Ακίνητα: Σε χρυσή βίζα και συνταξιούχους ποντάρει η αγορά κατοικίας
Έρχονται νέα μέτρα για ενίσχυση της αγοράς ακινήτων και προσέλκυση ξένων επενδύσεων
Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα. Πλέον η «δεξαμενή» των πιθανών αγοραστών έχει εμπλουτιστεί σημαντικά από ανθρώπους που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα.
Η κυβέρνηση δρομολογεί τη λήψη νέων μέτρων για την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων μέσω της Golden Visa αλλά και του λεγόμενου senior living. Στους μέχρι πρότινος επενδυτές εκτός Ε.Ε. που ενδιαφέρονται για την έκδοση άδειας παραμονής, μέσω του προγράμματος της Golden Visa, έρχονται τώρα να προστεθούν και οι συνταξιούχοι από χώρες της Βορείου και Δυτικής Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στην κατηγορία του senior living καθώς ολοένα και περισσότεροι συνταξιούχοι την προτιμούν έναντι «παραδοσιακών προορισμών» όπως ήταν η Ισπανία, η Ιταλία και η νότια Γαλλία. Επίσης, ο ήπιος καιρός της χώρας μας προσελκύει ηλικιωμένους και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι οποίοι μέχρι σήμερα προτιμούσαν πιο εξωτικά μέρη.
Διατηρητέα και Golden Visa
Μια πρώτη γεύση για τις κινήσεις της κυβέρνησης έδωσε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (στο συνέδριο Real Estate του Capital.gr και του Forbes Greece) τονίζοντας ότι μελετάται ειδική ρύθμιση στην Golden Visa για τα διατηρητέα ακίνητα. «Σκεφτόμαστε να κάνουμε μια ειδική ρύθμιση για το ελάχιστο όριο 500.000 ευρώ, ώστε να κατευθύνουμε επενδυτικά κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων που χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, από πολιτιστικής και περιβαλλοντικής πλευράς» σημείωσε ο υπουργός.
Έτσι, ετοιμάζονται αλλαγές στο πρόγραμμα Χρυσή Βίζα, ώστε οι ξένοι αγοραστές ακινήτων να έχουν κίνητρα επένδυσης σε διατηρητέα ή κλειστά κτίρια. Στόχος είναι να βγουν πάλι στην αγορά οικιστικών ακινήτων κάποια από τα εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα που παραμένουν κλειστά επί χρόνια.
Πιθανή είναι η εξαίρεση των διατηρητέων από το όριο των 500.000 ευρώ, εφόσον αυτά βρίσκονται στις περιοχές όπου σήμερα το όριο έχει αυξηθεί (σσ έχει διπλασιαστεί το ελάχιστο όριο στις 500.000 ευρώ για κάποιες περιοχές – κέντρο Αθήνας, βόρεια και νότια προάστια, κέντρο της Θεσσαλονίκης, Μύκονος και Σαντορίνη).
Οι συνταξιούχοι… επενδυτές
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στην προσέλκυση ξένων επενδυτών μέσω της ανάπτυξης νέων επενδυτικών προϊόντων. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ως παράδειγμα την ανάπτυξη του σχετικά νέου επενδυτικού προϊόντος που αφορά την κατοικία συνταξιούχων χωρών της ΕΕ (το λεγόμενο senior living).
Οι ξένοι συνταξιούχοι θα επενδύουν στην Ελλάδα σε κάποιο ακίνητο τονώνοντας την κτηματαγορά αλλά και τις τοπικές κοινωνίες συνολικότερα λόγω των συναλλαγών που θα πραγματοποιούν, ενώ προφανώς θα καταναλώνουν τη σύνταξη τους στην Ελλάδα. Η μεταφορά της φορολογικής κατοικίας εξασφαλίζει αυτοτελή φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή.
Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι στη δεκάδα των πιο προσιτών προορισμών, διεθνώς, για εγκατάσταση μετά τη συνταξιοδότηση, περιλαμβάνεται η Ελλάδα και η Κύπρος.
Όπως αναφέρεται, Ελλάδα, Πορτογαλία Σλοβενία και Κύπρος, ισοβαθμούν στην κατηγορία για το μέσο όρο προσδόκιμης ζωής, στην πέμπτη θέση, με 81 έτη, πίσω από την Ιαπωνία με 85 έτη, τη Μάλτα με 83 έτη και την Ισπανία και την Ιταλία με 82 έτη, ενώ το ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ανέρχεται στο 14% (σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες).
Τι περιλαμβάνει η κατηγορία του senior living;
Επί της ουσίας πρόκειται για μια έννοια που περιλαμβάνει μια σειρά επιλογών στέγασης και τρόπου ζωής για ηλικιωμένα άτομα. Οι επιλογές αυτές συνήθως προσαρμόζονται στις προκλήσεις των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η περιορισμένη κινητικότητα και η ευαισθησία σε ασθένειες. Ωστόσο, μπορεί να αφορά απλώς συνταξούχους από εύρωστες χώρες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις χαμηλότερες τιμές στην Ελλάδα και τις υψηλότερες συντάξεις τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος του real estate παγκοσμίως έχει αρχίσει να επενδύει σημαντικά στο senior living, καθώς η κατηγορία αυτή αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική σε περιόδους κρίσεων. Σύμφωνα μάλιστα με το Εθνικό Κέντρο Επενδύσεων στις ΗΠΑ «το senior living είναι η μόνη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων εμπορικής ακίνητης περιουσίας που γνώρισε θετική αύξηση των ενοικίων κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης».
Επειδή είναι μια επένδυση, που βασίζεται στις παρεχόμενες ανέσεις και υπηρεσίες, είναι «ανθεκτικό στην ύφεση» σε κάποιο βαθμό. Αυτό το καθιστά μια σταθερή επενδυτική επιλογή για επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες ανθεκτικές στην ύφεση.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις