Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Οι 6 σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα

Ισραήλ: Οι 6 σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπάρχουν 6 σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών. Στην Γάζα αλλά και στην Δυτική Όχθη ή την Ιερουσαλήμ συμβαίνουν όλες εις βάρος παιδιών από την Παλαιστίνη.

Ο ΟΗΕ έχει κωδικοποιήσει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού σε εμπόλεμη ζώνη, ώστε να μπορούν να τις αναγνωρίζουν άμεσα και να υποβάλουν εκθέσεις αντιμετώπισης αυτών.

Στις περιπτώσεις της Λωρίδας της Γάζας, της Δυτικής Όχθης και της Ιερουσαλήμ λαμβάνουν χώρα σχεδόν όλες οι παραβιάσεις που θα δείτε παρακάτω.

Τα δικαιώματα των παιδιών της Παλαιστίνης είναι από τα πρώτα που χάνονται, με πρώτο και βαρύτερο την ίδια τους τη ζωή

Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν την εντολή να παρακολουθούν και να επαληθεύουν έξι συγκεκριμένες σοβαρές παραβιάσεις κατά των παιδιών, να υποβάλλουν τακτικές εκθέσεις σχετικά με τις σοβαρές παραβιάσεις στο Γραφείο του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις (OSRSG-CAAC) και να εμπλέκουν όλα τα μέρη για την αντιμετώπιση των σοβαρών παραβιάσεων.

Οι 6 σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού σε ένοπλες συγκρούσεις

Οι έξι σοβαρές παραβιάσεις χρησιμεύουν ως βάση για τη συλλογή πληροφοριών και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις παραβιάσεις που πλήττουν τα παιδιά και είναι η θανάτωση και ο ακρωτηριασμός παιδιών, η στρατολόγηση ή η χρήση παιδιών ως στρατιωτών, η σεξουαλική βία κατά των παιδιών, η απαγωγή παιδιών, οι επιθέσεις κατά σχολείων ή νοσοκομείων και η άρνηση ανθρωπιστικής πρόσβασης για τα παιδιά.

Στην περίπτωση του Ισραήλ οι περισσότερες από τις ανωτέρω παραβιάσεις έχουν λάβει μέρος εις βάρος παιδιών από την Παλαιστίνη.

Όλα τα μέρη σε ένοπλες συγκρούσεις πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά και να αποτρέπουν τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων εις βάρος τους.

Τα δελτία της CAAC έχουν συνταχθεί περιοδικά τα τελευταία πολλά χρόνια για να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις και τον αντίκτυπο της βίας που σχετίζεται με τις συγκρούσεις στα παιδιά και να ενημερώνουν το διάλογο των Ηνωμένων Εθνών με τα μέρη της σύγκρουσης σχετικά με μέτρα για την πρόληψη και τον τερματισμό των σοβαρών παραβιάσεων των δικαιωμάτων των παιδιών. Σύμφωνα με τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στις ετήσιες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις.

«Χωρίς την πολιτική βούληση για πραγματική επίλυση των συγκρούσεων, θα συνεχίσουμε να απογοητεύουμε τα παιδιά μας και τις ελπίδες και τα όνειρά τους. Χωρίς σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα συνεχίσουμε να βλάπτουμε τα παιδιά μας. Χωρίς να βάλουμε τα παιδιά στο επίκεντρο των ενεργειών μας, η δυνατότητα συμμόρφωσης με την CRC και η παροχή σε κάθε παιδί των δικαιωμάτων και των αναγκών του είναι δυστυχώς μηδενική», δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, Βιρτζίνια Γκάμπα.

Οι πληροφορίες που ακολουθούν καλύπτουν την περίοδο μεταξύ 7 Οκτωβρίου – 27 Νοεμβρίου 2023. Οι διαπιστώσεις έχουν γίνει από την οργάνωση Defense for Children International – Palestine.

