«Να αποσυρθεί» η υπαγωγή της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
Δεν υποχωρούν οι φορείς και ζητούν απόσυρση του άρθρου της υπαγωγής της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Σθεναρές αντιστάσεις παρατηρούνται από τους φορείς, στις προθέσεις της κυβέρνησης που έγιναν γνωστές για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κατά της υπαγωγής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας τάχθηκαν και σήμερα οι επιστημονικοί φορείς που συμμετείχαν στην ακρόαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, πριν τη ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.
Φωνές για «κίνδυνο στην ασφάλεια των πτήσεων και του επιβατικού κοινού»
Εκπροσωπώντας την ΕΜΥ, η κ. Καραπαναγιώτου έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου λέγοντας πως η μεταφορά της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «συνεπάγεται άμεσο κίνδυνο στην ασφάλεια των πτήσεων και του επιβατικού κοινού» εξηγώντας πως «δεν θα μπορούν οι τεχνικοί μας να πιστοποιήσουν κανένα μετεωρολογικό όργανο στα αεροδρόμια της χώρας».
Ο διευθυντής και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, κ. Πλειώνης, ζήτησε την απόσυρση των επίμαχων άρθρων υπογραμμίζοντας πως δεν τεκμηριώνεται στο σχέδιο νόμου η ανάγκη υπαγωγής του ερευνητικού κέντρου.Ο ίδιος, εκτίμησε πως θα προκληθεί «θεσμική και διοικητική αναταραχή» αν προχωρήσει το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας.
Πλήθος αιτημάτων απόσυρσης
Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, κ. Μπούμης, επανέλαβε κι αυτός με τη σειρά του το αίτημα περί απόσυρσης των επίμαχων άρθρων. Την απόσυρση των επίμαχων άρθρων ζήτησαν από τον υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ο κ. Δοξιάδης από την πλευρά της ΕΣΕΤΕΚ (Εθνικό ΣΥμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας), αλλά και η κ. Κωνσταντοπούλου από την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών.
Στο μεταξύ, ο Βασίλης Κικίλιας, μετά τη συνάντηση με τον νέο Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο και τη συζήτηση που είχε μαζί του «για τις παρεμβάσεις» που βρίσκονται προ των πυλών.
«Προαπαιτούμενα για να καταφέρουμε να μειώσουμε στο μέγιστο δυνατό τις επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα- με τα οποία είναι βέβαιο ότι θα βρεθούμε και θα βρισκόμαστε όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι λόγω της ραγδαία εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης- είναι η συνεργασία και οι συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» σημείωσε ο υπουργός κρίνοντας «εξαιρετικά κρίσιμο» το ρόλο που θα έχει η Περιφέρεια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις