Ο κοινός τραπεζικός λογαριασμός φέρνει την… ευτυχία σε ένα γάμο;
Τα ζευγάρια που συγχωνεύουν τα οικονομικά τους δεν είναι μόνο πιο ικανοποιημένα από τη σχέση τους, αλλά είναι πιο πιθανό να βρίσκονται στην ίδια σελίδα όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Είναι τα ζευγάρια πιο ευτυχισμένα αν συγχωνεύσουν τα οικονομικά τους ή αν τα κρατήσουν χωριστά; Αυτό αναρωτιέται σε δημοσίευμά της Wall Street Journal.
Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα ζευγάρια με κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένα με τον γάμο – και πιστεύουν ότι η σχέση μεταξύ των συζύγων είναι σχετικά καλή αντί για σχετικά κακή – σε σύγκριση με ζευγάρια που διατηρούν χωριστά τα οικονομικά τους. Τέτοια ζευγάρια είναι επίσης πιο συγχρονισμένα μεταξύ τους σε θέματα χρημάτων και είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν στις ανάγκες του άλλου χωρίς να περιμένουν αμοιβαιότητα, διαπίστωσε η μελέτη.
«Τα χρήματα είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα ζευγάρια μαλώνουν, αλλά η ύπαρξη κοινών λογαριασμών μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας της σχέσης πολλών ζευγαριών», λέει η Τζένι Όλσον, επίκουρη καθηγήτρια στο Kelley School of Business του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και μια από τις συν-συγγραφείς της μελέτης.
Κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα διάρκειας δύο ετών με περίπου 230 νιόπαντρα ή αρραβωνιασμένα ζευγάρια. Στην αρχή, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τα ζευγάρια σε τρεις ομάδες: μια ομάδα κλήθηκε να κρατήσει χωριστούς λογαριασμούς, μια δεύτερη κλήθηκε να συγχωνεύσει χρήματα σε κοινούς λογαριασμούς και μια τρίτη μπορούσε να δομήσει τους λογαριασμούς όπως τους βολεύει. (Τα περισσότερα ζευγάρια στην τρίτη ομάδα επέλεξαν να κρατήσουν τους λογαριασμούς τους χωριστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης).
Στη συνέχεια, οι τρεις ομάδες συμμετείχαν σε μια σειρά ερευνών, απαντώντας σε ερωτήσεις στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια σε τρεις, έξι, εννέα, 12 και 24 μήνες αργότερα.
Για να αξιολογηθεί η ποιότητα της σχέσης των ζευγαριών, ένα μέρος της έρευνας ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν σε μια κλίμακα πέντε βαθμίδων την αλήθεια μιας δήλωσης όπως: «Η σχέση μου με τον σύντροφό μου με κάνει ευτυχισμένη». Στα ζευγάρια τέθηκαν επίσης ερωτήσεις σχετικά με το πόσο καλά χειρίστηκαν τις συγκρούσεις, όπως πόσο συχνά φώναζαν στον σύντροφό τους. Τέλος, τα ζευγάρια έκαναν δηλώσεις σχετικά με το πόσο καλά αλληλεπιδρούσαν καθημερινά μεταξύ τους.
Στο τέλος της περιόδου των δύο ετών, τα ζευγάρια με συγχωνευμένους λογαριασμούς ένιωσαν ότι οι σχέσεις τους ήταν καλύτερες σε σύγκριση με ζευγάρια με χωριστούς λογαριασμούς. Η βαθμολογία ποιότητας σχέσης και ικανοποίησης για ζευγάρια με κοινούς λογαριασμούς αυξήθηκε κατά περίπου 6% κατά τη διετή περίοδο της έρευνας. Οι βαθμολογίες από την ομάδα με χωριστούς λογαριασμούς και την ομάδα όπου τα ζευγάρια αφέθηκαν να αποφασίσουν εκείνα μειώθηκαν και οι δύο κατά την ίδια περίοδο—κατά περίπου 8% και 13%, αντίστοιχα.
«Τα δύο πρώτα χρόνια του γάμου ονομάζονται συχνά το χωνευτήρι και η ποιότητα της σχέσης τείνει να μειώνεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», λέει ο Όλσον, επομένως το γεγονός ότι η ποιότητα της σχέσης για τα ζευγάρια στην ομάδα κοινού λογαριασμού αυξήθηκε ελαφρώς είναι σημαντικό.
Οικονομική αρμονία
Σε ένα άλλο μέρος της έρευνας, οι ερευνητές έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με την οικονομική αρμονία, όπως: «Όταν πρόκειται για τα οικονομικά μας, ο σύντροφός μου και εγώ συμφωνούμε απόλυτα» και «Ο σύντροφός μου είναι ικανοποιημένος με τη στάση μου απέναντι στα χρήματα» και «Τα χρήματα είναι μια συνεχής πηγή σύγκρουσης με τον σύντροφό μου». Τα ζευγάρια με κοινούς λογαριασμούς έτειναν επίσης να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες σε αυτούς τους τύπους ερωτήσεων.
Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι η οικονομική αρμονία πιθανότατα βελτίωσε την ποιότητα της σχέσης των συμμετεχόντων, λέει ο Όλσον, σημειώνοντας ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες στις ερωτήσεις οικονομικής αρμονίας προέβλεπαν ποια ζευγάρια θα είχαν επίσης υψηλή βαθμολογία σε ερωτήσεις ποιότητας σχέσης περίπου στο 75% του χρόνου.
Οι… βετεράνοι του έγγαμου βίου
Στη συνέχεια, οι ερευνητές πήγαν τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα και διεξήγαγαν μια ξεχωριστή έρευνα με 507 άτομα που είχαν παντρευτεί για 15 χρόνια κατά μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατήρηση των οικονομικών τους χωριστά, μαζί ή σε κάποιο συνδυασμό.
Τους έκαναν τις ίδιες ερωτήσεις με τους άλλους σχετικά με την οικονομική αρμονία. Τους τέθηκαν επίσης διαφορετικές ερωτήσεις σχετικά με την ευθυγράμμιση οικονομικών στόχων για να κατανοήσουν καλύτερα εάν οι κοινοί λογαριασμοί βοηθούν πραγματικά τα ζευγάρια να βρίσκονται στην ίδια σελίδα οικονομικά. Τέλος, η έρευνα περιείχε ερωτήσεις που είχαν σχεδιαστεί για να καθορίσουν την «συμμόρφωση με τους κανόνες κοινής διαβίωσης»—δηλαδή, εάν οι σύζυγοι ανταποκρίνονταν ο ένας στις ανάγκες του άλλου χωρίς προσδοκίες αμοιβαιότητας. Για παράδειγμα, ένας σύζυγος προσφέρθηκε εθελοντικά να πλύνει τα πιάτα επειδή ο σύντροφός του ήταν εξαντλημένος ή επειδή ήταν η σειρά του από τότε που ο σύντροφός του τα καθάρισε το προηγούμενο βράδυ;
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια που είχαν συγχωνεύσει οικονομικά σημείωσαν περίπου 29% υψηλότερη βαθμολογία στις ερωτήσεις συμμόρφωσης με τους κανόνες κοινής διαβίωσης από τα ζευγάρια με ξεχωριστούς λογαριασμούς. Τα ζευγάρια με συγχωνευμένους λογαριασμούς σημείωσαν επίσης περίπου 43% υψηλότερη βαθμολογία στις ερωτήσεις οικονομικής ευθυγράμμισης.
«Είναι πιθανό ότι τα άτομα με κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς έπρεπε να είναι πιο διαφανή για το πώς ξόδεψαν τα χρήματα», λέει ο Όλσον, «και αυτό τους έκανε να αισθάνονται πιο ευθυγραμμισμένοι οικονομικά και καλύτερα για την ποιότητα της σχέσης τους».
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις