«Δεν υπάρχει κλιματική δικαιοσύνη χωρίς ειρήνη» – Η Γάζα διχάζει τους ακτιβιστές του κλίματος
Ένα πλακάτ της Γκρέτα Τούνμπεργκ υπέρ των Παλαιστινίων πυροδοτεί μια ευρύτερη συζήτηση για τον κοινωνικό ρόλο των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Όταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ πόσταρε μια φωτογραφία στην οποία κρατούσε ένα πλακάτ με τη φράση «Στηρίξτε τη Γάζα», οι αντιδράσεις στο Ισραήλ και τη Γερμανία ήταν άμεσες.
Εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε αρχικά στο Politico ότι «όποιος πάρει το μέρος της Γκρέτα στο μέλλον είναι κατά τη γνώμη μου υποστηρικτής της τρομοκρατίας», αν και αργότερα απέσυρε τη δήλωση.
Ο επίσημος λογαριασμός του Ισραήλ στο Χ έγραψε πως «Η Χαμάς δεν χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά στις ρουκέτες της» και κάλεσε την Τούνμπεργκ να πάρει την πλευρά των θυμάτων. Το ισραηλινό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει από τα σχολικά βιβλία κάθε αναφορά στη σουηδή ακτιβίστρια του κλίματος.
«Πάντα ήμασταν πολιτικοποιημένοι, γιατί πάντα ήμασταν ένα κίνημα για τη δικαιοσύνη»
Στη Γερμανία, εκπρόσωποι όλου του πολιτικού φάσματος κάλεσαν την Fridays for Future, το φοιτητικό κίνημα που ξεκίνησε η Τούνμπεργκ το 2018, να πάρει αποστάσεις από τις δηλώσεις της. Το περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Έχει προδώσει η Γκρέτα Τούνμπεργκ το κίνημα του κλίματος;».
Η βία που ξέσπασε στο Ισραήλ και τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου έχει γίνει έκτοτε αντικείμενο προβληματισμού για τους ακτιβιστές του κλίματος, αναφέρει ο Guardian. Την Κυριακή, δεκάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία υπερ των Παλαιστινίων στην COP28 (εικόνα πάνω), τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Γερμανία εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς το Ισραήλ αλλά και συμπάθεια για τους Παλαιστινίους, ενώ στις ΗΠΑ και τη Βρετανία οι ακτιβιστές επέκριναν το Ισραήλ με σκληρή γλώσσα.
Αν και η Fridays for Future δεν απάντησε σε αίτημα του Guardian να σχολιάσει, το σουηδικό σκέλος της οργάνωσης, στο οποίο ανήκει η Τούνμπεργκ, δημοσίευσε άρθρο στην εφημερίδα όπου έγραφε: «Αντίθετα από ό,τι έχουν υποστηρίξει πολλοί, η Fridays for Future δεν έχει ‘ριζοσπαστικοποιηθεί’ ή ‘πολιτικοποιηθεί’».
«Πάντα ήμασταν πολιτικοποιημένοι, γιατί πάντα ήμασταν ένα κίνημα για τη δικαιοσύνη».
Το δε γερμανικό σκέλος της οργάνωσης δήλωσε αλληλέγγυο με τα θύματα της Χαμάς αλλά και με τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο. «Τίποτα από αυτά δεν είναι αντιφατικό. Οι καρδιές μας είναι αρκετά μεγάλες για να νιώθουν όλα αυτά ταυτόχρονα».
Πιο επιφυλακτική ήταν η στάση της Ναμράτα Τσάουνταρι, εκπροσώπου της οργάνωσης 350.org: «Πήραμε εσκεμμένα μια πιο προσεκτική προσέγγιση. Μιλάμε μόνο όταν αυτό είναι σκόπιμο στο πλαίσιο της αλληλεγγύης» δήλωσε, ζητώντας παράλληλα κατάπαυση του πυρός.
«Αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κλιματική δικαιοσύνη χωρίς ειρήνη» είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση της Greenpeace: «Η στοχοποίηση πολιτών είναι έγκλημα πολέμου, από όποιον κι αν προέρχεται».
Εκπρόσωπος της οργάνωσης συμπλήρωσε: «Τα περιβαλλοντικά θέματα σχεδόν ποτέ δεν είναι ‘μόνο’ περιβαλλοντικά θέματα. Πολλές από τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε είναι αλληλένδετες, είτε πρόκειται για κοινωνικές ανισότητες που τροφοδοτούν την κλιματική κρίση, είτε για επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που οδηγούν σε άνοδο των τιμών των τροφίμων και συντηρούν κοινωνικές αδικίες».
- Φανάρι: Από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο η Θεία Λειτουργία και ο αγιασμός των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο
- Πανσερραϊκός: «Δεν ζήτησε ξεχωριστή θύρα για την Κυριακή ο Παναθηναϊκός»
- Κλιματική αλλαγή: SOS για τα συνδυαστικά φαινόμενα – Καύσωνες και ξηρασίες πλήττουν συχνότερα τη Μεσόγειο
- Γαλλία: Αβέβαιη η τύχη φαλαινών μετά το κλείσιμο θαλάσσιου πάρκου – «Οι καρδιές μας είναι κομμάτια»
- Ελαιόλαδο: «Ποδαρικό» με ανατροπές – Διακυμάνσεις στις τιμές [πίνακες]
- Δυτική Όχθη: Τρεις Ισραηλινοί νεκροί μετά από επίθεση – Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες