Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Ισραήλ - Χαμάς: Αμείωτοι οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας -  «Σπρώχνουν» τους αμάχους στον νότο

Ισραήλ – Χαμάς: Αμείωτοι οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας – «Σπρώχνουν» τους αμάχους στον νότο

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της Γάζας, ενώ βομβαρδίζει σε ολόκληρη τη Λωρίδα - Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί

Δεν έχει τέλος το αιματοκύλισμα στη Γάζα, με το Ισραήλ να έχει ανακοινώσει ότι «απλώνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του και στον νότο της Λωρίδας, ενώ βομβαρδίζει σε ολόκληρη την επικράτειά της.

Οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα καλούν την κυβέρνηση Νετανιάχου να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις

Το Ιράν προειδοποιεί για «επέκταση του πολέμου», ωστόσο η ισραηλινή μυστική υπηρεσία Σιν Μπετ δήλωσε ότι θα βρει τους ηγέτες της Χαμάς και θα τους εκτελέσει όπου και να βρίσκονται.

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου ανάμεσα σε IDF και Χεζμπολάχ.

Δείτε live

Live όλες οι εξελίξεις στο in

06:15 Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα, νέες επιδρομές στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:15 Καταγγελία για βιασμό 13χρονου αγοριού σε Ισραηλινές φυλακές

Ο Josh Paul, πρώην μέλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ: Δεχθήκαμε καταγγελία πως ένα 13χρονο Παλαιστινιακό αγόρι βιάστηκε σε ισραηλινή φυλακή. Αυτό οδήγησε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να θέσει το θέμα στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Σε απάντηση, η ισραηλινή κυβέρνηση έστειλε τις IDF και κατέσχεσαν τους υπολογιστές της DCI-Palestine, χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική οντότητα επειδή έφερε το περιστατικό στο φως.

Υπάρχει περίπτωση να αναφέρονταν σε περιστατικό του 2021 και να μπέρδεψε τον 15χρονο με 13χρονο.

04:55 Η Wall Street Journal αναφέρει ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να πλημμυρίσει τις στοές κάτω από τη Γάζα

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει ένα μεγάλο σύστημα αντλιών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πλημμυρίσει τις σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια προσπάθεια να εκδιώξει τους μαχητές.

Η εφημερίδα επικαλείται ως πηγή Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά αναφέρει ότι το σχέδιο θα μπορούσε να απειλήσει την υδροδότηση της Γάζας.

Η Wall Street Journal ανέφερε επίσης ότι αξιωματούχος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) αρνήθηκε να σχολιάσει το σχέδιο πλημμύρας, αλλά αναφέρθηκε ως εξής: «Οι IDF επιχειρούν για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών δυνατοτήτων της Χαμάς με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας διαφορετικά στρατιωτικά και τεχνολογικά εργαλεία».

Εμπιστευόμενοι το δημοσίευμα πως η μαρτυρία στην Wall Street Journal είναι αληθής, ένα τέτοιο σενάριο δυνητικά θα έβαζε σε κίνδυνο τις ζωές δεκάδων ομήρων.

04:30 Ανταπόκριση της Unicef από το νοσοκομείο Νάσερ

Ο εκπρόσωπος της Unicef, James Elder, δημοσίευσε πριν από λίγες ώρες ένα βίντεο στο X για τα παιδιά που τραυματίστηκαν και εξήρε τη δέσμευση του υγειονομικού προσωπικού. Σύμφωνα με το βίντεο, βρίσκεται στο νοσοκομείο Nasser στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Έλντερ λέει στο βίντεο: «Λέμε συνεχώς ότι είναι εμπόλεμη ζώνη, είναι όμως αυτό που φαίνεται».

04:10 Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι είπε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αδειάσει μια αποθήκη βοήθειας στη νότια Γάζα εντός 24 ωρών

Το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδιο για τις παλαιστινιακές πολιτικές υποθέσεις, το COGAT, δήλωσε στο X «Η αλήθεια είναι ότι δεν σας ζητήσαμε να εκκενώσετε τις αποθήκες και το καταστήσαμε επίσης σαφές (και εγγράφως) στους αρμόδιους εκπροσώπους του ΟΗΕ».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Ghebreyesus έγραψε τη Δευτέρα: «Σήμερα, ο ΠΟΥ έλαβε ειδοποίηση από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ότι θα πρέπει να απομακρύνουμε τις προμήθειές μας από την ιατρική αποθήκη μας στη νότια Γάζα εντός 24 ωρών, καθώς οι χερσαίες επιχειρήσεις θα τη θέσουν εκτός χρήσης».

«Κάνουμε έκκληση στο Ισραήλ να αποσύρει τη διαταγή και να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για την προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων», έγραψε.

Σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα τη Δευτέρα, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την ανατολική Μεσόγειο, Ahmed al-Mandhari, δήλωσε ότι η εντατικοποίηση των χερσαίων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νότια Γάζα κινδυνεύει να στερήσει από χιλιάδες ανθρώπους την υγειονομική περίθαλψη, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είδαμε τι συνέβη στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Αυτό δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως μοντέλο για τον νότο», είπε.

03:50 Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα επιδρομή στην Δυτική Όχθη με 50 οχήματα και μπουλντόζες

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναπτύξει περισσότερα από 50 τεθωρακισμένα οχήματα και τέσσερις μπουλντόζες καθώς ο στρατός πραγματοποιεί επιδρομές στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Aνταλλάσσονται πυρά κοντά στην οδό Ναζαρέτ της Τζενίν.

Ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο εθεάθη να πετά πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια της επιδρομής, προσθέτοντας ότι αρκετοί ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές είχαν επίσης τοποθετηθεί στις στέγες πολλών σπιτιών και κτιρίων.

Σε αρκετές γειτονιές της Τζενίν και εντός του στρατοπέδου σημειώθηκαν επίσης διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

03:30 Ο ΠΟΥ ανανεώνει την έκκληση για την προστασία των αμάχων, των υπόλοιπων νοσοκομείων στη Γάζα

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι οι εντεινόμενες χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη νότια Γάζα, «είναι πιθανό να αποκόψουν χιλιάδες ανθρώπους από την υγειονομική περίθαλψη».

«Καθώς όλο και περισσότεροι άμαχοι στη νότια Γάζα λαμβάνουν εντολές άμεσης εκκένωσης και αναγκάζονται να μετακινηθούν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε μικρότερες περιοχές, ενώ τα εναπομείναντα νοσοκομεία στις περιοχές αυτές λειτουργούν χωρίς επαρκή καύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα, νερό ή προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας», αναφέρει. Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε επίσης: «Περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, ή σχεδόν το 80% του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων, είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.
Μόνο 18 νοσοκομεία εξακολουθούν να λειτουργούν σε ολόκληρο τον πολιορκημένο θύλακα- τρία παρέχουν βασικές πρώτες βοήθειες, ενώ τα υπόλοιπα παρέχουν μόνο μερικές υπηρεσίες.

Περισσότερα εδώ

03:05 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι ισραηλινές δυνάμεις διατάζουν τους πολίτες στα νότια να μετακινηθούν ξανά

Καθώς οι αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ κινούνται νότια, οι κάτοικοι ορισμένων συνοικιών στη Μέση Περιφέρεια και τη Khan Yunis διατάχθηκαν να απομακρυνθούν νοτιότερα, προς τη Ράφα, κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων. Αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε την ιατρική υποστήριξη προς τις κλινικές Martyrs και Beni Suhaila, καθώς βρίσκονται σε περιοχές που έχουν δεχτεί εντολή εκκένωσης.

«Κάθε μέρα, οι Ισραηλινές αρχές διατάσσουν μια νέα γειτονιά να εκκενωθεί, ζητώντας από τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε άλλη πόλη, όλο και πιο νότια», λέει ένα εσωτερικά εκτοπισμένο μέλος του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή Χαν Γιουνίς. «Ακόμα και κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, οι άνθρωποι δεν επιτρεπόταν να επιστρέψουν βόρεια στα σπίτια τους. Μόνο τρεις ή τέσσερις γειτονιές παραμένουν προσβάσιμες και όλες τους είναι υπερπλήρεις».

Η πλειονότητα των 1,8 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας έχει αναζητήσει καταφύγιο στο νότιο τμήμα της, όπου ζει σήμερα σε άθλιες συνθήκες. Πολλοί άμαχοι έχουν ήδη εκτοπιστεί αρκετές φορές από τις 7 Οκτωβρίου. Δεν έχουν πουθενά να πάνε καθώς κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές.

Η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη για τους ανθρώπους στο νότιο τμήμα της Γάζας. Οι αυστηροί περιορισμοί μετακίνησης, που έχουν επιβληθεί από τις Ισραηλινές δυνάμεις και οι συνεχιζόμενοι σφοδροί βομβαρδισμοί, εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν εγκαίρως ιατρική βοήθεια, ενώ παράλληλα δυσχεραίνουν την ικανότητα των ομάδων μας να ανταποκριθούν.

02:40 Στα όριά του το νοσοκομείο Νάσερ στην Χαν Γιούνις

Το νοσοκομείο Χαν Γιουνίς πιέζεται από την εισροή ασθενών καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα
Ο αξιωματούχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λέει ότι το νοσοκομείο Νάσερ στη νότια Γάζα δέχεται πολλούς βαριά τραυματισμένους ασθενείς σχεδόν κάθε ώρα.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων που φτάνουν στο νοσοκομείο Νάσερ συνεχίζει να αυξάνεται, με νέα καταφύγια να έχουν δημιουργηθεί στο χώρο στάθμευσης των εγκαταστάσεων και πολλούς ανθρώπους να κοιμούνται στο έδαφος στην ύπαιθρο.

Το νοσοκομείο που βρίσκεται στο Khan Younis, όπου ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Γιατροί Χωρίς Σύνορα ή MSF) παρέχουν χειρουργική περίθαλψη σε ασθενείς με τραύματα και εγκαύματα, έχει επίσης δει μια συνεχή εισροή νέων ασθενών, ωθώντας τη χωρητικότητά του σε οριακό σημείο.

02:15 Wall Street Journal: Οι ΗΠΑ δίνουν στους Ισραηλινούς χρόνο μόλις λίγων εβδομάδων για να επιτύχουν τους πολεμικούς στόχους

Πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Ισραήλ, ο Eran Etzion, δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αντίσταση «έχει πιθανότητες να επιβιώσει από τον πόλεμο», εάν η πίεση συνεχίζει να αυξάνεται στο Ισραήλ για να τερματίσει την εισβολή του στη Γάζα.

Αυτό ακολουθεί δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων ότι η αυξανόμενη διεθνής πίεση θα μπορούσε να ωθήσει το Ισραήλ να τερματίσει την εισβολή του μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, ειδικά αν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων συνεχίσουν να είναι σε υψηλά επίπεδα.

«Ενώ οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει μόνο λίγες εβδομάδες ακόμα, θα είναι δύσκολο για το Ισραήλ να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους μέσα σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Etzion και πρόσθεσε: «Είναι μια αδυναμία που σίγουρα έχει εντοπίσει η Χαμάς».

Το Ισραήλ συνέχισε να αρνείται το χρονοδιάγραμμα που του έδωσαν οι ΗΠΑ, υποστήριξαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στη WSJ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει πολλαπλά μηνύματα, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ θα έχει μόνο εβδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας, παρόλο που η Χαμάς παραμένει «μακριά από το να ηττηθεί», δήλωσε ο Etzion.

01:55 Ακόμα 120 Ρώσοι πολίτες εγκατέλειψαν τη Γάζα και επέστρεψαν στην πατρίδα τους

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι 120 Ρώσοι υπήκοοι που εκκενώθηκαν από τη Γάζα πέταξαν σήμερα στη Μόσχα, μεταδίδει το Reuters.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι 30 παιδιά επέβαιναν στη ναυλωμένη πτήση εκκένωσης και ότι μέχρι στιγμής περισσότεροι από 880 Ρώσοι πολίτες έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους με εννέα πτήσεις.

01:30 Ο γαμπρός του Τραμπ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ σε μια προσπάθεια να διακόψει τις σχέσεις του με την Χαμάς

Πηγές με στενή γνώση της συνάντησης δήλωσαν στο Axios ότι οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τη σχέση του Κατάρ με την Παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς.

Σύμφωνα με το Axios, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ Αλ Θάνι συμμετείχε σε κλειστή συνάντηση επιχειρηματιών που οργάνωσαν η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ.

Το ζητούμενο είναι μόλις λήξει ο πόλεμος το Κατάρ να εκδιώξει ή να απελάσει τα μέλη της Χαμάς

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα εστιατόριο στο Μανχάταν, αποκλειστικά για μέλη, και οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις προσπάθειες της Ντόχα να ανταλλάξει αιχμαλώτους στη Γάζα, καθώς και στη σχέση του Κατάρ με τη Χαμάς.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

01:05 Έμπειρος παραγωγός του CNN χάνει συγγενείς του και το πατρικό του σπίτι σε δύο διαφορετικούς βομβαρδισμούς

Επί εβδομάδες, ο παραγωγός του CNN, Ibrahim Dahman, έκανε ρεπορτάζ από τη Γάζα, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έφεραν καταστροφή και απόγνωση στην πολιορκημένη λωρίδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο 36χρονος Dahman διέφυγε στην Αίγυπτο με τη νεαρή οικογένειά του μετά από σχεδόν ένα μήνα, καθώς ήταν μέρες χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό, αλλά την Κυριακή άκουσε την είδηση ότι τουλάχιστον εννέα συγγενείς του που είχαν παγιδευτεί στη βόρεια Γάζα είχαν σκοτωθεί σε μια επίθεση στο σπίτι της θείας του.

Το πατρικό του σπίτι στην πόλη της Γάζας αφανίστηκε σε ένα ξεχωριστό χτύπημα σε παρακείμενο κτίριο την ίδια μέρα.

00:40 Μεγάλη εισβολή ισραηλινών αρμάτων στη νότια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός έστειλε τη Δευτέρα δεκάδες άρματα μάχης στη νότια Γάζα, στο πλαίσιο της διευρυμένης δράσης κατά της Χαμάς, παρά την παγκόσμια ανησυχία για τους αυξανόμενους θανάτους αμάχων και καθώς οι επικοινωνίες διακόπηκαν σε όλη την πολιορκημένη περιοχή.

Εβδομάδες αφότου το Ισραήλ ανέπτυξε χερσαίες δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ο στρατός ρίχνει από αέρος φυλλάδια σε τμήματα του νότου, λέγοντας στους Παλαιστίνιους να καταφύγουν σε άλλες περιοχές.

00:20 Ο γγ του ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ «αποφύγει περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα»

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να «αποφύγει περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και να προστατέψει τους αμάχους από περισσότερα δεινά», όπως δήλωσε εκπρόσωπός του.

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την ανάγκη για απρόσκοπτη και διαρκή ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού σε όλη τη Λωρίδα. Για τους ανθρώπους που έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος να πάνε και έχουν πολύ λίγα για να επιβιώσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

00:02 Βομβαρδισμοί κοντά στο νοσοκομείο Nasser στη Χαν Γιουνίς – Η κατάσταση στη νότια Γάζα χειροτερεύει

Μια τεράστια έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή του νοσοκομείου Nasser, σύμφωνα με τον Τάρεκ Αμπού Αζούμ ανταποκριτή του Al Jazeera στη Χαν Γιουνίς. Ο ίδιος περιγράφει τις δραματικές στιγμές:

«Ακούσαμε καθαρά τον ήχο του ισραηλινού πυραύλου που έπληξε ένα από τα κτίρια κατοικιών που βρίσκεται τόσο κοντά στο νοσοκομείο Nasser, καθώς οι ανελέητες ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στην πόλη Χαν Γιουνίς δεν έχουν σταματήσει για περισσότερες από τρεις ώρες.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες προσπαθούν να διεισδύσουν στις αστικές περιοχές του Χαν Γιουνίς, όπως συνέβη και στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Επίσης, η περιοχή της Ράφα δέχεται βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό τις τελευταίες ώρες.

Η κατάσταση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας χειροτερεύει».

23:55 Ανηλεείς βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς – Σοκαριστικό βίντεο

23:42 «Από το ένα πεδίο θανάτου στο άλλο»

Ο Γενικός Γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, Jan Egeland, δηλώνει ότι οι «αδιάκριτοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί» κατά αμάχων στη νότια Γάζα έχουν «φτάσει σε νέο επίπεδο».

Οι συνεχιζόμενες δολοφονίες Παλαιστινίων «δεν θα κάνουν το Ισραήλ ασφαλές», δήλωσε ο Egeland σε ανάρτησή του στο X.

«Τα σύνορα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο πρέπει να ανοίξουν για τους αμάχους που βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί», είπε.

«Οι εργαζόμενοι μας στη Γάζα έχουν προς το παρόν μηδενική δυνατότητα να παραδώσουν βοήθεια στον απελπισμένο άμαχο πληθυσμό. Το Ισραήλ αναγκάζει τους Παλαιστίνιους πολίτες να μετακινούνται από το ένα πεδίο θανάτου στο άλλο», πρόσθεσε.

23:29 Η επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καλεί τον Μπάιντεν να πιέσει για άμεση κατάπαυση του πυρός

Η Εκτελεστική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Αβρίλ Μπενουά έγραψε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ  Τζο Μπάιντεν και τον προέτρεψε να πιέσει για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι «κανείς στη Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι».

«Οι ΓΧΣ έχουν παράσχει ιατρική βοήθεια σε πολλές συγκρούσεις υψηλής έντασης για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά σπάνια έχουμε αντιμετωπίσει έναν τόσο καταστροφικό συνδυασμό κλιμακούμενων ανθρωπιστικών και ιατρικών αναγκών, κατεστραμμένων υποδομών και σκόπιμα περιορισμένης ανθρωπιστικής πρόσβασης», έγραψε.

«Σας καλούμε να χρησιμοποιήσετε την επιρροή σας για να εξασφαλίσετε τον τερματισμό των εκτεταμένων και αδιάκριτων επιθέσεων κατά αμάχων, των αναγκαστικών εκτοπίσεων και της πολιορκίας της Γάζας. Πρέπει να επιτραπεί η είσοδος ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας σε κλίμακα», πρόσθεσε η Μπενουά.

23:21 Οι ταξιαρχίες Κασάμ ισχυρίζονται ότι χτύπησαν ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα στη Χαν Γιουνίς

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε σε μήνυμά της στο Telegram ότι χτύπησε δύο ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα, καθώς και ένα άρμα μάχης του στρατού.

Είπε ότι μαχητές της οργάνωσης έπληξαν τα οχήματα αυτά με αντιαρματικά όπλα Yasin 105, βόρεια της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

23:00 Σύνοψη τελευταίων εξελίξεων

  • Οι υπηρεσίες επικοινωνίας τέθηκαν για ακόμα μία φορά εκτός λειτουργίας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει σφοδρή επίθεση στις νότιες περιοχές. Στο στόχαστρο βρίσκεται η Χαν Γιουνίς ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους και δημοσιογράφους τα ισραηλινά τανκς βρίσκονται έξω από την πόλη.
  • Νοσοκομεία στη Χαν Γιουνίς και στη βόρεια Γάζα βομβαρδίζονται ενώ η Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τα μέλη της στον παλαιστινιακό θύλακα.
  • Το Ισραήλ έδωσε εντολή στον ΠΟΥ να απομακρύνει τις ιατρικές προμήθειές του από τη νότια Γάζα εντός 24 ωρών γιατί θα καταστραφούν. «Τους καλούμε να άρουν την εντολή και να προστατεύσουν τους αμάχους» απαντά ο Γκεμπρεγέσους.
  • Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά θορυβημένος» από την επανάληψη των μαχών στη Γάζα, σημειώνοντας επίσης ότι δεν υπάρχει «πουθενά ασφαλές μέρος για να πάει κανείς» στη Γάζα
  • Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν το Ισραήλ κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους αμάχους.
  • Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι πέντε είναι οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ, υποστηρίζει ότι μαχητές κατέστρεψαν 28 οχήματα του ισραηλινού στρατού τις τελευταίες 24 ώρες.

22:50 Νέες αεροπορικές επιδρομές κοντά στα νοσοκομεία της Γάζας

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την περιοχή του νοσοκομείου Kamal Adwan, που βρίσκεται βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, στέλνοντας θραύσματα να πετάξουν στους εκτοπισμένους που αναζητούν καταφύγιο εκεί, μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

Την εικόνα μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera Arabic, Anas Al Sharif, και = δείχνει την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο Kamal Aswan μετά το χτύπημα.

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε επίσης την περιοχή του νοσοκομείου Al Amal που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ερυθράς Ημισελήνου στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

22:37 Εντολή ισραηλινού στρατού στον ΠΟΥ να απομακρύνει τις ιατρικές προμήθειες από τη νότια Γάζα

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεσέγιους αναφέρει ότι ο οργανισμός ειδοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό ότι πρέπει να απομακρύνει τις προμήθειες από τις δύο ιατρικές αποθήκες του στη νότια Γάζα «εντός 24 ωρών, καθώς οι χερσαίες επιχειρήσεις θα τις καταστήσουν άχρηστες».

«Απευθύνουμε έκκληση στο Ισραήλ να αποσύρει τη διαταγή και να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για την προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε ανάρτησή του στο Χ.

22:20 Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας θα διεκδικήσει την προεδρία από τον Νετανίαχου στις εσωκομματικές εκλογές

Ο Νιρ Μπάρκατ, ο οποίος είναι επίσης ο πρώην δήμαρχος της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, δηλώνει ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού για την ηγεσία του Λικούντ «μετά το τέλος του πολέμου» στη Γάζα.

Αυτό έρχεται μετά την επανέναρξη της πολύχρονης δίκης του Νετανιάχου για πολλές κατηγορίες διαφθοράς.

Ο Νετανιάχου κατηγορείται για απάτη, δωροδοκία και απιστία σε τρεις υποθέσεις που κατατέθηκαν το 2019.

21:59 Λευκός Οίκος: Το Ιράν είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πραγματοποιήθηκαν από τους Χούθι, αλλά «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι σε αυτές οι επιθέσεις υπήρξε πλήρης ανάμειξη του Ιράν».

«Δεν πιστεύουμε ότι και τα τρία πλοία έχουν δεσμούς με το Ισραήλ», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι το πολεμικό πλοίο USS Carney ανταποκρίθηκε στα σήματα κινδύνου των πλοίων και κατέρριψε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη διαδικασία.

Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις αυτές συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

21:48 Ερυθρός Σταυρός: «Ηθική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας» τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ζήτησε να σταματήσει αμέσως η αιματοχυσία στη Γάζα.

«Μόλις επισκέφθηκα το ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Γάζας και τα πράγματα που είδα εκεί είναι πέρα από οτιδήποτε θα έπρεπε να είναι σε θέση να περιγράψει ο οποιοσδήποτε. Αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο ήταν τα παιδιά με φρικτά τραύματα και ταυτόχρονα να έχουν χάσει τους γονείς τους χωρίς να τα φροντίζει κανείς», δήλωσε η Mirjana Spoljaric.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις σε αυτό το ζήτημα. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτό που είναι προφανώς μια ηθική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας».

21:45 Λευκός Οίκος: Η Χαμάς ευθύνεται για την επιστροφή των εχθροπραξιών στη Γάζα

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Χαμάς αρνείται να απελευθερώσει «τις γυναίκες αμάχους που θα έπρεπε να είναι μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής, και είναι αυτή η άρνηση της Χαμάς που προκάλεσε το τέλος της συμφωνίας για τους ομήρους και επομένως το τέλος της παύσης των εχθροπραξιών».

Ο Σάλιβαν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επικοινωνούν με το Κατάρ, το Ισραήλ και την Αίγυπτο για να «βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν» στην επίτευξη της απελευθέρωσης των υπόλοιπων αιχμαλώτων στη Γάζα, καθώς και στα θέματα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανανεωμένης στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ.

21:37 «Ισραηλινές δυνάμεις μεταφέρθηκαν από τα σύνορα της Γάζας στη Δ. Όχθη πριν τις 7 Οκτώβρη» – Τι απαντούν οι IDF

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι επιβεβαίωσε ότι εφεδρικές δυνάμεις είχαν μεταφερθεί από τα σύνορα της Γάζας στη Δυτική Όχθη πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με στόχο το νότιο Ισραήλ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, ο Χαγκάρι απάντησε καταφατικά σε σχετική ερώτηση, λέγοντας: «Δεν κρύβουμε λεπτομέρειες από τους πολίτες. Όλη η ιστορία του τι συνέβη στις 7 Οκτωβρίου θα συζητηθεί σε μια εμπεριστατωμένη έρευνα που θα κάνουμε».

Όπως δημοσιεύεται στη Haaretz, η Νότια Διοίκηση επέτρεψε τη μεταφορά τριών ταγμάτων στη Δυτική Όχθη για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν εκεί κατά τη διάρκεια της γιορτής Simchat Torah.

Η απόφαση ελήφθη μετά την αύξηση των εντάσεων ασφαλείας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας προσευχής που πραγματοποιήθηκε από εποίκους στο παλαιστινιακό χωριό Χαβάρα.

21:30 ΟΗΕ: Αυτή η κατάφορη περιφρόνηση της στοιχειώδους ανθρωπιάς πρέπει να σταματήσει

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, λέει ότι πουθενά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα και ότι οι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να «κάνουν τη μία αδύνατη επιλογή μετά την άλλη».

Νωρίτερα ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απεύθυνε έκκληση στο Ισραήλ «να αποφύγει περαιτέρω ενέργειες που θα επιδεινώσουν την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και να γλιτώσει τους πολίτες από περισσότερα δεινά».

21:23 Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός στη Δυτική Όχθη – Στους πέντε οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Ο 22χρονος Mohammad al-Faroukh σκοτώθηκε στο Σαΐρ, κοντά στη Χεβρώνα στη βόρεια περιοχή της επικράτειας, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Νωρίτερα, είχαμε αναφέρει ότι άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα: Δύο στην Καλκίλια, ένας στη Σαΐρ και ένας άλλος στον προσφυγικό καταυλισμό Καλαντίγια.

Έτσι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανέρχεται σε 467 από την αρχή του έτους, ανέφερε το υπουργείο.

21:09 ΟΗΕ: Η ισραηλινή εντολή εκκένωσης ωθεί τους ανθρώπους στο ένα τρίτο της περιοχής της Γάζας

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει ότι η νέα εντολή εκκένωσης από το Ισραήλ για τη μετακίνηση ανθρώπων από τΗ Χαν Γιουνίς στη Ράφα έχει «δημιουργήσει πανικό, φόβο και ανησυχία».

«Τουλάχιστον επιπλέον 60.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε ήδη υπερπλήρη καταφύγια της UNRWA, ενώ περισσότεροι ζητούν να φιλοξενηθούν. Πολλοί έχουν ήδη εκτοπιστεί περισσότερες από μία φορές για να γλιτώσουν από τον πόλεμο σε άλλα μέρη της Γάζας», δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Philippe Lazzarini.

Σε δήλωσή του ανέφερε ότι η εντολή εκκένωσης ωθεί τους ανθρώπους σε λιγότερο από το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης της Γάζας.

20:55 Κατέρρευσαν οι επικοινωνίες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

«Με λύπη μας ανακοινώνουμε την πλήρη διακοπή των υπηρεσιών επικοινωνίας και διαδικτύου εντός της Λωρίδας της Γάζας, καθώς οι κύριες γραμμές που είχαν αποκατασταθεί προηγουμένως τέθηκαν και πάλι εκτός λειτουργίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel.

Η διακοπή σημαίνει ότι ο αριθμός των θυμάτων από τις ισραηλινές επιθέσεις και οι λεπτομέρειες των χερσαίων μαχών δεν μπορούν να γίνουν άμεσα γνωστές. Τα δίκτυα επικοινωνιών στη Γάζα έχουν επανειλημμένα διακοπεί από την έναρξη του πολέμου εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Το παλαιστινιακό υπουργείο επικοινωνιών έχει προηγουμένως απευθύνει έκκληση στη γειτονική Αίγυπτο να λειτουργήσει σταθμούς επικοινωνίας κοντά στα σύνορα της Γάζας και να ενεργοποιήσει υπηρεσίες περιαγωγής στα αιγυπτιακά δίκτυα. Αυτό δεν έχει συμβεί.

20:47 Τραγική η κατάσταση στη νότια Γάζα – Μαρτυρία στο Al Jazeera

Ο Abdul Wahab Hamed, ο οποίος εγκατέλειψε την κεντρική Γάζα και κατευθύνθηκε νότια για να προστατευτεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ότι η κατάσταση στα νότια είναι ανησυχητική.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση εδώ στον Νότο είναι τραγική», δήλωσε ο Hamed στον Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera στο Khan Younis. «Χαρακτηρίζεται από ανελέητους βομβαρδισμούς που προκαλούν σημαντικές απώλειες σε ζωές και ζημιές».

«Αυτό που εκτυλίσσεται εδώ στη Γάζα είναι γενοκτονία. Είναι μια εθνοκάθαρση», πρόσθεσε.

Η συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη λωρίδα θα επιτρέψει στον κόσμο να γίνει μάρτυρας «των συνεπειών του πολέμου και της απεριόριστης εξουσίας που δόθηκε στο Ισραήλ», είπε επίσης.

20:38 Ισραήλ: Πάνω από 260.000 οι αιτήσεις πολιτών για άδεια οπλοφορίας

Περίπου 260.000 Ισραηλινοί έχουν υποβάλει αίτηση για να λάβουν άδεια οπλοφορίας, μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

«Οι περισσότεροι από τους πολίτες που έχουν κάνει αίτηση γιατί θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους, πληρούν τα κριτήρια», τόνισε ο Μπεν-Γκβιρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Όπως είπε, η πολιτική του ως υπουργός είναι να δώσει άδειες οπλοφορίας σε όσο δυνατόν περισσότερους πολίτες.

Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας εκδίδει καθημερινά έως και 1.700 άδειες οπλοφορίας το τελευταίο διάστημα, τόνισε, σε αντίθεση με λίγο λιγότερο από 100 άδειες την ημέρα που εξέδιδε πριν από τον πόλεμο που κήρυξε το Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ως απάντηση στην επίθεση στις 7 Οκτωβρίου μαχητών του παλαιστινιακού κινήματος στο έδαφός του.

Μέρες μετά τις επιθέσεις, ο Μπεν-Γκβιρ, μέλος του ακροδεξιού Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος, κάλεσε εθελοντές να σπεύσουν στη συνοριακή περιοχή κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας και να εφοδιαστούν με στρατιωτικά τουφέκια.

Έχει επίσης ζητήσει επανειλημμένα να χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις για την αίτηση άδειας οπλοχρησίας και σήμερα δήλωσε ξανά ότι τα όπλα σώζουν ζωές.

Υπάρχουν φόβοι ότι η έκδοση μεγάλου αριθμού αδειών οπλοχρησίας θα οδηγήσει σε περισσότερα βίαια επεισόδια.

20:34 Χωρίς ίντερνετ και επικοινωνία μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας

20:28 Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πολύ νωρίς για να πούμε εάν το Ισραήλ λαμβάνει επαρκή μέτρα για την προστασία των αμάχων

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς» για να εκτιμηθεί αν το Ισραήλ λαμβάνει επαρκή μέτρα για την προστασία των αμάχων κατά την επανέναρξη των επιθέσεων στη Γάζα.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές για μαζικές απώλειες αμάχων στη Γάζα από τότε που άρχισαν και πάλι οι μάχες, ο Μίλερ είπε: «Δυστυχώς, αναμένουμε να δούμε απώλειες αμάχων ως αποτέλεσμα αυτής της εκστρατείας, αυτό είναι δυστυχώς αλήθεια σε όλους τους πολέμους».

Ο Μίλερ δήλωσε επίσης ότι στη Γάζα παραμένουν 750 Αμερικανοί πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι και μέλη των οικογενειών τους, ενώ περισσότεροι από 1.000 έχουν φύγει από την έναρξη του πολέμου της 7ης Οκτωβρίου.

20:18 Δυτική Όχθη: «Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον τέταρτο Παλαιστίνιο σήμερα»

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον Anas al-Faroukh, 23 ετών, στην πόλη Sa’ir, κοντά στη Χεβρώνα στη βόρεια Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα -ένας στον προσφυγικό καταυλισμό Καλαντίγια και δύο στην Καλκίλια- αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 258 από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το υπουργείο.

Νωρίτερα, στρατιώτες πραγματοποίησαν επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Κουφρ Άκαμπ και Καλαντίγια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τραυματίζοντας 44 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

  • Οι 26 τραυματίστηκαν με πραγματικά πυρά
  • 5 τραυματίστηκαν με σφαίρες από καουτσούκ
  • 8 υποβλήθηκαν σε θεραπεία για εισπνοή δακρυγόνων.
  • 1 τραυματίστηκε από θραύσματα
  • 4 ξυλοκοπήθηκαν

20:00 Επενδυτές ίσως γνώριζαν το σχέδιο της Χαμάς στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει έρευνα

Τους ισχυρισμούς πως υπήρξαν επενδυτές που γνώριζαν το σχέδιο της Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και αποκόμισαν κέρδη από το χρηματιστήριο ερευνούν οι ισραηλινές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ερευνα των καθηγητών Νομικής Ρόμπερτ Τζάκσον Τζ. του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και Τζόσουα Μιτ του Πανεπιστημίου Κολούμπια διαπίστωσε σημαντικές ανοικτές πωλήσεις μετοχών πριν από τις επιθέσεις.

«Λίγες ημέρες πριν από την επίθεση, οι traders φαίνεται σα να προβλέπουν τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν» αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας επικαλούμενοι το ενδιαφέρον για το MSCI Israel Exchange Traded Fund (ETF) που «ξαφνικά και σημαντικά αυξήθηκε» στις 2 Οκτωβρίου με βάση τα στοιχεία της Financial Industry Regulatory Authority (FINRA).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:39 Le Monde: Αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού για αρχηγείο της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Η γαλλική Le Monde αμφισβητεί τους ισχυρισμούς των IDF για την ύπαρξη αρχηγείου της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, τους οποίους προέβαλε για να επιτεθεί στο υγειονομικό συγκρότημα.

«Από τότε που κατέλαβε το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός μεταδίδει βίντεο που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός τεράστιου υπόγειου επιχειρησιακού κέντρου της Χαμάς κάτω από το νοσοκομειακό συγκρότημα. Το βίντεο δείχνει τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να περπατά μέσα σε μια σήραγγα, δείχνοντας με τη σειρά του μια κουζίνα, τουαλέτες και ένα μικρό άδειο δωμάτιο.

Χάρη στο αμοντάριστο υλικό από αυτά τα βίντεο, η Le Monde μπόρεσε να ανασυνθέσει τον χάρτη αυτού του υπόγειου διαδρόμου, ο οποίος έχει μήκος περίπου 130 μέτρα. Δείχνει εγκαταστάσεις που δεν έχουν την κλίμακα ενός επιχειρησιακού και στρατηγικού κέντρου ή μιας τεράστιας κρύπτης όπλων, όπως παρουσιάζεται από την Tsahal».

19:27 ΝΥΤ: Πύραυλος της Χαμάς χτύπησε στρατιωτική βάση με πυρηνικά στο Ισραήλ στις 7 Οκτώβρη

Οι New York Times, επικαλούμενοι ειδικούς, αναφέρουν ότι μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Χαμάς στις 7 Οκτώβρη έπληξε τη στρατιωτική βάση Sdot Micha στο κεντρικό Ισραήλ, όπου φυλάσσονται πυρηνικοί πύραυλοι.

Πηγή: ΝΥΤ

Η ρουκέτα δεν έπληξε απευθείας τους πυραύλους, αλλά προκάλεσε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε προς τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και άλλων «ευαίσθητων όπλων».

Ο Χανς Κρίστενσεν, διευθυντής του προγράμματος πυρηνικών πληροφοριών της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, δήλωσε στους Times ότι στη στρατιωτική βάση υπάρχουν πιθανότατα 25 έως 50 εκτοξευτές Jericho πυραύλων με πυρηνικές δυνατότητες.

Το Ισραήλ δεν έχει παραδεχθεί ποτέ ότι κατέχει πυρηνικά όπλα, αλλά Ισραηλινοί πληροφοριοδότες και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη του οπλοστασίου της χώρας.

Στις αρχές Νοεμβρίου ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτισμού Amihai Eliyahu δήλωσε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης ότι η πυρηνική επιλογή θα ήταν «ένας τρόπος» για την αντιμετώπιση της Γάζας.

19:20 Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς

19:13 Αστυνομία του Ισραήλ: Θραύσματα ρουκέτας εθεάθησαν κοντά σε βόρεια ισραηλινή πόλη, δεν αναφέρθηκαν θύματα

Θραύσματα ρουκέτας έπεσαν σε διάφορα σημεία κοντά στη βόρεια ισραηλινή πόλη Κιριάτ Σμόνα, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον ένα σημείο, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία. Η αστυνομία ανέφερε επίσης ότι προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίτερα ότι εντόπισε αρκετές εκτοξεύσεις από τον Λίβανο προς τη βόρεια ισραηλινή και τα περίχωρά της. Ο στρατός πρόσθεσε ότι ανταπέδωσε πλήττοντας μια αποθήκη όπλων που ανήκει στη Χεζμπολάχ κοντά στο Αράμπ αλ-Αράμσε, ένα χωριό Βεδουίνων στη Δυτική Γαλιλαία.

18:52 Ισραηλινή επέκταση με νέο οικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Η Ir Amim, μια ισραηλινή ΜΚΟ που επικεντρώνεται στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι με τον πόλεμο στη Γάζα να βρίσκεται σε εξέλιξη, το Ισραήλ δημιουργεί νέα δεδομένα στο έδαφος της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

«Σήμερα, οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν με σοκαριστικό τρόπο την έγκριση του σχεδίου του Κάτω Υδραγωγείου – το πρώτο μεγάλο νέο σχέδιο οικισμού που εγκρίνεται πλήρως στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από [τον οικισμό] Givat Hamatos το 2012», δήλωσε η οργάνωση.

Το σχέδιο αυτό έχει καταστροφικές προεκτάσεις, δήλωσε η ομάδα. «Θα επεκτείνει τους ισραηλινούς εποικισμούς κατά μήκος του νότιου ορίου της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σφραγίζοντας την περαιτέρω από τη νότια Δυτική Όχθη, ενώ θα διασπάσει τον παλαιστινιακό χώρο και θα εξαντλήσει περισσότερη κενή γη για την παλαιστινιακή ανάπτυξη».

18:44 Γκαλάντ: Η μοίρα της Χαμάς στη νότια Γάζα θα είναι «χειρότερη» από ό,τι στο βορρά

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ λέει ότι η «μοίρα των μαχητών της Χαμάς» στη νότια Γάζα θα είναι «η ίδια και χειρότερη» όπως στο βορρά.

Οι ενέργειες των ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα θα οδηγήσουν σύντομα στη «συντριβή» της Χαμάς, ανέφερε ο Γκαλάντ σύμφωνα με τους Times of Israel. Η μοίρα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας «θα είναι η ίδια με εκείνη του βορρά και χειρότερη», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά αυτά έρχονται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν περιοχές στη νότια Γάζα, προκαλώντας μαζικούς θανάτους αμάχων και κρίσιμες καταστροφές υποδομών.

18:33 Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τις χιλιάδες εκτοπισμένους στα καταφύγια του ΟΗΕ στη Χαν Γιουνίς

Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν πώς οι εκτοπισμένοι στη νότια Γάζα αναζητούν καταφύγιο σε χώρο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) στη Χαν Γιουνίς.

Η εικόνα, που ελήφθη την Κυριακή, αποκαλύπτει σκηνές και πρόχειρα καταφύγια που εξαπλώνονται προς τα έξω από το Κέντρο Εκπαίδευσης Χαν Γιουνίς.

Οι σκηνές άρχισαν να εμφανίζονται στους χώρους του στις 18 Οκτωβρίου, αλλά ο καταυλισμός επεκτάθηκε ραγδαία τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ άλλων και σε ανοιχτό έδαφος στα δυτικά του.

Η UNRWA λέει ότι στεγάζει εκεί περισσότερους από 30.000 ανθρώπους και ότι ο χώρος είναι «υπερπλήρης».

Η τελευταία έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε σήμερα, αναφέρει ότι 1,2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι στεγάζονται σήμερα σε χώρους της UNRWA σε όλη τη Γάζα.

Οι IDF διεξάγουν πλήγματα στη Χαν Γιουνίς από την Παρασκευή που άρχισαν εκ νέου οι μάχες.

Σκηνές γύρω από το κτίριο του ΟΗΕ στη Χαν Γιουνίς στις 15 Οκτωβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου

18:27 Οι εκρήξεις δεν σταματούν στη Χαν Γιουνίς

Σύμφωνα με αναφορές από τη Χαν Γιουνίς οι εκρήξεις είναι χωρίς σταματημό εδώ και δέκα λεπτά με επιδρομές σε διάφορα σημεία της περιοχής.

18:21 Εννέα μέλη της οικογένειας δημοσιογράφου του CNN σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα

Εννέα μέλη της οικογένειας του παραγωγού του CNN Ιμπραήμ Νταχμάν στη βόρεια Γάζα σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στο σπίτι ενός συγγενή του.

Τουλάχιστον άλλοι δύο συγγενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και περισσότεροι παρέμειναν θαμμένοι στα συντρίμμια στην Beit Lahiya. Το σπίτι της οικογένειας του Νταχμάν στην πόλη της Γάζας καταστράφηκε επίσης την Κυριακή.

«Ήταν εξαιρετικά ειρηνικοί και απλοί άνθρωποι και ολόκληρη η ζωή τους ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στην εργασία και στην ανατροφή των γιων και των θυγατέρων τους. Δεν έχουν καμία σχέση με καμία οργάνωση ή ομάδα», ανέφερε ο Ντάχμαν.

Σε άρθρο στο CNN ο ίδιος, που μέχρι πριν  από λίγο καιρό μετέδιδε τις ειδήσεις από την εμπόλεμη Γάζα, αναφέρει ότι «δεν θα μπορέσω να ξεχάσω ποτέ την κάθε πέτρα και την κάθε γωνιά του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκα και μεγάλωσα που είναι το ίδιο σπίτι που γεννήθηκαν τα παιδιά μου».

18:05 Νεκροί, κατεστραμμένα κτίρια και βομβαρδισμένες βιβλιοθήκες: Στη Γάζα θρηνούν για κάθε απώλεια

Τόσο η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Γάζας όσο και το Πολιτιστικό Κέντρο Rashad al-Shawa – το οποίο φιλοξένησε μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Μπιλ Κλίντον και του Γιάσερ Αραφάτ πριν από περίπου είκοσι πέντε χρόνια – έχουν ισοπεδωθεί από βόμβες κατά τη διάρκεια του σχεδόν δίμηνου πολέμου, με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να καταστρέψει τη μαχητική οργάνωση Χαμάς, η οποία έχει υπό τον έλεγχο της τη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

17:59 Μόνο το 36% των Δημοκρατικών εγκρίνει τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα

Μόνο το 36% των Δημοκρατικών εγκρίνει τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Gallup που διεξήχθη τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία έληξε πριν από την πρόσφατη ανθρωπιστική παύση Ισραήλ-Χαμάς και την ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων, το 67% των ενηλίκων κάτω των 35 ετών αντιτίθεται στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, μαζί με το 64% των έγχρωμων και το 52% των γυναικών.

Το 55% των Δημοκρατικών πιστεύει επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, ενώ το 12% των Δημοκρατικών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν αρκετή στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ.

Ενώ το 60 τοις εκατό των Δημοκρατικών εγκρίνει τους χειρισμούς του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, το ποσοστό αυτό υπολείπεται κατά 23 μονάδες της άποψης των Δημοκρατικών για τη συνολική απόδοση της δουλειάς του, καθώς και των χειρισμών του στην Ουκρανία, την υγειονομική περίθαλψη, την οικονομία και τις εξωτερικές υποθέσεις.

17:53 Τουρκία: Το Ισραήλ θα υποστεί σοβαρές συνέπειες αν στοχεύσει αξιωματούχους της Χαμάς στο εξωτερικό

Η Τουρκία προειδοποίησε το Ισραήλ για «σοβαρές» επιπτώσεις εάν προσπαθήσει να κυνηγήσει μέλη της Χαμάς που ζουν εκτός Παλαιστίνης.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ Kan μετέδωσε την Κυριακή ηχογραφημένο μήνυμα του επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ όπου έλεγε ότι το Ισραήλ θα «εξοντώσει» στελέχη της Χαμάς στο Λίβανο, την Τουρκία και το Κατάρ «ακόμη και αν χρειαστούν χρόνια».

«Έγιναν οι απαραίτητες προειδοποιήσεις στους συνομιλητές με βάση την είδηση των δηλώσεων Ισραηλινών αξιωματούχων και εκφράστηκε στο Ισραήλ ότι [μια τέτοια πράξη] θα είχε σοβαρές συνέπειες», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

17:40 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι τουλάχιστον 15.899 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.
  • Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ένας 33χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Qalandiya.
  • Το αμυντικό σύστημα του Ισραήλ αναχαίτισε καταιγισμό ρουκετών που εκτοξεύτηκαν προς το Τελ Αβίβ.
  • Μία από τις κύριες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Γάζας δηλώνει ότι όλες οι υπηρεσίες στην πόλη της Γάζας και στα βόρεια είναι εκτός λειτουργίας.
  • Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού προτρέπει να δοθεί τέλος στον «αφόρητο» ανθρώπινο πόνο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γάζα.

17:25 ΟΗΕ: Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές, ούτε καν η Ράφα – Ο βάρβαρος πόλεμος συνεχίζεται

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται ακόμη και εκεί όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να διαφύγουν, όπως στη Ράφα.

«Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές, ούτε εκεί ούτε πουθενά στη Γάζα. Ένας βάρβαρος πόλεμος συνεχίζεται, αμείωτος», ανέφερε η υπηρεσία στο X.

Ο επικεφαλής της UNRWA στη Γάζα δήλωσε επίσης ότι δεν έχει τίποτα να πει στους ανθρώπους που απευθύνονται στην υπηρεσία για συμβουλές σχετικά με το πού μπορούν να βρουν ένα ασφαλές μέρος για να καταφύγουν.

17:11 Επικρίσεις για τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ

Καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα επεκτείνουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας, εκδίδουν εντολές εκκένωσης, ιδίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές. Ένας από τους τρόπους που το Ισραήλ δίνει αυτές τις εντολές είναι μέσω ενός διαδικτυακού χάρτη που χωρίζει το στενό κομμάτι γης του παλαιστινιακού θύλακα σε εκατοντάδες τετράγωνα.

Οι κάτοικοι πρέπει να σαρώσουν έναν QR κωδικό για να δουν πού θα πρέπει να κατευθυνθούν κάθε φορά σε εντολές που αλλάζουν συνεχώς.

Ο Sari Bashi από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι το Ισραήλ ζητά από τους ανθρώπους «που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή διαδίκτυο να σαρώσουν με κάποιο τρόπο έναν QR κωδικό για να δουν πού πρέπει να πάνε».

Είπε επίσης ότι το Ισραήλ λέει στους ανθρώπους να φύγουν «όταν δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για να πάνε» και δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να φτάσουν εκεί.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου τέσσερις στους πέντε ανθρώπους στη Γάζα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου και οι ΗΠΑ απηύθυναν προειδοποίηση στο Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους – κάτι που το Ισραήλ λέει ότι καταβάλλει «μέγιστη προσπάθεια» για να το κάνει.

16:58 Οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ δηλώνουν ότι έπληξαν αρκετούς ισραηλινούς στόχους

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, σε μια σειρά μηνυμάτων στο Telegram ισχυρίζονται ότι έπληξε αρκετούς ισραηλινόυς στόχους. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι χτύπησαν:

  • Τρία ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα ανατολικά της Γάζας με αντιαρματικά όπλα Yasin 105
  • Την ισραηλινή πόλη Άσκελον «σε αντίποινα για τις σφαγές εναντίον Παλαιστινίων αμάχων»
  • Ένα ισραηλινό άρμα μάχης που είχε επιτεθεί στην ανατολική Μπέιτ Λάχια με αντιαρματικά όπλα Yasin 105
  • Την ισραηλινή παράκτια πόλη Τελ Αβίβ
  • Τις ισραηλινές πόλεις Sderot και Netviot
  • Ισραηλινούς στρατιώτες νότια της πόλης της Γάζας με βλήματα όλμου
  • Ισραηλινό άρμα μάχης στην περιοχή αλ Φαλούτζα με αντιαρματικά όπλα Yasin 105, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και άλλοι να τραυματιστούν
  • Ισραηλινούς πεζούς στρατιώτες με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και πυρά πολυβόλου στην αλ-Φαλουτζά
  • Ένα ισραηλινό άρμα μάχης και ισραηλινού στρατιώτες που στάθμευαν σε κτίριο στην περιοχή Beit Hanoun, βόρεια της Λωρίδας της Γάζας

16:51 Τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου με τον νεοεκλεγέντα ακροδεξιό πρόεδρο της Αργεντινής

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε με τον Χαβιέρ Μιλέι, τον ακροδεξιό νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Αργεντινής. Το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε ότι οι δυο τους είχαν μια «φιλική συνομιλία».

Ο Νετανιάχου συνεχάρη τον Μιλέι για τη νίκη του και τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη του στο Ισραήλ.

Ευχαρίστησε ακόμα τον Μιλέι για την υπόσχεσή του να μεταφέρει την πρεσβεία της Αργεντινής από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Ισραήλ.

16:44 Συνεχίζονται τα χτυπήματα κοντά στο νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα

Υπάρχουν αναφορές για διαρκείς βομβαρδισμούς κοντά στο νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα.

16:36 Το Ισραήλ ζητά από τους πολίτες του να επανεξετάσουν τα ταξίδια στο εξωτερικό

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ συνέστησε στους πολίτες του να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή όταν ταξιδεύουν σε ορισμένες χώρες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αργεντινή και η Βραζιλία, καθώς και η Αυστραλία και η Ρωσία.

Σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο ανέφερε επίσης ότι συνιστά στους πολίτες να επανεξετάσουν μη απαραίτητα ταξίδια σε χώρες της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής και της Ερυθραίας, και στην Κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν.

16:19 ΙDF: Η Ταξιαρχία Kfir επιχειρεί στη Λωρίδα της Γάζας – «Εντόπισε και κατέστρεψε πάνω από 30 φρεάτια»

«Οι στρατιώτες της Ταξιαρχίας Kfir επιχειρούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και πολεμούν εναντίον των μαχητών της Χαμάς. Στο πλαίσιο αυτό, αποκάλυψαν περισσότερα από 30 φρεάτια σηράγγων, τα οποία και κατέστρεψαν. Επιπλέον, οι στρατιώτες συμμετείχαν σε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές και σε περίπου 100 επιθέσεις πυροβολικού και κατέστρεψαν πολλούς στόχους της Χαμάς», αναφέρουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

16:06 Έκθεση Ισραηλινών ερευνητών: «Η Χαμάς βίασε άνδρες και γυναίκες»

Ισραηλινοί ερευνητές που εξετάζουν τις συνέπειες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ, ισχυρίζονται σε έκθεση τους πως έχουν βρει αποδείξεις ότι άνδρες και γυναίκες υπέστησαν σεξουαλική βία και βιασμούς από τους μαχητές της ένοπλης οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, η Yael Sherer, εκπρόσωπος της ισραηλινής ομάδας υπεράσπισης των επιζώντων σεξουαλικής βίας, δήλωσε ότι υπάρχουν φυσικά στοιχεία καθώς και μαρτυρίες για σεξουαλική βία που ασκήθηκε και στα δύο φύλα εν μέσω των επιθέσεων.

«Υπήρξε σεξουαλική βία και βιασμός σε αυτές τις κοινότητες στο νότιο Ισραήλ… έχουμε λίγους εν ζωή επιζώντες -όχι πολλούς- και από τα δύο φύλα. Δεν συνέβη μόνο σε γυναίκες, συνέβη και σε άνδρες», δήλωσε η Yael Sherer στο BBC Radio 4.

«Εκτός του ότι βρέθηκαν πτώματα ανθρώπων που δολοφονήθηκαν, πολλά από τα πτώματα ήταν ακρωτηριασμένα… οι τρομοκράτες φρόντισαν να ντροπιάσουν αυτούς τους ανθρώπους και να τους ατιμάσουν», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:53 Νέες φωτογραφίες από τη νότια Γάζα

Το Ισραήλ επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη νότια Γάζα, με τους Παλαιστίνιους να ζουν εφιαλτικές στιγμές και τον στρατό να δίνει εντολή να εγκαταλείψουν περιοχές της Χαν Γιούνις.

Πολλοί από αυτούς που προσπαθούν να απομακρυνθούν είχαν ήδη εκτοπιστεί από άλλες περιοχές και αρκετοί κοιμούνται σε αυτοσχέδια καταφύγια έχοντας τα ελάχιστα υπάρχοντά τους σε πλαστικές σακούλες.

Ο Αμπού Μοχάμεντ δήλωσε στο Reuters ότι τώρα είναι η τρίτη φορά που αναγκάζεται να μετακινηθεί από τότε που εγκατέλειψε το σπίτι του στη Λωρίδα της Γάζας στα βόρεια.

«Χθες βράδυ ισραηλινά τεθωρακισμένα βομβάρδισαν από τα ανατολικά, και τα βόρεια, καθώς και από (πολεμικά πλοία) στα δυτικά από την κατεύθυνση της θάλασσας, φωτιές γύρω μας, και το σπίτι έτρεμε και φωτιζόταν από την κόκκινη λάμψη των εκρήξεων, προκαλώντας πανικό και τρόμο στους μεγάλους και τα παιδιά», είπε. «Γιατί μας πέταξαν από τα σπίτια μας στην πόλη της Γάζας εάν σχεδίαζαν να μας σκοτώσουν εκεί;», αναρωτιέται.

Οι νέες φωτογραφίες από τη Χαν Γιουνίς συγκλονίζουν:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

15:45 Paltel: Διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στη βόρεια Γάζα

Μία από τις κυριότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Γάζας, η Paltel, δήλωσε ότι όλες οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην πόλη της Γάζας και στις βόρειες περιοχές του θύλακα είναι εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων, που έχουν δημιουργήσει οι συνεχιζόμενες επιθέσεις.

Αυτό επηρεάζει τις σταθερές γραμμές, καθώς και τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου. «Οι τεχνικές ομάδες μας εργάζονται αδιάκοπα με όλα τα μέσα για την αποκατάσταση των υπηρεσιών», υπογραμμίζει η Paltel.

15:34 Γιαΐρ Λαπίντ: Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αποτελέσει μέρος της μεταπολεμικής διακυβέρνησης της Γάζας

«Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να είναι μέρος της πολιτικής διαχείρισης της Γάζας, αλλά πρώτα πρέπει να περάσει από μια διαδικασία αποριζοσπαστικοποίησης», δήλωσε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, ενώ παράλληλα ζήτησε -για ακόμα μία φορά- την παραίτηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Απέτυχε, δεν μπορεί να συνεχίσει. Η σημερινή κυβέρνηση, υπό την εποπτεία της οποίας η Χαμάς σκότωσε πάνω από 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και προκάλεσε τον σημερινό πόλεμο, πρέπει να φύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

15:26  Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Τουλάχιστον 15.899 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ashraf al-Qudra.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, 238 άτομα από το ιατρικό προσωπικό έχουν σκοτωθεί, 56 ασθενοφόρα έχουν καταστραφεί και 20 νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

15:15 IDF: Ανοίγει νέος ανθρωπιστικός διάδρομος στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Ο εκπρόσωπος των IDF, αντισυνταγματάρχης Avichay Adraee, δήλωσε ότι ο κύριος αυτοκινητόδρομος της Γάζας, ο Salah ad-Din, που συνδέει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Γάζας, έχει μετατραπεί σε «εμπόλεμη ζώνη» στις περιοχές βορειοανατολικά του Χαν Γιουνίς.

Αυτό δεν επιτρέπει την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και γι’ αυτό θα ανοίξει ένας νέος ανθρωπιστικός διάδρομος. «Η διέλευση από τις περιοχές Ράφα και Χαν Γιουνίς προς την Deir al-Balah και τους καταυλισμούς της κεντρικής Γάζας θα είναι διαθέσιμη μέσω των ακόλουθων οδών: Al-Rashid coastal road και al-Shuhada Street στην Deir al-Balah», επισημαίνει ο Avichay Adraee.

15:06 WAFA: Ένας νεκρός από την επιδρομή στον καταυλισμό Qalandiya

Ένας 33χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Qalandiya στη Δυτική Όχθη.

Το WAFA, επικαλούμενο τοπικές πηγές, μεταδίδει ότι σήμερα το πρωί 40 τζιπ του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν επιδρομή στον καταυλισμό και τη γειτονιά συνοδευόμενα από μία μπουλντόζα.

Ο στρατός έριξε σφαίρες και δακρυγόνα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι, ενώ ένα άτομο έχασε τη ζωή του.

14:59 Βίντεο δείχνει την κατεδάφιση του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Γάζα

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πλάνα από τη στιγμή που το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου στο κέντρο της Γάζας κατεδαφίζεται από τις IDF.

Μάλιστα, αναφέρεται πως ο ισραηλινός στρατός αφιέρωσε την κίνησή του αυτή στα θύματα που άφησε πίσω της η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

14:50 Έφτασε στη Γάζα η επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού

Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Μιριάνα Σπόλιαρτσιτς έφθασε στη Λωρίδα της Γάζας και καταγγέλλει τα «αφόρητα» βάσανα του πληθυσμού της, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει στις 10 Δεκεμβρίου έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του για να συζητήσει τις υγειονομικές συνθήκες στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Έφθασα στη Γάζα, όπου τα βάσανα του πληθυσμού είναι αφόρητα. Επαναλαμβάνω την επείγουσα έκκλησή μας για να προστατευθούν οι άμαχοι σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου και για να μπορέσει η βοήθεια να εισέλθει χωρίς εμπόδια. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν και η ΔΕΕΣ πρέπει να μπορέσει να τους επισκεφθεί με κάθε ασφάλεια», ανέφερε η Σπόλιαρτσιτς.

14:37 IDF: Χτυπήσαμε κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ

Οι IDF δηλώνουν ότι μαχητικά αεροσκάφη και drones έπληξαν ένα κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σε απάντηση των επιθέσεων στο βόρειο Ισραήλ σήμερα.

«Μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε επιχειρησιακό αρχηγείο, υποδομές και στρατιωτικά κτίρια της Χεζμπολάχ στο λιβανέζικο έδαφος. Επιπλέον, ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κατά της κοινότητας Ματάτ στο βόρειο Ισραήλ. Το IDF απαντά με ανάλογες επιθέσεις προς τον Λίβανο», αναφέρει η ενημέρωση των ισραηλινών δυνάμεων.

14:29 WAFA: Νέα ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Όχθη με 15 τραυματίες

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιούνται στον καταυλισμό Qalandiya και στο Kufr Aqab στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, τέσσερις από αυτούς σοβαρά, στις επιδρομές», αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα και προσθέτει ότι οι IDF «εισέβαλαν επίσης και σε καταστήματα».

14:15 Συνελήφθη ο έφεδρος που πυροβόλησε και σκότωσε πολίτη στην επίθεση της 30ης Νοεμβρίου

Συνελήφθη ο Ισραηλινός έφεδρος στρατιώτης, που πυροβόλησε θανάσιμα Ισραηλινό πολίτη κατά την επίθεση της 30ης Νοεμβρίου, σε στάση λεωφορείου της Ιερουσαλήμ.

Ο έφεδρος είναι ένας από τους δύο στρατιώτες, που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας και «εξουδφετέρωσαν» τους δύο δράστες της αιματηρής επίθεσης.

Ωστόσο, εσφαλμένα πυροβόλησε και τον Yuval Castleman, τον οπλισμένο πολίτη, που επίσης άνοιξε πυρ εναντίον των τρομοκρατών.

«Ένας από τους στρατιώτες των IDF θεώρησε εσφαλμένα ότι ο εκλιπών Yuval, ο οποίος έδρασε γενναία και θαρραλέα για να εξουδετερώσει τους τρομοκράτες, ήταν ένας τρίτος τρομοκράτης, ακόμη ένας δράστης της επίθεσης. Ο στρατιώτης αυτός πυροβόλησε και εναντίον του, που οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό του και τον τραγικό θάνατό του», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας.

Ο έφεδρος είναι υπό κράτηση και θα ανακριθεί.

14:04 Πάνω από τα μισά σπίτια στη Γάζα έχουν πληγεί μετά τις 7 Οκτωβρίου

Το Al Jazeera με infographic του αποτυπώνει την καταστροφή που έχει επέλθει στις υποδομές της Γάζας εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Οι IDF έχουν βομβαρδίσει κατοικίες – πάνω από τα μισά σπίτια έχουν πληγεί στη Λωρίδα, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, δημόσια κτίρια κ.ά.

13:55 Εκπρόσωπος IDF: «Ο ισραηλινός στρατός δεν επιδιώκει να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να εκτοπιστούν»

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν επιδιώκει να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να καταφύγουν στην Αίγυπτο, αναγνωρίζοντας ωστόσο τη «δύσκολη» κατάσταση που αντιμετωπίζουν στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν επιδιώκουμε να απομακρύνουμε τους ανθρώπους εκεί κάτω», δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Η Αίγυπτος ήταν απολύτως ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά το θέμα: δεν το επιθυμεί», πρόσθεσε. «Δεν επιδιώκουμε να εκτοπίσουμε τον πληθυσμό μόνιμα», υπογράμμισε ο Κόνρικους.

«Ζητήσαμε από τους αμάχους να απομακρυνθούν από το πεδίο της μάχης και ορίσαμε συγκεκριμένη ανθρωπιστική ζώνη στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας», εξήγησε ο ίδιος αναφερόμενος στην παράκτια περιοχή αλ Μαουάσι.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο χώρος και η πρόσβαση είναι περιορισμένα και γι’ αυτό τον λόγο είναι κρίσιμο να λάβουμε τη στήριξη διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων προκειμένου να συνδράμουν στη δημιουργία υποδομών στην περιοχή αλ Μαουάσι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς του ΟΗΕ, περίπου 1,8 εκατ. άνθρωποι στη Γάζα, περίπου το 75% του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί.

Η Αίγυπτος, που συνορεύει με τον παλαιστινιακό θύλακα, απορρίπτει την ιδέα της μαζικής μετακίνησης των Παλαιστινίων στο έδαφός της. Εξάλλου και οι αραβικές χώρες είναι αντίθετες στη μετακίνηση των Παλαιστινίων. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει δηλώσει ότι «οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να μείνουν στη Γάζα, στα σπίτια τους».

Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα, όπως φαίνονται από το νότιο Ισραήλ.

13:48 Παλαιστινιακό ΥΠΕΞ: «Πάνω από 50 σπίτια καταστράφηκαν στη Σουτζάιγια από τις ισραηλινές επιθέσεις»

Τουλάχιστον 50 σπίτια έχουν καταστραφεί μετά από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Σουτζάιγια, ανατολικά της πόλης Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ έχει δώσει στη δημοσιότητα και βίντεο όπου φαίνονται κάτοικοι να βρίσκονται μέσα στα χαλάσματα κτιρίων.

Εκατοντάδες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά τις επιθέσεις, σύμφωνα με το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ, με ορισμένα από τα θύματα να βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

13:39 Αξιωματικός του ισραηλινού στρατού: «Οι επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους»

Ο διοικητής του σώματος τεθωρακισμένων του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι οι δικές του και άλλες χερσαίες δυνάμεις είναι κοντά στην ολοκλήρωση της πολεμικής τους αποστολής στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και τώρα επιχειρούν σε άλλα σημεία στον παλαιστινιακό θύλακα κατά της Χαμάς.

«Οι στόχοι στον βόρειο τομέα έχουν σχεδόν επιτευχθεί», δήλωσε ο ταξίαρχος Χισάμ Ιμπραχίμ στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού. «Αρχίζουμε να επεκτείνουμε τους ελιγμούς σε άλλα τμήματα της Λωρίδας, με έναν στόχο: να ανατρέψουμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως τρεις στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε μάχες στη Γάζα, αυξάνοντας σε 75 τον αριθμό των στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στο θύλακα στις 27 Οκτωβρίου.

Οι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, Κυριακή.

Ισραηλινός στρατιώτης χαιρετά κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

13:32 Γερμανία: «Το Ισραήλ πρέπει να δημιουργήσει ασφαλείς ζώνες για τους κατοίκους της Γάζας»

Η Γερμανία κάλεσε το Ισραήλ να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας από τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας για τους κατοίκους της.

«Το Ισραήλ πρέπει όχι μόνο να διατάξει τους κατοίκους να μετακινηθούν σε ασφαλές μέρος, αλλά και να καταστήσει δυνατή αυτή την επιχείρηση», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με φόντο την αναζωπύρωση των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι σημαντικό το Ισραήλ να απέχει από τη δολοφονία αμάχων και να ενεργεί σύμφωνα με το ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση μετέφερε αυτά τα μηνύματα σε συνομιλίες με τους ομολόγους της στο Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός έχει δώσει στη δημοσιότητα χάρτη εκκένωσης όπου έχει «σπάσει» τη Λωρίδα της Γάζας σε 620 αριθμημένες ζώνες.

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές σημείο στη Λωρίδα αφού το Ισραήλ βομβαρδίζει σε ολόκληρη την επικράτεία της.

Το ίδιο καταγγέλλουν και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Πηγή: Guardian / IDF

13:22 Η στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν τους δύο Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δώσει στη δημοσιότητα βίντεο από τη στιγμή που σκοτώνουν τους δύο Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, οι δύο Παλαιστίνιοι ήταν καταζητούμενοι.

Δείτε το βίντεο:

13:17 Τα νοσοκομεία στη Γάζα έχουν «πλημμυρίσει με πτώματα»

Από νωρίς το πρωί, τα νοσοκομεία της Γάζας δέχονται δεκάδες πτώματα, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να σφυροκοπούν τον θύλακα για τέταρτη συνεχή ημέρα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας.

«Κατακλυζόμαστε από μια εισροή νεκρών», δήλωσε στο Al Jazeera ο Μουνίρ αλ-Μπουρς, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

«Όλα τα νοσοκομεία μας δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν καμία βοήθεια στα θύματα. Όλος ο ιατρικός μας εξοπλισμός καταστράφηκε από τους ισραηλινούς στρατιώτες της κατοχής», δήλωσε ο αλ-Μπουρς.

Σε λίγες ώρες, είπε ο ίδιος, το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στο βόρειο τμήμα της Γάζας θα μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ασθενοφόρα και γιατροί έχουν επανειλημμένα γίνει στόχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός εργαζόμενου στον τομέα της υγείας που πυροβολήθηκε ενώ μετέφερε ένα θύμα προς το νοσοκομείο αλ-Άουντα.

Από τους 40.000 τραυματίες, μόνο 400 έφτασαν στο πέρασμα της Ράφα στον νότο, δήλωσε ο διευθυντής.

«Πρόκειται για έναν πολεμοχαρή δολοφονικό εχθρό – με έναν μόνο στόχο: να σκοτώνει εν ψυχρώ αμάχους», πρόσθεσε.

13:07 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Αναφορές για ισραηλινά τανκς που εισέρχονται στη νότια Γάζα. Την είδηση μεταδίδουν το AFP, το Al Arabiya, το Al Jazeera και άλλα διεθνή ΜΜΕ, με το Ισραήλ να «απλώνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη νότια πλευρά της Λωρίδας
  • Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζουν να στοχεύουν σπίτια, εμπορικά κέντρα και προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλη τη Γάζα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες νέοι νεκροί και τραυματίες
  • Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 60 συνελήφθησαν σε νυχτερινές και πρωινές ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
  • Η δίκη για διαφθορά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συνεχιστεί αργότερα σήμερα. Ο ίδιος εξαιρείται από τις ακροάσεις, αλλά μπορεί να κληθεί να καταθέσει σε λίγους μήνες
  • Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από νυχτερινή ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.
  • Αμερικανική αντιπροσωπεία αναμένεται στο Ισραήλ για συζητήσεις σχετικά με τη μεταπολεμική Γάζα
  • Ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε το «Παλάτι της Δικαιοσύνης» στη Γάζα
  • Οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα καλούν το Ισραήλ να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, ενώ μετά από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ανακοινώθηκε συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο πολέμου

Η εικόνα της Γάζας όπως φαίνεται από το νότιο Ισραήλ.

12:57 Ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε το «Παλάτι της Δικαιοσύνης» στη Γάζα

Βίντεο που έχει κυκλοφορήσει σε μια σειρά ΜΜΕ αποτυπώνει την έκρηξη που προκάλεσαν οι IDF στο κτίριο που φιλοξενούσε το «Παλάτι της Δικαιοσύνης» στη Γάζα.

Δείτε τη στιγμή της έκρηξης:

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του δημοσιογράφου των Times of Israel, Μάνι Φαμπιάν:

12:50 Αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο σε κιμπούτς στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύθηκε προς το κιμπούτς Μισγκάβ Αμ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Οι κοντινοί δρόμοι έκλεισαν. Πολλές άλλες εκτοξεύσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Μάουντ Ντοβ στο βόρειο Ισραήλ και έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές.

Οι IDF απάντησαν με επιθέσεις στα σημεία από όπου εκτοξεύτηκαν τα βλήματα.

12:41 Ποιες περιοχές έπληξε σήμερα το Ισραήλ

Σύμφωνα με το Al Jazeera, κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί οι ισραηλινές επιθέσεις έπληξαν σπίτια, εμπορικά κέντρα και νοσοκομεία στα βόρεια, κεντρικά και νότια της Γάζας.

Ακολουθούν ορισμένες από τις περιοχές της Γάζας που δέχθηκαν σήμερα ισραηλινές επιθέσεις:

  • Συνοικίες Σουτζάιγια και Τουφάχ, ανατολικά της πόλης της Γάζας
  • Τζαμί στη συνοικία Ζεϊτούν, ανατολικά της πόλης της Γάζας
  • Σπίτια και κεντρική πλατεία στην πόλη της Γάζας
  • Καταυλισμός προσφύγων Τζαμπάλια, βόρεια της Γάζας
  • Είσοδος του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, βόρεια Γάζα
  • Σπίτια στην Μπέιτ Λάχια και την Μπέιτ Χανούν, βόρεια της Γάζας
  • Καταυλισμός προσφύγων Νουσεϊράτ, κεντρική Γάζα
  • Ντέιτ ελ-Μπαλάχ, κεντρική Γάζα
  • Σπίτια και εμπορικό κέντρο στη Χαν Γιουνίς, νότια Γάζα
  • Συνοικία Ατ-Τανούρ, νότια Γάζα
  • Συνοικία Αλ-Τζανίνα, νότια Γάζα

Δύο μικροί Παλαιστίνιοι ανάμεσα σε συντρίμμια μετά από βομβαρδισμό στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

12:31 Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για χερσαίες επιχειρήσεις στη Χαν Γιουνίς – Εισήλθαν δεκάδες τανκς

Δεκάδες άρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εκσκαφείς του Ισραήλ εισήλθαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο ύψος της Χαν Γιούνις, δήλωσαν σήμερα αυτόπτες μάρτυρες στο AFP.

Ο 59χρονος Αμίν Αμπού Χόλα δήλωσε ότι τα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα έχουν πλέον εισέλθει «σε βάθος δύο χιλιομέτρων» στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στο χωριό αλ Καράρα, βορειοανατολικά της Χαν Γιούνις.

«Τα άρματα μάχης βρίσκονται πλέον στον δρόμο Σαλαχεντίν», που εκτείνεται από τη βόρεια ως τη νότια Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε από την πλευρά του ο 34χρονος Μοάζ Μοχάμεντ.

Την είδηση μεταδίδουν κι άλλα ΜΜΕ, όπως το Al Arabiya:

12:24 Γραφείο Νετανιάχου: «Η πιθανότητα συνάντησης με τις οικογένειες νωρίτερα θα εξεταστεί»

Μετά τις δηλώσεις των εκπροσώπων των οικογενειών των ομήρων, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «προγραμματίστηκε συνάντηση με τις οικογένειες και το υπουργικό συμβούλιο πολέμου για την Τετάρτη. Υπό το πρίσμα του αιτήματος των οικογενειών, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση νωρίτερα».

12:15 Πυροβολισμοί ακούγονται στην Καλάντια στη Δυτική Όχθη

Πυροβολισμοί ακούγονται στην Καλάντια και στη γειτονική κωμόπολη Καφρ Ακάμπ, βόρεια της Ιερουσαλήμ.

Δείτε βίντεο:

12:05 Οικογένειες ομήρων: Αν δεν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, θα οργανώσουμε συνεχή διαμαρτυρία

Ο Ντάνιελ Λίφσιτζ, εγγονός της Γιόσεβεντ Λίφσιτζ που απελευθερώθηκε από της Χαμάς και του Οντέντ Λίφσιτζ, ο οποίος επίσης απήχθη στις 7 Οκτωβρίου και δεν έχει ακόμη απελευθερωθεί, κάλεσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου πολέμου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι οικογένειες θα κλιμακώσουν τις ενέργειές τους εάν αυτό δεν συμβεί.

«Σας καλούμε να επιστρέψετε αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς καθυστέρηση και με οποιοδήποτε κόστος», είπε. «Η αδιαφορία σας απέναντί μας είναι ντροπή. Εάν δεν ενδιαφέρεστε να μας εκπροσωπήσετε, θα απευθυνθούμε σε μια διεθνή οντότητα που θα συμφωνήσει να το κάνει. Δεν θα σας παρακαλέσουμε. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα καθίσουμε από τις 20:00 σήμερα το βράδυ κοντά στο αρχηγείο του στρατού της Κίρια και δεν θα μετακινηθούμε από εκεί», πρόσθεσε.

11:56 Οι IDF λένε ότι δύο καταζητούμενοι Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή στη Δυτική Όχθη

Όπως προαναφέρθηκε, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Καλκίλια κατά τη διάρκεια των επιδρομών των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι οι δύο Παλαιστίνιοι ήταν καταζητούμενοι.

Κατασχέθηκαν ένα τουφέκι εφόδου και ένα πιστόλι, σημειώνουν οι IDF.

Η σχετική ανακοίνωση:

11:47 Οικογένειες ομήρων: Το πολεμικό συμβούλιο αρνείται να ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις

Οι οικογένειες των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Γάζα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, κατηγόρησαν τα μέλη του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ ότι αρνούνται να τους ενημερώσουν για το μέλλον των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των αγαπημένων τους προσώπων.

ΟΧαΐμ Γιτζάκ Ορ, ο αδελφός του Αβινάταν Ορ που απήχθη από το μουσικό φεστιβάλ στο Ρέ’ιμ στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε: «Εάν το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι πρόθυμο να δώσει απαντήσεις, ίσως θα πρέπει να συναντηθούμε με κάποιον που είναι πρόθυμος να μας δώσει απαντήσεις – όπως ο Μπάιντεν».

«Από την Παρασκευή, ζητάμε από το συμβούλιο πολέμου να συναντηθεί μαζί μας και να μας πει τι πρόκειται να συμβεί – αν επιστρέφουμε στις μάχες, αν η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει τελειώσει», δήλωσε ο Ορ.

«Δεν παρεμβαίνουμε στην τακτική ή στρατηγική διαχείριση του πολέμου, αλλά θέλουμε απαντήσεις. Υποσχέθηκαν να συναντηθούν μαζί μας και αυτό δεν έχει συμβεί και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», τόνισε.

11:37 Πατέρας αποχαιρετά τον γιο του που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό – Προσοχή, σκληρές εικόνες

Για άλλη μια ημέρα πολλά είναι τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Το Quds News Network, το οποίο σχετίζεται με τη Χαμάς, μεταδίδει βίντεο (το οποίο έχει αναρτηθεί και στο Instagram) όπου διακρίνεται πατέρας να αποχαιρετά τον νεκρό γιο του, μεταφέροντάς τον στα χέρια.

Τουλάχιστον, τρία νεκρά παιδιά διακρίνονται στο βίντεο.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

11:28 Haaretz: Εκατοντάδες συμμετέχουν στην κηδεία νεκρού αξιωματικού των IDF

Εκατοντάδες άνθρωποι παρευρίσκονται στην κηδεία του συνταγματάρχη Ασάφ Χαμάμι, διοικητή της νότιας μεραρχίας της Γάζας, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και η σορός του κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ασάφ Χαμάμι.

11:19 Ερντογάν: «Ο Νετανιάχου θα δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου όπως έγινε με τον Μιλόσεβιτς»

Σε νέες δηλώσεις κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι «θα δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου όπως έγινε με τον Μιλόσεβιτς».

«Ο Νετανιάχου έμεινε στην ιστορία ως ο ‘χασάπης της Γάζας’, έχει σχέδια επέκτασης πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι «το Ισραήλ έχει πυρηνικές βόμβες, αλλά δεν το παραδέχεται».

Οι δηλώσεις Ερντογάν:

11:15 Παλαιστίνιος αστυνομικός πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Καλκίλια όπου έγινε επιδρομή

Παλαιστίνιος αστυνομικός πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις που πραγματοποίησαν επιδρομή στην Καλκίλια στη Δυτική Όχθη.

Δείτε βίντεο από τη μεταφορά του σε νοσοκομείο:

Όπως προαναφέρθηκε δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένας από τους νεκρούς έχει αναγνωριστεί. Ήταν ο Αλάα Ναζάλ, η σορός του οποίου βρίσκεται στα χέρια των ισραηλινών δυνάμεων.

11:07 Συνέντευξη Τύπου παραχωρούν οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρούν οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα:

11:03 Σειρήνες ακούγονται και πάλι στις κοινότητες δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας

Όπως και πριν από μία ώρα, σειρήνες ακούγονται και πάλι στις κοινότητες δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις IDF.

10:58 Νέες φωτογραφίες μετά από τα ισραηλινά χτυπήματα στη νότια Γάζα

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη νότια Γάζα, αν και βομβαρδίζει σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Νέες φωτογραφίες έχουν έρθει στη δημοσιότητα μετά τα χτυπήματα σε Χαν Γιουνίς και Ράφα.

Παλαιστίνιοι θρηνούν θύματα ισραηλινών επιθέσεων στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Τραυματίας από βομβαρδισμό μεταφέρεται στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς.

Παιδί που τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό χτύπημα μεταφέρεται στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς.

Στιγμιότυπο μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

10:48 Βίντεο μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη νότια Γάζα

Βίντεο που έχει δημοσιεύσει Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ αποτυπώνει τις ζημιές από ισραηλινό βομβαρδισμό στη νότια Γάζα.

Το σπίτι που καταστράφηκε ανήκε στην οικογένεια Σουράμπ.

Το βίντεο έχει επαληθευτεί από το Al Jazeera:

10:39 Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ και δήλωσε ότι η οικονομία του Ισραήλ είναι ισχυρή

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ματίας Κόρμαν, λέγοντάς του ότι η οικονομία του Ισραήλ είναι ισχυρή και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Χαμάς.

«Το Ισραήλ εισήλθε στον πόλεμο στη Γάζα σε μια ισχυρή οικονομική κατάσταση και με την ικανότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οικονομίας», είπε ο Κοέν.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι ο πόλεμος δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και ότι το Ισραήλ θα δει μια περίοδο ανάπτυξης μετά τον πόλεμο.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι ο Κόρμαν προβλέπει ότι η ισραηλινή οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4,5% το 2025.

Την περασμένη εβδομάδα ο ΟΟΣΑ μείωσε την πρόβλεψη για το ΑΕΠ του Ισραήλ σε 2,3% το 2023 από 2,9% που προέβλεπε τον Ιούνιο και σε 1,5% το 2024 έναντι 3,3% προηγουμένως, λέγοντας ότι ο πόλεμος έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στην οικονομία του Ισραήλ.

Ματίας Κόρμαν και Έλι Κοέν.

10:29 «Η Τεχεράνη πάντα απαντάει σε επιθέσεις»

Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη απαντά πάντα στις επιθέσεις κατά των συμφερόντων της, όταν ρωτήθηκε για τους δύο Φρουρούς της Επανάστασης που σκοτώθηκαν στη Συρία.

10:24 Ισραηλινή συνελήφθη ως ύποπτη για τη δημοσίευση βίντεο υπέρ της Χαμάς

Σύμφωνα με τη Haaretz, η ισραηλινή Αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη μιας γυναίκας περίπου 40 ετών ως ύποπτη για τη δημοσίευση ενός βίντεο που ενθαρρύνει την υποστήριξη της Χαμάς.

Η γυναίκα, κάτοικος της πόλης Ρισόν Λετζιόν του κεντρικού Ισραήλ, τέθηκε υπό ανάκριση από την Αστυνομία, η οποία αξιολογεί επί του παρόντος αν θα παρατείνει την κράτησή της.

10:18 Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF στρέφεται ενάντια στη Χεζμπολάχ για τις εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Με ανάρτησή του, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, Αβιχάι Αντράεε στρέφεται ενάντια στη Χεζμπολάχ και σημειώνει ότι η ίδια «έσπασε» την ηρεμία που υπήρχε στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου (σ.σ. κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, όχι αργότερα).

Η σχετική ανάρτηση του εκπροσώπου των IDF:

Σε νεότερη ανάρτησή του ο Αντράεε αναφέρεται και στον τραυματισμό των τριών στρατιωτών των IDF.

10:11 Τρεις στρατιώτες των IDF τραυματίες μετά από επιθέσεις από τη μεριά του Λιβάνου

Τρεις στρατιώτες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων τραυματίστηκαν ελαφρά από όλμο που εκτοξεύτηκε από τη μεριά του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τις IDF, οι οικογένειες των στρατιωτών έχουν ενημερωθεί.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση των IDF:

10:05 Συνεχίζεται η δίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά

Η δίκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά, η οποία ανεστάλη μαζί με όλες τις άλλες μη επείγουσες υποθέσεις μετά τις 7 Οκτωβρίου, συνεχίζεται σήμερα στο περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ.

Η έκτακτη διαταγή που είχε θέσει σε ισχύ ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιάριβ Λεβίν για τα δικαστήρια όταν άρχισε ο πόλεμος με τη Χαμάς έληξε την περασμένη εβδομάδα και τα περισσότερα δικαστήρια έχουν διαταχθεί να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία.

Ο Νετανιάχου απαλλάσσεται προς το παρόν από την υποχρέωση να παρίσταται στις ακροάσεις, αλλά ενδέχεται να κληθεί να καταθέσει σε λίγους μήνες.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και απιστία σε μία υπόθεση και κατηγορίες για απάτη και απιστία σε δύο άλλες υποθέσεις.

Ο ίδιος αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

Διαβάστε περισσότερα για τη δίκη Νετανιάχου εδώ

Πηγή φωτογραφίας: Chaim Goldberg/Flash90

09:59 Η κεντρική Γάζα έχει μετατραπεί σε πεδίο μαχών

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στην Ντέιρ ελ-Μπαλάχ, Σαφουάτ Καλούτ, «η κεντρική Γάζα είναι πλέον αποκομμένη από τον νότο. Οι ισραηλινές επιθέσεις από αέρος, ξηράς, ακόμη και από θαλάσσης συνεχίζονται. Ακούμε ισραηλινά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από πάνω μας».

Κάποιες κατοικημένες περιοχές στην Ντέιρ ελ-Μπαλάχ έχουν χτυπηθεί, ενώ υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, μεταδίδει ο ίδιος.

«Τα ασθενοφόρα και οι ομάδες διάσωσης δεν έχουν καταφέρει να ανασύρουν όλα τα πτώματα κάτω από τα χαλάσματα. Η Ντέιρ ελ-Μπαλάχ και η κεντρική Γάζα έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Τώρα, οι άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν προς τον νότο και περιμένουν τις οδηγίες των Ισραηλινών, αλλά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για να πάνε», τονίζει ο Καλούτ.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι νεαρός άνδρας διασώθηκε αν και είχε εγκλωβιστεί στα χαλάσματα κτιρίου μετά από βομβαρδισμό.

Δείτε βίντεο:

09:50 Σπαρακτικό βίντεο – Νεαρός Παλαιστίνιος ζητάει από τη μητέρα του να γυρίσει πίσω στη ζωή

Βίντεο που έχουν αναρτήσει παλαιστινιακά ΜΜΕ αποτελεί γροθιά στο στομάχι.

Νεαρός Παλαιστίνιος ζητάει από τη μητέρα του να γυρίσει πίσω στη ζωή και κλαίει πάνω από τη σορό της:

09:45 «Ο χάρτης ζωνών εκκένωσης της Γάζας προκαλεί σύγχυση και πανικό»

Η Μέλανι Γουόρντ, διευθύνουσα σύμβουλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Medical Aid for Palestinians, δήλωσε ότι ο λεγόμενος χάρτης ζωνών εκκένωσης του Ισραήλ για τους κατοίκους της Γάζας προκαλεί σύγχυση και πανικό.

«Δεν μπορώ να εκφράσω τον φόβο, τον πανικό και τη σύγχυση που προκαλούν αυτοί οι ισραηλινοί χάρτες στους πολίτες στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού μου. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να τρέχουν από μέρος σε μέρος για να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από τις βόμβες του Ισραήλ, ούτε το διεθνές δίκαιο το περιμένει. Αυτό που γίνεται είναι παράλογο», έγραψε η Γουόρντ σε ανάρτησή της στο X την Κυριακή.

Η ανάρτηση στο Χ:


Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Παρασκευή ότι παρουσίασε τον χάρτη, ο οποίος χωρίζει τη Γάζα σε περισσότερες από 600 ζώνες, για να μπορέσουν οι κάτοικοι «να προσανατολιστούν και να κατανοήσουν τις οδηγίες και να απομακρυνθούν από συγκεκριμένα σημεία για την ασφάλειά τους, αν χρειαστεί».

09:36 Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, καταγγέλλουν αξιωματούχοι στο Al Jazeera

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στην Καλκίλια, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σήμερα το πρωί.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι δύο «ένοπλοι» σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε μετά από επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην πόλη.

Τοπικές πηγές δήλωσαν στο Al Jazeera ότι και οι δύο σοροί απομακρύνθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

09:33 Γκαλ Γκαντότ: «Ο κόσμος απογοήτευσε τις γυναίκες της 7ης Οκτωβρίου»

Η Ισραηλινή ηθοποιός Γκαλ Γκαντότ καταγγέλλει τη διεθνή κοινότητα για τη σιωπή της σχετικά «με τις εκτεταμένες σεξουαλικές επιθέσεις» σε θύματα της 7ης Οκτωβρίου και τη συνεχιζόμενη ομηρία γυναικών από τη Χαμάς στη Γάζα.

«Ο κόσμος απογοήτευσε τις γυναίκες της 7ης Οκτωβρίου. Ισχυριζόμαστε ότι στεκόμαστε ενάντια στους βιασμούς, τη βία κατά των γυναικών. Δεν θα αφήσουμε τις γυναίκες να θυματοποιηθούν και στη συνέχεια να σωπάσουν. Λέμε ότι πιστεύουμε τις γυναίκες, στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών, μιλάμε για τις γυναίκες», αναφέρει η Γκαντότ σε ανάρτησή της στο Instagram.

Στην ίδια ανάρτηση προστίθεται ότι: «Στις 7 Οκτωβρίου, ο κόσμος είδε τη Χαμάς να υλοποιεί τα βίαια σχέδιά της σε πραγματικό χρόνο. Μέσα σε λίγες ώρες από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, εμφανίστηκε το πρώτο ανατριχιαστικό βίντεο με τη Σάνι Λουκ να εκτίθεται γυμνή και να ατιμάζεται από τους περήφανους θύτες.

Ωστόσο, δύο μήνες αργότερα οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι όμηροι αυτών των βιαστών και ο κόσμος δεν έχει κατορθώσει να αποκαλέσει την κατάσταση αυτή ως αυτό που είναι: μια επείγουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί μια αποφασιστική απάντηση».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

09:24 Χτυπήθηκε εμπορικό κέντρο στη Χαν Γιουνίς

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Χάνι Μαχμούντ από τη Χαν Γιουνίς ήταν μια πολύ θανατηφόρα και αιματηρή νύχτα για τους Παλαιστίνιους όχι μόνο στον νότο αλλά και στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Τέσσερα σπίτια στη γειτονιά αλ-Τζανίνα και ένας μικρός προσφυγικός καταυλισμός καταστράφηκαν ολοσχερώς στη Ράφα. Τουλάχιστον 35 άνθρωποί σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η χειρότερη από τις επιθέσεις, όπως σημειώνει ο Μαχμούντ, έγινε στην κεντρική Χαν Γιουνίς, όπου χτυπήθηκε ένα εμπορικό κέντρο. Το κέντρο βρίσκεται σε μια περιοχή που υποτίθεται ότι είναι ασφαλής και όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο τις τελευταίες δύο ημέρες μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός.

Το κέντρο καταστράφηκε ολοσχερώς και κάηκε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AJ. Η καταστροφή του προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κοντινές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών, σε σημείο που να μην μπορούν να κατοικηθούν.

Στην ανατολική πλευρά της Χαν Γιουνίς, ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει να προελαύνει με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα. Μια οικογένεια που είχε εγκλωβιστεί εκεί προσπαθούσε να απομακρυνθεί όταν το τριώροφο κτίριό της βομβαρδίστηκε από τα τανκς και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Δείτε φωτογραφίες από τη βομβαρδισμένη Χαν Γιουνίς:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

09:15 Ισραηλινός αξιωματούχος παραιτήθηκε – Άνθρωποι του Μπεν-Γκβιρ έδωσαν παράνομα άδειες οπλοφορίας

Ισραηλινός αξιωματούχος παραιτήθηκε αφού κατήγγειλε ότι οι άνθρωποι του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ εξέδωσαν άδειες οπλοφορίας χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση.

Όπως αναφέρει η Haaretz, ο Γισραέλ Αβισάρ, επικεφαλής τμήματος που είναι αρμόδιος για την έκδοση αδειών οπλοφορίας, δήλωσε σε ακρόαση επιτροπής της Κνεσέτ την περασμένη εβδομάδα ότι οι άδειες οπλοφορίας εγκρίνονταν από μη εκπαιδευμένους υπαλλήλους που είχε διορίσει ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας.

09:06 IDF: «Επιτεθήκαμε σε περίπου 200 στόχους της Χαμάς τη νύχτα»

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι IDF ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν σε περίπου 200 στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και, μεταξύ άλλων, κατέστρεψαν «τρομοκρατικές υποδομές που είχαν εγκατασταθεί σε σχολεία».

Η εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας, παράλληλα με τις εκτεταμένες επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Ταξιαρχία Νεγκέβ κατέστρεψε «μια τρομοκρατική υποδομή που είχε στηθεί σε ένα σχολείο στην Μπέιτ Χανούν, από το οποίο εξαπολύθηκε επίθεση εναντίον των δυνάμεών μας. Στο σχολικό συγκρότημα βρέθηκαν επίσης δύο φρεάτια σήραγγας, το ένα εκ των οποίων ήταν παγιδευμένο, χώρος για φορτία και όπλα».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

08:59 Πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατηγορεί το Ιράν για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιρανική κυβέρνηση είναι ο «πραγματικός δράστης» στη σύγκρουση στη Γάζα, δήλωσε στο Al Jazeera ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, λέγοντας ότι η Τεχεράνη χρησιμοποιεί «τρομοκρατικές ομάδες» που επιχειρούν για χάρη της για να εφαρμόσει μια στρατηγική «δακτυλίου του πυρός» εναντίον του Ισραήλ.

«Δεν θεωρώ ότι πρόκειται για έναν πόλεμο της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Θεωρώ ότι πρόκειται για έναν πόλεμο από μερικούς από τους χειρότερους εχθρούς της Αμερικής», είπε.

«Νομίζω ότι ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο, αν οι άνθρωποι το καταλάβαιναν καλύτερα – και νομίζω ότι πολλοί από τους ηγέτες το καταλαβαίνουν – θα έβλεπαν ότι δεν πρόκειται για επίθεση στον αραβικό κόσμο. Πρόκειται για άμυνα του Ισραήλ απέναντι στην ηγεσία της Τεχεράνης».

Ο Μπόλτον, ο οποίος ήταν μέλος της κυβέρνησης Τραμπ πριν αποχωρήσει το 2019, χαρακτήρισε επίσης τη λύση των δύο κρατών «ανεπανόρθωτα τραυματισμένη» και ζήτησε μια λύση τριών κρατών που θα έδινε στην Αίγυπτο τον έλεγχο της Γάζας και στην Ιορδανία τον έλεγχο τμημάτων της Δυτικής Όχθης.

08:49 Εκπρόσωπος UNICEF: «Η σιωπή είναι συνενοχή»

«Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι επιθέσεις στο νότιο τμήμα της Γάζας είναι εξίσου βίαιες με αυτές που υπέστη ο βορράς. Κατά κάποιο τρόπο, τα πράγματα γίνονται χειρότερα για τα παιδιά και τις μητέρες.

Η φωνή σας έχει σημασία. Πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να συμμετέχουμε στο να σταματήσουμε τον πόλεμο κατά των παιδιών… Η σιωπή είναι συνενοχή», σημειώνει σε νέα ανάρτησή του ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της UNICEF.

Δείτε την ανάρτηση εδώ:

08:43 Το Ισραήλ διατάζει Παλαιστίνιο να κατεδαφίσει το σπίτι του κοντά στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ

Παλαιστίνιος διατάχθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις να κατεδαφίσει το ίδιο του το σπίτι κοντά στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο Άιμαν Αουάντ, κάτοικος του Σουρ Μπαχέρ, νοτιοανατολικά της Ιερουσαλήμ, έχασε το σπίτι του την Κυριακή. Οι ντόπιοι λένε ότι οι ισραηλινές αρχές του έδωσαν τελεσίγραφο είτε να γκρεμίσει το σπίτι του είτε θα το κατεδαφίσει ο ισραηλινός δήμος.

Το Wafa ανέφερε ότι του είπαν ότι θα έπρεπε να πληρώσει τσουχτερά τέλη αν επέλεγε τη δεύτερη επιλογή.

Οι Παλαιστίνιοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ απειλούνται συχνά με κατεδάφιση σπιτιών από το Ισραήλ, κατηγορώντας τους για οικοδόμηση χωρίς άδεια.

Φέτος, οι ισραηλινές αρχές έχουν κατεδαφίσει περισσότερα από 600 σπίτια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ με αυτό το πρόσχημα, σύμφωνα με την οργάνωση δικαιωμάτων B’tselem.

08:36 Βίντεο μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στην Μπέιτ Λάχια

Το Ισραήλ βομβάρδισε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και συγκεκριμένα στη Μπέιτ Λάχια.

Δείτε το βίντεο που μετέδωσε το Quds News Network:

08:32 Σειρήνες ακούγονται στην κοινότητα Νιρίμ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ακούγονται στην κοινότητα Νιρίμ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

08:28 ILF: Σχεδόν 400.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω του πολέμου

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη έχασαν τη δουλειά τους ή είδαν τους μισθούς τους να «παγώνουν» αφού οι ισραηλινές αρχές ακύρωσαν τις άδειες εργασίας τους και επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στη διέλευση μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

182.000 κάτοικοι της Γάζας που εργάζονταν στο Ισραήλ και στους οικισμούς έχασαν τη δουλειά τους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), ενώ περίπου το 24% της απασχόλησης στη Δυτική Όχθη έχει επίσης χαθεί – που αντιστοιχεί σε 208.000 θέσεις εργασίας – ως αποτέλεσμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, επιπλέον 160.000 εργαζόμενοι από τη Δυτική Όχθη είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους στο Ισραήλ και τους οικισμούς, τουλάχιστον προσωρινά, είτε κινδυνεύουν να τη χάσουν «ως αποτέλεσμα των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην πρόσβαση των Παλαιστινίων στην ισραηλινή αγορά εργασίας και του κλεισίματος των διαβάσεων από τη Δυτική Όχθη προς το Ισραήλ και τους οικισμούς».

08:20 Οικογένεια 21χρονου που θεωρούνταν όμηρος ειδοποιήθηκε για τον θάνατό του

Η οικογένεια του Γιόναταν Σαμάρνο, 21 ετών, ο οποίος πιστεύεται ότι κρατούνταν όμηρος στη Γάζα, ενημερώθηκε ότι σκοτώθηκε.

Η οικογένεια ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τελετή για εκείνον αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Σαμάρνο, 21 ετών, από το Τελ Αβίβ, βρισκόταν στο μουσικό φεστιβάλ Supernova μαζί με τρεις φίλους του όταν ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος ενημέρωσε τη μητέρα του ότι πήγαιναν στο σπίτι τους, αλλά στη συνέχεια χάθηκε η επαφή μαζί του.

Ενώ τα πτώματα των δύο φίλων του βρέθηκαν αργότερα, δεν υπήρχε κανένα ίχνος του Σαμάρνο, αν και υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε πυροβοληθεί, αλλά η κατάστασή του δεν ήταν σαφής.

Η οικογένεια ενημερώθηκε αργότερα ότι πιθανότατα ήταν μεταξύ εκείνων που κρατούνταν στη Γάζα.

Ο Γιόναταν Σαμάρνο.

Τις τελευταίες ημέρες οι οικογένειες αρκετών ανθρώπων που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα ενημερώθηκαν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα ήταν νεκρά.

08:13 Βίντεο μετά από το ισραηλινό χτύπημα στην πύλη του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν

Το Ισραήλ, όπως καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι, χτυπά σε νοσοκομεία.

Δείτε βίντεο του Middle East Eye μετά από το χτύπημα στην πύλη του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα:

08:08 Ένας Ιορδανός σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε σε ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας αναφέρεται ότι ένας Ιορδανός πολίτης σκοτώθηκε και ο αδελφός του τραυματίστηκε σοβαρά μετά από ισραηλινό πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση δεν ανέφερε σε ποιο τμήμα της Γάζας πραγματοποιήθηκε το φονικό χτύπημα.

Ο πρέσβης Σουφιάν Αλ-Κούντα, εκπρόσωπος του υπουργείου, δήλωσε ότι έχει γίνει επικοινωνία με τις οικογένειες των δύο θυμάτων.

Ο τραυματίας φέρεται να βρίσκεται σε κώμα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί του πολιορκημένου θύλακα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η Ιορδανία θεωρεί την ισραηλινή κυβέρνηση «πλήρως υπεύθυνη» για την ασφάλεια όλων των Ιορδανών πολιτών που έχουν παραμείνει στη Γάζα.

Στις 20 Νοεμβρίου, υπήρχαν 741 Ιορδανοί υπήκοοι στη Γάζα, σύμφωνα με τον κατάλογο του υπουργείου.

07:59 Η Ολλανδία αντιμετωπίζει δικαστική δίωξη για την πώληση εξαρτημάτων F-35 στο Ισραήλ

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, η Ολλανδία αντιμετωπίζει δικαστική δίωξη σχετικά με τις κατηγορίες ότι ο ρόλος της στην εξαγωγή εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ την καθιστά συνένοχη σε φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Τρεις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ολλανδικού βραχίονα της Oxfam, έχουν προσφύγει στο περιφερειακό δικαστήριο της Χάγης, δηλώνοντας ότι η εξαγωγή των εξαρτημάτων των μαχητικών αεροσκαφών επιτρέπει στο Ισραήλ να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας.

07:50 Al Jazeera: Θύματα από νέα ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα

Τουλάχιστον τρία μέλη της πολιτικής προστασίας στη Γάζα σκοτώθηκαν και αρκετά τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινό πλήγμα στην ανατολική πλευρά της πόλης της Γάζας.

Νωρίτερα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δύο από τους τραυματιοφορείς της τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν το ασθενοφόρο τους στην περιοχή Φαλούτζα της βόρειας Γάζας.

Απώλειες αναφέρθηκαν επίσης ως αποτέλεσμα νέων ισραηλινών βομβαρδισμών τα ξημερώματα σε σπίτι στην Τζαμπάλια στο βόρειο άκρο της Γάζας, καθώς και στη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic αποτυπώνει την άφιξη πολλών τραυματιών στο νοσοκομείο Νάσερ μετά από χτύπημα του Ισραήλ τα ξημερώματα στην περιοχή του Μεγάλου Τζαμιού της Χαν Γιουνίς.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

07:40 Νεκρός από βομβαρδισμό εθελοντής της Ερυθράς Ημισελήνου

Νεκρός μετά από βομβαρδισμό στην Αλ-Φαλούτζα είναι ο εθελοντής της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου Οσάμα Ταγέχ, ενώ τραυματίας είναι ο εργαζόμενος Μουχάμαντ Αμπού Ρούκμπα.

Ο βομβαρδισμός έγινε στις 05:30 το πρωί, ενώ και οι δύο βρίσκονταν στο σπίτι του Ταγέχ που σκοτώθηκε.

07:34 «Ο χειρότερος βομβαρδισμός στη νότια Γάζα»

Ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ σε βίντεο που έχει αναρτήσει στο Χ σημειώνει ότι προηγήθηκε «ένα ακόμη έντονο βράδυ επιθέσεων εδώ στη Χαν Γιουνίς» αργά την Κυριακή.

Ήταν ο «χειρότερος βομβαρδισμός του πολέμου στη νότια Γάζα», υπογραμμίζει.

«Νιώθω ότι ξεμένω από τρόπους να περιγράψω τη φρίκη που πλήττει τα παιδιά εδώ», λέει ο Έλντερ.

«Αισθάνομαι ότι σχεδόν αποτυγχάνω με την ικανότητά μου να μεταφέρω την ατελείωτη εξόντωση των παιδιών εδώ», προσθέτει ο ίδιος.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

07:25 Αύξηση των μεταδοτικών ασθενειών στα καταφύγια του ΟΗΕ στη νότια Γάζα

Μεγάλη είναι η αύξηση των μεταδοτικών ασθενειών στα καταφύγια του ΟΗΕ στη νότια Γάζα, όπως η διάρροια, οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, οι δερματικές λοιμώξεις και οι ψείρες, λόγω του υπερπληθυσμού.

Χιλιάδες άνθρωποι φιλοξενούνται στα καταφύγια του ΟΗΕ μετά τον εκτοπισμό τους εξαιτίας των βομβαρδισμών και των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, 29 τραυματίες Παλαιστίνιοι έφτασαν στην Τυνησία για να λάβουν ιατρική περίθαλψη εκεί.

07:18 Καμάλα Χάρις: «Έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι»

Χωρίς να αμφισβητούν «το δικαίωμα» του συμμάχου τους να «υπερασπιστεί τον εαυτό του» έναντι της Χαμάς, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ισραήλ εναντίον της περαιτέρω αύξησης των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων.

«Έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι», τόνιζε το Σαββατοκύριακο η Aμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, υπογραμμίζοντας την «καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας και καλώντας το Ισραήλ να «κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αθώους αμάχους».

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, επαναλαμβάνοντας τη σημασία του σχεδιασμού του Ισραήλ για την επόμενη ημέρα μετά τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα, τονίζοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ για λύση δύο κρατών.

Αυτά τα μηνύματα μετέφερε η Χάρις και σε ξεχωριστή συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στην οποία εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στον παλαιστινιακό λαό και το δικαίωμά του στην ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και τον αυτοπροσδιορισμό.

Η Χάρις βρισκόταν στο Ντουμπάι και συναντήθηκε με Άραβες ηγέτες για να συζητήσουν την «επόμενη μέρα» στη Γάζα. Ο σύμβουλός της σε θέματα εθνικής ασφάλειας, δρ Φιλ Γκόρντον, θα μεταβεί στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη αυτή την εβδομάδα για περαιτέρω συζητήσεις.

Η Καμάλα Χάρις στην COP28.

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει συνέπειες για τις ΗΠΑ, που καταγράφουν θεαματική αύξηση των επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών τους στη Μέση Ανατολή, εξαιρουμένης της περιόδου που εφαρμόστηκε ανακωχή, από την 24η Νοεμβρίου ως την 1η Δεκεμβρίου.

07:09 Επιστρέφουν στην Ταϊλάνδη έξι πρώην όμηροι

Έξι υπήκοοι της Ταϊλάνδης που κρατούνταν όμηροι στη Γάζα από τη Χαμάς αναμένεται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους τη Δευτέρα το απόγευμα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της ασιατικής χώρας.

Η ομάδα των πρώην ομήρων αναρρώνει στο Ισραήλ από τότε που οι Ταϊλανδοί αξιωματούχοι διαπραγματεύτηκαν την απελευθέρωσή τους στο πλαίσιο των ανταλλαγών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επταήμερης παύσης των μαχών.

Τουλάχιστον εννέα Ταϊλανδοί παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα μεταξύ των 32 που απήχθησαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

07:00 Άλλοι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες του σκοτώθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια μαχών την Κυριακή.

Οι νεκροί στρατιώτες είναι οι:

  • Ο 36χρονος έφεδρος Νερίγια Σάερ από τη Γιάβνε, που ανήκε στο τάγμα 6655 της 55ης ταξιαρχίας, σκοτώθηκε στην κεντρική Γάζα
  • Ο λοχίας Μπεν Ζούσμαν, 22 ετών έφεδρος από την Ιερουσαλήμ, που ανήκε στο 601ο τάγμα της 401ης ταξιαρχίας του Σώματος Μηχανικού Μάχης, ο οποίος σκοτώθηκε στη βόρεια Γάζα
  • Ο λοχίας Μπινιαμίν Γεόσουα Νίνταμ, 19 ετών, από το Ζικρόν Γιά’ακοβ, επίσης από το 601ο Τάγμα της 401ης Ταξιαρχίας του Σώματος Μηχανικού Μάχης, ο οποίος σκοτώθηκε επίσης στη βόρεια Γάζα

Οι τρεις στρατιώτες του Ισραήλ που σκοτώθηκαν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.

06:50 Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε περισσότερες συλλήψεις μετά την έφοδο τους σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης, μεταξύ των οποίων σε:

  • Τζενίν
  • Σιλουάντ
  • Τζάφνα
  • Τζαλαζούν
  • Καλκίλια
  • Χεβρώνα

Βίντεο στο Χ από το Al Jazeera Arabic δείχνει τις ισραηλινές επιδρομές με στόχο πολλά σπίτια στην Τζενίν στα βόρεια της Δυτικής Όχθης.

06:45 Ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε ολόκληρη τη Γάζα – Φόβοι για επέκταση του πολέμου

Ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει σήμερα τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο απολογισμός των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων Παλαιστινίων γίνεται ολοένα βαρύτερος, ενώ η σύρραξη ρίχνει λάδι στη φωτιά που καίει σε όλη την περιοχή, με νέα επεισόδια το Σαββατοκύριακο από το Ιράκ ως την Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει στη Γάζα.

06:35 Τη Λωρίδα της Γάζας θα επισκεφθεί η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού

Η Μιριάνα Σπόλιαριτς Έγκερ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), πρόκειται να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς τραβούν σε μάκρος, σύμφωνα με την Jerusalem Post.


Επικαλούμενο το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Σπόλιαριτς Έγκερ αναμένεται να απευθύνει έκκληση να επιτραπεί σε εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού να ελέγξουν την κατάσταση των ομήρων.

Εδώ και μέρες, ο Λευκός Οίκος προτρέπει την πρόεδρο και τον Ερυθρό Σταυρό να επισκεφθούν τους εναπομείναντες ομήρους στον πολιορκημένο θύλακα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Μιριάνα Σπόλιαριτς Έγκερ είχε επίσης έρθει σε επαφή με τη Χαμάς στην Ντόχα του Κατάρ, σε προσπάθειες απελευθέρωσης περισσότερων ομήρων.

06:26 Σφοδρός βομβαρδισμός στη Χαν Γιουνίς

Για σφοδρά χτυπήματα και πυρά πυροβολικού κάνει λόγο το Al Jazeera στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, όπου το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι επεκτείνει τη στρατιωτική του επιχείσηση.

Ισραηλινές επιδρομές και συνεχή πυρά πυροβολικού έγιναν επίσης στις γειτονιές αλ-Σουτζάιγια και αλ-Τουφάχ, βορειότερα, κοντά στην πόλη της Γάζας.

Νωρίτερα, ο ανταποκριτής του AJ, Τάρεκ Αμπού Αζούμ μετέδωσε ότι υπήρξε σφοδρός βομβαρδισμός στην ανατολική πλευρά της Χαν Γιουνίς, όπου φαίνεται ότι θα είναι το επίκεντρο των ισραηλινών επιχειρήσεων τις επόμενες ημέρες.

06:20 Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, νέες επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις των IDF να συνεχίζονται σε ολόκληρη τη Λωρίδα.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024