Meta: Αγωγή από εκδότες της Ισπανίας για τις online διαφημίσεις
Η αγωγή υποβλήθηκε από ένωση που εκπροσωπεί τις μεγάλες εφημερίδες El País, El Mundo, ABC και La Vanguardia, μεταξύ άλλων.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ένωση εκδοτών που εκπροσωπεί 83 ισπανικές εφημερίδες αξιώνει αγωγή 550 εκατομμυρίων ευρώ από τη Meta Platforms κατηγορώντας την για αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά online διαφημίσεων.
Η αγωγή υποβλήθηκε σε δικαστήριο της Μαδρίτης από ένωση που εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τις μεγάλες ημερήσιες εφημερίδες El País, El Mundo, ABC και La Vanguardia.
Οι εκδότες κατηγορούν την εταιρεία του Facebook και του Instagram για «συστηματική και μαζική μη συμμόρφωση» με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), ο οποίος υποχρεώνει τις επιχειρήσεις του Διαδικτύου να ζητούν συγκατάθεση των χρηστών για τη συλλογή δεδομένων που τους αφορούν.
Όπως υποστηρίζουν οι εκδότες, η Meta συλλέγει δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών και τα χρησιμοποιεί για τη λεγόμενη «συμπεριφορική διαφήμιση», δηλαδή την προβολή διαφημίσεων που έχουν επιλεχθεί με βάση τις συνήθειες και προτιμήσεις του χρήστη.
Η Meta έχει έτσι αθέμιτο πλεονέκτημα που απειλεί τη βιωσιμότητα των παραδοσιακών εκδόσεων, υποστηρίζουν οι εκδότες της Ισπανίας.
Τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Meta εταιρεία δεν μπορεί να επικαλείται τους όρους χρήσης για να προβάλλει στοχευμένες διαφημίσεις στις πλατφόρμες της.
Για να παρακάμψει την απόφαση η Meta λάνσαρε συνδρομητική υπηρεσία χωρίς διαφημίσεις, της οποίας η νομιμότητα δεν έχει ακόμα κριθεί.
Η αγωγή στην Ισπανία είναι η δεύτερη σύγκρουση των εκδοτών της χώρας με τους γίγαντες της τεχνολογίας.
Το 2014 η ισπανική κυβέρνηση απαγόρευσε το Google News, μέτρο που ίσχυσε έως το 2022, οπότε ψηφίστηκε νομοθεσία που επιτρέπει στους εκδότες να διαπραγματεύονται απευθείας με την Google.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ένωσης εφημερίδων, «είναι πια καιρός να μπει τέλος στην τακτική των εταιρειών τεχνολογίας που έχουν την πολυτέλεια να πληρώνουν πρόστιμα εκατομμυρίων για να συνεχίσουν να μην συμμορφώνονται με τους κανόνες».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις