Απόφαση σταθμός στην Ισπανία για την υποχρεωτική αγορά προϊόντων από κινηματογράφους γεμίζει χαρά όσους έχουν κουραστεί να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για ποτά και σνακ παρά για τα εισιτήρια.

Η υπηρεσία καταναλωτικών υποθέσεων της Χώρας των Βάσκων, Kontsumobide, επέβαλε πρόστιμο 30.001 ευρώ στην Yelmo, την ισπανική αλυσίδα κινηματογράφων, επειδή αρνήθηκε την είσοδο σε πελάτες που αγόραζαν τρόφιμα και ποτά εκτός του κινηματογράφου για να τα καταναλώσουν εντός.

Η Kontsumobide αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο στην Yelmo αφού το Βασκικό παράρτημα της ομάδας προστασίας των καταναλωτών (Facua) κατήγγειλε την αλυσίδα κινηματογράφων στην περιφερειακή κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική της απαγόρευσης τροφίμων και ποτών που δεν είχαν αγοραστεί σε ένα από τα καταστήματά της ήταν αθέμιτη.

«Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν εστιατόριο…»

Το Yelmo απαγορεύει αυστηρά προϊόντα που δεν είναι αγορασμένα από τα κιόσκια που διατηρεί εντός των κινηματογράφων, προειδοποιώντας ότι «η εταιρεία δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους με τρόφιμα ή και ποτά που έχουν αγοραστεί εκτός του Yelmo, επιτρέποντάς το δικαίωμα να αρνηθούμε την είσοδο».

Ωστόσο, η ομάδα καταναλωτών υποστήριξε ότι, δεδομένου ότι η κύρια δραστηριότητα ενός κινηματογράφου είναι η προβολή ταινιών και όχι η παροχή υπηρεσιών εστίασης, «δεν είναι θεμιτό να χρησιμοποιούν αυτή τη δικαιολογία για να αρνηθούν την είσοδο (…)».

Προσθέτουν μάλιστα πως η Yelmo δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν εστιατόριο, καθώς «η κινηματογραφική δραστηριότητα υπάρχει ανεξάρτητα από το αν μια εταιρεία προσφέρει ή όχι υπηρεσίες φαγητού και ποτού».

Νόμος του 2007 για την προστασία των καταναλωτών ορίζει τις αθέμιτες πρακτικές

Το παράρτημα της Facua στη Μαδρίτη έχει επίσης ασκήσει αγωγή κατά της Yelmo για τους ίδιους λόγους, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση των εξωτερικών τροφίμων και ποτών είναι άδικη και περιορίζει τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Η ομάδα καταναλωτών επισημαίνει ότι το ανώτατο δικαστήριο της κεντρικής περιφέρειας Castilla-La Mancha έχει αποφανθεί ότι οι απαγορεύσεις αυτές περιορίζουν τις επιλογές των πελατών και ότι ένας νόμος του 2007 για την προστασία των καταναλωτών ορίζει τις αθέμιτες πρακτικές που οδηγούν σε «σημαντική ανισορροπία όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών».

«Τα Yelmo Cinemas ενεργούν πάντα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία»

Ο γενικός γραμματέας της Facua, Rubén Sánchez, δήλωσε ότι ο όμιλος είχε κινηθεί με επιτυχία νομικά εναντίον και άλλων κινηματογραφικών αλυσίδων σε όλη την χώρα για τον ίδιο λόγο. «Πρόκειται για ένα είδος μονοπωλίου που σε αναγκάζει να καταναλώνεις στον ίδιο χώρο και να ξοδεύεις έως και 20 φορές περισσότερα για ένα προϊόν», δήλωσε στην El País.

Εκπρόσωπος της Kontsumobide δήλωσε ότι η Yelmo μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η αλυσίδα κινηματογράφων, η οποία σημείωσε ότι η απόφαση για το πρόστιμο δεν είναι οριστική, δήλωσε: «Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα Yelmo Cinemas ενεργούν πάντα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα μιας μοναδικής και διαφορετικής πρότασης ψυχαγωγίας».