Βρετανία: Κινέζοι και Ρώσοι χάκερς χτύπησαν πυρηνικό εργοστάσιο – «Η μεγαλύτερη αποθήκη πλουτωνίου στον κόσμο»
Ο πιο επικίνδυνος και με τα υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας, πυρηνικός σταθμός στη Βρετανία, το Σέλαφιλντ, έχει παραβιαστεί από ομάδες χάκερ που συνδέονται στενά με τη Ρωσία και την Κίνα.
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Επίθεση από χάκερς δέχθηκε το πιο επικίνδυνο πυρηνικό εργοστάσιο στη Βρετανία και μάλιστα οι Αρχές προσπάθησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό πότε ακριβώς έγινε η παραβίαση αλλά και σε ποιον βαθμό.
Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει ο Guardian, ο πιο επικίνδυνος και με τα υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας, πυρηνικός σταθμός του Ηνωμένου Βασιλείου, το Σέλαφιλντ, έχει παραβιαστεί από ομάδες χάκερ που συνδέονται στενά με τη Ρωσία και την Κίνα.
Μάλιστα όπως σημειώνει το δημοσίευμα οι Αρχές δεν γνωρίζουν ακριβώς πότε παραβιάστηκαν για πρώτη φορά τα πληροφοριακά συστήματα, ωστόσο οι παραβιάσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά ήδη από το 2015, όταν οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι ένα κακόβουλο λογισμικό «sleeper», λογισμικό που μπορεί να παραμονεύει και να χρησιμοποιείται για να κατασκοπεύει ή να επιτίθεται σε συστήματα, είχε ενσωματωθεί στα δίκτυα υπολογιστών του Σέλαφιντ.
Δεν είναι ακόμη γνωστό αν το κακόβουλο λογισμικό έχει εξαλειφθεί, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες δραστηριότητες του Σέλαφιλντ, όπως η μετακίνηση ραδιενεργών αποβλήτων, η παρακολούθηση για διαρροές επικίνδυνων υλικών και ο έλεγχος για πυρκαγιές, μπορεί να έχουν τεθεί σε κίνδυνο.
Μάλιστα πηγές που επικαλείται ο Guardian, αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι ξένοι χάκερς να έχουν πρόσβαση στα υψηλότερα κλιμάκια εμπιστευτικού υλικού στην τοποθεσία, η οποία έχει έκταση έξι τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ακτή της Καμβρίας και είναι μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.
Ο χώρος διαθέτει τη μεγαλύτερη αποθήκη πλουτωνίου στον πλανήτη και είναι μία τεράστια αποθήκη για τα πυρηνικά απόβλητα από εξοπλιστικά προγράμματα και δεκαετίες παραγωγής ατομικής ενέργειας.
Οι πιθανές επιπτώσεις της παραβίασης συγκαλύπτονταν συστηματικά
Όπως προκύπτει επίσης από την αποκάλυψη οι πιθανές επιπτώσεις της παραβίασης συγκαλύπτονταν συστηματικά από το ανώτερο προσωπικό της τεράστιας εγκατάστασης πυρηνικών αποβλήτων και παροπλισμού.
Η πλήρης έκταση οποιασδήποτε απώλειας δεδομένων και οι τυχόν κίνδυνοι που εξακολουθούν να υπάρχουν για τα συστήματα σύμφωνα με τις ίδιες πήγες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν στην ακριβή τους έκταση λόγω της αποτυχίας των υπεύθυνων της εγκατάστασης να ειδοποιήσουν τις ρυθμιστικές Αρχές πυρηνικής ενέργειας για αρκετά χρόνια.
Το πρόβλημα και οι ελλείψεις των μη ασφαλών διακομιστών στο Σέλαφιλντ που έχουν εντοπιστεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία πήρε το παρατσούκλι «Βόλντεμορτ»
Η εγκατάσταση φυλάσσεται από ένοπλους αστυνομικούς και διαθέτει έγγραφα για σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο δεχθεί επίθεση από κάποια ξένη δύναμη ή αντιμετωπίσει κάποια καταστροφή.
Κατασκευάστηκε πριν από περισσότερα από 70 χρόνια και ήταν παλαιότερα γνωστό ως Γουιντσκέιλ, παρήγαγε πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και έχει δεχθεί ραδιενεργά απόβλητα από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Σουηδία.
Αποκαλύψεις στο πλαίσιο των Nuclear Leaks
Οι αποκαλύψεις προέκυψαν στο πλαίσιο των Nuclear Leaks, μιας ετήσιας έρευνας του Guardian για τη δράση των χάκερς στον κυβερνοχώρο, τη ραδιενεργό μόλυνση και την τοξική εργασιακή κουλτούρα στο Σέλαφιλντ.
Μάλιστα σύμφωνα με πηγές από το Γραφείο Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής της Βρετανίας (ONR) και τις υπηρεσίες ασφαλείας, το Σέλαφιλντ που έχει πάνω από 11.000 υπαλλήλους, τέθηκε πέρυσι σε ένα καθεστώς «ειδικών μέτρων» για συνεχείς παραλείψεις που αφορούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Πιστεύεται επίσης ότι ο εποπτικός φορέας ετοιμάζεται να ασκήσει δίωξη σε άτομα που δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση για παραλείψεις που αφορούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Η ONR επιβεβαίωσε ότι το Σέλαφιλντ δεν πληροί τα πρότυπα για τον κυβερνοχώρο, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραβιάσεις ή τους ισχυρισμούς περί «συγκάλυψης».
Ένας εκπρόσωπος της Αρχής ανέφερε πως «ορισμένα θέματα αποτελούν αντικείμενο συνεχιζόμενων ερευνών, οπότε δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή τη στιγμή».
Ωστόσο, ούτε από τους αρμοδίους της εγκατάστασης υπήρξε κάποιο σχόλιο, καθώς από το Σέλαφελντ αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν την αποτυχία ενημέρωσης των ρυθμιστικών Αρχών, εστιάζοντας κυρίως στις βελτιώσεις που όπως υποστηρίζουν έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια.
Το πρόβλημα «Βόλντεμορτ»
Το πρόβλημα των μη ασφαλών διακομιστών στο Σέλαφιλντ πήρε το παρατσούκλι «Βόλντεμορτ» από τον κακό του Χάρι Πότερ, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που γνωρίζει την έρευνα της ONR και τις ελλείψεις στα πληροφοριακά συστήματα του εργοστασίου, επειδή ήταν τόσο ευαίσθητο και επικίνδυνο ζήτημα.
Επρόκειτο για εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους εχθρούς της Βρετανίας. Το δίκτυο διακομιστών του Σέλαφιλντ μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τον αξιωματούχο ως «θεμελιωδώς ανασφαλές».
Πώς αποκαλύφθηκε η παραβίαση
Η κλίμακα του προβλήματος αποκαλύφθηκε μόνο όταν το προσωπικό μιας εξωτερικής τοποθεσίας διαπίστωσε ότι μπορούσε να έχει πρόσβαση στους διακομιστές του Σέλαφιλντ και το ανέφερε στην ONR, σύμφωνα με έναν εσωτερικό υπάλληλο του εποπτικού φορέα.
Άλλες ανησυχίες περιλαμβάνουν τη δυνατότητα εξωτερικών υπηρεσιών να συνδέουν στικάκια μνήμης στο σύστημα χωρίς επίβλεψη.
Σε ένα περιστατικό που προκάλεσε οργή τον περασμένο Ιούλιο, τα στοιχεία σύνδεσης και οι κωδικοί πρόσβασης για τα ασφαλή πληροφοριακά συστήματα μεταδόθηκαν κατά λάθος στην εθνική τηλεόραση από τη σειρά Countryfile του BBC One, αφού τα συνεργεία προσκλήθηκαν στον ασφαλή χώρο για ένα κομμάτι σχετικά με τις αγροτικές κοινότητες και την πυρηνική βιομηχανία.
Η ONR έχει ετοιμάσει ειδοποίηση δίωξης για τη Σέλαφιλντ σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – μια μορφή δράσης επιβολής που μπορεί να λάβει μόνο εάν πιστεύει ότι υπάρχουν «επαρκή στοιχεία που παρέχουν ρεαλιστική προοπτική καταδίκης».
Προβλήματα ασφαλείας γνωστά εδώ και μία δεκαετία
Τα προβλήματα στον κυβερνοχώρο ήταν γνωστά στα ανώτερα στελέχη του πυρηνικού εργοστασίου εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση του 2012, την οποία είδε ο Guardian, η οποία προειδοποιούσε ότι υπήρχαν «κρίσιμα τρωτά σημεία ασφαλείας» που έπρεπε να αντιμετωπιστούν επειγόντως.
Ακόμα διαπίστωσε ότι οι πόροι ασφαλείας εκείνη την εποχή «δεν επαρκούσαν για την αστυνόμευση της εσωτερικής απειλής [από το προσωπικό] … πόσο μάλλον για την αντίδραση σε μια σημαντική αύξηση της εξωτερικής απειλής».
Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, το προσωπικό του Σέλαφιλντ, οι ρυθμιστικές Αρχές και πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι τα συστήματα στην τεράστια αποθήκη πυρηνικών αποβλήτων εξακολουθούν να μην είναι κατάλληλα για τον σκοπό τους.
Πιστεύουν επίσης ότι υπήρξε εσκεμμένη προσπάθεια από ανώτερους ηγέτες να αποκρύψουν την κλίμακα των προβλημάτων που δημιουργούσαν τα προβλήματα κυβερνοασφάλειας στην τοποθεσία από τους αξιωματούχους ασφαλείας που είχαν αναλάβει να ελέγξουν την ευπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου σε επιθέσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτό αποτελεί αντικείμενο πιθανής ποινικής δίωξης. Οι αξιωματούχοι ασφαλείας ανησυχούν επίσης ότι η ONR άργησε να μοιραστεί τις πληροφορίες της σχετικά με τις αδυναμίες στον κυβερνοχώρο στο Σέλαφιλντ, επειδή δείχνουν ότι ο δικός της έλεγχος ήταν αναποτελεσματικός για περισσότερο από μια δεκαετία.
Η ONR δήλωσε ότι διαπίστωσε «ελλείψεις» στην κυβερνοασφάλεια κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεών της και σημείωσε ότι έλαβε «μέτρα επιβολής» ως αποτέλεσμα.
Είναι τέτοια η κλίμακα της ανησυχίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να κατασκευαστούν επειγόντως ολόκληρα νέα συστήματα στο κοντινό κέντρο ελέγχου έκτακτης ανάγκης του Σέλαφιλντ σε μια ξεχωριστή ασφαλή εγκατάσταση.
Φυλάσσονται «ευαίσθητα» έγγραφα
Μεταξύ των εξαιρετικά «ευαίσθητων» εγγράφων που φυλάσσονται στο Σέλαφιλντ περιλαμβάνονται εγχειρίδια για περιπτώσεις καταστροφών, σχέδια που καθοδηγούν τους ανθρώπους μέσω των πυρηνικών πρωτοκόλλων έκτακτης ανάγκης και του τι πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια μιας ξένης επίθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνουν ορισμένα από τα διδάγματα από διάφορες ευαίσθητες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης Reassure το 2005 – και των τακτικών ασκήσεων Oscar – που είχαν ως στόχο να δοκιμάσουν την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να χειριστεί μια πυρηνική καταστροφή στην Κάμπρια.
Η ONR ανησυχούσε τόσο πολύ από το γεγονός ότι εξωτερικοί ιστότοποι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους διακομιστές του Σέλαφιλντ, καθώς και από μια προφανή συγκάλυψη από το προσωπικό, ώστε πήρε συνεντεύξεις από ομάδες που ήταν σε επιφυλακή. Το διοικητικό συμβούλιο του Σέλαφιλντ διεξήγαγε έρευνα σχετικά με το πρόβλημα το 2013 και η ONR προειδοποίησε ότι θα απαιτούσε μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά την ασφάλεια της πληροφορικής.
Οι κυβερνοεπιθέσεις και η κυβερνοκατασκοπεία από τη Ρωσία και την Κίνα συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων απειλών για το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας. Το πιο πρόσφατο Εθνικό Μητρώο Κινδύνων, ένα επίσημο έγγραφο που περιγράφει τους βασικούς κινδύνους που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβάνει μια κυβερνοεπίθεση σε μη στρατιωτικές πυρηνικές υποδομές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις