Το Πανεπιστήμιο Αθηνών πρωτοπορεί και στη διεθνοποίηση
Το ΕΚΠΑ έχει αναπτύξει διμερείς σχέσεις και συνεργασίες με Πανεπιστήμια της Αμερικής (όπως το Harvard, Yale κ.ά.), της Ευρώπης και της Ασίας (ιδιαίτερα με την Κίνα)
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
To Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το μεγαλύτερο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας και έχει εδώ και δεκαετίες συνδεθεί με πολλά ιδρύματα του εξωτερικού, είτε με το γνωστό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus, είτε με διμερείς σχέσεις, είτε με τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Πολιτών CIVIS.
Το ΕΚΠΑ έχει αναπτύξει διμερείς σχέσεις και συνεργασίες με Πανεπιστήμια της Αμερικής (όπως το Harvard, Yale κ.ά.), της Ευρώπης και της Ασίας (ιδιαίτερα με την Κίνα). Ειδικότερα, μέχρι σήμερα το ΕΚΠΑ έχει πραγματοποιήσει 800 διμερείς συμφωνίες με Πανεπιστήμια σε 63 διαφορετικές χώρες.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικές προσπάθειες διεθνοποίησης και εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ, με ανταλλαγές φοιτητών και μελών ΔΕΠ, κοινές εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες.
Η μεγάλη πρόκληση όμως για το ΕΚΠΑ, όπως έχουν επισημάνει οι Πρυτανικές Αρχές, είναι η ίδρυση παραρτημάτων του Πανεπιστημίου στο εξωτερικό, γεγονός που συντελείται για πρώτη φορά στα ακαδημαϊκά δρώμενα της Ελλάδος. Για το πρώτο ιδρυθέν Πανεπιστήμιο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (το ΕΚΠΑ ιδρύθηκε το 1837) είναι μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις διεθνοποίησής του από την ίδρυσή του.
Το πρώτο βήμα έγινε με τη σημαντική απόφαση της Συγκλήτου να εκκινήσει τις προκαταρκτικές διαδικασίες για ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος του Πανεπιστημίου στην Κύπρο.
Αν και η εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου έχει πολλαπλώς καταγραφεί μέσα από την κινητικότητα των ακαδημαϊκών μελών του και τη διασύνδεσή τους με μεγάλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, η απόφαση για ίδρυση παραρτήματος του ΕΚΠΑ στο εξωτερικό αποτελεί αλλαγή παραδείγματος που πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τα τεκταινόμενα στην ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα γενικότερα. Η ολοκληρωμένη μελέτη βιωσιμότητας που θα ακολουθήσει και οι προτάσεις της επιτροπής που ορίστηκε για την εκπόνησή της θα συζητηθούν στη Σύγκλητο που θα λάβει και την τελική απόφαση.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει ένα ισχυρότατο όνομα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης παγκόσμια με σχολές και τμήματα με υψηλότατες διεθνείς αξιολογήσεις.
Η επιλογή της Κύπρου ως τόπου ίδρυσης του παραρτήματος, πέρα από τους σαφείς εθνικούς λόγους, θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, στην προσέλκυση φοιτητών από την Ασία και την Αφρική και θα συνεισφέρει σημαντικά στην αναπτυξιακή πορεία που ήδη βαδίζει το Πανεπιστήμιό μας.
Η ίδρυση παραρτήματος στην Κύπρο θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την εκπαίδευση των κύπριων φοιτητών και θα λειτουργήσει σε ακαδημαϊκό επίπεδο εποικοδομητικά και για τα εκεί ιδρύματα μέσω πιθανών κοινών προγραμμάτων σπουδών.
Σημαντικότερο όμως όλων θα είναι η λειτουργία του παραρτήματος ως γέφυρας διασύνδεσης για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου σχέσεων και συνεργασιών, λειτουργώντας ως αδιαμφισβήτητου πρεσβευτή προβάλλοντας τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η Κύπρος φιλοδοξούμε να είναι το πρώτο βήμα.
* Ο Γεράσιμος Σιάσος είναι καθηγητής Καρδιολογίας, πρύτανης του ΕΚΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις