομπρέλας που εκπροσωπεί διάφορες ιρακινές ένοπλες παρατάξεις με δεσμούς με την Τεχεράνη, ανέφερε ότι πέντε μέλη της σκοτώθηκαν και υποσχέθηκε αντίποινα κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

02:45 Οι επιδρομές στη Δυτική Όχθη συνεχίζονται υπό την κάλυψη του σκότους

Του ανταποκριτή του Al Jazeera Ζέιν Μπασράβι

«Ακούμε για επιδρομές σε χωριά γύρω από την Τζενίν, όπου ισραηλινά οχήματα που πραγματοποιούσαν επιδρομές εκεί έγιναν στόχος βομβών με σωλήνες. Υπάρχουν συγκρούσεις βόρεια του Τουλκαρέμ. Ακούμε επίσης για συνεχιζόμενες επιδρομές στην Qalqilya.

Τουλάχιστον 60 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Εξήντα συλλήψεις την ημέρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – σε επιδρομές και σε σημεία ελέγχου – έχουν γίνει καθημερινότητα.

Ο αριθμός των επιδρομών αυξάνεται σε ένταση και συχνότητα από την αρχή του πολέμου με τις περισσότερες από αυτές τις ενέργειες να πραγματοποιούνται τη νύχτα υπό την κάλυψη του σκότους».

02:20 Βομβαρδισμοί στο νοσοκομείο Καμάλ Αντγουάν στην Γάζα

Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στην είσοδο του νοσοκομείο Καμάλ Αντγουάν που βρίσκεται υπό πολιορκία. Δημοσιογράφος δήλωσε στο Al Jazeera πως υπάρχουν 99 θύματα, εκ των οποίων δεν μπορούν να ταφούν οι 35 εξ αιτίας των βομβαρδισμών.

Προσοχή, εικόνες τραυματιών και νεκρών πολιτών.

01:55 Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμίρ-Αμπντολαχιάν καταγγέλει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ πως σχεδιάζουν την εκδίωξη των Παλαιστινίων

Σε μια αποστροφή του λόγου του κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργός ενέργειας του Ομμάν ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε «Σε μέρος των εγγράφων που κατασχέθηκαν από τις δυνάμεις της Αντίστασης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «καταιγίδα του Αλ Ακσά» και σε ένα μέρος των φορητών υπολογιστών που κατασχέθηκαν από τις δυνάμεις της Αντίστασης, αυτή η υπόθεση έχει αποδειχθεί ότι το ισραηλινό καθεστώς επιδιώκει να μετεγκαταστήσει όλους τους κατοίκους της Γάζας σε ένα μέρος του εδάφους και της γης της Αιγύπτου και ότι επιδιώκει να μεταφέρει τους κατοίκους της Δυτικής Όχθης σε τμήματα της Ιορδανίας», σημείωσε.

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι οι αδελφοί μας στην Αίγυπτο θα αναλάβουν άμεσα και σοβαρά μέτρα για την επαναλειτουργία του συνοριακού περάσματος της Ράφα και την αποτροπή αυτής της ισραηλινής συνωμοσίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ιορδανίας και της Αιγύπτου».

01:35 Οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών βάσεων συνεχίζονται

Η οργάνωση-ομπρέλα «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» που εκδίδει τις ανακοινώσεις από τις επιθέσεις των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών του Ιράκ, ανακοίνωσε νέα επίθεση κατά αμερικάνικης βάσης.

Ως απάντηση στα εγκλήματα που διέπραξε ο εχθρός εναντίον του λαού μας στη Γάζα, οι μαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ στόχευσαν την αμερικανική κατοχική βάση στο Πράσινο Χωριό στο εσωτερικό της Συρίας με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο έπληξε άμεσα τον στόχο του

01:10 Και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ καταφέρεται εναντίον της Βρετανίας

Μετά τη Χαμάς και η δεύτερη πολυπληθέστερη οργάνωση της Παλαιστίνης εξέδωσε ανακοίνωση, αντάσσοντας την Μεγάλη Βρετανία στην λίστα των εμπόλεμων εθνών.

«Η συμμετοχή της Βρετανίας στην επίθεση κατά της Γάζας μέσω των αναγνωριστικών αεροσκαφών της που εκτελούν αποστολές πληροφοριών στον εναέριο χώρο της Λωρίδας της Γάζας αποτελεί πραγματική συμμετοχή στο πλευρό του σιωνιστικού εχθρού, ο οποίος διεξάγει έναν γενοκτονικό πόλεμο κατά του λαού μας και της γης μας στη Γάζα.

Η βρετανική συμπεριφορά αποδεικνύει ότι η αποικιοκρατική νοοτροπία εξακολουθεί να διέπει την αποικιοκρατική Βρετανία, πυροδοτώντας μια κατάσταση οργής και αντιπροσωπεύοντας ένα παρελθόν που οι μάζες του έθνους μας δεν θα ξεχάσουν και δεν θα συγχωρήσουν αυτούς που εμπλέκονται στην κατοχή της γης μας και προκαλούν το θάνατο αυτού του μεγάλου αριθμού αθώων πολιτών.

Παλαιστινιακό Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ»

00:45 Σάλος για την τοποθέτηση ως επικεφαλής ραββίνου, ισραηλινού ιερέα που δικαιολογούσε τους βιασμούς γυναικών σε καιρό πολέμου

Δηλώσεις που είχε κάνει ο ραββίνος πολύ πριν τοποθετηθεί ως αρχιραββίνος του ισραηλινού στρατού, επέστρεψαν να τον καταδιώξουν. Ερωτηθείς για το αν επιτρέπεται ο βιασμός εν καιρώ πολέμου σύμφωνα με την Τόρα είχε απαντήσει πως «Παρόλο που η συνουσία με μια γυναίκα μη-Εβραία είναι πολύ σοβαρή, επιτρεπόταν κατά τη διάρκεια του πολέμου (υπό τις προϋποθέσεις που προέβλεπε) από σεβασμό στις δυσκολίες των στρατιωτών», έγραψε. «Και επειδή το μέλημά μας είναι η επιτυχία της συλλογικότητας στον πόλεμο, η Τορά επέτρεψε [στους στρατιώτες] να ικανοποιήσουν την κακή ορμή υπό τους όρους που όριζε για χάρη της επιτυχίας της συλλογικότητας».

Ο ίδιος ραββίνος είχε παραιτηθεί από την ίδια θέση το 2016 μετά από τον σάλο που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του. O Γκαντί Γουάιζενκοτ που τον είχε τοποθετήσει στην θέση ως στρατηγός το 2016, πλέον είναι στο πολεμικό στρατιωτικό συμβούλιο.

00:20 Η Χαμάς καταγγέλλει τα σχέδια για βρετανικές πτήσεις επιτήρησης πάνω από τη Γάζα

Η Χαμάς κατήγγειλε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πτήσεις επιτήρησης πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς το εταίρο στον πόλεμο του Ισραήλ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο που πραγματοποιεί πτήσεις επιτήρησης πάνω από τη Γάζα για να βοηθήσει στον εντοπισμό ισραηλινών αιχμαλώτων, καθίσταται «συμμέτοχο στον πόλεμο», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με δημοσιεύματα αραβικών μέσων ενημέρωσης.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι ο στρατός θα πραγματοποιήσει πτήσεις επιτήρησης πάνω από τη Γάζα.

00:00 Χαμάς: Το Ισραήλ επιχειρεί να «παγιδεύσει και να σφαγιάσει» αμάχους

Ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς που εδρεύει στον Λίβανο, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ακολουθεί μια σκόπιμη στρατηγική προσέλκυσης αμάχων νότια, προκειμένου να τους παγιδεύσει και να τους σκοτώσει εκεί.

«Έχει καταστεί σαφές ότι ο ισχυρισμός της κατοχής . . . για την ύπαρξη ασφαλών περιοχών στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και η συνεχής έκκλησή της προς τους πολίτες να πάνε εκεί, ήταν ένα προμελετημένο σχέδιο για να διαπράξει περισσότερες σφαγές εναντίον άμαχων και εκτοπισμένων στο νότο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν διάφορες περιοχές μέσα και γύρω από την πόλη Χαν Γιουνίς. Ανέβασε έναν χάρτη με τα καταφύγια στα οποία θα έπρεπε να πάνε δυτικά της Χαν Γιουνίς και νότια προς τη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Αλλά πολλοί κάτοικοι δήλωσαν ότι οι περιοχές στις οποίες τους είπαν να πάνε δέχθηκαν επίσης επίθεση.

23:55 IDF: Σκοτώσαμε διοικητή της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από μια αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, κατά την οποία υποστηρίζει ότι σκότωσε διοικητή του τάγματος Shati της Χαμάς.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι ο Haitham Hawajri ήταν υπεύθυνος για την αποστολή τρομοκρατών της Χαμάς στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου και ηγήθηκε των μαχών εναντίον των στρατευμάτων στο στρατόπεδο Shati της πόλης της Γάζας κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης.

Σύμφωνα με τις IDF, ο Hawajri, και το τάγμα του, ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια του νοσοκομείου Σίφα της πόλης της Γάζας, όπου το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι εκεί βρισκόταν κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

«Στο πλαίσιο του ρόλου του, ο Hawajri ήταν υπεύθυνος για πολλές τρομοκρατικές δραστηριότητες εναντίον των πολιτών του κράτους του Ισραήλ», προσθέτουν οι IDF σε ανακοίνωσή του.

23:43 Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ρύπανση μετά την επίθεση σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή ρύπανση μετά το περιστατικό με πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Number 9» στην Ερυθρά Θάλασσα την Κυριακή και το πλοίο πλέει αυτήν τη στιγμή, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία του Bernhard Schulte Shipmanagement.

Το πλοίο με σημαία Παναμά επλήγη από βλήμα κατά τη διέλευσή του από το στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, αναφέρει η εταιρία σε ανακοίνωση που έστειλε στο Reuters.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

23:30 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ξεκίνησε χερσαία επίθεση στη νότια Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ επεκτείνει τη χερσαία επίθεσή του σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι.

«Ο στρατός συνεχίζει να επεκτείνει την χερσαία επιχείρησή του κατά των κέντρων της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ. «Οι δυνάμεις έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους τρομοκράτες και τους σκοτώνουν».

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε ότι ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα διείσδυσαν στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Κυριακής, προερχόμενα από τα ανατολικά.

«Τα ισραηλινά κατοχικά οχήματα έχουν τοποθετηθεί κοντά στη διασταύρωση Al-Matahin εν μέσω έντονης εναέριας κάλυψης από πολεμικά αεροσκάφη και εκτόξευσης βλημάτων από άρματα μάχης και πυροβολικό, καθώς και αναγνωριστικά αεροσκάφη», ανέφερε.

23:22 Ο διευθυντής Υγείας της Γάζας στέλνει on air μήνυμα στην αδερφή του για τον θάνατο του γιου της

Ο Διευθυντής Υγείας της Γάζας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην αδελφή του ζωντανά στον αέρα για την απώλεια του γιου της λόγω της έλλειψης επικοινωνιών στη Γάζα.

«Δεν γνωρίζουν για τον θάνατο του γιου τους και τους στέλνω την είδηση μέσω του Al Jazeera. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», είπε.

23:05 Χτύπημα σε ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισέληνου – Τρεις τραυματίες

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι δύο τραυματιοφορείς και ένα τρίτο άτομο τραυματίστηκαν όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε ασθενοφόρα στην περιοχή Φαλούτζα, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Τα ασθενοφόρα απομάκρυναν ένα τραυματισμένο άτομο στο νοσοκομείο, δήλωσε η PRCS.

22:47 Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στην πόλη Kafr Thulth στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Kafr Thulth, νοτιοανατολικά της Qalqilya στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετέδωσαν τοπικά παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα να εισέρχονται στην πόλη.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον έναν κάτοικο της πόλης.

22:26 Σκηνές φρίκης και οδύνης από τη Γάζα

Το Al Jazeera μεταδίδει στιγμές φρίκης και οδύνης από τη Λωρίδα της Γάζας που δέχεται ανελέητα χτυπήματα από την επανέναρξη των βομβασρδισμών.

«Έξω από ένα νεκροτομείο στη Χαν Γιουνίς, ο Samy al-Najeila μετέφερε το πτώμα ενός παιδιού. Είπε ότι αυτός και οι γιοι του ετοιμάζονταν να εκκενώσουν το σπίτι τους, «αλλά η κατοχή δεν μας έδωσε χρόνο».

Το τριώροφο κτίριό τους καταστράφηκε ολοσχερώς – «ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο καταστράφηκε ολοσχερώς».

«Πέντε άνθρωποι βρίσκονται ακόμα κάτω από τα χαλάσματα. Ο Θεός να μας βοηθήσει», δήλωσε ο al-Najeila.

Έξω από ένα νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, ένα αγόρι καλυμμένο με σκόνη, ο Saaed Khalid Shehta, έπεσε στο έδαφος δίπλα στο αιμόφυρτο σώμα του μικρού του αδελφού, Mohammad, ένα από τα πολλά που βρίσκονται πεσμένα αφού οι άνθρωποι είπαν ότι ο δρόμος τους χτυπήθηκε από αεροπορικές επιδρομές. Τον φίλησε. «Θα με θάψετε μαζί του!» φώναξε το αγόρι.

Μετά από βομβαρδισμό στη Ράφα

22:13 IDF: Τα δύο πλοία που χτυπήθηκαν στην Ερυθρά δεν έχουν σχέση με το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι τα δύο πλοία που χτύπησαν οι Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα δεν είχαν καμία σχέση με τη χώρα.

Το κίνημα των Χούθι δήλωσε ότι επιτέθηκαν σε δύο ισραηλινά πλοία, το Unity Explorer και το Number 9, με ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος και έναν ναυτικό πύραυλο.

22:00 Σιν Μπετ: Θα εξαλείψουμε τη Χαμάς και στην Τουρκία και στο Κατάρ

Ο διευθυντής της υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ, Ρονέν Μπαρ, δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη της Χαμάς και των ηγετών της σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που αναπαράχθηκε στη δημόσια τηλεόραση Καν.

«Αυτό είναι το Μόναχο μας. (Θα εξολοθρεύσουμε τη Χαμάς) παντού στη Γάζα, στα παλαιστινιακά εδάφη, στο Λίβανο, στην Τουρκία και στο Κατάρ. Θα μας πάρει μερικά χρόνια, αλλά θα είμαστε εκεί για να το κάνουμε», δήλωσε ο Μπαρ.

Ο επικεφαλής της Σιν Μπετ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η οργάνωση βρίσκεται «σε άνοδο» και «αντλούμε τα διδάγματά μας από τα γεγονότα και τα μεταφέρουμε ήδη σε άλλους χώρους, όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Μπαρ πρόσθεσε ότι «το εύρος των απειλών που αντιμετωπίζει το κράτος του Ισραήλ είναι πρωτοφανές τον τελευταίο χρόνο, ακόμη και πριν από αυτά τα γεγονότα. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το κυριότερο δεν φαίνονται γυμνό μάτι. Υπάρχουν πολλά πράγματα που ετοιμάζονται κάτω από την επιφάνεια».

Με τον όρο Μόναχο, ο Μπαρ αναφέρεται στην απάντηση του Ισραήλ στη δολοφονία 11 μελών της ισραηλινής Ολυμπιακής ομάδας το 1972, όταν ένοπλοι της παλαιστινιακής ομάδας Μαύρος Σεπτέμβρης εξαπέλυσαν επίθεση στους αγώνες του Μονάχου.

Το Ισραήλ απάντησε με τη διεξαγωγή μιας στοχευμένης εκστρατείας δολοφονιών κατά των στελεχών και των διοργανωτών του Μαύρου Σεπτέμβρη επί σειρά ετών και σε διάφορες χώρες.

21:49 «Σκοτώνουν στον Βορρά, σκοτώνουν και στον Νότο»

Η Halima Abdel-Rahman, Παλαιστίνια χήρα και μητέρα τεσσάρων παιδιών, δήλωσε ότι δεν θα λάβει πλέον υπόψη της τις εντολές εκκένωσης.

Εγκατέλειψε το σπίτι της στην Beit Lahia τον Οκτώβριο για μια περιοχή λίγο έξω από τη Χαν Γιουνίς, όπου μένει με συγγενείς και η οποία μόλις έχει λάβει εντολή εκκένωσης.

«Όχι, δεν θα φύγουμε. Η κατοχή σου λέει να πας σε αυτή την περιοχή και μετά τη βομβαρδίζουν. Η πραγματικότητα είναι ότι κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές. Σκοτώνουν ανθρώπους στα βόρεια. Σκοτώνουν ανθρώπους στα νότια».

Οι κάτοικοι είπαν ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια που τους διέταζαν να μετακινηθούν νότια προς τη Ράφα ή σε μια παράκτια περιοχή στα νοτιοδυτικά. «Η πόλη Χαν Γιουνίς είναι μια επικίνδυνη ζώνη μάχης», έγραφαν τα φυλλάδια.

21:41 Το Ιράν προειδοποιεί για «επέκταση του ισραηλινού πολέμου» εάν συνεχιστούν τα εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων

Το Ιράν προειδοποιεί για «ισραηλινή πολεμική επέκταση» στην περιοχή, εάν οι δυνάμεις του συνεχίσουν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εάν δεν σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το ισραηλινό καθεστώς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, το εύρος του πολέμου στην περιοχή είναι πιθανό να βαθύνει και να επεκταθεί», προειδοποίησε ο Αμπντολαχιάν.

Ο Αμπντολαχιάν τόνισε την ανάγκη «να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιθέσεις που εξαπολύει το σιωνιστικό καθεστώς εναντίον των κατοίκων της Γάζας το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία προτρέπει «να δοθεί η σημασία της παροχής των απαραίτητων τρόπων για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας».

21:37 Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε σχέδια των IDF που αποσκοπούσαν στην ανάκτηση ομήρων στη Γάζα από φόβο διατάραξης των συνομιλιών με τη Χαμάς

Κατά τη διάρκεια προηγούμενων χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα, ο στρατός παρουσίασε σε πολιτικούς αξιωματούχους επιχειρήσεις που αποσκοπούσαν στην ανάκτηση των ομήρων, αλλά δεν εγκρίθηκαν από το φόβο ότι θα περιέπλεκαν τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την επιστροφή τους.

Στο τέλος της εβδομάδας, οι διαπραγματεύσεις έφθασαν σε αδιέξοδο μετά από επτά γύρους απελευθέρωσης ομήρων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξε ύφεση στις μάχες.

21:20 Βομβαρδισμοί κοντά σε νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα

Υπάρχουν αναφορές για βομβαρδισμούς κοντά στο νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα. Σε βίντεο που δημοσιεύει το Quds News Network, που συνδέεται με τη Χαμάς, ακούγονται τα χτυπήματα γύρω από το νοσοκομείο όπου βρίσκονται πολλοί εκτοπισμένοι.

21:10 Εκτοπισμένοι ξανά και ξανά αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο – που δεν υπάρχει – στη Λωρίδα της Γάζας

Οι κάτοικοι της Γάζας λένε ότι φοβούνται μια εντεινόμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση στα νότια. Τα τανκς έχουν αποκόψει το δρόμο μεταξύ της Χαν Γιουνίς και της Ντέιρ αλ Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα, χωρίζοντας ουσιαστικά τη Λωρίδα της Γάζας σε τρεις περιοχές.

Ο ισραηλινός στρατός ανάρτησε έναν χάρτη που επισημαίνει τις περιοχές στις οποίες πρέπει να πάνε οι Παλαιστίνιοι δυτικά της Χαν Γιουνίς και νότια προς τη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Πολλοί κάτοικοι άρχισαν να μετακινούνται, αλλά δήλωσαν ότι οι περιοχές στις οποίες τους είπαν να πάνε δέχονται επιθέσεις.

Ο Nabil al-Ghandour λέει ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θα φύγουν από τη Χαν Γιουνίς για τη Ράφα στην πέμπτη μετακίνησή τους σε αναζήτηση ασφάλειας από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση. «Δεν βλέπουμε ασφαλείς περιοχές αλλά μετακινούμαστε γιατί τι μπορούμε να κάνουμε; Έχουμε παιδιά και όλη τη νύχτα ακούγονται βομβαρδισμοί».

20:55 Δυσκολότερη η παράδοση βοήθειας εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών και στη νότια Γάζα

Ο βομβαρδισμός της νότιας Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ έχει ενταθεί, καθιστώντας δυσκολότερη την παράδοση βοήθειας όχι μόνο στο βόρειο τμήμα του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα αλλά και σε όλο το νότο, δήλωσε η Νεμπάλ Φαρσάκ, εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν διαχωρίσει την κεντρική περιοχή από το Χαν Γιουνίς και το υπόλοιπο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καθιστώντας πιο επικίνδυνο για εμάς να παραδώσουμε βοήθεια σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε η ίδια.

«Η μεγαλύτερη πρόκλησή μας στο βορρά είναι η εξάντληση των καυσίμων. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας, δεν μπορέσαμε να παραδώσουμε το φορτηγό με τα καύσιμα που είχε διατεθεί στους γιατρούς μας στην περιοχή αυτή. Αν αυτό συνεχιστεί, τα ασθενοφόρα μας δεν θα μπορούν να κινηθούν», δήλωσε η Φαρσάκ στο Al Jazeera.

Ανέφερε επίσης τα εξής:

  • Ο αριθμός των φορτηγών που παρέλαβε η PRCS από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου είναι 2.538, συμπεριλαμβανομένων 1.091 κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής εκεχειρίας που διήρκεσε επτά ημέρες.
  • Ο αριθμός των φορτηγών που εισήλθαν στις βόρειες περιοχές της Γάζας κατά την περίοδο της ανθρωπιστικής εκεχειρίας ήταν 310.
  • Τα φορτηγά αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν καλύπτουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες των ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας.

20:36 Δυτική Όχθη: 66 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτώβρη

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, 66 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με έγγραφα που συνέλεξε η Defense for Children International – Palestine (DCIP).

«Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει φέτος τρεις φορές περισσότερα παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε σύγκριση με πέρυσι, και απομένει ακόμη ένας μήνας», δήλωσε ο Ayed Abu Eqtaish, εκ μέρους της DCIP.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν όλο και περισσότερο τα παιδιά με πραγματικά πυρομαχικά, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών δεν αποτελούσε απειλή για τις ισραηλινές δυνάμεις όταν σκοτώθηκαν».

20:32 IDF: Με την ίδια δύναμη θα επιτεθούμε στη νότια Γάζα

Ο αρχηγός του επιτελείου Herzl Halevy δήλωσε την Κυριακή ότι οι IDF θα πολεμήσουν στη νότια Λωρίδα της Γάζας «όπως κάναμε δυναμικά και διεξοδικά στο βόρειο τμήμα της λωρίδας». Στην ομιλία του προς τους στρατιώτες στη Μεραρχία της Γάζας, ανέφερε ότι η επιχείρηση στη νότια λωρίδα «θα γίνει με όχι λιγότερη δύναμη» από εκείνη στο βόρειο τμήμα.

20:18 Δεκάδες σοροί στο νοσοκομείο Al-Najjar στη Ράφα

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Ράφα

Σοροί στοιβάζονται στο νοσοκομείο Al-Najjar

20:10 IDF: Αποκτήσαμε τον έλεγχο σε τούνελ της Χαμάς

Οι IDF δηλώνουν ότι οι χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρεις.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες απέκτησαν τον έλεγχο των τούνελ της Χαμάς που στεγάζουν διοικητές της οργάνωσης και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις υπόγειες υποδομές σε όλη τη λωρίδα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με Ισραηλινούς ομήρους.

Οι IDF πρόσθεσαν ότι οι δυνάμεις επιμένουν στην περιοχή του νοσοκομείου Rantisi στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, καθώς και με τον προσφυγικό καταυλισμό Jabalya, τη συνοικία Shujaiyeh στην ανατολική πόλη της Γάζας και τη συνοικία Zeitoun στα νότια της πόλης.

Σύμφωνα με τον στρατό, ο αριθμός των θυμάτων που ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας της Γάζας μετά το χθεσινό χτύπημα των IDF στη Γάζα είναι υπερβολικός και αφορά επίσης δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς. Οι IDF ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ανώτεροι διοικητές της Χαμάς που επλήγησαν από τις επιθέσεις.

20:02 Χάος στα νοσοκομεία της νότιας Γάζας μετά τα νέα ισραηλινά πλήγματα

Χάος επικρατεί στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας μετά την επανέναρξη του πολέμου. Μετά από οκτώ εβδομάδες, οι γιατροί έχουν εξαντληθεί και τα αποθέματα καυσίμων έχουν σχεδόν εξαντληθεί εξαιτίας του αποκλεισμού του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε ένα νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της περιοχής δεν μπορεί να χειρουργήσει ασθενείς. Οι πιο σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται καθημερινά στο νότο με αυτοκινητοπομπές που οργανώνονται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Αλλά ακόμη και εκεί, λέει ο ΟΗΕ, τα 12 εναπομείναντα νοσοκομεία είναι μόνο «μερικώς λειτουργικά».

To 60% των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας είναι εκτός λειτουργίας

19:45 IDF: Η ανακοίνωση για τη δολοφονία Ισραηλινού πολίτη από Ισραηλινούς στρατιώτες

Οι IDF απάντησαν για το περιστατικό κατά το οποίο στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Yuval Kastelmann, έναν πολίτη που βοήθησε να σταματήσει μια «τρομοκρατική επίθεση» στην Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι ο Kastelmann σκοτώθηκε με τραγικό και σοκαριστικό τρόπο.

Οι IDF τόνισαν ότι οι στρατιώτες δεν πρέπει να πυροβολούν κάποιον που σηκώνει τα χέρια ψηλά και παραδίδεται, ακόμη και αν πρόκειται για τρομοκράτη. Σύμφωνα με τον στρατό, το περιστατικό, στο οποίο εμπλέκονται ένας τακτικός στρατιώτης και ένας έφεδρος στρατιώτης, θα διερευνηθεί.

19:37  Η στιγμή της έκρηξης στη Deir al-Balah στην κεντρική Γάζα

19:22 UNICEF: Η νότια Γάζα αντιμετωπίζει τους πιο έντονους βομβαρδισμούς, με καταστροφικές απώλειες μεταξύ των παιδιών

19:12 Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για το χτύπημα σε δύο ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους, στόχευσαν δύο ισραηλινά πλοία με ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος και έναν ναυτικό πύραυλο.

Τα δύο πλοία, το Unity Explorer και το Number Nine, δέχθηκαν επίθεση αφού απέρριψαν τις προειδοποιήσεις του ναυτικού των Χούτι, δήλωσε.

Το Πεντάγωνο δήλωσε νωρίτερα ότι ένα από τα πολεμικά πλοία του στην Ερυθρά Θάλασσα ήταν επίσης στόχος. Η επίθεση ενδεχομένως να σηματοδότησε μια σημαντική κλιμάκωση σε μια σειρά θαλάσσιων επιθέσεων στη Μέση Ανατολή που συνδέονται με τον πόλεμο στη Γάζα.

Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Associated Press ότι η επίθεση ξεκίνησε περίπου στις 10 το πρωί στη Σαναά της Υεμένης και διήρκεσε περίπου πέντε ώρες. Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε ότι το USS Carney αναχαίτισε τουλάχιστον ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

18:56 Διεθνή έρευνα για τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα ζητά το Κατάρ

Το Κατάρ απαιτεί «άμεση, ολοκληρωμένη και αμερόληπτη διεθνή έρευνα» για τα «εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα», όπως τα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του.

Ο σεΐχης Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani δήλωσε επίσης ότι το Κατάρ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη διευκόλυνση μιας νέας εκεχειρίας και την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στον πολιορκημένο θύλακα.

Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, έχει επανειλημμένα καλέσει τη διεθνή κοινότητα να συγκρατήσει το Ισραήλ στον πόλεμό του στη Γάζα. Προειδοποίησε επίσης ότι η σύγκρουση αποτελεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση που απειλεί την περιοχή.

Το Κατάρ ενεργεί ως μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις και οι διαμεσολαβητές του βοήθησαν να εξασφαλιστεί η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την ανταλλαγή αιχμαλώτων με αντάλλαγμα μια εκεχειρία διάρκειας μιας εβδομάδας.

18:50 «Κάτω από τα ερείπια η πλειονότητα των θυμάτων ενώ η επιθετικότητα των βομβαρδισμών συνεχίζεται»

Ο Muneer Al-Bursh, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Υγείας στη Γάζα, μιλώντας στο Al Jazeera Live ανέφερε:

– Η πλειονότητα των θυμάτων βρίσκεται κάτω από τα ερείπια, με την επιθετικότητα της ισραηλινής κατοχής να συνεχίζεται.

– Απαιτούμε τη δημιουργία μεγάλων υπαίθριων νοσοκομείων, εξοπλισμένων με ιατρικές προμήθειες για την αντιμετώπιση των τραυματιών.

– Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα, ούτε στο βορρά ούτε στο νότο.

18:39 Δύο παιδιά τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς Ισραηλινού εποίκου στη Δυτική Όχθη

Τα δύο παιδιά έπαιζαν σε μια περιοχή βόρεια του Deir Qaddis, λέει ο Fares Nasser επικεφαλής του συμβουλίου του χωριού.

Τα παιδιά, ηλικίας 11 και 12 ετών, πυροβολήθηκαν στα πόδια από ισραηλινό έποικο, δήλωσε ο Nasser.

Το χωριό Deir Qaddis βρίσκεται δυτικά της πόλης Ραμάλα.

Περισσότεροι από 700.000 έποικοι – το 10% του πληθυσμού του Ισραήλ – ζουν σήμερα σε 150 οικισμούς και 128 φυλάκια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

18:28 Πάνω από 300 νεκροί μόνο σήμερα στη Γάζα

Η Πολιτική Άμυνα της Γάζας ανέφερε στο Al Jazeera ότι οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις αεροπορικές επιδρομές της κατοχής σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας σήμερα ξεπερνούν προς το παρόν τους 300.

18:23 Τον στρατό κατεβάζει η Δανία για την «ασφάλεια» εβραϊκών τοποθεσιών

Ο στρατός θα κινητοποιηθεί για να βοηθήσει την αστυνομία στο έργο ασφάλειας γύρω από «εβραϊκές και ισραηλινές» τοποθεσίες στην Κοπεγχάγη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Δανίας.

«Η κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα ασκεί μεγάλη πίεση στην αστυνομία. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε (…) ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα υποστηρίξουν την επιτήρηση εβραϊκών και ισραηλινών χώρων στην Κοπεγχάγη», όπως τη συναγωγή ή την ισραηλινή πρεσβεία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τρελς Λουντ Πούλσεν.

Οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν από τις 6 Δεκεμβρίου για απροσδιόριστο ακόμη διάστημα. Οι ανάγκες θα επανεκτιμώνται τακτικά, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας στην ιστοσελίδα του.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η τρομοκρατική απειλή που αντιμετωπίζει η Δανία είναι σοβαρή», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Πέτερ Χάμελγκααρντ.

Σε ερώτηση από το Γαλλικό Πρακτορείο εάν θα λαμβανόταν παρόμοιο μέτρο για μουσουλμανικές τοποθεσίες στη χώρα, το Υπουργείο Άμυνας δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αμέσως

18:13 Νετανιάχου: Συνεχίζουμε να μιλάμε στον εχθρό για την απελευθέρωση των ομήρων

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ συνεχίζει «να μιλάει με τον εχθρό για τη συνέχιση της απελευθέρωσης των ομήρων».

Στο τέλος της συνεδρίασης του κόμματός του την Κυριακή, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι IDF «ενεργούν γρήγορα αλλά όχι βιαστικά» και πρόσθεσε ότι όταν δίνει επιχειρησιακές οδηγίες, «σκέφτεται πρώτα και κύρια τους στρατιώτες μας και τις ζωές τους».

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, «η δέσμευσή μας είναι τόσο στο νότο όσο και στο βορρά. Η υπολογισμένη απόφασή μας ήταν μια προληπτική αποτροπή στο βορρά και η ήττα (της Χαμάς) στο νότο, διαφορετικά μπορεί να μην είχαμε πετύχει τίποτα από τα δύο.

Δεν εγκαταλείπουμε το ένα ή το άλλο μέτωπο, κανένα δεν είναι εις βάρος του άλλου», είπε, τονίζοντας τη δέσμευσή του για την αποκατάσταση της ασφάλειας στο νότο, στο βορρά και σε ολόκληρο το Ισραήλ.

18:02 Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα – Χτυπήθηκε αμερικανικό πολεμικό πλοίο

Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο και πολλά εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πηγές ναυτικής ασφάλειας λένε ότι ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου χτυπήθηκε από τουλάχιστον δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey δήλωσε νωρίτερα ότι ένα άλλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπέστη ζημιές από επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα ανοικτά του λιμανιού της Χοντέιντα στη βόρεια Υεμένη.

17:55 IDF Ενίσχυση της παρουσίας μας στη νότια Γάζα – Συνολικά έχουν γίνει πάνω από 10.000 αεροπορικές επιδρομές

Σε ενημέρωσή τους οι IDF αναφέρουν: «Ο στρατός ενίσχυσε την παρουσία του στο νότιο τμήμα της λωρίδας, σημειώνοντας την πρώτη χερσαία προέλαση προς τον ποταμό της Γάζας, δημιουργώντας μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ της νότιας και της βόρειας περιοχής.

Το επίκεντρο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης παραμένει σε περιοχές του βόρειου τμήματος της λωρίδας, ιδίως σε τοποθεσίες όπου οι δυνάμεις των IDF δεν έχουν εισέλθει πλήρως, με βασικά σημεία εστίασης την Jabalya, την Zeitoun και την Shejaiyeh.

Περίπου 800 σήραγγες αποκαλύφθηκαν από την αρχή του πολέμου, ενώ περίπου 500 έχουν καταστραφεί. Πάνω από 10.000 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από την ισραηλινή αεροπορία στη Γάζα».

Το Associated Press αναφέρει ότι οι IDF έδωσαν εντολή σε ορισμένους κατοίκους του Χαν Γιουνίς και της γύρω περιοχής να εκκενώσουν και ότι αναφέρθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί στην περιοχή του Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου.

17:50 Στρατιώτης των IDF τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα από εκρηκτικό μηχανισμό

Στρατιώτης των IDF τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα από εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδότησαν ένοπλοι μαχητές στο χωριό Σιλάτ αλ Νταχάρ στη βόρεια Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με τον στρατό, η δύναμη που επιχειρεί εκεί απάντησε με πυρά κατά των μαχητών και ο στρατιώτης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για ιατρική περίθαλψη.

17:44 Το πλοίο που χτυπήθηκε στην Ερυθρά συνδέεται με Ισραηλινό επιχειρηματία

Το πλοίο που χτυπήθηκε από πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα την Κυριακή ανήκει σε βρετανική εταιρεία, η οποία με τη σειρά της ανήκει στον Ντάνι Ούνγκαρ, γιο του ισραηλινού μεγιστάνα της ναυτιλίας Rami Ungar.

Ένα άλλο πλοίο που ανήκει στον Ράμι Ούνγκαρ καταλήφθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Πρόκειται για την τέταρτη επίθεση σε πλοία που ανήκουν σε ισραηλινούς επιχειρηματίες από την αρχή της σύγκρουσης.

17:32 Πλοίο βρετανικής συμφερόντων χτυπήθηκε από πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα

Πλοίο συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου δέχτηκε πυραυλική επίθεση όταν διέρχονταν την Ερυθρά Θάλασσα.

Το σκάφος με σημαία Μπαχάμες «χτυπήθηκε από πύραυλο» ενώ έπλεε στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Υεμένης, δήλωσε η εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey.

«Το πληγέν σκάφος εξέπεμπε κλήσεις κινδύνου που αφορούσαν πειρατεία/πυραυλική επίθεση», πρόσθεσε η εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.++——–

Ο οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), που διοικείται από το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας, δήλωσε ότι έλαβε «μια αναφορά για δραστηριότητα μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAS), συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής έκρηξης  που προέρχεται από την κατεύθυνση της Υεμένης».

Το περιστατικό ακολουθεί μια σειρά επιθέσεων την Ερυθρά Θάλασσα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

17:22 Ισραηλινοί στρατιώτες απομακρύνουν βίαια οικογένεια από χωράφι στη Δυτική Όχθη

Στο βίντεο που δημοσιεύει η ισραηλινή Haaretz φαίνονται ισραηλινοί στρατιώτες και ένα άτομο με πολιτικά να διώχνουν οικογένεια με μικρά παιδιά που κάθεται σε ένα χωράφι στη Δυτική Όχθη.

Η βίαιη εκδίωξη Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη είναι συχνό φαινόμενο που όμως έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από τις 7 Οκτωβρίου, όπου μαζί με τον στρατό έποικοι οργανώνουν επιθέσεις κατά των κατοίκων.

17:12 Βομβαρδισμός καθολικού σχολείου στην πόλη της Γάζας – Φιλοξενεί πολλούς εκτοπισμένους

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε το σχολείο Holy Family στην πόλη της Γάζας που ανήκει στην Καθολική Εκκλησία και φιλοξενεί εκατοντάδες εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

17:05 ΟΗΕ: Οι Παλαιστίνιοι σπρώχνονται προς μια στενή γωνία μιας ήδη πολύ στενής περιοχής

Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ χαρακτήρισε την κατάσταση των αμάχων στη Γάζα ως «κρίση εκτοπισμού».

Μιλώντας στο BBC από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, ο Φιλίπο Γκράντι είπε στο BBC ότι οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας «σπρώχνονται όλο και περισσότερο προς μια στενή γωνιά μιας ήδη πολύ στενής περιοχής».

Σημείωσε επίσης ότι ήταν καταστροφικό να βλέπει την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να καταρρέει την Παρασκευή και εξέφρασε την ελπίδα η εκεχειρία να συνεχιστεί.

Ο Γκράντι πρόσθεσε ότι είναι επίσης σημαντικό να σκεφτούμε τι θα συμβεί όταν τελειώσει ο πόλεμος. «Πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούν να ξαναρχίσουν οι σοβαρές ειρηνευτικές συζητήσεις μετά από χρόνια αδράνειας».

16:58 IDF: Αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο

Μαχητικά αεροσκάφη των IDF επιτέθηκαν σε διάφορους στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο το απόγευμα της Κυριακής, «συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών υποδομών και στρατιωτικών στόχων». Ο εκπρόσωπος των IDF ανέφερε ότι οι δυνάμεις στόχευσαν τα σημεία του Λιβάνου από όπου πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ώρες επίθεση προς το Ισραήλ.

16:51 Νεκρός διακεκριμένος επιστήμονας από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο τη γειτονιά Αλ Φαλούτζα σκότωσε τον διακεκριμένο Παλαιστίνιο επιστήμονα Sufyan Tayeh και την οικογένειά του, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο Tayeh, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, ήταν κορυφαίος ερευνητής στη φυσική και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά.

Η περιοχή Αλ Φαλούτζα βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Γάζας.

16:42 Ο Νετανιάχου προσπαθεί να περιορίσει τις επικρίσεις στο κόμμα του: «Σταματήστε να επιτίθεστε στους αξιωματούχους άμυνας»

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε να βάλει τέλος στις επιθέσεις μελών του κόμματός του εναντίον των επικεφαλής ασφαλείας σε κομματική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, σύμφωνα με τη Haaretz.

«Σας καλώ όλους: Σκεφτείτε τα λόγια σας, ειδικά σε καιρό πολέμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές επιθέσεις. Όλο το υπουργικό συμβούλιο, οι IDF και οι αμυντικές αρχές εργάζονται ως μία ομάδα και σας ζητώ να μην μιλάτε εναντίον τους. Δεν έχουμε αντιπάλους στα δεξιά ή στα αριστερά μας – όλοι μας… πρέπει να ενεργούμε ως ένα ενιαίο σώμα. Δεν είναι ώρα για πολιτική», πρόσθεσε.

Ορισμένοι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένων των Yoav Galant, Amichai Chikli και Nir Barkat απουσίαζαν από τη συνάντηση. Λόγω της απουσίας του υπουργού Άμυνας, ο βουλευτής της Κνεσέτ Nissim Vaturi ρώτησε αν ο υπουργός Άμυνας είχε εγκαταλείψει το Λικούντ (σσ κόμμα του Νετανιάχου).

«Πού είναι; Δεν είναι πλέον μέλος του; Ο κόσμος ρωτάει», και στη συνέχεια στράφηκε προς τον Νετανιάχου, λέγοντας: «Είναι καλύτερα για εσάς να δίνετε συνεντεύξεις Τύπου μόνος σας, χωρίς τον Γκαντς και χωρίς φιλιά στο στόμα».

16:29 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: 34 υγειονομικοί κρατούνται από το Ισραήλ

Ο Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, δήλωσε ότι τέσσερα ιατρικά συνεργεία συνελήφθησαν σήμερα, ενώ στον συνολικό αριθμό όσων κρατούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

Σε καθημερινή ενημέρωση, ο αλ Κούντρα δήλωσε επίσης ότι 56 ασθενοφόρα έχουν καταστραφεί από τις ισραηλινές δυνάμεις και ότι ολόκληρος ο τομέας της υγείας βρίσκεται σε αδυναμία να παράσχει την απαραίτητη θεραπεία λόγω έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού και προσωπικού.

«Περιθάλπουμε εκατοντάδες θύματα στους ορόφους των νοσοκομείων», είπε. «Τα νοσοκομεία είναι αβοήθητα. Έχουν ξεπεράσει τα όριά τους λόγω του μεγάλου αριθμού των θυμάτων».

Ο Αλ Κούντρα δήλωσε ότι το Ισραήλ «στοχεύει εσκεμμένα τις εναπομείνασες ιατρικές εγκαταστάσεις στο βορρά, ώστε οι κάτοικοι να αναγκαστούν να μετακινηθούν στο νότο».

Είπε ότι μόνο 403 ασθενείς έχουν επιτραπεί να φύγουν από τη Γάζα για θεραπεία, χαρακτηρίζοντας «ελλιπή» τον μηχανισμό μεταφοράς των τραυματιών από τον πολιορκημένο θύλακα.

«Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να βάλει τέλος σε αυτόν τον γενοκτονικό πόλεμο στη Γάζα. Καλούμε όλα τα μέρη να εργαστούν για την παροχή ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, μέσω του οποίου θα επιτρέπεται η είσοδος καυσίμων και ιατρικών ομάδων και η έξοδος των τραυματιών», δήλωσε.

16:22 Τουλάχιστον 300 άτομα διέμεναν στις κατοικίες που ισοπεδώθηκαν στην Τζαμπάλια – Οι μισοί γυναίκες και παιδιά

Περιοχή με κατοικίες ισοπεδώθηκε από τον σφοδρό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια. Σύμφωνα με το Al Jazeera εκεί διέμεναν 300 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

Δείτε βίντεο:

16:13 Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για παύση ή για τους ομήρους λένε οι ΗΠΑ – «Δεν γνωρίζαμε για το σχέδιο επίθεσης της Χαμάς»

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «επίσημες διαπραγματεύσεις» αυτή τη στιγμή για νέα ανθρωπιστική παύση ή απελευθέρωση ομήρων, αν και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν να δουν τις συνομιλίες να επανέρχονται.

Μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του NBC ο Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται ώρα με την ώρα για την επανέναρξη των συνομιλιών για τους ομήρους, αλλά δήλωσε ότι «ειλικρινά δεν ξέρω» για το πότε θα μπορούσε τελικά να επανέλθει η Χαμάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει λάβει πρόσβαση στους ομήρους που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

«Η Χαμάς συμφώνησε να επιτρέψει την πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε αυτούς τους ομήρους όσο ίσχυε η παύση και φυσικά αυτό δεν έγινε και δεν γίνεται ακόμη», είπε.

Ο Κίρμπι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν το έγγραφο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών με τα σχέδια επίθεσης της Χαμάς, το οποίο αποκτήθηκε ένα χρόνο πριν από την 7η Οκτωβρίου και δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τους New York Times.

16:00 Σοκαριστικές εικόνες από τη Σετζάιγια

Τεράστια είναι η καταστροφή στη Σετζάιγια μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό.

Δείτε βίντεο:

15:50 Βίντεο αποτυπώνει την καταστροφή στη Χαν Γιουνίς μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

Το Ισραήλ κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς σε βόρεια και νότια Γάζα.

Δείτε πώς έχει η κατάσταση στη Χαν Γιουνίς στα νότια, μέσα από βίντεο του δημοσιογράφου Μοχάμεντ Αντνάν:

15:41 Έντεκα οι Ισραηλινοί τραυματίες στρατιώτες από τον αντιαρματικό πύραυλο στην Μπέιτ Χιλέλ

Σύμφωνα με το ynet, έντεκα είναι οι Ισραηλινοί τραυματίες στρατιώτες από τον αντιαρματικό πύραυλο στην Μπέιτ Χιλέλ στι βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις IDF, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη μεριά του Λιβάνου.

Οι στρατιώτες τραυματίστηκαν από θραύσματα αφού πριν χτυπήσει ο πύραυλος είχαν βγει έξω από το όχημά τους.

Όλοι είναι ελαφρά τραυματίες και έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Ζιβ στη Σαφέντ.

Φωτογραφία από το σημείο όπου έπεσε ο αντιαρματικός πύραυλος στο βόρειο Ισραήλ.

15:32 Το ΔΠΔ θα εντείνει τις έρευνές του σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη μετά από τις τελευταίες καταγγελίες

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν δήλωσε την Κυριακή ότι το γραφείο του θα «εντείνει περαιτέρω τις προσπάθειές του για την προώθηση των ερευνών του» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αφού επισκέφθηκε την περιοχή για πρώτη φορά μετά τον διορισμό του.

Το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη ερευνά εγκλήματα στα παλαιστινιακά εδάφη που διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές από το 2021, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κατηγορίες.

Το Ισραήλ δεν είναι κράτος μέλος του δικαστηρίου και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του.

Φωτορεπορτάζ από την επίσκεψη του Καρίμ Χαν σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη.

15:23 Δείτε βίντεο μετά τον νέο βομβαρδισμό στην Τζαμπάλια

Φόβοι για δεκάδες νέα θύματα υπάρχουν μετά τον νέο βομβαρδισμό στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, με τις IDF να χτυπούν σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε βίντεο:

15:13 Νέος συναγερμός στην Ασκελόν και σε κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

Σειρήνες ακούγονται και πάλι σε κοινότητες που συνορεύουν με τη Γάζα, αλλά και στην πόλη Ασκελόν, σύμφωνα με τις IDF.

15:04 Ποιες χώρες έχουν αποσύρει διπλωμάτες από το Ισραήλ ή έχουν κόψει τις διπλωματικές σχέσεις

Βολιβία, Μπελίζ και Νότια Αφρική έχουν διακόψει κάθε διπλωματική σχέση με το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Άλλες χώρες έχουν αποσύρει τις διπλωμάτες τους.

Δείτε σχετικό γράφημα:

Πηγή: Al Jazeera

14:54 Ανταποκριτής Al Jazeera: Χτυπήθηκαν μπλοκ κατοικιών στην Τζαμπάλια – Δεκάδες κάτω από τα ερείπια

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Χαν Γιουνίς, Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει ότι μπλοκ κατοικιών και γειτονιές χτυπήθηκαν στην Τζαμπάλια.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεκάδες άνθρωποι σκοτωθεί και τραυματιστεί, ενώ οι διασώστες δυσκολεύονται να φτάσουν στους επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα.

14:45 Δείτε φωτογραφίες από την Τζαμπάλια μετά τη νέα ισραηλινή επίθεση – Προσοχή σκληρές εικόνες

Νέα επίθεση με νεκρούς και τραυματίες πραγματοποίησε το Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια

Σύμφωνα με το Al Jazeera που επικαλείται μαρτυρίες από την περιοχή, ακούγονται φωνές εγκλωβισμένων κάτω από τα χαλάσματα.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή: Quds News Network

Πηγή: Quds News Network

Πηγή: Quds News Network

Πηγή: Quds News Network

Πηγή: Quds News Network

Πηγή: Quds News Network

14:35 Νέος αεροπορικός βομβαρδισμός στην Τζαμπάλια

Σύμφωνα με το Al Jazeera, νέος αεροπορικός βομβαρδισμός του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό στην Τζαμπάλια έχει επιφέρει πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

«Η κλίμακα της καταστροφής δεν μπορεί να περιγραφεί», δήλωσε συνεργάτης του Al Jazeera Arabic.

Η Τζαμπάλια είναι ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός της Γάζας.

Ο πυκνοκατοικημένος καταυλισμός στα βόρεια του πολιορκημένου θύλακα καλύπτει έκταση 1,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπάρχουν περίπου 116.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες στον καταυλισμό.

Η Τζαμπάλια έγινε στόχος δύο φορές μέσα σε δύο ημέρες από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Στιγμιότυπο από τη μετάδοση του Al Jazeera.

14:26 «Θάψτε με μαζί του» – Σπαρακτικό βίντεο, αγόρι αποχαιρετά τον αδερφό του που σκοτώθηκε στη Γάζα

Σπαρακτικό βίντεο έχει φέρει στη δημοσιότητα το Al Jazeera μετά από βομβαρδισμό στη Γάζα.

Ο μικρός Σαΐντ αποχαιρετά τον αδερφό του Μοχάμαντ που σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό.

Ο ίδιος λέει ότι ανέσυρε το πτώμα του μέσα από τα χαλάσματα.

Θάψτε με μαζί του», ακούγεται να φωνάζει.

Δείτε το βίντεο – γροθιά στο στομάχι:

14:17 Συνάντηση ΥΠΕΞ των χωρών του Κόλπου – Στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων η Γάζα

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Κόλπου συνεδριάζουν στην Ντόχα για τη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου την Τρίτη, με τον πόλεμο στη Γάζα να αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.

Η συνάντηση πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντηση των ηγετών του αραβικού και του μουσουλμανικού κόσμου στη Σαουδική Αραβία, όπου εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία ζητούν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, οι πολίτες στον αραβικό κόσμο περιμένουν από αυτούς να πάρουν μια πιο ισχυρή στάση, λέει ο Χασίμ Αχελμπάρα του Al Jazeera.

«Βρίσκονται κάτω από αυξανόμενη λαϊκή πίεση να δείξουν ότι πρόκειται να είναι πιο επιθετικοί σχετικά με τη δήλωση για τη Γάζα», δήλωσε ο Αχελμπάρα, σε ρεπορτάζ από την Ντόχα.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ και είναι θυμωμένοι με τους ηγέτες τους, λέγοντας ότι δεν έκαναν αρκετά για να αποτρέψουν να συμβεί αυτό και υπάρχει επίσης ένα αίσθημα ότι οι Άραβες ηγέτες έχουν απογοητεύσει τους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε.

14:07 Περισσότεροι από 600 ξένοι υπήκοοι αναμένεται να φύγουν από τη Γάζα – Ανάμεσά τους και πολίτες με ελληνικό διαβατήριο

Σε περισσότερους από 600 ξένους υπηκόους και Παλαιστίνιους με διπλή υπηκοότητα στη Γάζα αναμένεται να επιτραπεί η είσοδος στην Αίγυπτο σήμερα Κυριακή.

Κατάλογος που δημοσιεύθηκε από Παλαιστίνιους συνοριακούς αξιωματούχους φέρει τα ονόματα όσων θα επιτραπεί η έξοδος από τον πολιορκημένο θύλακα.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι στον κατάλογο είναι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Υπάρχει επίσης ένας αριθμός Γερμανών, Νορβηγών, Ελλήνων, Τούρκων και Φιλιππινέζων.

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα έχει ανοίξει για σχεδόν 900 ξένους υπηκόους και όσους έχουν διπλή υπηκοότητα από τότε που το Ισραήλ άρχισε εκ νέου τις επιθέσεις στη Γάζα την Παρασκευή, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Επιπλέον, 13 τραυματίες επετράπη να περάσουν στην Αίγυπτο νωρίς την Κυριακή.

Φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:58 Δύο ρουκέτες έπεσαν από τη Γάζα στη Σντερότ

Ζημιές από δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα καταγράφηκαν στη Σντερότ.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά Μέσα, αρκετές άλλες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome πάνω από την πόλη.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

13:49 Αντιαρματικός πύραυλος έπεσε κοντά στην κοινότητα Μπέιτ Χιλέλ στα βόρεια του Ισραήλ

Αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Σύμφωνα με τις IDF, ένας αριθμός στρατιωτών τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εκτόξευση του πυραύλου, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με πυρά πυροβολικού.

13:40 Απεγκλωβίστηκαν τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι που βρίσκονταν σε κτίριο μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό

Χάρη σε έναν άνδρα που έκανε τρύπα σε τοίχο, πάνω από 18 Παλαιστίνιοι απεγκλωβίστηκαν από κτίριο μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό.

13:30 «Οδυνηρή» η κατάρρευση της εκεχειρίας λέει ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι είναι «οδυνηρό» να βλέπει κανείς ότι η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει παραβιαστεί και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πάπας είπε επίσης ότι σκέφτεται τους ανθρώπους που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα και την έλλειψη βασικών αγαθών στην παλαιστινιακή επικράτεια.

Τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος δεν είναι καλά στην υγεία του, διάβασε ένας βοηθός του.

13:21 Sky News: Το Ισραήλ μεταφέρει τις επιθέσεις του στη νότια Γάζα

Το Ισραήλ μεταφέρει τις επιθέσεις του στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το Sky News που παρουσιάζει σχετικό χάρτη του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου (ISW).

Όπως τονίζει το βρετανικό Μέσο, σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή της Χαν Γιουνίς και στη Ράφα.

Δείτε τον σχετικό χάρτη:

13:12 Βρετανικά drones επιτήρησης θα πετούν πάνω από τη Γάζα για τον εντοπισμό των ομήρων

Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, drones επιτήρησης θα πετούν πάνω από τη Γάζα για τον εντοπισμό των ομήρων.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο τα drones δεν θα φέρουν όπλα, ενώ θα επικεντρωθούν μόνο στη συλλογή πληροφοριών.

«Μόνο οι πληροφορίες που αφορούν τη διάσωση ομήρων θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διάσωση τους», τόνισε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Πέντε Βρετανοί πολίτες αγνοούνται μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Επιπλέον, 12 Βρετανοί σκοτώθηκαν στην επίθεση, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

13:03 IDF: Από την αρχή του πολέμου έχουν εντοπιστεί πάνω από 800 φρεάτια για τούνελ και 500 από αυτά έχουν καταστραφεί

Από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι στρατιώτες των IDF έχουν εντοπίσει πάνω από 800 φρεάτια προς τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Περίπου 500 από τα φρεάτια των σηράγγων έχουν καταστραφεί με διάφορες επιχειρησιακές μεθόδους, μεταξύ άλλων με εκρηκτικά.

Σύμφωνα με τις IDF, με αυτόν τον τρόπο οι μαχητές της Χαμάς έφταναν σε στρατηγικά σημεία για την οργάνωση. Επιπλέον, σύμφωνα με τις IDF, έχουν καταστραφεί πολλά χιλιόμετρα από τις διαδρομές των σηράγγων.

Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF:

12:54 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο γενικός διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου Τύπου στη Γάζα δήλωσε στο Al Jazeera ότι περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα τις τελευταίες 24 ώρες
  • Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους από ορισμένες γειτονιές στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, να εκκενώσουν την περιοχή, καθώς εντείνει τους βομβαρδισμούς του στο νότιο τμήμα της Λωρίδας
  • Ο Τόμας Γουάιτ, διευθυντής της UNRWA στη Γάζα, τόνισε ότι ένα από τα σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ μέσα στον πολιορκημένο θύλακα βρίσκεται τώρα εν μέσω επιδημίας ηπατίτιδας Α.
  • Ένας 21χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα το πρωί από τις ισραηλινές δυνάμεις σε επιδρομή στην Καλκίλια, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
  • Το Ισραήλ έχει συλλάβει τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιους σε νυχτερινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων
  • Σειρήνες αεράμυνας ακούγονται διαρκώς στις ισραηλινές κοινότητες δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

12:45 Σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Ρέ’ιμ

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Ρέ’ιμ.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο κιμπούτς είχε επιτεθεί η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ φιλοξενούνταν το μουσικό φεστιβάλ Supernova.

12:39 Οι IDF απειλούν το τάγμα Σετζάιγια – «Τελευταία ειδοποίηση»

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, αντισυνταγματάρχης Αβιχάι Αντράεε, απειλεί το τάγμα Σετζάιγια της Χαμάς σε ανάρτησή του στο X.

«Αυτή είναι μια τελευταία ειδοποίηση. Είστε όλοι στόχοι», λέει ο Αντράεε, επισυνάπτοντας μια φωτογραφία των διοικητών του τάγματος Σετζάιγια, το οποίο δρα στην ομώνυμη γειτονιά της πόλης της Γάζας.

Ο ίδιος έγραψε ότι οι IDF θα εργαστούν για να καταστρέψουν τις υποδομές της Χαμάς στη συγκεκριμένη γειτονιά.

«Έχετε δύο επιλογές: Να παραδοθείτε και να καταθέσετε τα όπλα σας ή να αντιμετωπίσετε μια μοίρα παρόμοια με αυτή που αντιμετώπισε ο Γουίσαμ Φαρχάτ», σημείωσε ο Αντράεε, αναφερόμενος στον διοικητή του τάγματος Σετζάιγια που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή χθες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:29 Προειδοποιεί για βαθύτερη περιφερειακή σύγκρουση ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν προειδοποίησε για βαθύτερη περιφερειακή σύγκρουση εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τα «εγκλήματα πολέμου» κατά των Παλαιστινίων.

«Εάν δεν σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το ισραηλινό καθεστώς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, το εύρος του πολέμου στην περιοχή είναι πιθανό να βαθύνει και να επεκταθεί», δήλωσε ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν αργά το Σάββατο σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζόζεφ Μπορέλ.

Ο Αμπντολαχιάν κατήγγειλε επίσης τα «σχέδια και τις πρακτικές του Ισραήλ για τη βίαιη απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους», τονίζοντας την ανάγκη να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα «το συντομότερο δυνατό».

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ καταφέρθηκε και εναντίον των ΗΠΑ για τη στήριξη που παρέχουν στο Ισραήλ.


Το Al Jazeera υπενθυμίζει ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και οι Χούθι έχουν διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.

Από τις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών θέσεων στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, ενώ οι Χούθι έχουν βάλει στο στόχαστρο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα.

12:20 Το νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς «μοιάζει με ζώνη θανάτου αυτή τη στιγμή»

Ο Τζέιμς Έλντερ, παγκόσμιος εκπρόσωπος της UNICEF, περιέγραψε με αυτό τον τρόπο τις σκηνές μέσα στο νοσοκομείο Αλ- Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, νότια της Γάζας:

«Όπου κι αν γυρίσεις, υπάρχουν παιδιά με εγκαύματα τρίτου βαθμού, τραύματα από θραύσματα, εγκεφαλικές κακώσεις και σπασμένα οστά. Μητέρες κλαίνε πάνω από παιδιά που μοιάζουν να βρίσκονται ώρες μακριά από το θάνατο. Μοιάζει με ζώνη θανάτου αυτή τη στιγμή».

Πέρα από τον κίνδυνο να σκοτωθούν σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, η ασθένεια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για τα παιδιά, πρόσθεσε.

«Κινδυνεύουμε να δούμε τόσα παιδιά να πεθαίνουν από την έλλειψη νερού, προστασίας και υγιεινής», δήλωσε ο Έλντερ.

Από την έναρξη του πολέμου, περισσότερα από 6.000 παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Παιδιά περιθάλπονται στο πάτωμα του νοσοκομείου στη Χαν Γιουνίς στη Γάζα.

12:13 Φωτογραφίες μετά από τον βομβαρδισμό στη Ράφα

Για επιζώντες και σορούς στα ερείπια ψάχνουν πολίτες στη Ράφα. Οι άνθρωποι σκάβουν με γυμνά χέρια στα χαλάσματα, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα μηχανήματα.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

12:05 Διαδηλωτές στη Σκωτία ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Νέα διαδήλωση έγινε στη Σκωτία με τους συμμετέχοντες να απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Δείτε βίντεο που μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa:

11:55 «Ο μπαμπάς μου και ο αδερφός μου έγιναν μάρτυρες»

Αγόρι σε κατάσταση σοκ μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα, κλαίει και φωνάζει ότι ο πατέρας του και ο μικρός του αδερφός «έγιναν μάρτυρες».

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο που ανάρτησε το Quds News Network, το οποίο σχετίζεται με τη Χαμάς:

11:46 Συναγερμός στη Σντερότ: Πέντε ρουκέτες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, δεν υπάρχουν θύματα

Σύμφωνα με το ynet, πέντε ρουκέτες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς στη Σντερότ κοντά στην πόλη της Γάζας, δεν υπάρχουν θύματα ή υλικές ζημιές.

Δείτε πού βρίσκεται η Σντερότ.

11:38 Λουτρό αίματος στη Γάζα – «700 νεκροί μέσα σε μόλις 24 ώρες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς»

Ο διευθυντής του Γραφείου Επικοινωνίας της κυβέρνησης στη Γάζα δήλωσε στο Al Jazeera ότι τις τελευταίες 24 ώρες υπάρχουν 700 νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, κάτι που επιβεβαιώνει τις αναφορές των διεθνών ΜΜΕ ότι οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ είναι ίσως οι πιο ισχυρές από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολιτών έχει εκτοπιστεί στη Λωρίδα της Γάζας.

11:30 Ηπατίτιδα Α εξαπλώνεται σε σχολείο του ΟΗΕ όπου έχουν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι

Ο Τόμας Γουάιτ, διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη Γάζα, λέει ότι ένα από τα σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ εντός του πολιορκημένου θύλακα βρίσκεται τώρα στο μέσον μιας επιδημίας ηπατίτιδας Α, αναδεικνύοντας τον αυξανόμενο κίνδυνο ασθενειών στις οποίες εκτίθενται οι πολίτες στη Λωρίδα.

«Η υγιεινή είναι ένα ζήτημα. Οι άνθρωποι είναι στριμωγμένοι σε πολύ γεμάτες αίθουσες διδασκαλίας … Ο κίνδυνος ασθενειών είναι πολύ έντονος στη Γάζα», δήλωσε ο Γουλάιτ, προσθέτοντας ότι στα σχολεία της UNRWA, οι υποδομές είναι πολύ επιβαρυμένες, καθώς κατά μέσο όρο 125 άτομα χρησιμοποιούν μία τουαλέτα.

Η ηπατίτιδα Α είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική, βραχυπρόθεσμη λοίμωξη του ήπατος που μεταδίδεται μέσω στενής προσωπικής επαφής ή κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή ποτών.

11:22 Βρετανία: Αναφορές για drone και πιθανή έκρηξη στην Ερυθρά Θάλασσα

Η υπηρεσία UKMTO της Βρετανίας σημειώνει ότι υπάρχουν αναφορές για drone και πιθανή έκρηξη στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

11:17 Παλαιστίνιοι με γυμνά χέρια προσπαθούν να ανασύρουν επιζώντες από τα ερείπια

Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε βόρεια και νότια Γάζα με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί μετά τη λήξη της εκεχειρίας.

Παλαιστίνιοι με γυμνά χέρια προσπαθούν να ανασύρουν επιζώντες από τα ερείπια κτιρίων μετά τις νέες ισραηλινές επιθέσεις.

Δείτε βίντεο:

11:09 Η Σιν Μπετ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε υπόπτους που άνοιξαν πυρ εναντίον οχημάτων στη Δυτική Όχθη τον περασμένο μήνα

Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ αναφέρει ότι ο στρατός συνέλαβε μια ομάδα Παλαιστινίων υπόπτων που φέρονται να επιτέθηκαν σε ισραηλινά οχήματα στον αυτοκινητόδρομο Route 5 στη Δυτική Όχθη πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη Σιν Μπετ, στις 19 Νοεμβρίου, «οι τρομοκράτες τοποθέτησαν αυτοσχέδιες λωρίδες καρφιών στον αυτοκινητόδρομο, κοντά στην πόλη Ζαουίγια, και άνοιξαν πυρ εναντίον ισραηλινών αυτοκινήτων».

Αρκετά οχήματα υπέστησαν ζημιές από τα καρφιά και τα πυρά, σύμφωνα με τη Σιν Μπετ.


«Αμέσως μετά την επίθεση, οι δυνάμεις εργάστηκαν για να εντοπίσουν τους τρομοκράτες και συνέλαβαν υπόπτους που συμμετείχαν στην επίθεση με βάση πληροφορίες πληροφοριών από τη Σιν Μπετ και τους μετέφεραν για περαιτέρω ανάκριση», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Ένα άλλο μέλος του πυρήνα συνελήφθη χθες από τις δυνάμεις των IDF και κατασχέθηκε ένα όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση», αναφέρει η Σιν Μπετ.

11:00 Ανεξάρτητη έρευνα για την αιματηρή επίθεση σε κομβόι της οργάνωσης ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζήτησαν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με την επίθεση σε μια από τις αυτοκινητοπομπές της ιατρικής οργάνωσης που σκότωσε δύο άτομα.

Η φιλανθρωπική οργάνωση δήλωσε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν την ευθύνη του ισραηλινού στρατού για την επίθεση στην πόλη της Γάζας στις 18 Νοεμβρίου.

Ένας εθελοντής των ΓΧΣ και ένα μέλος της οικογένειας ενός εργαζόμενου της οργάνωσης σκοτώθηκαν όταν η αυτοκινητοπομπή, με τις σημαίες της οργάνωσης να είναι διακριτές, δέχθηκε πυρά.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:50 Τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ συνέλαβε τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιους σε νυχτερινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων.

Οι συλλήψεις το βράδυ του Σαββάτου έγιναν κυρίως στις πόλεις Χεβρώνα, Βηθλεέμ, Ιεριχώ, Ραμάλα, Ναμπλούς και Τζενίν. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.

Οι τελευταίες συλλήψεις προστίθενται σε περισσότερους από 3.000 Παλαιστίνιους που έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Πολλοί κρατούμενοι κρατούνται χωρίς δίκη ή κατηγορίες, στο πλαίσιο ενός συστήματος «διοικητικής κράτησης».

Το Ισραήλ συνέχισε την εκστρατεία συλλήψεων κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκεχειρίας από τις 24 έως τις 30 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Ισραήλ συνέλαβε σχεδόν τόσους νέους Παλαιστίνιους κρατούμενους όσους απελευθέρωσε σύμφωνα με τους όρους της εκεχειρίας, όπως σημειώνει το Al Jazeera.

10:45 Οι οικογένειες των ομήρων απαίτησαν να δουν το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ – Τι τους απάντησαν

Οι οικογένειες των απαχθέντων και των πρώην ομήρων απαίτησαν να συναντηθούν μαζί τους τα μέλη του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις οικογένειες και όπως μεταδίδει το ynet, από τότε που έκαναν γνωστό το αίτημά τους χθες στις 16:30 το απόγευμα, μόνο οι υπουργοί Μπένι Γκαντζ και Γκάντι Έισενκοτ επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στη συνάντηση.

10:36 Παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών: Ο Νετανιάχου προσπαθεί να «εδραιώσει τον διαχωρισμό» μεταξύ Δυτικής Όχθης και Γάζας

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ως στόχο να «παγιωθεί ο διαχωρισμός» μεταξύ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Γάζας, υπονομεύοντας ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, καθώς πραγματοποιεί φονικές επιδρομές και παρέχει κάλυψη στη βία των εποίκων.

Σε ανάρτησή του στο Χ, το υπουργείο καταδίκασε τη δολοφονία του 38χρονου Άχμεντ Άσι, ο οποίος φέρεται να πυροβολήθηκε από ισραηλινούς εποίκους το βράδυ του Σαββάτου, ως «σκόπιμη απόπειρα κλιμάκωσης της κατάστασης στη Δυτική Όχθη».

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προστάτευσαν τους εποίκους που επιτέθηκαν στον Άσι στη βόρεια επαρχία Σάλφι της Δυτικής Όχθης και στη συνέχεια εμπόδισαν τους γιατρούς να τον προσεγγίσουν.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:28 Δεν έχει τέλος το δράμα των παιδιών στη Γάζα

Συγκλονίζει νέο βίντεο που έρχεται στη δημοσιότητα από τη Γάζα μετά τους νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Δύο παιδιά που γλίτωσαν, αλλά έχουν τραυματιστεί είναι σε κατάσταση σοκ και κλαίνε.

Το βίντεο έχουν δημοσιεύσει το Quds News Network και άλλα παλαιστινιακά ΜΜΕ:

10:19 Σειρήνες ακούγονται στη Μαγκέν και το Νιρ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

Μετά το κιμπούτς Κισουφίμ, σειρήνες ακούγονται στα κιμπούτς Μαγκέν και Νιρ Οζ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή ζημιές, σύμφωνα με τους Times of Israel.

10:10 Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο σπίτι ιεροκήρυκα του τζαμιού Αλ-Άκσα

Οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνεχίζονται.

Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο σπίτι του ιεροκήρυκα του τζαμιού Αλ-Άκσα, Σεΐχ Ικρίμα Σάμπρι στη συνοικία αλ-Σαουάνα, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο συγκεκριμένος ιεοκήρυκας είναι ο επικεφαλής του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ και πρώην θρησκευτικός ηγέτης της Ιερουσαλήμ και των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Ένωσης Μελετητών και Ιεροδιδασκάλων στην Παλαιστίνη, πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Φατβά στην Παλαιστίνη και πρόεδρος της Ανώτατης Ισλαμικής Αρχής στην Ιερουσαλήμ.

O Σεΐχ Ικρίμα Σάμπρι.

10:00 Μαζική αντιπολεμική διαδήλωση στο Τορόντο

Μαζική αντιπολεμική διαδήλωση έγινε στο Τορόντο του Καναδά, απαιτώντας κατάπαυση του πυρός.

Δείτε βίντεο:

09:51 Παράλυτος ο ένας από τους τρεις Παλαιστίνιους φοιτητές που πυροβολήθηκε στις ΗΠΑ, λέει η μητέρα του

Ο Χισάμ Αουαρτάνι, ένας από τους τρεις Παλαιστίνιους φοιτητές που πυροβολήθηκαν ενώ περπατούσαν στο Βερμόντ των ΗΠΑ, είναι πλέον παράλυτος από το στήθος και κάτω, δήλωσε η μητέρα του Ελίζαμπεθ Πράις στο CNN.

«Ήταν έξι δύσκολες και ψυχοφθόρες ημέρες, αλλά ήταν επίσης μια αξιοσημείωτη και γεμάτη δέος στιγμή – πρώτον, να βλέπουμε τον Χισάμ και τους δύο παιδικούς του φίλους να αντιμετωπίζουν αυτή την εμπειρία με αποφασιστικότητα, δύναμη και ακόμη και βαθύ ενδιαφέρον για τους άλλους (ο ένας για τον άλλον, για τους γονείς τους πολλά μίλια μακριά και για χιλιάδες ανθρώπους του λαού τους που υποφέρουν κάτω από έναν βάναυσο στρατιωτικό βομβαρδισμό) και, δεύτερον, να βλέπουμε και να αισθανόμαστε την απίστευτη υποστήριξη από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων αγάπης και υποστήριξης από πολλούς από εσάς», δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, η Πράις.

Ο 20χρονος νεαρός φοιτητής του Πανεπιστημίου Μπράουν προσπαθεί να συμβιβαστεί με τον «πολύ μακρύ δρόμο που έχει μπροστά του», αναφορικά με την αποθεραπεία του, πρόσθεσε η μητέρα του.

Ο Αουαρτάνι και και οι δύο φίλοι του – ο Κινάν Αμπταλχαμίντ από το Κολέγιο Χάβερφοντ και ο Τασίν Αλί Άχμαντ από το Κολέγιο Τρίνιτι  – είχαν βγει για μια βόλτα στο Μπέρλινγκτον κατά τη διάρκεια των διακοπών των Ευχαριστιών, συζητώντας όπως έκαναν συχνά στα αγγλικά και τα αραβικά, όταν πυροβολήθηκαν, σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής Αστυνομίας, Τζον Μουράντ.

Ο ύποπτος για την επίθεση, ο 48χρονος Τζέισον Τζ. Ίτον, συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν τρεις κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, για τις οποίες δήλωσε αθώος. Οι αμερικανικές αρχές ερευνούν αν το περιστατικό είχε κίνητρο το μίσος, κάτι το οποίο υποστηρίζουν οι οικογένειες των θυμάτων.

Ο Χισάμ Αουρτάνι και η μητέρα του, Ελίζαμπεθ Πράις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:42 Haaretz: Ρουκέτα από τη Συρία στο Ισραήλ – Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού

Σύμφωνα με τη Haaretz, ρουκέτα έπεσε στο Ισραήλ από τη μεριά της Συρίας, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά με πυρά πυροβολικού.

09:38 Οι IDF επιτίθενται στις ναυτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς

Οι IDF, όπως ανακοίνωσαν, συνεχίζουν να επιτίθενται στις ναυτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς, με τη συνεργασία των επίγειων και των ναυτικών δυνάμεών τους.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

09:33 Σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Κισουφίμ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ακούγονται στο κιμπούτς Κισουφίμ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

09:31 Πάνω από 15.200 οι νεκροί στη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου

Το Al Jazeera έχει δημιουργήσει ένα infographic με τα τελευταία στοιχεία σε σχέση με τους νεκρούς σε Γάζα και Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε το εδώ:

Πηγή: Al Jazeera

09:22 Ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Αΐν Αλ-Σουλτάν

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το Al Jazeera και βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Telegram, ισραηλινή επιχερίηση είναι σε εξέλιξη στον προσφυγικό καταυλισμό Αΐν Αλ-Σουλτάν, βόρεια από την Ιεριχώ.

Δεκάδες ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα βρίσκονται στην περιοχή, ενώ έχουν γίνει εισβολές σε σπίτια Παλαιστινίων.

09:15 Ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη

Νεκρός από ισραηλινά πυρά είναι ο Αντνάν Ισάμ Ζαΐντ, 21 ετών, που πυροβολήθηκε σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η δολοφονία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην Καλκίλια, βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανέφερε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Τουλάχιστον 254 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη του πολέμου, εκ των οποίων πάνω από το ένα τέταρτο ήταν ανήλικοι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Αυτό συμβαίνει εν μέσω της αύξησης των ισραηλινών επιδρομών και των εκστρατειών μαζικών συλλήψεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Δείτε βίντεο από ισραηλινή επιδρομή στη Ραμάλα:


Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων, περισσότερα από 3.400 άτομα έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

09:07 Το Ισραήλ ανακοίνωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών στη Γάζα

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα άλλα δύο ονόματα στρατιωτών που σκοτώθηκαν μετά από μάχες στη Γάζα.

Νεκροί είναι οι:

  • Λοχίας Αστσάλου Σάμα, 20 ετών, από την πόλη Πετάχ Τίκβα του κεντρικού Ισραήλ. Ο Σάμα είχε τραυματιστεί στον περασμένο μήνα και κατέληξε σε νοσοκομείο το βράδυ του Σαββάτου.
  • Αρχιλοχίας Ορ Μπράντες, 25 ετών, από την πόλη Σόχαμ. Ο Μπράντες σκοτώθηκε το Σάββατο του βράδυ σε μάχη στην κεντρική Γάζα.

Ο Λοχίας Αστσάλου Σάμα. Πηγή φωτογραφίας: Haaretz

Αρχιλοχίας Ορ Μπράντες. Πηγή φωτογραφίας: Haaretz

09:00 Αντιπολεμική διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον απαιτώντας να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

08:53 Πάνω από 30 οι νεκροί μετά τις επιθέσεις σε Χαν Γιουνίς και Ράφα

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις του Ισραήλ νωρίς το πρωί της Κυριακής σε Χαν Γιουνίς και Ράφα στη νότια Γάζα.

«Από χθες το βράδυ, οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της ανατολικής πλευράς της Χαν Γιουνίς με τους κατοίκους να διατάσσονται με απειλητικό τόνο να απομακρυνθούν προς τη δυτική πλευρά της πόλης ή προς την πόλη Ράφα», δήλωσε ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera, ο οποίος είναι ανταποκριτής του αραβικού Μέσου στη Λωρίδα.

«Αλλά καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να φεύγουν προς τη Ράφα, δέχτηκαν βομβαρδισμούς, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εκατοντάδες κάτοικοι εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι σε περιοχές της Χαν Γιουνίς που αποτέλεσαν στόχο, καθώς οι κύριοι δρόμοι που οδηγούν σε άλλα μέρη της πόλης ή νοτιότερα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, σημείωσε ο Μαχμούντ.

Στα βόρεια, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τουλάχιστον 10 πτώματα κάτω από τα ερείπια αφού οι ισραηλινές επιθέσεις κατέστρεψαν 50 σπίτια.

08:45 Οι IDF καλούν τους κατοίκους γειτονιών της Χαν Γιουνίς να μετακινηθούν σε «ασφαλέστερες περιοχές»

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις καλούν τους κατοίκους γειτονιών της Χαν Γιουνίς να μετακινηθούν σε «ασφαλέστερες περιοχές».

Οι Παλαιστίνιοι και οργανώσεις δικαιωμάτων τονίζουν ότι δεν υπάρχει ασφαλής περιοχή στη Λωρίδα αφού το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει και στη βόρεια και στη νότια Γάζα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του αραβόφωνου εκπρόσωπου των IDF, Αβιχάι Αντράεε:

08:40 Διαδήλωση υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Φινλανδία

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες διαδηλωτές στη Φινλανδία οργάνωσαν αντιπολεμική κινητοποίηση, απαιτώντας την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

08:36 Συνεχίζουν τις επιθέσεις τους οι IDF στη Λωρίδα της Γάζας

Συνεχίζουν τις επιθέσεις τους οι IDF, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις τους.

Ανάμεσα σε άλλα, σημειώνουν ότι ένα drone «εξολόθρευσε τρομοκράτες».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

08:32 Τουλάχιστον 14 νεκροί από χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA), το οποίο αναφέρει πως τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

«Τα θύματα διακομίστηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια», μεταδίδει το WAFA.

Τον απολογισμό των θυμάτων στον καταυλισμό Νουσεϊράτ επιβεβαιώνει ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera.

Εν τω μεταξύ, το προσκείμενο στη Χαμάς πρακτορείο Shehab μεταδίδει εικόνες από νυχτερινούς βομβαρδισμούς που αναφέρει ότι έπληξαν τοποθεσία κοντά στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν επεκτείνει τις επιχειρήσεις τους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας το πρωί της Παρασκευής.

Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας

08:25 Πού βρίσκονται οι συζητήσεις για νέα εκεχειρία

  • Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας στις 24 Νοεμβρίου, η οποία διήρκεσε επτά ημέρες αφού πήρε δύο παρατάσεις
  • Κατά τη διάρκεια της παύσης των μαχών, 105 αιχμάλωτοι απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς, 240 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ και επιτράπηκε η είσοδος στη Γάζα περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας
  • Την Παρασκευή, οι ισραηλινές δυνάμεις ξανάρχισαν τους βομβαρδισμούς σε όλη τη Γάζα, ενώ κάλεσαν και πάλι τους κατοίκους να μετακινηθούν νότια προς τη Ράφα
  • Το Σάββατο, το Ισραήλ απέσυρε τους διαπραγματευτές του από τις συνομιλίες στην Ντόχα του Κατάρ επικαλούμενο «αδιέξοδο»
  • Αργότερα μέσα στην ημέρα, αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων έχουν τελειώσει και δεν θα συνεχιστούν μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του και να παραδώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους

08:17 Επτά Παλαιστίνιοι νεκροί μετά από ισραηλινό χτύπημα στη νότια Γάζα

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινή επίθεση σε κατοικία στην πόλη της Ράφα στη νότια Γάζα.

Δείτε βίντεο μετά την επίθεση:

08:10 Δεν έχει τέλος το αιματοκύλισμα στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη. Εντείνει τους βομβαρδισμούς του το Ισραήλ μετά τη λήξη της εκεχειρίας την περασμένη Παρασκευή με αποτέλεσμα να υπάρχει εκατόμβη θυμάτων.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Μεγάλη μεταγραφή για τη Νότιγχαμ Φόρεστ – Κόκκινος ο Νίκολα Μιλένκοβιτς (pic)

Την απόκτηση του Νίκολα Μιλένκοβιτς από τη Φιορεντίνα ανακοίνωσε σήμερα (18/7) η Νότιγχαμ Φόρεστ, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024