Δολοφονία και ακρωτηριασμός

Περισσότερα από 6.150 παιδιά στη Γάζα έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου στη Γάζα.

Εξήντα παιδιά έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα έγγραφα που συνέλεξε το DCIP, όταν ο ισραηλινός στρατός άρχισε έναν πλήρους κλίμακας βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας που ονομάστηκε Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά. Σήμερα ο αριθμός αυτός είναι στα 66 παιδιά.

Επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία

Από την κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα στα μέσα Νοεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας δεν ήταν σε θέση να τεκμηριώσει και να δημοσιεύσει λεπτομερείς ενημερώσεις σχετικά με τις επιθέσεις σε νοσοκομεία. Ακολουθεί ένα μερικό χρονοδιάγραμμα μερικών από τις σημαντικότερες επιθέσεις σε νοσοκομεία στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

17 Οκτωβρίου: Το Ισραήλ βομβάρδισε το προαύλιο του νοσοκομείου Al-Ahli, όπου τουλάχιστον 500 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 600 άλλοι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών και όσων αναζητούσαν θεραπεία και καταφύγιο στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

10 Νοεμβρίου: Οι ισραηλινές επιθέσεις γύρω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας εντάθηκαν και ένα χτύπημα έπληξε την αυλή έξω από το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο έχασε το ρεύμα και έπαψε να λειτουργεί ως νοσοκομείο. Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις πολιορκούν τα νοσοκομεία για παιδιά Al-Rantisi και Nasser. Επιπλέον, υπάρχει αναστολή λειτουργίας των σταθμών οξυγόνου, εκθέτοντας τα άρρωστα παιδιά στον κίνδυνο του θανάτου ανά πάσα στιγμή.

12 Νοεμβρίου: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή βομβαρδίζει το νοσοκομείο Al-Mahdi στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας δύο γιατρούς και τραυματίζοντας άλλους.

14 Νοεμβρίου: Όσον αφορά το ιατρικό συγκρότημα Al-Shifa, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις συνεχίστηκαν. Όσοι βρίσκονταν μέσα και γύρω από το νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού, των ασθενών και των αναγκαστικά εκτοπισμένων, έγιναν στόχος ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών. Η μονάδα εντατικής θεραπείας, το μαιευτήριο και ο πάνω όροφος του κτιρίου χειρουργείου υπέστησαν ζημιές. Επιπλέον, ξέσπασε πυρκαγιά κοντά στο τμήμα θεραπείας ασθενών με νεφρικές διαταραχές. Το Νοσοκομείο Παίδων Νάσερ στην πόλη της Γάζας βομβαρδίστηκε επίσης από ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

15 Νοεμβρίου: Ο διευθυντής του νοσοκομείου Al-Shifa λέει ότι τα ισραηλινά τανκς και οι ισραηλινές δυνάμεις είναι σταθμευμένα στον περιβάλλοντα χώρο του.

16 Νοεμβρίου: Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιδρομή στο νοσοκομείο Al-Shifa για δεύτερη ημέρα.

17 Νοεμβρίου: Τα ισραηλινά χερσαία στρατεύματα συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιδρομή στο νοσοκομείο Al-Shifa στη Γάζα για τρίτη ημέρα.Τα ισραηλινά στρατεύματα εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο.Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης το νοσοκομείο ηλικιωμένων Al-Wafa στην περιοχή Al-Zahra της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας.Ο βομβαρδισμός είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο διευθυντής του νοσοκομείου και να τραυματιστούν άλλοι γιατροί.

18 Νοεμβρίου: Πρόωρα μωρά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το ιατρικό συγκρότημα Al-Shifa από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να επιβάλλουν αποκλεισμό του νοσοκομείου Al-Ahli στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.Οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούν να μετακινηθούν έξω και να προσεγγίσουν τους τραυματίες με ασφάλεια.Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) ανακοίνωσε ότι οι ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης της είναι παγιδευμένες στο νοσοκομείο Αλ-Αμάλ για τρίτη συνεχή ημέρα, εν μέσω έντονων βομβαρδισμών και ανοιχτών πυρών.Οι ομάδες δεν μπορούν να μετακινηθούν έξω και να προσεγγίσουν τους τραυματίες.

