Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τι φέρνει o Ερντογάν στην Αθήνα

Τι φέρνει o Ερντογάν στην Αθήνα

Θα επιβεβαιωθεί το καλό κλίμα και η πρόθεσή του για σχέσεις «καζάν καζάν», δηλαδή αμοιβαία επωφελείς στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου;

Ελλάδα και Τουρκία επέστρεψαν στο τραπέζι του διαλόγου έπειτα από τρία χρόνια έντασης και πολεμικής ρητορικής, με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου να χαρακτηρίζεται ορόσημο για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Ο Τούρκος πρόεδρος με τις δηλώσεις του εμφανίζεται διατεθειμένος, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να θέλει να πραγματοποιήσει μία επίσκεψη που θα επιβεβαιώνει το καλό κλίμα και την πρόθεση για σχέσεις «καζάν καζάν», δηλαδή αμοιβαία επωφελής. Δηλώνει δε ότι στόχος της επίσκεψης του στην Ελλάδα είναι Αθήνα και Αγκυρα να γυρίσουν σελίδα στις σχέσεις τους, αναγνωρίζοντας ότι οι διαφορές υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ωστόσο όλα μπορούν να λυθούν με διάλογο.

Στόχος Ελλάδας και Τουρκίας μοιάζει να είναι, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, να διατηρήσουν το καλό κλίμα και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη στον διπλωματικό χώρο που έχει δημιουργηθεί. Να γίνει ένα ακόμα βήμα βελτίωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη βάση της θετικής ατζέντας και να διατηρηθεί το μορατόριουμ ηρεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως επεσήμανε ο Γεραπετρίτης στην ενημέρωση των κομμάτων. Χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να υπόσχεται άλματα ή αλλαγή των πάγιων θέσεων και των κόκκινων γραμμών της.

Υπουργικά ραντεβού

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό από ελληνικής πλευράς θα λάβουν μέρος 11 υπουργοί οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις με τους οκτώ υπουργούς που θα φέρει μαζί του ο Ερντογάν και έχουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες.

Με τις διμερείς τους συναντήσεις να τοποθετούνται το πρωί της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου, στο ΥΠΕΞ και άλλα υπουργεία. Πιο συγκεκριμένα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών (Γεραπετρίτης και Φιντάν), Άμυνας (Δένδιας και Γκιουλέρ), Οικονομικών (Χατζηδάκης και Σιμσέκ), Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης, Ναυτιλίας, (Οικονόμου, Καιρίδης, Στυλιανίδης)  και Εσωτερικών, (Γερλίκαγια), Πολιτισμού και Τουρισμού (Μενδώνη, Κεφαλογιάννη και Ερσόι), Παιδείας, (Πιερρακάκης και Τεκίν), καθώς και οι υφυπουργοί Εξωτερικών (Παπαδοπούλου, Φραγκογιάννης και Ακτσαπάρ).

Στόχος Ελλάδας και Τουρκίας μοιάζει να είναι, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, να διατηρήσουν το καλό κλίμα και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη στον διπλωματικό χώρο που έχει δημιουργηθεί

Αναμένεται να υπογραφούν περί τα 20 μνημόνια κατανόησης και συνέργειες, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν ότι οι λεπτομέρειες κλείνουν μέχρι τελευταία στιγμή. Και ακόμα και αν δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άλμα, ωστόσο υπάρχουν πολλά που συμπληρώνουν την εικόνα που αντικατοπτρίζει τη διάθεση για συνεργασία. Μεταξύ αυτών που θα βρεθούν στην Αθήνα δεν αποκλείεται να είναι και ο αρχηγός του τουρκικού λιμενικού, ενώ αναμένεται ότι συζήτηση θα γίνει και για την ανταλλαγή λιμενικών. Στο τραπέζι και το ζήτημα της τουριστικής βίζας.

Οι κρίσιµες δηλώσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα έχουν διμερή συνάντηση με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ και των διπλωματικών τους συμβούλων, Μπούρα και Κιλίτς, ενώ ακολούθως προγραμματίζονται κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ. Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον Ερντογάν και τις θέσεις που θα θελήσει να διατυπώσει.

Ερωτηματικό αν θα μείνει στην αυστηρή γλώσσα του «καζάν καζάν» ή αν θα θελήσει να βάλει στον δημόσιο λόγο και ζητήματα που αποτελούν αγκάθια για τις δύο πλευρές, με όποιες συνέπειες θα μπορούσε να έχει αυτό. Με τις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες να είναι ένα στοίχημα.

Σχεδιάζεται επίσης να υπάρξει και ένα κοινό ανακοινωθέν, ως πολιτική δήλωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές και είχε προαναγγείλει στα «ΝΕΑ» και ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν.

Οι δύο πόλεμοι που είναι σε εξέλιξη αλλά και οι ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι ίσως ένα σημαντικό κίνητρο για σταθερότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα που είναι ανοιχτά στην περιοχή. Με τον διάλογο να αναγνωρίζεται από την Αθήνα ως πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής.

Η επίσκεψη Ερντογάν αναμένεται να αποδείξει στην πράξη τις διαθέσεις της Τουρκίας και το αν η χαραμάδα που άνοιξε με τη διπλωματία των σεισμών μπορεί να εξελιχθεί σε παράθυρο ευκαιρίας.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Only in

«Ανησυχώ αλλά θα μεταναστεύσω» - Ανάμεικτες αντιδράσεις στη Λατινική Αμερική μετά τη νίκη Τραμπ

Διακινητές εκμεταλλεύονται τις εξαγγελίες Τραμπ για μαζικές απελάσεις στέλνοντας μηνύματα στα social ότι «υπάρχει χρόνος» αν το ταξίδι γίνει «τώρα»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024