Αλήθεια, αν τα Χριστούγεννα ήταν γεύση, ποια γεύση θα ήταν; Μιλώντας για εμένα, τα Χριστούγεννά μου από το 1992 έχουν τη γεύση πλούσιας κρέμας, την υφή φρεσκοψημένης σφολιάτας και το λευκό χρώμα της άχνης ζάχαρης. Βλέπεις, το κλείσιμο εκείνης της χρονιάς μου επιφύλασσε μία πρωτόγνωρα απολαυστική εμπειρία, μία εμπειρία αισθήσεων η οποία σε βάθος χρόνου εξελίχθηκε στην πιο γλυκιά, γιορτινή ανάμνηση, σε μία διαχρονική, οικογενειακή παράδοση που κρατώ ζωντανή, ακόμη και σήμερα που είμαι μαμά.

Ήταν μεσημέρι, παραμονή Πρωτοχρονιάς και υπολόγιζα τις εισπράξεις από τα κάλαντα, όταν μου ζήτησε ο πατέρας μου να τον ακολουθήσω σε μία αποστολή, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερα. Πάρκαρε κάπου στη λεωφόρο Κηφισίας, στην είσοδο ενός καταστήματος που έμελλε να γίνει η δική μου «Χώρα των Θαυμάτων». Κρατώντας το χέρι του μπαμπά και προχωρώντας δειλά στα ενδότερα, ένα λαχταριστό άρωμα με καλωσόρισε. Άνθρωποι με λευκές ποδιές εργάζονταν ακούραστα σε ένα ανοιχτό εργαστήριο, κάνοντας ντελικάτες κινήσεις με χειρουργική ακρίβεια, κινήσεις που θύμιζαν αυτές ενός μαέστρου.

Φτάνοντας στο ταμείο, ο μπαμπάς ζήτησε ένα μιλφέιγ και εγώ απόρησα επειδή πρώτη φορά άκουγα τη συγκεκριμένη λέξη. Ένας από τους ζαχαροπλάστες ξεκίνησε να «χτίζει» το γλυκό επί τόπου μπροστά μας, σχηματίζοντας ένα «Ζ» από κρέμα, πάνω σε μία χρυσή, χάρτινη βάση και εντείνοντας σε κάθε κίνησή του την ανυπομονησία μου να γευτώ το δημιούργημά του. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα γλυκό έργο τέχνης, ένα αριστούργημα το οποίο με έκανε να επαναλάβω πολλές φορές μέχρι σήμερα την ίδια διαδρομή, την ίδια γλυκιά, χριστουγεννιάτικη αποστολή που μου σύστησε τότε ο μπαμπάς μου, πραγματοποιώντας μία επίσκεψη σε κάποιο από τα Ζαχαροπλαστεία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ.

Διατηρώντας αναλλοίωτη την παράδοση, τη γεύση και την αυθεντικότητα για τέσσερις γενιές

Έχουν περάσει 31 χρόνια από την πρώτη φορά που άκουσα τη λέξη «μιλφέιγ», από εκείνη την πρώτη μου επίσκεψη σε ένα Ζαχαροπλαστείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ και ειλικρινά, ακόμη και σήμερα με «πλημμυρίζει» η ίδια λαχτάρα και ανυπομονησία καθώς περνάω την είσοδο του καταστήματος. Νιώθω για λίγο πάλι παιδί, τι κι αν κρατάω την κόρη μου από το χέρι;

Κάθε επίσκεψη είναι για εμένα σαν την πρώτη φορά, αφού όσα χρόνια και αν περάσουν η γεύση από το αγαπημένο μου μιλφέιγ παραμένει αναλλοίωτη και άκρως γιορτινή. Με «ταξιδεύει» πίσω στον χρόνο, τότε που ο πατέρας μου κανόνιζε την παραγγελία των γλυκών και εγώ απλώς θαύμαζα τα γλυκά αριστουργήματα στις βιτρίνες, παρασυρόμουν από τα μεθυστικά, λαχταριστά αρώματα, τις εικόνες του ανοιχτού παρασκευαστήριου, τα χρώματα και τα σχέδια, ζώντας το δικό μου γιορτινό παραμύθι.

Και όπως το μιλφέιγ διατηρεί την αυθεντικότητα στη γεύση, το ίδιο ισχύει και για κάθε γλυκό που έχω δοκιμάσει. Από το αυθεντικό σιροπιαστό γιαννιώτικο στο χρυσοψημένο κανταΐφι και από το σαραγλί στο εκμέκ και την πάβλοβα, στα Ζαχαροπλαστεία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ παρασκευάζουν γλυκά και παγωτά βασισμένοι σε ιδανικές αναλογίες, αριστουργηματικές, αιωνόβιες συνταγές οι οποίες έχουν περάσει από τέσσερις γενιές και έχουν τελειοποιηθεί απόλυτα.

Διαχρονικά γλυκά που «σφραγίζουν» τα Χριστούγεννα με τον πιο απολαυστικό τρόπο

Σήμερα που εγώ είμαι υπεύθυνη για τη γιορτινή παραγγελία, ενώ η μικρή μου χορεύει ακούγοντας την απαλή μελωδία από το πιάνο που υπάρχει στο κατάστημα, δεν αφήνω τίποτα εκτός. Βλέπεις, η εμπειρία με έχει διδάξει πως πουθενά αλλού δεν θα βρω χριστουγεννιάτικα γλυκά όπως των Ζαχαροπλαστείων ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ή τουλάχιστον, γλυκά αξεπέραστης ποιότητας από αγνά υλικά και εξαιρετικές πρώτες ύλες οι οποίες προέχονται από Έλληνες παραγωγούς. Άλλωστε, αυτά είναι τα κεράσματα που θέλω να μοιράζομαι με τους αγαπημένους μου, αυτά που θέλω να «σφραγίζουν» γευστικά τα Χριστούγεννά μου.

Ζουμερά μελομακάρονα με θυμαρίσιο μέλι Κρήτης για το γραφείο, αφράτοι κουραμπιέδες από αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος για τους γονείς μου, παραδοσιακή βασιλόπιτα κέικ και πανετόνε -οπωσδήποτε- για το σπίτι, σοκολατένιες φιγούρες για τη μικρή και τα ανίψια μου, είναι μόνο μερικές must προσθήκες που υπάρχουν κάθε χρόνο στην παραγγελία μου, μόνο μερικοί λόγοι που την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όλοι οι δρόμοι με οδηγούν στον απόλυτο γιορτινό προορισμό για γλυκό!

Ωστόσο, δεν επιμένω να επιστρέφω κάθε χρόνο στη δική μου «Χώρα των Θαυμάτων» μόνο για τα γλυκά και για τις γεύσεις, ούτε καν για το παραδοσιακό τσουρέκι πολίτικο που είναι καλύτερο και από το σπιτικό της μητέρας μου. Ο βασικός λόγος που θέλω να παραμένω πιστή σε αυτό το γιορτινό ραντεβού είναι το γεγονός πως αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της οικογενειακής μου παράδοσης, δηλαδή ένα έθιμο που μου σύστησε ο πατέρας μου και εγώ επιθυμώ να κληροδοτήσω στη μικρή μου.

Αν θέλεις, λοιπόν, να μετατρέψεις τις φετινές γιορτές σε μία γλυκιά, ανεξίτηλη ανάμνηση την οποία θα θυμάσαι για πάντα με νοσταλγία, αρκεί να πραγματοποιήσεις μία επίσκεψη σε ένα από τα 12 φυσικά καταστήματα των Ζαχαροπλαστείων ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Διότι, εκεί θα ανακαλύψεις το μιλφέιγ στην πιο λαχταριστή και φρέσκια εκδοχή του, καθώς μία πρωτόγνωρη εμπειρία που «αφυπνίζει» τις αισθήσεις και σου συστήνει την πιο απολαυστική, παραμυθένια πλευρά των Χριστουγέννων. Σε κάθε περίπτωση, αν το πρόγραμμά σου είναι επιβαρυμένο και δεν έχεις χρόνο να επισκεφθείς κάποιο κατάστημα, να ξέρεις πως χάρη στην υπηρεσία κατ οίκον παράδοση μπορείς να απολαμβάνεις τα γλυκά των Ζαχαροπλαστείων ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ στο σπίτι, το γραφείο ή όπου εσύ επιθυμείς.