Είναι αεικίνητος, πανέξυπνος, με άποψη και λατρεύει την οικογένεια του.
Ο σκύλος της φυλής Τζακ Ράσελ Τερριέ (Jack Russell Terrier) είναι ένας σκύλος που μαθαίνει γρήγορα, του αρέσει να «εργάζεται» και δεν ξεφεύγει από το οπτικό του πεδίο οτιδήποτε κινείται.

Χαρακτήρας – Προσωπικότητα

«Είναι σκυλιά πολύ έξυπνα, ενεργητικά, κυριαρχικά -όχι όλα-, ανεξάρτητα, με πολύ θάρρος και θράσος. Γι’ αυτό θα πρέπει να τους θέσουμε, από νωρίς, τα όρια μέσα στην οικογένεια.

Είναι γεμάτα αυτοπεποίθηση, γι’ αυτό μπορεί να μην τα πηγαίνουν καλά με άλλα ζώα, ακόμα και αντιθέτου φύλου.

Δένονται πολύ με τον κηδεμόνα τους και δεν τους αρέσει η μοναξιά.

Λόγω του κυνηγετικού τους ενστίκτου θα πρέπει στη βόλτα να φορούν πάντα λουρί. Γιατί, αν δουν άλλα ζώα, μπορεί να τα κυνηγήσουν ή να μπλεχτούν σε κάποιο καβγά», επισημαίνουν οι εκτροφείς της φυλής, Λίνα Πετσίτη και Ηλίας Σωφρονάς.

Είναι ένας σκύλος που αγαπά πολύ την οικογένεια του, και το μέγεθος του δεν θα τον εμποδίσει να την υπερασπιστεί

Ο χρόνος που θα του αφιερώνουμε, πρέπει να είναι ποιοτικός

Ο σκύλος της φυλής Τζάκ Ράσελ Τερριέ, όπως λένε οι εκτροφείς, είναι κατάλληλος για παιδιά άνω των 10 ετών. Παιδιά που έχουν διδαχθεί από τους γονείς τους να σέβονται τα όρια ενός σκύλου. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας δεν τα αφήνουμε ποτέ χωρίς την επίβλεψή μας. Όχι επειδή είναι ένας επικίνδυνος σκύλος, αλλά γιατί ένα μικρότερο παιδί δεν έχει την αντίληψη για να καταλάβει απόλυτα τα σήματα που θα δώσει ο σκύλος, αν έχει ενοχληθεί ή, απλά, δεν θέλει να παίξει άλλο.

Εκπαίδευση

Η κοινωνικοποίηση, όπως υποστηρίζουν οι εκτροφείς, είναι «το Α και το Ω». Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει από τη νεαρή του ηλικία, έτσι ώστε στο μέλλον να γίνει ένας ισορροπημένος σκύλος.

Το Τζάκ Ράσελ Τερριέ θέλει έμπειρους ιδιοκτήτες, ή ιδιοκτήτες που είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να ακολουθήσουν τις συμβουλές του εκτροφέα τους

Είναι πολύ έξυπνος και θα δοκιμάσει τον κηδεμόνα του πολλές φορές. Οπότε, πρέπει να είμαστε σταθεροί και «αυστηροί», για να μη έχει… το πάνω χέρι. Αυτό δεν σημαίνει ότι η εκπαίδευση δεν θα γίνεται με αγάπη και επιβράβευση: λεκτική, με λιχουδιές, ή με παιχνίδι.

Ο χρόνος που θα του αφιερώνουμε, πρέπει να είναι ποιοτικός και να δουλεύουμε το μυαλό και το σώμα του, μιας και δεν είναι μόνο σκύλος «του καναπέ».

Είναι ένας σκύλος που μαθαίνει γρήγορα και του αρέσει να δουλεύει.

Υγεία

Σύμφωνα με τους εκτροφείς, όπως όλες οι καθαρόαιμες φυλές, έτσι και αυτή έχει κάποιες κληρονομικές γενετικές παθήσεις.
Οι DNA παθήσεις εξετάζονται μια φορά στη ζωή του σκύλου, με δείγμα σάλιου ή αίματος, το οποίο στέλνεται σε επίσημα εργαστήρια του εξωτερικού. Οι DNA παθήσεις είναι:

● Nωτιαιοεγκεφαλική αταξία – SPINOCEREBELLAR ATAXIA

● Εξάρθρωση του φακού – PRIMARY LENS LUXATION

● Εκφυλιστική μυελοπάθεια – DEGENERATIVE MYELOPATHY

● Καθυστερημένη αταξία – LATE ONSET ATAXIA

Οι μελλοντικοί γεννήτορες θα πρέπει να εξετάζονται για τις παραπάνω παθήσεις, όπως επίσης για:

● Κώφωση – ΒΑΕR TEST (μια φορά στη ζωή του)

● Παθήσεις των ματιών σε πιστοποιημένο οφθαλμίατρο (κάθε χρόνο)

● Εξάρθρωση επιγονατίδας – PATELLAR LUXATION (κάθε χρόνο)

Όμως, λόγω της επιλεκτικής εκτροφής έχουμε υγιέστατα δείγματα της φυλής.

Περιποίηση – Φροντίδα

Ένα λειότριχο Τζάκ Ράσελ Τερριέ θέλει μπάνιο μία φορά στις 15 μέρες, ή και μια φορά το μήνα. Επειδή μαδάει, ειδικά τους ζεστούς μήνες, μπορούμε να μειώσουμε, σε μεγάλο βαθμό, την πτώση της τρίχας μόνο με υψηλής ποιότητας σαμπουάν και τροφής.

Στο μεσαίο και το μακρύτριχο κάνουμε το λεγόμενο stripping. Δηλαδή, αφαιρούμε τις μακριές τρίχες με ειδικό μαχαίρι, ή ειδική πέτρα, η με το χέρι για να συνεχίσει η υφή του τριχώματος να είναι σκληρή.

Αν χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρική μηχανή, ή ψαλίδι το τρίχωμα θα καταστραφεί, θα γίνει σγουρό και μαλακό. Το stripping γίνεται περίπου μια φορά στους 2-2,5 μήνες.

Συμβουλές

Αν επιθυμείτε να βάλετε στη ζωή σας ένα Τζάκ Ράσελ Τερριέ, οι εκτροφείς έχουν να σας πουν να εξής:

● Είναι ένας σκύλος που αγαπά πολύ την οικογένεια του, και το μέγεθος του δεν θα τον εμποδίσει να την υπερασπιστεί, αν χρειαστεί, ακόμα και με κίνδυνο να χάσει τη ζωή του.

● Το Τζάκ Ράσελ Τερριέ θέλει έμπειρους ιδιοκτήτες, ή ιδιοκτήτες που είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να ακολουθήσουν τις συμβουλές του εκτροφέα τους,για καλύτερη συμβίωση.

● Κατάλληλος κηδεμόνας είναι εκείνος, που έχει σκοπό να ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα. Θα αγαπά τη φύση, το τρέξιμο, το κολύμπι και τα κυναθλήματα, και όχι μόνον τον καναπέ.

● Πρέπει να μένει αυστηρά μέσα στο σπίτι.

● Κατά την περίοδο της ανάπτυξης, αλλά και της ενηλικίωσης, δεν πρέπει να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκάλες όλη μέρα και κάθε μέρα. Κι αυτό γιατί το μήκος του κορμιού του υπερισχύει του ύψους του, και μπορεί πολύ εύκολα να καταπονηθεί η σπονδυλική του στήλη. Οπότε, αν υπάρχουν εσωτερικές σκάλες με πολλά σκαλιά, καλό θα ήταν, να τοποθετηθεί κάποιο πορτάκι.

Μορφολογία

Το ύψος τους κυμαίνεται από 25cm έως 30cm και το βάρος τους από πέντε έως επτά κιλά.

Τα αυτιά τους πρέπει να είναι προς τα κάτω, σε σχήμα V, και πότε όρθια.
Το τρίχωμα τους έχει τρία είδη: 1) το λειότριχο, 2) το μεσαίο σκληρότριχο, και 3) το μακρύ σκληρότριχο.

Το λειότριχο μαδάει, κυρίως τους ζεστούς μήνες, ενώ το μεσαίο και το μακρύ, ελάχιστα.

Τα βλέφαρα και η μύτη πρέπει να είναι πάντα μαύρα

Οι αποδεκτοί χρωματισμοί είναι: άσπρο – καφέ (από πολύ ανοιχτό καφέ μέχρι πολύ σκούρο), το άσπρο – μαύρο και το τρικολόρ (άσπρο – μαύρο – καφέ). Το τρικολόρ έχει δυο είδη: α) Το dominant tricolor, δηλαδή το καφέ χρώμα είναι μόνο στα φρύδια, στα μάγουλα και στο εσωτερικό των αυτιών και β) το faded tricolor, που σημαίνει ότι το κουτάβι όταν γεννηθεί θα έχει και τα τρία χρώματα στο κεφάλι. Μεγαλώνοντας, όμως, το χρώμα θα ξεθωριάσει και θα γίνει όλο καφέ, η όλο το πρόσωπο καφέ και το πάνω μέρος του κεφαλιού μαύρο. Το λευκό πρέπει να καλύπτει το 51% του κορμιού του. Τα όλο λευκά είναι αποδεκτά, άλλα όχι επιθυμητά.

Τα βλέφαρα και η μύτη πρέπει να είναι πάντα μαύρα.

Ιστορία

Για την ιστορία της φυλής, οι εκτροφείς μας εξιστορούν:

Η εκτροφέας της φυλής, Λίνα Πετσίτη

Ο σκύλος της φυλής Τζακ Ράσελ Τερριέ κατάγεται από την Αγγλία.
Ο Τζον Ράσελ ήταν ένας ιερέας, που ήθελε να δημιουργήσει έναν σκύλο για το κυνήγι της αλεπούς. Θα έπρεπε, λοιπόν, να έχει αντοχή, ταχύτητα, πολύ καλή όσφρηση και θάρρος. Μέχρι να το πετύχει, έκανε πολλές διασταυρώσεις.
Σήμερα υπάρχουν δύο φυλές: τα Πάρσον Ράσελ Τεριέ και τα Τζάκ Ράσελ Τεριέ, με μόνες διάφορες το ύψος, το μήκος των ποδιών, αλλά και τις αναλογίες κορμού – ύψους. Παρουσιάζουν κάποιες διαφορές και στον χαρακτήρα».

Ο εκτροφέας της φυλής, Ηλίας Σωφρονάς