Φίμωτρο: Οι λόγοι που μαθαίνουμε στον σκύλο να το φοράει
Επικρατεί η διαδεδομένη αντίληψη ότι το φίμωτρο τοποθετείται μόνο στους σκύλους που εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές. Είναι έτσι, όμως;
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Οι περισσότεροι που αντικρίζουν στον δρόμο έναν σκύλο που φορά φίμωτρο, αλλάζουν πορεία γιατί θεωρούν ότι είναι επικίνδυνος.
Υπάρχουν κι εκείνοι που στρέφουν το βλέμμα τους με οίκτο στο ζωάκι, επειδή πιστεύουν ότι υποφέρει. Και κοιτάζουν με… μισό μάτι τον κηδεμόνα του.
Ωστόσο, το φίμωτρο είναι ένα μέσο προστασίας, που καλό θα ήταν ο σκύλος να το μάθει από τη νεαρή του ηλικία. Έτσι ώστε, όταν το φορά, να νιώθει άνετα. Κι αν ποτέ στη ζωή του κριθεί απαραίτητο να το φορέσει, να το δεχτεί χωρίς καμία αντίδραση.
Το φίμωτρο κρίνεται αναγκαίο και για την αποφυγή δηλητηριασμένων τροφών (φόλες)
«Αν και η εικόνα ενός σκύλου που φορά φίμωτρο φέρνει στον νου έναν άγριο και επιθετικό σκύλο, πολλές φορές η χρήση του κρίνεται αναγκαία. Ακόμα και για τους πιο ήρεμους σκύλους.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του τετράποδου φίλου μας θα υπάρξουν στιγμές, που η χρήση του θα μάς διευκολύνει, αλλά και θα δημιουργήσει ασφάλεια στον ίδιο και στους γύρω του», επισημαίνει ο εκπαιδευτής, Μιχάλης Διαμαντάρας.
Από τις πρώτες του βόλτες, όπως λέει ο εκπαιδευτής, η χρήση του φίμωτρου μπορεί να είναι αναγκαία. Το κουτάβι, προκειμένου να εξερευνήσει την περιοχή του, καταπίνει οποιαδήποτε βρωμιά ή αντικείμενο που θα συναντήσει στον δρόμο του. Σε αυτή την περίπτωση πολλοί κτηνίατροι, αλλά και εκπαιδευτές, προτείνουν τη χρήση του φίμωτρου, προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία του.
«Στις επισκέψεις μας στον κτηνίατρο, ή ακόμη και κατά τον καλλωπισμό του σκύλου σε κάποιο groomer, η χρήση ενός φίμωτρου μπορεί να αποτρέψει τυχόν τραυματισμούς. Αλλά και στις μετακινήσει μας, μπορεί να απαιτηθεί από κάποιον υπεύθυνο του χώρου η τοποθέτηση ενός φίμωτρου. Πολλές φορές, πάλι, το φίμωτρο κρίνεται αναγκαίο για την αποφυγή δηλητηριασμένων τροφών (φόλες), που μπορεί να συναντήσει στη βόλτα του», τονίζει ο κ. Διαμαντάρας.
Πώς μαθαίνουμε στον σκύλο μας να το βάζει με άνεση
Ο εκπαιδευτής διευκρινίζει ότι θα πρέπει ανά πάσα στιγμή ο σκύλος μας να είναι ικανός να το δεχτεί χωρίς αντιδράσεις, εύκολα και -γιατί όχι;- με χαρά.
Η εκπαίδευσή του πρέπει να περιλαμβάνει και τον σωστό τρόπο τοποθέτησης ενός φίμωτρου.
Πώς θα γίνει αυτό;
Βάζουμε μέσα στο φίμωτρο μία μία λιχουδιά, έτσι ώστε ο σκύλος να βάζει τη μουσούδα του μέσα σε αυτό και να παίρνει την τροφή.
Τη διαδικασία αυτή την επαναλαμβάνουμε πολλές φορές, τονίζει ο εκπαιδευτής, χωρίς να κουμπώσουμε το φίμωτρο. Αφού παρατηρήσουμε ότι ο σκύλος μας δείχνει άνετος, κουμπώνουμε το φίμωτρο για λίγα δευτερόλεπτα. Αυξάνουμε τον χρόνο σταδιακά, όσο βλέπουμε ότι νιώθει άνετα.
Ξεκινάμε σύντομες βόλτες με το φίμωτρο
«Η επόμενη κίνηση που θα κάνουμε, είναι να του φορέσουμε το φίμωτρο και να ξεκινήσουμε σύντομες βόλτες. Θα δούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο σκύλος μας θα εξοικειωθεί με το φίμωτρο, και θα είναι ικανός να το φοράει με άνεση, όποτε χρειαστεί. Με λίγα λόγια, το φίμωτρο είναι ένα ακόμα σημαντικό αξεσουάρ της καθημερινότητας του κατοικίδιού μας», τονίζει ο κ. Διαμαντάρας.
Εν ολίγοις, ο κ. Διαμαντάρας καταλήγει: «Ένας υπεύθυνος κηδεμόνας θα πρέπει να περνάει το μήνυμα ενός σωστού φιλόζωου, που είναι ικανός να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες του κατοικίδιού του».
● Ο κ. Μιχάλης Διαμαντάρας ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως συνοδός στρατιωτικών σκύλων στην Πολεμική Αεροπορία το 1990, όπου και υπηρέτησε επί 10 χρόνια.
Από το 2000 ασκεί το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων και όπως λέει: «έχω εκπαιδεύσει σκύλους, σχεδόν όλων των φυλών, λαμβάνοντας πάντα υπ΄όψιν τόσο τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του σκύλου όσο και τις ανάγκες του κηδεμόνα του.
Στόχος μου είναι με την προεκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση, τη βασική υπακοή, αλλά και τη επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, να διαμορφωθεί η συμπεριφορά του σκύλου, έτσι ώστε να τον βοηθήσουμε να κατανοήσει τη θέση του μέσα στην οικογένεια.
Έτσι, με ήρεμο και κυρίως με μεθοδευμένο τρόπο, θα δημιουργηθεί μια σχέση υπακοής, σεβασμού και αγάπης».
Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις