Φορολογικό νομοσχέδιο: Ο πρώτος μεγάλος σκόπελος που καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση
Πανστρατιά ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση υπόσχεται «βελτίωσης» όμως βρίσκει αντιδράσεις από μια επαγγελματική ομάδα που την στήριξε αναφανδόν σε σειρά εκλογικών αναμετρήσεων.
Χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης λαμβάνει η κόντρα των ελεύθερων επαγγελματιών-επιστημόνων με την κυβέρνηση. Αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή για να πατάξει τη μάστιγα της φοροδιαφυγής αλλά εξελίσσεται σε «κεφαλικό φόρο» όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
«Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι μέρος του σχεδίου Πισσαρίδη» ανέφερε ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ενώ ο πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του και δηλώνει έτοιμος για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το κλίμα είναι βαρύ από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων. Γίνεται ακόμα βαρύτερο αν αναλογιστεί κανείς πως οι βελτιώσεις που προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δεν φαίνεται να πείθουν τους φορείς.
«Για πρώτη φορά εμφανίστηκε κεφαλικός φόρος, το 1836. Κεφαλικός φόρος είναι και αυτός»
Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, το νομοσχέδιο «προσπαθεί με έναν κεφαλικό φόρο να κλείσει μεγάλο μέρος μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, την ίδια ώρα που δεν δίνεται λύση στα δάνεια, την ίδια στιγμή που, τόσο το ταμείο Ανάκαμψης όσο και το ΕΣΠΑ, αφορούν, το μεν πρώτο το 3,5%, και το δεύτερο το 6,5%» των επιχειρήσεων.
Στρέφοντας τα βέλη του κατά της κυβέρνησης ο κ. Χατζηθεοδοσίου συνέχισε στην ακρόαση των φορέων σε υψηλούς τόνους. «Υπάρχει δίλημμα αν αυτός είναι νόμος που χτυπάει τη φοροδιαφυγή ή αν είναι ένας φοροεισπρακτικός νόμος. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε κεφαλικός φόρος, τεκμαρτός δηλαδή προσδιορισμός του εισοδήματος, το 1836. Τότε είχαν ονομάσει εκείνον τον φόρο κεφαλικό. Κεφαλικός φόρος είναι και αυτός», είπε με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στα ύψη.
Προσφυγή στο ΣτΕ για το φορολογικό νομοσχέδιο
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων που δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
«Η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή. Και ποια είναι η φοροδιαφυγή; Των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων. Οι εταιρείες που δηλώνουν ζημιές τόσα χρόνια, οι οποίες δηλώνουν αρνητικούς ισολογισμούς, αυτές γιατί δεν υπάγονται στο τεκμήριο;» αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Βερβεσός, υπογραμμίζοντας ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί πως δεν υπάρχει σύγκριση, φορολόγησης και εισφορολόγησης μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, λόγω του διαφορετικού τρόπου παραγωγής του εισοδήματος καθενός.
«Το νομοσχέδιο καθιστά τους ελεύθερους επαγγελματίες σε χειρότερη θέση από τους μισθωτούς»
«Επανερχόμαστε σε τριετίες, κατώτερους μισθούς και κλιμάκια και θεωρείτε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι σε καλύτερη μοίρα από τον μισθωτό του. Με το νομοσχέδιο, ο μισθωτός που είναι στα 12.875 ευρώ θα πληρώσει 650 ευρώ φόρο, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώσει 2.183 ευρώ. Έχει μια αύξηση 236% πάνω από τον μισθωτό και δεν έχει αφορολόγητο, δεν έχει ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει απαλλαγές παιδιών. ‘Αρα το νομοσχέδιο καθιστά τους ελεύθερους επαγγελματίες σε χειρότερη θέση από τους μισθωτούς», είπε ο κ. Βερβεσός και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο συγκρίνει το μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.
Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των αντιδράσεων προανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ και παράλληλα χαρακτήρισε κοροϊδία, την πρόβλεψη ότι θα διενεργείται έλεγχος στην περίπτωση που ο επαγγελματίας αμφισβητήσει το τεκμαιρόμενο εισόδημα, γιατί, όπως τόνισε, ο υπόχρεος θα πληρώνει τον φόρο και θα περιμένει μια τριετία τουλάχιστον για να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει καταβάλει.
«Δεν έχετε βάλει μυαλό; Καταγγέλλατε τον νόμο Κατρούγκαλου. Τώρα τι θέλετε; Εγώ σας λέω ότι θα πάμε στο ΣτΕ και πάλι», είπε ο κ. Βερβεσός προκαλώντας την αντίδραση του Χάρη Θεοχάρη.
«Δηλαδή, να φέρουμε ξανά το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου; Αυτό μας λέτε; Πάτε να το πείτε στα μέλη σας και πείτε τους ότι προτείνατε στη Βουλή να φύγει αυτό το νομοσχέδιο και να μπει στη θέση του το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Και να πληρώνουν ξανά εισφορές 2.500 ευρώ το μήνα! Αυτή είναι η πρότασή σας! Αυτό να πάτε στα μέλη σας και να το πείτε!», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση έχει κάνει προσαρμογές με βάση τη διαβούλευση, και αυτές οι προσαρμογές έχουν βελτιώσει το νομοσχέδιο».
Δεν είμαστε δογματικοί, λέει ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπερασπίστηκε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης λέγοντας πω «δεν είναι φοροκαταιγίδα είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης». Ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό (MEGA) το ενδεχόμενο για αλλαγές, μικρές όμως, στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου.
«Συζητήσαμε, συζητάμε και θα συνεχίζουμε να συζητάμε με τους ελεύθερους επαγγελματίες (…). Δεν είμαστε δογματικοί», είπε.
Ο κ. Χατζηδάκης απαρίθμησε τις αλλαγές που προηγήθηκαν στο προτεινόμενο νομοθετικό κείμενο: «Έγιναν αλλαγές, όπως μειώσαμε κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος, έγιναν διευκρινίσεις για το τι σημαίνει μαχητό τεκμαρτό εισόδημα και προτάθηκαν και εξαιρέσεις».
Λίγο νωρίτερα ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών είπε: «Σέβομαι την άποψη τους το δικαίωμα τους να απεργήσουν και να διαμαρτυρηθούν»
Μεγάλοι φοροφυγάδες
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξήγησε πως με τη θέσπιση του τεκμαρτού εισοδήματος δίνεται η δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να στοχεύσει σε ελέγχους μεγάλων φοροφυγάδων: «Με την προσπάθεια που κάνουμε μένουν παραπάνω ανθρώπινοι πόροι της ΑΑΔΕ ώστε να στραφούν στα μεγαλύτερα ψάρια. Μέχρι τώρα μερικοί χιλιάδες εφοριακοί προσπαθούν να ελέγχουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες.
Το τεκμαρτό εισόδημα
Ερωτηθείς για την καθιέρωση του τεκμαρτού εισοδήματος απάντησε ότι «με αυτό που κάνουμε επιδιώκουμε το κράτος να εισπράξει κάτι και τα έσοδα να κατευθύνονται σε άλλους πολίτες. Το τεκμαρτό μπαίνει στο ύψος του κατώτατου μισθού».
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ανάλογη διαδικασία υπάρχει από την ΑΑΔΕ για τα τεκμήρια διαβίωσης, διευκρινίζοντας ότι το περασμένο έτος μόνο 46 άνθρωποι προσέφυγαν προκειμένου να εξαιρεθούν.
Πάλι στους δρόμους
Όλα αυτά ενώ η Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, οριστικοποίησε την Παρασκευή, μετά από σύσκεψη, την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, στο Σύνταγμα.
Στην σύσκεψη της Συντονιστικής ανακοινώθηκε και η στήριξη τόσο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) όσο και από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ).
Στην ανακοίνωσή της, η Συντονιστική, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «…Εάν, πράγματι, η κυβέρνηση επιδιώκει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οφείλει να αξιοποιήσει τα σύγχρονα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ) και να μην καταφεύγει σε αναχρονιστικές πρακτικές θέσπισης τεκμηρίων, που ενεργούν άδικα και ισοπεδωτικά…»
Επίσης, σημειώνει πως «ο κατ’ επιλογήν έλεγχος οδηγεί σε οιονεί περαίωση υποθέσεων και σε περαιτέρω διεύρυνση της φοροδιαφυγής σε βάρος των ειλικρινών φορολογούμενων ελεύθερων επαγγελματιών».
Καταλήγει πως «η απόσυρση των νέων φορολογικών μέτρων αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας τόσο για την ύπαρξή μας όσο και την αξιοπρέπειά μας και ως εκ τούτου είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο».
Τραβούν χειρόφρενο τα ταξί
Χωρίς ταξί θα μείνει η χώρα από σήμερα, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, έως την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, καθώς οι ιδιοκτήτες θα συμμετέχουν στις απεργίες, που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ), διαμαρτυρόμενη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΙΑΤΑ, αποφάσισε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου δύο επαναλαμβανόμενες 48ωρες πανελλαδικές απεργίες, καλώντας «όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της χώρας να προβούν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση κρίνουν απαραίτητη, πλέον της απεργίας».
Το Συνδικάτο Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) έχει αποφασίσει απεργία, με τα ταξί της Αθήνας να παραμένουν ακινητοποιημένα την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου.
Με ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΤΑ αποφάσισε 48ωρη απεργία για την Τρίτη και Τετάρτη 5 και 6 Δεκεμβρίου. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε τουλάχιστον άλλη μια ημέρα απεργία όταν θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο στην Βουλή, δηλαδή την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου.
- Χαρίτσης: Έξι χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση επιμένει σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;