Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί από τις ΗΠΑ για την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία, πρόκειται να εξαντληθούν μέχρι το τέλος του έτους, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα «γονατίσει» το Κίεβο. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Financial Times, η διευθύντρια προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Shalanda Young, ανέφερε σε επιστολή που απέστειλε προς τους ηγέτες του Κογκρέσου πως αυτή η προειδοποίηση προήλθε μετά την πρόβλεψη που έκανε η ίδια για την χρήση των πόρων από την ουκρανική πλευρά.

Τι αναφέρει η επιστολή

«Αν το Κογκρέσο δεν δράσει μέχρι το τέλος του έτους θα εξαντλήσουμε τους πόρους για την προμήθεια περισσότερων όπλων και εξοπλισμού για την Ουκρανία και για την παροχή εξοπλισμού από τα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ», έγραψε η Γιανγκ προς τους πολιτικούς ηγέτες και των δύο κομμάτων.

Συνέχισε δε πως «Δεν υπάρχει κανένα μαγικό δοχείο χρηματοδότησης διαθέσιμο για να καλύψουμε αυτή τη στιγμή. Μας τελείωσαν τα χρήματα – και σχεδόν τελείωσε ο χρόνος». Το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις μεγαλύτερες προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, του Ισραήλ και του Ινδο-Ειρηνικού, παραμένει σε αδιέξοδο στο Καπιτώλιο, λόγω της αυξανόμενης αντίστασης των Ρεπουμπλικανών να βοηθήσουν το Κίεβο.

Διακομματική συμφωνία

Ορισμένοι γερουσιαστές  προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια διακομματική συμφωνία που θα περιέχει βοήθεια για το Κίεβο παράλληλα με νέες διαδικασίες μετανάστευσης και ασύλου για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων χωρίς χαρτιά που φθάνουν στις ΗΠΑ μέσω των νότιων συνόρων τους.

Ωστόσο, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία στη Γερουσία, δεν είναι σαφές αν θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, της οποίας ο νέος πρόεδρος Μάικ Τζόνσον είναι επιφυλακτικός ως προς τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Με επιστολή της η Γιανγκ προειδοποιεί το Κογκρέσο για την Ουκρανία

«Θα γονατίσει η Ουκρανία»

«Η διακοπή της ροής αμερικανικών όπλων και εξοπλισμού θα γονατίσει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, όχι μόνο θέτοντας σε κίνδυνο τα κέρδη που έχει επιτύχει η Ουκρανία, αλλά αυξάνοντας την πιθανότητα ρωσικών στρατιωτικών νικών», έγραψε η Γιανγκ στο Κογκρέσο.

«Ήδη, τα πακέτα βοήθειας για την ασφάλεια έχουν γίνει μικρότερα και οι παραδόσεις βοήθειας έχουν γίνει πιο περιορισμένες … ενώ οι σύμμαχοί μας σε όλο τον κόσμο έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για να κάνουν περισσότερα, η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι κρίσιμη και δεν μπορεί να αναπαραχθεί από άλλους», πρόσθεσε.

«Αν η οικονομία της Ουκρανίας καταρρεύσει, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να αγωνίζεται, τελεία και παύλα», έγραψε. «Ο Πούτιν το καταλαβαίνει καλά αυτό, γι’ αυτό και η Ρωσία έχει καταστήσει την καταστροφή της οικονομίας της Ουκρανίας κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της – κάτι που μπορείτε να δείτε στις επιθέσεις της κατά των εξαγωγών σιτηρών και των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας».  πρόσθεσε.

Τα χρήματα για την Ουκρανία θα αποφέρουν οφέλη για τις ΗΠΑ

Η Γιανγκ δήλωσε επίσης ότι τα χρήματα για την Ουκρανία θα αποφέρουν οφέλη στην αμερικανική οικονομία. Από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουάσινγκτον έχει εγκρίνει βοήθεια ύψους 111 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο.

«Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς ποιες αμερικανικές εταιρείες θα αναλάβουν νέες συμβάσεις, γνωρίζουμε ότι η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση προηγμένων δυνατοτήτων για την άμυνα κατά των επιθέσεων εναντίον αμάχων στο Ισραήλ και την Ουκρανία.

Για παράδειγμα, συστήματα αεράμυνας που κατασκευάζονται στην Αλαμπάμα, το Τέξας και τη Γεωργία και ζωτικής σημασίας υποσυστήματα που προέρχονται σχεδόν από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ», είπε.