19 Νοεμβρίου: Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται εναντίον του νοσοκομείου Αλ-Σίφα. Τουλάχιστον ένας ασθενής συνελήφθη κατά τη διάρκεια της εισβολής στο νοσοκομείο που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις. Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το νοσοκομείο Al-Awda στη βόρεια Γάζα, με αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό πολλών Παλαιστινίων.

20 Νοεμβρίου: Κοινή αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και της Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης, με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, απομάκρυνε 31 πρόωρα μωρά από το πολιορκημένο νοσοκομείο Al-Shifa στη βόρεια Γάζα στο νοσοκομείο μητρότητας Al-Helal Al-Emirati στη νότια Γάζα.Οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν επίσης το νοσοκομείο της Ινδονησίας.Μια βόμβα έπληξε τον δεύτερο όροφο του Ινδονησιακού Νοσοκομείου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα. Ashraf al-Qudra, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Γάζας: «Το προσωπικό του Ινδονησιακού Νοσοκομείου επιμένει ότι θα παραμείνει για να περιθάλψει τους τραυματίες. Υπάρχουν περίπου 700 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού προσωπικού και των τραυματιών, μέσα στο νοσοκομείο».

Βομβαρδισμοί σχολείων του ΟΗΕ, ανάμεσα σε εκατοντάδες σχολεία που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές

Μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 16 Νοεμβρίου, τουλάχιστον 71 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 573 τραυματίστηκαν ενώ αναζητούσαν καταφύγιο σε καταφύγια και σχολεία της UNRWA σε όλη τη Γάζα, σύμφωνα με την UNRWA.

Περισσότερες από 250 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις έχουν πληγεί από τις 7 Οκτωβρίου, που αντιστοιχούν στο 40% του συνολικού αριθμού των σχολείων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το UN OCHA.

Σε περιπτώσεις όπως αυτή του βίντεο, δεν επιτρέπουν στα παιδιά να γυρίσουν στις οικογένειές τους μετά το σχολείο.

Άρνηση ανθρωπιστικής πρόσβασης

Εκτιμάται ότι 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι εκτοπισμένοι, σύμφωνα με το OCHA του ΟΗΕ (σ.σ. Στις 27 Νοεμβρίου, πλέον πρόκειται για 1,8 εκατομμύρια εκτοπισμένων).

Από τις 11 Οκτωβρίου στις 2 μ.μ. η Γάζα βιώνει ένα πλήρες μπλακάουτ ηλεκτρικής ενέργειας, αφού οι ισραηλινές αρχές διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων στις 7 Οκτωβρίου και ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας εξάντλησε τα αποθέματά του, σύμφωνα με το UN OCHA.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η γενοκτονία απαγορεύεται και συνιστά τη σκόπιμη θανάτωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων από ένα συγκεκριμένο έθνος ή εθνοτική ομάδα με σκοπό την καταστροφή του έθνους ή της ομάδας αυτής, εν όλω ή εν μέρει. Η γενοκτονία μπορεί να προκύψει από τη δολοφονία ή από τη δημιουργία συνθηκών ζωής που είναι τόσο αφόρητες που επιφέρουν την καταστροφή της ομάδας.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τις αδιάκριτες και δυσανάλογες επιθέσεις και απαιτεί από όλα τα μέρη μιας ένοπλης σύγκρουσης να κάνουν διάκριση μεταξύ στρατιωτικών στόχων, αμάχων και μη στρατιωτικών αντικειμένων. Η ανάπτυξη εκρηκτικών όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με άμαχο πληθυσμό συνιστά επίθεση χωρίς διακρίσεις και η πραγματοποίηση άμεσων επιθέσεων κατά αμάχων ή αμάχων αντικειμένων ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλει πολιτική αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το 2007, ελέγχοντας και περιορίζοντας αυστηρά την είσοδο και την έξοδο ατόμων, διατηρώντας αυστηρούς περιορισμούς στις εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των οικοδομικών υλικών, των καυσίμων και άλλων βασικών ειδών, καθώς και απαγορεύοντας τις εξαγωγές. Το Ισραήλ εξακολουθεί να διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των συνόρων, του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Λωρίδας της Γάζας.

Απαγωγές παιδιών

Οι απαγωγές παιδιών στην Παλαιστίνη πραγματοποιούνται περισσότερο στην Δυτική Όχθη αλλά και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου πολλές φορές ανήλικα παιδιά συλλαμβάνονται και κρατούνται, χωρίς κατηγορίες, με ψευδείς κατηγορίες ή σε διοικητική κράτηση.

Η διοικητική κράτηση επιτρέπει επαναλαμβανόμενες κρατήσεις χωρίς να υπάρχει επίσημη κατηγορία. Ανήλικοι μπορούν να κρατηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να ανακρίνονται χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους και χωρίς να είναι παρόντες οι γονείς του.

Κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διεθνών πλαισίων προστασίας των παιδιών. Στην περίπτωση της Παλαιστίνης, ο στενός όρος «απαγωγή» δεν ικανοποιείται πλήρως για αυτό και δεν αναφέρεται σε επίσημες καταγγελίες. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «νομότυπη απαγωγή».

Σεξουαλική βία κατά παιδιών


Όπως και με τις απαγωγές δεν έχουμε πλήρη ικανοποίηση του ορισμού της σεξουαλικής βίας. Η σεξουαλική κακοποίηση είναι κάτι που αποτελεί ύψιστο ταμπού στον αραβικό κόσμο και δύσκολα ένα θύμα θα ζητήσει βοήθεια. Αυτό που έχει πιστοποιηθεί πλήρως είναι πως τα παιδιά που συλλαμβάνονται στην περίπτωση που έχουν ήδη προσαχθεί γδύνονται για σωματική έρευνα και ανακρίνονται. Ακόμη είναι πολύ συχνές οι απειλές βιασμού, ειδικά κατά την ανάκριση. Ανά περιπτώσεις υπάρχουν καταγγελίες πως οι Ισραηλινοί ανακριτές έχουν βιάσει ανήλικους Παλαιστίνιους κρατούμενους, χωρίς σαφή εικόνα αν οι καταγγελίες διερευνήθηκαν ποτέ. Στον δρόμο υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά σε κάμερα, ένα εκ των οποίων δείχνει σωματική έρευνα σε βάρος μαθητριών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Τζος Πολ, πρώην μέλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσφατα ανέφερε στην Κρ.Αμανπούρ του CNN πως «Δεχθήκαμε καταγγελία πως ένα 13χρονο Παλαιστινιακό αγόρι βιάστηκε σε ισραηλινή φυλακή. Αυτό οδήγησε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να θέσει το θέμα στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Σε απάντηση, η ισραηλινή κυβέρνηση έστειλε τις IDF και κατέσχεσαν τους υπολογιστές της DCI-Palestine, χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική οντότητα επειδή έφερε το περιστατικό στο φως». Υπάρχει η περίπτωση να αναφέρονταν στο πάνω περιστατικό του 2021 και να μπέρδεψε τον 15χρονο με 13χρονο.

Must in

Τρίποντο «ανάσα» για την Χόστελ Κίελ (4-1) – «Πάρτι» για Μάιντζ (1-3) και Βέρντερ (4-1)

Νίκη τεράστιας βαθμολογικής σημασίας για την Χόστελ Κίελ με 4-1 επί της Άουγκσμπουργκ, άνετες νίκες για Μάιντζ (1-3) και Βέρντερ Βρέμης (4-1) επί των Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ουνιόν Βερολίνου αντίστοιχα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο