Σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό για τον Πούτιν – Θα συζητήσει για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολική με ΗΑΕ
Ο πρόεδρος Πούτιν θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή την Τετάρτη, καθώς προσπαθεί να επανακτήσει τον ρόλο του στην παγκόσμια πολιτική
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μεταβεί την Τετάρτη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία σε ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό, για να συζητήσει τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να επιβεβαιώσει τον ρόλο της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.
Με την προοπτική μιας νέας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα να απομακρύνεται, ο Ρώσος πρόεδρος πραγματοποιεί μόλις το πέμπτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του τον Μάρτιο, το οποίο τον κατηγορούσε ως υπεύθυνο για την απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.
Τον Ιούλιο παρέλειψε μια σύνοδο κορυφής στην Πρετόρια, λόγω φόβων ότι οι Νοτιοαφρικανοί οικοδεσπότες θα αισθάνονταν υποχρεωμένοι να επιχειρήσουν τη σύλληψή του. Ούτε τα ΗΑΕ ούτε η Σαουδική Αραβία έχουν υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να τον συλλάβουν.
Η Χαμάς, την οποία οι περισσότερες δυτικές χώρες θεωρούν τρομοκρατική ομάδα, διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, στέλνοντας συχνά αντιπροσωπείες στη Μόσχα.
Επιχείρηση «επαναφορά» στην παγκόσμια σκακιέρα
Το Κατάρ, ο προτιμώμενος συνομιλητής της Δύσης με τη Χαμάς, δεν μπόρεσε να βρει τη βάση για μια περαιτέρω ανταλλαγή ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ομάδας, προϋπόθεση για μια δεύτερη ανθρωπιστική παύση, οπότε ο Πούτιν έχει σχετικά λίγα να χάσει παρεμβαίνοντας τώρα, σημειώνει ο βρετανικός Gaurdian.
Την Πέμπτη θα φιλοξενήσει τον Ιρανό πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραΐσι. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τελευταία φορά τηλεφωνικά στις 16 Οκτωβρίου.
Ο Ραΐσι δεν μπόρεσε να πείσει τους ηγέτες των κρατών του Κόλπου να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν τη Χαμάς, όπως να επιβάλουν μποϊκοτάζ πετρελαίου στο Ισραήλ.
Το Ιράν έχει κατηγορηθεί από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, που αναλαμβάνουν οι αντάρτες Χούθι κατά της διεθνούς ναυτιλίας. Δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι υποστηρίζει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρέχοντάς της μεγάλες ποσότητες μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων όπλων.
Η κρίση αποτελεί μια ευκαιρία για τη Ρωσία να επανέλθει στην παγκόσμια πολιτική, προσφερόμενη ως υπέρμαχος πολυμερών λύσεων στη Μέση Ανατολή. Έχει τοποθετηθεί ως δυνητικός μεσολαβητής, έχοντας διατηρήσει δεσμούς με το Ισραήλ και τη Χαμάς.
Ο Πούτιν κατηγορεί τη Δύση για διπλά πρότυπα υπέρ του Ισραήλ
Η Μόσχα κατηγόρησε τις ΗΠΑ, πάντως, ότι προχωρούν μόνες τους στη διαμεσολάβηση, αγνοώντας τον παραδοσιακό ρόλο του κουαρτέτου που αποτελείται από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τον ΟΗΕ.
Ισχυρίζεται επίσης ότι τα δυτικά διπλά πρότυπα αποκαλύφθηκαν από την άρνηση της Δύσης να καταδικάσει τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου, ενώ κατηγορεί την Ρωσία για τη διάπραξη εγκλημάτων στην Ουκρανία – ένα μήνυμα που η Μόσχα πιστεύει ότι βρίσκει απήχηση στον παγκόσμιο Νότο και στον ΟΗΕ.
Στις 26 Οκτωβρίου, μια αντιπροσωπεία της Χαμάς στη Μόσχα, με επικεφαλής τον Mousa Abu Marzook, ιδρυτή και πολιτικό ηγέτη της ομάδας, συναντήθηκε με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Mikhail Bogdanov. Ο Marzook, ο οποίος ζει εξόριστος στο Κατάρ, ταξίδεψε στη Μόσχα μετά από προηγούμενη συνάντηση στη Ντόχα με τον Bogdanov και τον Ιρανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ali Bagheri Kani.
Η ατζέντα των δύο συναντήσεων
Η Ρωσία έχει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία. Στη Σαουδική Αραβία, ο Πούτιν θα συζητήσει το εμπόριο, τη διεθνή πολιτική και την ανθρωπιστική βοήθεια με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Στα ΗΑΕ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του από τα Εμιράτα, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, για συνομιλίες σχετικά με το εμπόριο, την ενέργεια, τον τουρισμό και την εκπαίδευση, προστίθεται.
Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι στην ατζέντα και των δύο συναντήσεων, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις