Άνοιξη του 2024 τα έργα υποδομών στις πληγείσες περιοχές
Πολλά συμπεράσματα προέκυψαν στο Νότιο Πήλιο κατά την διάρκεια ημερίδας με θέμα τις πρόσφατες καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Tην Άνοιξη του 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα υποδομών στις περιοχές της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, ενώ ο προϋπολογισμός των έργων θα έχει καθοριστεί μέχρι τα Χριστούγεννα του 2023.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «τα παραπάνω προέκυψαν κατά την διάρκεια της Ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου στον Άγιο Γεώργιο Πηλίου, με τις Επιτροπές, Πολιτικής Προστασίας και Ορεινών Δήμων της ΚΕΔΕ, παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Ταχιάου του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης, Χρήστου Τριαντόπουλου Γ.Γ. και επιστημονικών φορέων.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών και των δικτύων ύδρευσης που καταστράφηκαν στη Θεσσαλία. Οι πόροι που πρέπει να διατεθούν, με μια πρώτη εκτίμηση ανέρχονται στο ποσό των 3,3 δισ. ευρώ, για ολόκληρη την Περιφέρεια, εκ των οποίων 2.3 δισ. ευρώ αφορούν τις υποδομές.
Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι η Κυβέρνηση αποδείχθηκε έτοιμη να παρέμβει υπό πρωτοφανείς συνθήκες ως προς το δημοσιονομικό κομμάτι και τους πόρους, είτε μέσω διαθέσιμων πόρων, είτε με την ανακατεύθυνση πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα, ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός ανέβασε από 300 σε 750 εκατ. ευρώ για το 2024 τη δυνατότητα του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
«Δεν φτάνει ούτε ένα ολόκληρο ευρωπαϊκό ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση των ζημιών»
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υποδομών, Νικ. Ταχιάος, τόνισε πως «δεν φτάνει ένα ολόκληρο ευρωπαϊκό ΕΣΠΑ για να αποκατασταθούν οι ζημιές» και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θα δώσει βαρύτητα στις οδικές υποδομές και τα σχολεία και θα ανατεθούν οι εργολαβίες ανάταξης . Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε προϋπολογισμό για τα έργα στη Μαγνησία, ενώ τα έργα θα αρχίσουν την Άνοιξη.
Για τη Λίμνη Κάρλα δήλωσε πως απαντήσεις αναμένονται από τον Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο αναμένεται να επαναλειτουργήσει, σε μονή γραμμή, το δρομολόγιο του τρένου Βόλος-Λάρισα, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν τα έργα για να λειτουργήσει μέσα στον Δεκέμβριο το Τρενάκι του Πηλίου.
Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα των ενισχύσεων στους πλημμυροπαθείς, επισήμανε ότι όσον αφορά στην πρώτη αρωγή, η διαδικασία προχωράει βάσει προγραμματισμού. Το κόστος έχει ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 33.000 πλημμυροπαθείς. Παράλληλα, όπως είπε, οι αυτοψίες συνεχίζονται, καθώς και οι διασταυρώσεις στοιχείων.
Δεδομένου ότι, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις πληγέντων, οι αιτήσεις των οποίων έχουν κάποια ζητήματα, τις επόμενες μέρες, οι πολίτες αυτοί θα λάβουν ενημερώσεις για παρεμβάσεις ή τροποποιήσεις ή διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στις αιτήσεις τους, ενώ παράλληλα αναμένονται στοιχεία από τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια για να συνεχιστούν οι καταβολές της πρώτης αρωγής στους αγρότες και τις επιχειρήσεις.
Ο κ. Τριαντόπουλος έκανε εξάλλου γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα της αρωγής εκ νέου, έτσι ώστε οι πολίτες, αφού λάβουν την ενημέρωση, να προβούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις, μέσα στον Δεκέμβριο, προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι περιπτώσεις
Λέκκας: «6 χρόνια χρειάστηκαν για να ανακάμψει η περιοχή»
Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο συντονισμού μεταξύ τοπικών, περιφερειακών και κεντρικών φορέων, έτσι ώστε να μπορέσουμε γρήγορα να επαναφέρουμε την περιοχή στην προτέρα κατάσταση εξέφρασε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, απαντώντας σε κάποιες διαμαρτυρίες που υπάρχουν σε σχέση με τους ρυθμούς αποκατάστασης των ζημιών, με το το παράδειγμα του τσουνάμι στην Ασία: «στα τσουνάμι της Ασίας, το 2011, που είναι ένα φαινόμενο αντίστοιχο της πλημμύρας, η ανάκαμψη της περιοχής τέλειωσε το 2017. Διήρκησε δηλαδή, 6 χρόνια, μέσα όμως, από ένα συντεταγμένο σχέδιο, που στόχευε στην ανθεκτικότητα των νέων υποδομών 7κι αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για την περιοχή του Πηλίου, ο καθηγητής είπε ότι η μορφολογία στο Πήλιο έχει αλλάξει και πλέον, θα πρέπει να επανασχεδιαστούν οι χάρτες μετά από όλα αυτά που συνέβησαν.
«Θεωρώ ότι είμαστε σε ένα καλό επίπεδο, αφού περάσαμε το βραχυπρόθεσμο στάδιο των άμεσων παρεμβάσεων, βρισκόμαστε τώρα, σε ένα ενδιάμεσο στάδιο, κατά το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε πως εξελίσσονται τα φαινόμενα, έτσι ώστε οι όποιες παρεμβάσεις και έργα γίνουν, να έχουν την ανθεκτικότητα που πρέπει σε ενδεχόμενα μελλοντικά τέτοια φαινόμενα», επισήμανε ο κ. Λέκκας.
Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου: «απεγκλωβίσαμε 300 συνανθρώπους μας»
Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός αναφέρθηκε στις δραματικές ώρες που βίωσε η περιοχή, ιδιαίτερα κατά την πρώτη θεομηνία: «Θρηνήσαμε ζωές, σώσαμε ανθρώπους, απεγκλωβίσαμε 300 συνανθρώπους μας, που βρέθηκαν μεταξύ ζωής και θανάτου. Θα πρέπει να δούμε όμως τα επόμενα βήματα, τα επόμενα στάδια αποκατάστασης των ζημιών σε επίπεδο υποδομών και κατά δεύτερο λόγο, όσον αφορά στους ιδιώτες που επλήγησαν και πρέπει να ορθοποδήσουν».
Ο Κ. Μιτζικός είπε επίσης ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να σταματήσει η ροή νερού από την Κάρλα στον Παγασητικό Κόλπο.
Η απερχόμενης Αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ Δωροθέα Κολυνδρίνη αναφέρθηκε στα τρία πλήγματα που δέχθηκε η Μαγνησία από φωτιά και πλημμύρες και είπε ότι καθημερινά επιχειρούν 79 οχήματα και μηχανήματα για την αποκατάσταση των ζημιών.
Η νέα Αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ Μαρία Παπαδημητρίου τόνισε ότι επείγουν οι αποκαταστάσεις και πως απαιτείται η οικονομική και τεχνική στήριξη της Κυβέρνησης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ι. Αναστασίου.
Ο Δήμαρχος Ανωγείων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Δήμων της ΚΕΔΕ Σωκρ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός ανάπτυξης των ορεινών περιοχών και πρόσθεσε πως πρέπει να αποκατασταθούν οι υποδομές για να επανέλθουν στην κανονικότητα οι πληγείσες περιοχές. Τέλος χαιρέτησε την αύξηση των ΚΑΠ που ενισχύουν οικονομικά ορεινούς και μικρούς ΟΤΑ.
Ακολούθως ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου αναφέρθηκε στην στήριξη του Δήμου Βοΐου και άλλων Δήμων που στάθηκαν αλληλέγγυοι στις πληγείσες περιοχές του Δήμου.
Ο Δήμαρχος Βοΐου τόνισε πως το κόστος αποκατάστασης είναι πολύ μεγάλο και χαρακτήρισε σοβαρό όργανο την Πολιτική Προστασία επισημαίνοντας πως πρέπει να ενισχυθεί.
Το Μέλος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ Νικ.Γκότσης τόνισε πως υπάρχουν ζητήματα στους ΟΤΑ που πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την Κυβέρνηση από τη στιγμή που τους εκχωρεί αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Μαγνησίας Ν. Αθανασάκης είπε-μεταξύ άλλων- πως πρέπει να γίνουν με ταχύτητα οι αποκαταστάσεις ζημιών των υποδομών.
Η Λιμενάρχης Βόλου Βασιλική Κωνσταντά έκανε λόγο για συνθήκες πολέμου , με ανασύρσεις σορών, σπιτιών και οχημάτων και πρόσθεσε πως σε συνεργασία με τον Δήμο Νοτίου Πηλίου , την Πυροσβεστική Υπηρεσία , την Αστυνομία αλλά και με ιδιώτες προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 300 ανθρώπων.
Ο εκπρόσωπος της Hellenic Train ενημέρωσε πως εντός του Δεκεμβρίου θα αποκατασταθεί ο άξονας για το Τράινο του Πηλίου.
Ο Γ.Γ. Δασών Ευστ. Σταθόπουλος έκανε γνωστό πως μέσα στο 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των δασών και τόνισε πως τα Δασαρχεία είναι υποστελεχωμένα.
Ακολούθως ο Γ.Γ. Δημοσιών Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημ. Σκάλκος είπε πως απαιτείται μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την Ε.Ε. ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές από τις θεομηνίες.
Ο ίδιος είπε-μεταξύ άλλων- ότι η Κυβέρνηση με χρηστή δημοσιονομική διαχείριση αποκαθιστά ζημιές, αλλά τηρεί και την οικονομική σταθερότητα, ενώ για το ΕΣΠΑ σημείωσε πως κάνει μια αναπτυξιακή επανεκκίνηση μετά από φυσικές καταστροφές.
Ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στα οκτώ έργα που υλοποιήθηκαν στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, στην προστασία και αναβάθμιση των δασών και στη χρηματοδότηση ερευνητικού προγράμματος για την ανθεκτικότητα των πόλεων σε φυσικά φαινόμενα.
Ο Δήμαρχος του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλος χαρακτήρισε πρωτόγνωρα και ανεξήγητα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία με την κακοκαιρία DANIEL και αναφέρθηκε στην ενισχυμένη Πολιτική Προστασία που διαθέτει ο Δήμος του.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου – Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και μέλος Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων Εμμανουήλ Κόνσολας, μέσω Skype, μίλησε για τις πολιτικές ανασυγκρότησης που πρέπει να εφαρμοστούν, αναφέρθηκε στο δημογραφικό και την κλιματική αλλαγή , τονίζοντας πως απαιτείται πρόσθετη αρωγή.
Ο ίδιος χαρακτήρισε χαμηλές τις κατανομές ποσών του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση δημόσιων υποδομών , αλλά όχι ιδιωτών. «Η Ε.Ε. να έχει άλλη αντίληψη για τη ν ανασυγκρότηση πληγεισών περιοχών» επισήμανε και πρόσθεσε: «Πρέπει να διατεθούν περισσότεροι πόροι, να είναι πιο ευέλικτες οι διαδικασίες για έργα περιφερειακής ανάπτυξης».
Ο κ. Κόνσολας παρουσίασε και κάποιες προτάσεις για τις ορεινές περιοχές , όπως η θέσπιση αυτόνομης επιτροπής ορεινών περιοχών, η ενεργειακή αυτονομία τους, η δημιουργία δικτύων και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση των υποδομών.
Ο Καθηγητής ΕΜΠ, Σχολή Μηχ. Μεταλλείων – Μεταλλουργών Δημήτρης Καλιαμπάκος, αναφέρθηκε στις ορεινές περιοχές που είναι ανοχύρωτες στις φυσικές καταστροφές κι έκανε λόγο για βαθύτατο έλλειμμα στην πρόβλεψη και αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ο ίδιος είπε ότι απαιτείται πρόληψη και σχεδιασμός για τις νέες συνθήκες και χρηματοδότηση και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Η Υπεύθυνη επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Ευαγγελία Γεωργίτση, αναφέρθηκε στη συμβολή της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ειδικότερα στον επιχειρησιακό μηχανισμό και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Τέλος η Διεθνολόγος , Μεταπτυχιακή στην Ανάλυση Ρίσκου, Καταστροφών και Ανθεκτικότητας στο UCL στο Λονδίνο Ασημίνα Διανέλλου είπε- μεταξύ άλλων- πως όσο πιο πολλά είναι τα σενάρια τόσο καλύτερη είναι η προετοιμασία και η πρόληψη.
Ο εκπρόσωπος της Πράσινης αριστεράς Παντ. Μαστρογιάννης ζήτησε να οριοθετηθούν και αποκατασταθούν τα ρέματα, να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα και στην Πολιτική Προστασία να μετέχουν διατεθειμένοι, εκπαιδευμένοι πολίτες.
Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θεοδ. Μπαρής είπε ότι ο Δήμος ως ορεινός είναι όλο τον χρόνο σε κατάσταση ποικιλτικής προστασίας και χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την τροποποίηση κατανομής των ΚΑΠ.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου