Η τεχνητή μύτη θα μας σώσει από τις δηλητηριάσεις
Χάρη στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, η παραγωγή τεχνητών ηλεκτρονικών μυτών με υψηλής τεχνολογίας αισθητήρες, είναι εφικτή.
Η ισραηλινή νεοσύστατη εταιρεία Sensifi έρχεται να ταράξει τα νερά με μια τεχνολογία που, όπως ισχυρίζεται, θα μπορούσε να αλλάξει την αγορά ελέγχου τροφίμων, επιτρέποντας την ταχεία, επιτόπια ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών όπως το E. Coli και η σαλμονέλα μέσω μιας «τεχνητής μύτης» (Φωτογραφία: Οι αισθητήρες της NTT DATA είναι τοποθετημένοι μέσα σε μια 3D εκτύπωση αντιγράφου ανθρώπινης μύτης).
Η Sensifi, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2023, χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια επικαλυμμένα με «κουκίδες» άνθρακα (νανοσωματίδια άνθρακα) για την ανίχνευση πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) που εκπέμπονται από βακτήρια και ορισμένα άλλα μικρόβια, επιτρέποντας στις εταιρείες τροφίμων να λαμβάνουν αποτελέσματα σε λιγότερο από μία ώρα (σε αντίθεση με ένα εργαστήριο που θέλει δύο έως τρεις ημέρες).
Θα μπορεί να ανιχνεύσει με μεγάλη ακρίβεια διαφορετικά στελέχη
Χάρη στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, η παραγωγή τεχνητών ηλεκτρονικών μυτών με υψηλής τεχνολογίας αισθητήρες, είναι εφικτή και βελτιώνεται διαρκώς όσον αφορά την ταχύτητα και την ακρίβεια της.
Χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση και μια σειρά από διαδικασίες η τεχνητή μύτη της Sensifi μπορεί να ανιχνεύσει με μεγάλη ακρίβεια διαφορετικά στελέχη, υποστηρίζει η εταιρεία, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Ben Gurion από τον καθηγητή Raz Jelinek (αντιπρόεδρος Ε&Α) και τον διδακτορικό φοιτητή Nitsan Shauloff.
Η επανάσταση που θα φέρει
Η Sensifi ελπίζει ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων στη βιομηχανία τροφίμων. Ο διευθύνων σύμβουλός της Modi Peled λέει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει σήμερα να στέλνουν δείγματα σε ένα εργαστήριο για έλεγχο και στη συνέχεια να περιμένουν αρκετές ημέρες για να λάβουν τα αποτελέσματα.
Οι «τεχνητές μύτες» μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιτόπου από τις ίδιες τις επιχειρήσεις τροφίμων αλλάζοντας άρδην τους χρόνους αναμονής.
Η ισραηλινή εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τιμή για τα μηχανήματά της, αλλά λέει ότι θα είναι «χαμηλού κόστους». Σκοπεύει μάλιστα να βγάλει τα περισσότερα χρήματά της από τις συνδρομές.
«Οι μέθοδοι δοκιμών στη βιομηχανία τροφίμων παραμένουν οι ίδιες εδώ και 40 έως 50 χρόνια», λέει ο κ. Peled. «Μέχρι τώρα η τεχνητή νοημοσύνη δεν είχε εισέλθει πραγματικά στο τμήμα δοκιμών αυτής της αγοράς», προσθέτει.
Στις ΗΠΑ, 48 εκατομμύρια άνθρωποι, αρρωσταίνουν κάθε χρόνο από τροφιμογενή νοσήματα
Η τροφική δηλητηρίαση παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, 48 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους έξι, αρρωσταίνουν κάθε χρόνο από τροφιμογενή νοσήματα. Από αυτούς, 128.000 νοσηλεύονται και 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 2,4 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης κάθε χρόνο και περίπου 180 θάνατοι.
Μια δεύτερη εφαρμογή της Sensifi θα μπορούσε να επιτρέψει στους καταναλωτές να ανιχνεύουν την αλλοίωση των τροφίμων μέσω ετικετών που αλλάζουν χρώμα και ορισμένα αέρια, όπως η αμμωνία, που εκπέμπονται από το κρέας, τα ψάρια, το κοτόπουλο και άλλα τρόφιμα, λέει η εταιρεία.
- Βόλος-Πολυτεχνείο: Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς – Ένταση και ρίψη χημικών
- Ο «απρόβλεπτος» Τραμπ ως δικαιολογία
- Μόλις έφερε πιο κοντά έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο λέει η Ρωσία για τον Μπάιντεν
- Οι πιθανοί αντίπαλοι της Εθνικής στα playoffs ανόδου του Nations League – «Κλείδωσαν» δύο, έρχονται άλλοι δύο
- Απολαύστε γκολ και πλούσιο θέαμα από τα παιχνίδια του Nations League – Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες (vids)
- Σκληρή μάχη στην «αρένα» της ΑΙ – Κούρσα για τα καλύτερα… μικροτσίπ