«Νέα αρχή στην Αριστέρα» – Οι δύο τομές, η αυτοκριτική και ο κίνδυνος του «αντί»
Επισημοποιήθηκε το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας σε μια μαζική εκδήλωση - Τα σημεία που στάθηκαν οι ομιλητές, οι ζωηρές συζητήσεις και η επόμενη μέρα
«Νέα αρχή» και «Αριστερά». Αυτές θα ήταν οι κατάλληλες λέξεις αν κάποιος επιχειρούσε σε πρώτο χρόνο να περιγράψει τη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των «11» που φέρει πλέον το όνομα «Νέα Αριστερά».
Πλήθος κόσμου της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς βρέθηκε από νωρίς στο Σεράφειο για να παρακολουθήσει τη λεγόμενη γενιά των 40άρηδων -μαζί φυσικά με την έμπειρη πολιτικά «Ομπρέλα»- να παρουσιάζουν τις πρώτες πολιτικές προτάσεις τους για την επόμενη μέρα του χώρου.
«Στεκόμαστε αυτοκριτικά, απέναντι σε αυτά που ανεχτήκαμε και πλήγωσαν το αξιακό μας σύστημα»
Το κλίμα εντός της αίθουσας -αλλά και εκτός αυτής- ήταν έντονο και ζωηρό, με τις συζητήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων να είναι διαρκείς, με αρκετά πολιτικά επίδικα.
Ο ηλικιακός μέσος όρος ήταν χαμηλός, δεδομένου και των ανθρώπων που αποσπάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ακολούθησε τους «11», με μπροστάρηδες τους κ.κ. Χαρίτση, Αχτσιόγλου και Ηλιόπουλο. Χαρακτηριστική και η παρουσία της νεολαίας, όπου στο τέλος της ομιλίας του Αλέξη Χαρίτση φώναξε σύνθημα για «τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα».
Η στιγμή που ο Αλέξης Χαρίτσης ανακοινώνει το νέο όνομα:
Αν και οι πρωταγωνιστές της βραδιάς ήταν πολλοί, αυτή που τράβηξε πρώτη τα βλέμματα ήταν η Έφη Αχτσιόγλου. Κατά την είσοδό της ο κόσμος χειροκρότησε, με την ίδια να κατευθύνεται προς τον Αλέξη Χαρίτση και τον ασπάζεται, πρώτον από όλους.
Ακολούθως οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας και τα στελέχη πλησίον της καθίσαν κοντά στο βήμα των ομιλητών και ένας-ένας, αρχής γενομένης από την κ. Αχτσιόγλου έλαβαν τον λόγο, αφότου είχε ανοίξει την εκδήλωση η καλλιτέχνης -μεσόφωνος- Αναστασία Κότσαλη.
«Να δημιουργήσουμε μια πολιτική δύναμη που δεν φοβάται»
Η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «κάνουμε μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας. Μια νέα αρχή για τις ζωές μας», προσθέτοντας για τον Αλέξη Χαρίτση πως έχει «την πολιτική συγκρότηση, την εμπειρία, το πολιτικό ήθος και ύφος που μας κάνουν όλους και όλες περήφανους και περήφανες που είναι μπροστά μας».
Ακολούθως έδωσε ένα… εσωτερικό μήνυμα, λέγοντας στον κόσμο ότι «θα το πετύχουμε γιατί μπορούμε» αλλά και γιατί «εσείς πιστέψατε σε εμάς, πριν από εμάς», αναφερόμενη στις διαθέσεις της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αποχώρηση πριν οι αποχωρήσαντες βουλευτές πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι στόχος είναι «να δημιουργήσουμε μια πολιτική δύναμη που δεν φοβάται», προσθέτοντας πως «ξεκινάμε με ελπίδα και ευθύνη, με χαρά και υπερηφάνεια με τους φόβους που αρνηθήκαμε με τους αντιπάλους που επιλέξαμε».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθετήθηκε με χιούμορ -και ενδεχομένως με έμμεση βολή στη φράση «πεθαμένα λικέρ» της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρας Αυγέρη, λέγοντας πως είναι «τελευταίο απεριτίβο πριν το κύριος πιάτο, αν και είναι νόστιμα τα απεριτίβο, δεν είναι πάντα κάτι που σε στεναχωρούν». Επισήμανε κατά τη σύντομη ομιλία του για «την περηφάνια της Αριστεράς και την εναντίωση στις κυρίαρχες πολιτικές».
Τελευταίος ήταν ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Νέας Αριστεράς», Αλέξης Χαρίτσης, όπου πραγματοποίησε ομιλία.
Αναφέρθηκε πολλάκις στην Αριστερά που χρειάζεται η χώρα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως πρέπει να είναι «μια νέα, σύγχρονη, ευρωπαϊκή αριστερά. Μια αριστερά αξιόπιστη, μαχητική, οραματική. Μια αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη που μιλά με ειλικρίνεια και σαφήνεια».
Έθεσε σε μεγαλύτερο βαθμό -από αυτόν που είχαμε συνηθίσει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- τα ζητήματα του έμφυλου και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
«Θέλουμε μια αριστερά που παρεμβαίνει στις μεγάλες συζητήσεις της εποχής μας. Με πρώτη και κύρια την κλιματική κρίση. Που δεν αρκείται σε μισόλογα, αλλά λέει ξεκάθαρα: το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης μας οδηγεί στην καταστροφή. Σε καμένες εκτάσεις, σε πλημμυρισμένες περιοχές, στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στην καταστροφή των καλλιεργειών», σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο Αλέξης Χαρίτσης.
Οι συγκεκριμένες αναφορές, με την ταυτόχρονη προαναγγελία του για κάθοδο στις ευρωεκλογές, θέτει σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα που θα πορευτεί η «Νέα Αριστερά» το ερχόμενο διάστημα. Θα προτάξει τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και -σε συνδυασμό με άλλες κοντινές δυνάμεις- θα επιδιώξει να πάρει ένα ποσοστό που θα τις δίνει έδρα ή/και έδρες, όπως ανέφερε χθες ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Υπερασπίστηκε συγκεκριμένα πεπραιγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και η Συμφωνία των Πρεσπών, την έξοδο από τα μνημόνια, την απόδοση ιθαγένειας. Στο σημείο εκείνο απέσπασε, μάλιστα, πολύ δυνατό χειροκρότημα από τους παρευρισκομένους.
Όμως, δεν δίστασε να πραγματοποιήσει και μια -μικρή- αυτοκριτική στα όσα έγιναν την προηγούμενη περίοδο και τα όσα έκαναν οι ίδιοι. «Και σήμερα, στεκόμαστε αυτοκριτικά, απέναντι σε αυτά που ανεχτήκαμε και πλήγωσαν το αξιακό μας σύστημα. Στεκόμαστε αυτοκριτικά απέναντι σε αυτά που υποτιμήσαμε, σε αυτά που δεν πετύχαμε», ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτηριστικά. Ένα ζήτημα, που, φυσικά, θα αποτελέσει σημείο συζητήσεων με τα μέλη και τα στελέχη της «Ομπρέλας» που στέκονται με περισσότερο κριτική διάθεση σε αυτήν την περίοδο, όπως και νωρίτερα.
Το κάλεσμα για συμμετοχή στον κόσμο
Όλοι οι ομιλητές μίλησαν για τον κόσμο και τη σημασία που έχει να παρέμβει ενεργά στις πολιτικές που ακολουθούνται. Αντιτάχθηκαν, δηλαδή, στον λεγόμενο ρόλο της ανάθεσης.
Μάλιστα, κυκλοφόρησαν και τα πρώτα φυλλάδια συμμετοχής στη «Νέα Αριστερά». Σε αυτά ο ενδιαφερόμενος μπορούσε να παραθέσει τα στοιχεία του, με επιλογή την ενημέρωση ή την ενεργό συμμετοχή στο εγχείρημα.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του In, σχεδιάζονται ενεργά ήδη οι επόμενες συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε άλλες πόλεις της χώρας, ώστε να συσπειρωθούν όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο τα πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αποχώρησαν με τις δύο αυτές τάσεις.
Η καμπή και ο «κίνδυνος του αντί»
Κρίσιμη καμπή για την επόμενη μέρα του σχηματισμού αποτελούν -φυσικά- οι ευρωεκλογές. Έως τότε τα στελέχη θα επιχειρήσουν θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών τοποθετήσεων με επεξεργασίες που θα πραγματοποιήσουν.
Ένας κίνδυνος που επισημαίνουν αρκετά στελέχη, τόσο από την πλευρά των 6+6, όσο και από την «Ομπρέλα» (σε πιο έντονο βαθμό), είναι να μην καταφέρουν να παράγουν πολιτική αλλά να μπουν στη λογική διαρκούς αντιπαράθεσης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον Στέφανο Κασσελάκη.
Εκτιμούν ότι αυτός ο δρόμος έχει ακολουθηθεί πρωτύτερα και από άλλους σχηματισμούς που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οδηγήθηκαν στην εκλογική συρρίκνωση και την «αποτυχία».
Έτσι, το επόμενο διάστημα δεν αναμένεται τα στελέχη της «Νέας Αριστεράς» να εξαπολύουν βολές ενάντια στο παλιό κόμμα τους, ώστε να απεμπλακούν από μια συζήτηση, που, εκτιμούν, ότι θα τους φθείρει και στα μάτια της κοινωνίας.
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων
- Λάκης Λαζόπουλος: «Τιμωρήθηκα από το σύστημα»
- LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι
- Πώς ο Μασκ τίναξε τη μπάνκα των εκλογών και ανέβασε την Tesla πάνω από το 1 τρισ.
- Superman: Ιστορικό ρεκόρ για το νέο trailer με 250 εκατ. προβολές σε 24 ώρες