Νέα Αριστερά με επιστροφή στις ρίζες
Ως επικεφαλής της νέας ΚΟ, ο Αλέξης Χαρίτσης έθεσε τις βάσεις του πολιτικού άξονα στο τεχνικό κομμάτι, όσο και στο πολιτικό
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σε ένα ασφυκτικά γεμάτο Σεράφειο πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση όχι μόνο του ονόματος της καινούριας ΚΟ, αλλά και των αξόνων στους οποίους θα κατευθυνθεί. Με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, λοιπόν, η ΚΟ λέγεται Νέα Αριστερά και επιδιώκει μία σύγχρονη, ριζοσπαστική, και οικολογική Αριστερά.
Πρώτη πήρε τον λόγο η, εμφανώς συγκινημένη, Έφη Αχτσιόγλου η οποία πρώτα αναφέρθηκε στην αριστερή συνείδηση που επέβαλε αυτήν τη νέα αρχή. Απευθύνθηκε στον κόσμο της εργασίας, έναν πολύ βασικό πολιτικό πεδίο παρέμβασης της Νέας Αριστεράς, αλλά μίλησε και για τη σημασία της ριζοσπαστικής οικολογικής πρότασης εν μέσω μίας, πλέον κοινώς αποδεκτής, κλιματικής κρίσης.
«Εσείς πιστέψατε σε εμάς πριν από εμάς» είπε, τονίζοντας ότι βασικό μέλημα είναι η κινητοποίηση αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στην αδράνεια.
«Μπορούμε»
«Μπορούμε» κατέληξε η Έφη Ατχιόγλου πριν πάρει τον λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος με τον οποίον είχαν συνεργαστεί ως υπουργός και υφυπουργός Εργασίας αντίστοιχα.
Ο κος Ηλιόπουλος τόνισε ότι ξεκινούν από την αρχή, αλλά όχι από το μηδέν. «Τα πράγματα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν», είπε και συνέχισε πως «δε συμβιβαζόμαστε με την παντοδυναμία της ΝΔ, ούτε και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να την αντιμετωπίσουν και δε νοσταλγούμε έτοιμες λύσεις».
Αναφέρθηκε στην πολύτιμη εμπειρία που έχουν και από αγώνες και νίκες, αλλά και από διαψεύσεις. Στόχος, είπε ο κος Ηλιόπουλος, όπως πιο πριν είπε και η κα Αχτσιόγλου είναι η αλλαγή και η επαφή με τον κόσμο που αγωνίζεται. Σκοπός είναι «να μιλήσουμε προοδευτικά, ριζοσπαστικά, αριστερά, οικολογικά και φεμινιστικά». Αναφέρθηκε, επίσης, στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, ένα σκηνικό αποπολιτικοποίησης, που δεν χωρά τις προσδοκίες του κόσμου.
Στην εμπλοκή της κοινωνίας αναφέρθηκε, αμέσως μετά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι μάχες που πρέπει να δοθούν, αφορούν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ κριτική άσκησε και στην απαξίωση της πολιτικής. «Δεν επιδιώκουμε να είμαστε στρατηγοί, θέλουμε ο κόσμος να απαξιώσει την απαξίωση της πολιτικής», ανέφερε.
Χάσμα με τον ΣΥΡΙΖΑ – Εχθρός η alt – right
Ως επικεφαλής της νέας ΚΟ, ο Αλέξης Χαρίτσης έθεσε τις βάσεις του πολιτικού άξονα στο τεχνικό κομμάτι, όσο και στο πολιτικό: δεν είμαστε κόμμα, είμαστε μια νέα ΚΟ, έχουμε σκοπό να δηλώνουμε το παρών και θα είμαστε παρόντες στις ευρωεκλογές.
Βασικό στοιχείο της ομιλίας του, ήταν η αυτοκριτική. Αναγνωρίζοντας και τιμώντας τις «νίκες που πετύχαμε με την κυβέρνηση της Αριστεράς, όπως την έξοδο από τα μνημόνια, την υπεράσπιση του κόσμου της Εργασίας και του κράτους Πρόνοιας, την ιθαγένεια» κα, ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε σαφές και κάτι ακόμη: πρέπει να γίνει αυτοκριτική.
«Σε αυτά που ανεχτήκαμε και που πλήγωσαν το αξιακό μας σύστημα, για όσα δεν αντιληφθήκαμε και δεν καταφέραμε», είπε χαρακτηριστικά.
Στόχος; Μια αριστερά «ανοιχτόμυαλη», που παλεύει για ισότητα, δικαιοσύνη και τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα με ελευθερία και δημοκρατία. Στον 21ο αιώνα, λοιπόν, πολιτική πράξη επιβίωσης -κατά κυριολεξία- είναι η «πράσινη» πολιτική. Κάτι που τέθηκε επιτακτικά και με έμφαση.
Η επικράτηση της alt-right Δεξιάς αυτήν την στιγμή θέτει ένα νέο πλαίσιο καθηκόντων για την Αριστερά: την επανακινητοποίηση των πολιτών, αλλά μακριά από την -ραγδαία αυξανόμενη δύναμη της Ακροδεξιάς- και τη διεκδίκηση βασικών αξιών: δικαιοσύνη, ισότητα, αξιοπρέπεια,. Δημοκρατία και κάτι ακόμη, πια: επιβίωση σε έναν πλανήτη που είτε φλέγεται, είτε πλημμυρίζει. Συγκεκριμένα, σε μία χώρα που πέρασε φέτος ένα από τα πιο καταστροφικά της καλοκαίρια. Και εδώ τίθεται ένα κομβικό ζήτημα για τη σύγχρονη Αριστερά: οι όροι της αντιπαράθεσης με την, επίσης σύγχρονη, Δεξιά.
«Η Αριστερά μπορεί να λέει αυτά που πιστεύει και να πιστεύει αυτά που λέει», είπε ο κος Χαρίτσης, Έγινε, μάλιστα, σαφής για όσα, αμιγώς πολιτικά, τους χωρίζουν πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Έχοντας ήδη αναφερθεί στην ανάγκη για αυτοκριτική και για τις υποχωρήσεις που έγιναν ανεκτές «πληγώνοντας το αξιακό μας σύστημα», ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για την τωρινή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Κατηγόρησε, λοιπόν, το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, πως μετά την εκλογή του η νέα ηγεσία αντί για την πολιτική, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την κατασκευή εσωτερικών εχθρών, χρησιμοποιώντας έναν επιθετικό λαϊκισμό, ενώ τόνισε και την ιδεολογική μετατόπιση, αφού «πέφτουν σε αντιφατικές και συχνά συντηρητικές θέσεις».
«Η Αριστερά κινδυνεύει από την ιστορική της απαξίωση», είπε και ζήτησε να αποφευχθεί ο τοξικός πόλεμος.
Ανάγκη για δυνατή Αριστερά
Βασικός προβληματισμός είναι η απαξίωση όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά γενικώς της πολιτικής.
Με μία Αριστερά που, όπως φαίνεται, μεταλλάσσεται (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) και με μία άλλη που περιμένει «να ωριμάσουν οι συνθήκες» (ΚΚΕ), η Δεξιά παίζει… χωρίς αντίπαλο. Έχει καταφέρει να θέσει ένα πλαίσιο αυταρχισμού και δημοκρατικού ελλείμματος, με κορυφαίο παράδειγμα το σκάνδαλο των υποκλοπών. Όμως, αυτό που εκτιμάται από τη Νέα Αριστερά, είναι ότι σε ένα τόσο απολίτικο-πολιτικό πλαίσιο, σε μία κατάσταση ασάφειας, η κοινωνία δεν μπορεί να διεκδικήσει βασικά δικαιώματα. Εργασιακά, στεγαστικά, να μη φτωχοποιείται, να έχει πρόσβαση στης κοινωνικές δομές.
Και αυτός είναι ο στόχος της Νέας Αριστεράς: να συμπορευτεί με τους πολίτες και τα κινήματα. Μάλιστα, αναφέρθηκε από τον Αλέξη Χαρίτση ότι στην εκδήλωση υπήρχαν άνθρωποι από τα συνδικάτα, τα κινήματα γειτονιάς, το αναπηρικό κίνημα , το οικολογικό και το γυναικείο, που τώρα συναντιούνται πάλι.
Επίσης τόνισε την ανάγκη για πλήρη νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, για τη νομική καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία» και για την υπεράσπιση μεταναστών και προσφύγων.
Ο στόχος είναι η πραγματικά Αριστερή αντιπολίτευση, όπως δήλωσαν όλοι και όλες όσοι τοποθετήθηκαν, αλλά και το κυβερνητικό πρόγραμμα, με στόχο μια ριζοσπαστική Αριστερή κυβέρνηση.
Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;
Αν κρίνουμε από την εκδήλωση, θα συγκροτηθεί νέος φορέας, ο οποίος θα συμμετέχει στις ευρωεκλογές. Και, αν και τονίστηκε η καινούρια αρχή, για τη Νέα Αριστερά εξίσου σημαντική είναι η «επιστροφή στις ρίζες» της ριζοσπαστικής Αριστεράς, σύμφωνα, όμως, με τις ανάγκες του 21ου αιώνα.
Το πώς θα εξελιχθεί, μπορεί να προδιαγραφεί -με την απαραίτητη επιφύλαξη- θετικά. Ακόμη και ο Στέφανος Κασσελάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί πια, μετά από τόσες μέρες, ότι η διάσπαση κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πως οι δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να έχουν άδικο.
Το κομμάτι που αποχώρησε, το ριζοσπαστικό κομμάτι, δηλαδή, επιδιώκει να ενωθεί με το προοδευτικό και αριστερό κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τις προδιαγραφές τις έχει. Η θέληση φαίνεται ισχυρή. Μένει τώρα να δούμε και να κρίνουμε την εξέλιξη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις