Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Πύραυλος της Χαμάς έπεσε κοντά σε μυστική αποθήκη πυρηνικών όπλων του Ισραήλ

Ισραήλ: Πύραυλος της Χαμάς έπεσε κοντά σε μυστική αποθήκη πυρηνικών όπλων του Ισραήλ

Κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι New York Times, επιβεβαίωσαν επίθεση κοντά σε αποθήκες πυρηνικών όπλων

Ένας πύραυλος που πιθανότατα εκτοξεύθηκε από μαχητές της Χαμάς κατά την επίθεσή τους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έπληξε μια ισραηλινή στρατιωτική βάση όπου, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκονται πολλοί από τους πυραύλους της χώρας με πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με μια οπτική ανάλυση των συνεπειών της επίθεσης από τους New York Times.

Ενώ οι ίδιοι οι πύραυλοι δεν επλήγησαν, η πρόσκρουση του πυραύλου, στη βάση Sdot Micha στο κεντρικό Ισραήλ, προκάλεσε πυρκαγιά που προσέγγισε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και άλλων ευαίσθητων όπλων.

Το Ισραήλ δεν έχει αποκαλύψει επίσημα την κατοχή πυρηνικών, όμως η κατοχή πυρηνικών έχει επιβεβαιωθεί από Ισραηλινούς και Αμερικανούς

Το Ισραήλ δεν έχει ποτέ αναγνωρίσει την ύπαρξη του πυρηνικού του οπλοστασίου, δρώντας μακριά από τους ελέγχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, αν και ισραηλινοί πληροφοριοδότες, Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές δορυφορικών εικόνων συμφωνούν ότι η χώρα διαθέτει τουλάχιστον έναν μικρό αριθμό πυρηνικών όπλων.

Ο Χανς Κρίστενσεν, διευθυντής του Προγράμματος για την Πυρηνική Πληροφορία της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, δήλωσε στους Times ότι εκτιμά ότι στη βάση υπάρχουν πιθανότατα 25 έως 50 εκτοξευτές πυραύλων Ιεριχώ με πυρηνικές δυνατότητες. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης, οι πύραυλοι Ιεριχώ του Ισραήλ είναι εξοπλισμένοι για να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

– Χτύπησαν κοντά στα πυρηνικά σας; – Ουδέν σχόλιον

Οι κεφαλές αυτές πιθανότατα φυλάσσονται σε ξεχωριστή τοποθεσία μακριά από τη βάση και συνεπώς δεν απειλήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, δήλωσε ο κ. Κρίστενσεν, ο οποίος έχει μελετήσει τη βάση.

Το μη αναφερόμενο στο παρελθόν χτύπημα στο Σντότ Μίσα είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση παλαιστίνιων μαχητών που χτυπούν μια τοποθεσία για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι περιέχει ισραηλινά πυρηνικά όπλα.

Δεν είναι σαφές αν γνώριζαν τις λεπτομέρειες του τι στόχευαν, πέρα από το ότι η βάση είναι απλώς μια στρατιωτική εγκατάσταση. Η Χαμάς, η ομάδα που εκτόξευσε την πλειονότητα των ρουκετών στις 7 Οκτωβρίου, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Όμως, η στόχευση μιας από τις πιο ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες στο Ισραήλ δείχνει ότι το εύρος των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου μπορεί να ήταν ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό – και ότι οι ρουκέτες μπορούν να διαπεράσουν τον εναέριο χώρο γύρω από τα αυστηρά φυλασσόμενα στρατηγικά όπλα του Ισραήλ.

Η επίθεση στην περιοχή γύρω από το Σντότ Μίσα περιελάμβανε μια σειρά ρουκετών για αρκετές ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα προειδοποιητικού συναγερμού. Δεν είναι σαφές πόσες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ ή κατάφεραν να περάσουν και να χτυπήσουν τη βάση εκτός από εκείνη που βρήκαν οι Times.

Σε ορισμένες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα στις 7 Οκτωβρίου, το Iron Dome υπερφορτώθηκε από τον όγκο των εισερχόμενων πυρών ή ξέμεινε από πυραύλους αναχαίτισης.

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα των Times. Από τις 7 Οκτωβρίου, πάντως, το Ισραήλ φαίνεται να έχει αναγνωρίσει και να έχει ανταποκριθεί στην απειλή των επιθέσεων με ρουκέτες στο Σντότ Μίσα.

Τα πυρηνικά που φέρεται να έχει στην κατοχή του το Ισραήλ και οι συνθήκες της κατοχής τους, δεν είναι σε γνώση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ακρωνύμιο στα αγγλικά: ΙAEΑ).

Η επιβεβαίωση των επιθέσεων μέσω δορυφορικών φωτογραφιών

Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες δείχνουν νέα χωμάτινα αναχώματα και φράγματα που έχουν κατασκευαστεί γύρω από στρατιωτικές θέσεις κοντά στο σημείο πρόσκρουσης των πυραύλων, πιθανώς για να αμυνθούν από θραύσματα θραυσμάτων ή εκρήξεων από μελλοντικές επιθέσεις.

Οι Times εντόπισαν για πρώτη φορά την πυρκαγιά που προκλήθηκε από την επίθεση στο Σντοτ Μίσα χρησιμοποιώντας δημόσιες δορυφορικές εικόνες της NASA για τον εντοπισμό πυρκαγιών. Δεν έχει υπάρξει πυρκαγιά – από οποιαδήποτε αιτία – παρόμοιου μεγέθους στη βάση τουλάχιστον από το 2004.

Περαιτέρω αποδείξεις για την επίθεση υπάρχουν σε δημόσια διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες, αρχεία συναγερμού πυραύλων και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αποκάλυψαν επίσης τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς που προκλήθηκε από τον πεσμένο πύραυλο.

Η ρουκέτα έπεσε εντός των ορίων της βάσης, που βρίσκεται 25 μίλια βορειοανατολικά της Γάζας και 15 μίλια δυτικά της Ιερουσαλήμ, γύρω στις 10 π.μ. Προσγειώθηκε σε μια μικρή χαράδρα δίπλα σε μια εγκατάσταση πυραύλων της Ιεριχούς, ένα μεγάλο σύστημα ραντάρ και μια συστοιχία πυραύλων αεράμυνας. Η έκρηξη προκάλεσε γρήγορα πυρκαγιά στην πυκνή, ξηρή βλάστηση.

Αν και οι Times δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν αν άλλοι πύραυλοι έπληξαν επίσης τη βάση, οι δορυφορικές εικόνες που καταγράφηκαν στις 10:30 π.μ. δείχνουν ότι η φωτιά κοντά στους πυραύλους της Ιεριχούς ήταν η μόνη στη βάση.

Πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, ρωσικής κατασκευής εξοπλισμένος με πυρηνική κεφαλή.

Περισσότερες δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν τις ώρες μετά το χτύπημα αποτύπωσαν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς και τις προσπάθειες των ισραηλινών πυροσβεστών να ανακόψουν την ανάπτυξή της. Τουλάχιστον δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ραβδώσεις φωτεινού κόκκινου πυροσβεστικού υλικού ήταν ορατά κοντά στη φωτιά. Την επόμενη ημέρα, μια δορυφορική εικόνα αποκάλυψε ότι νέοι δρόμοι και αντιπυρικές ζώνες είχαν χαραχθεί μέσα στο δάσος για να περιορίσουν τις φλόγες, οι οποίες φαινόταν να έχουν σβήσει.

Ο Decker Eveleth, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury που ανέλυσε τις εικόνες, δήλωσε ότι φαίνεται ότι «τα μονοπάτια δημιουργήθηκαν από τα πυροσβεστικά οχήματα που βεβαιώθηκαν ότι η φωτιά δεν πλησίαζε τους εκτοξευτές».

Αν και η πυρκαγιά έκαψε περίπου 40 στρέμματα στη βάση, ο οπλισμός και ο εξοπλισμός παρέμειναν ασφαλείς. Οι φλόγες σταμάτησαν σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων από την πλησιέστερη ύποπτη εγκατάσταση πυραύλων Jericho, αλλά πλησίασαν σε απόσταση 400 μέτρων ένα μεγάλο σύστημα ραντάρ που είναι χτισμένο σε ένα λόφο της βάσης, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων από τους Times.

Το έμβλημα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Ο κ. Κρίστενσεν παρατήρησε ότι, ακόμη και αν η φωτιά είχε φτάσει στους πυραύλους, οι υπόγειες, με σήραγγες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις τους είναι κατασκευασμένες για να αντέχουν τις ζημιές. Παρόλα αυτά, σημείωσε τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια πυρκαγιά αυτού του μεγέθους που καίγεται κοντά σε αποθήκες πτητικών καυσίμων και πυρομαχικών. «Όλα τα είδη των πραγμάτων μπορούν να πάνε στραβά», είπε.

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο