Με πυξίδα τη θετική ατζέντα
Αυτοσυγκράτηση στις προσδοκίες αλλά και προετοιμασία για τυχόν... απρόοπτα από την Αθήνα για το μεθαυριανό ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν
Την προοπτική να δημοσιοποιηθεί κοινό ανακοινωθέν στη λήξη της ελληνοτουρκικής συνάντησης της 7ης Δεκεμβρίου στην Αθήνα – κάτι που θα επισφράγιζε και σε επίπεδο γραπτών διατυπώσεων ένα κλίμα βούλησης για κοινό βηματισμό σε μονοπάτια εξομάλυνσης των σχέσεων, παρά τις γνωστές μεγάλες διαφωνίες – κρατούν στο τραπέζι η Αθήνα και η Αγκυρα. Για τη διευθέτηση κάθε λεπτομέρειας είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι μεταξύ του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού και της τουρκικής προεδρίας μια ανάσα πια πριν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή 11 υπουργών και υφυπουργών της ελληνικής κυβέρνησης και οκτώ από την τουρκική πλευρά στα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια – χωρίς να σημαίνει ότι μεθαύριο θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες συμφωνίες στο καθένα από αυτά.
Η Αθήνα δεν έχει λάβει προσώρας από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου κάποιο αρνητικό σήμα που να την κινητοποιεί εκτάκτως, ούτε έχει ενημέρωση για μετάβαση του Ερντογάν στη Θράκη – αν πάντως υπάρξει τουρκικό αίτημα της τελευταίας στιγμής, θα είναι βέβαιη η κυβερνητική συνοδεία στην επίσκεψη.
Ομως αφενός κινείται με αυτοσυγκράτηση στις προσδοκίες της (το ίδιο… μετρημένο είναι και το φορμάτ της αυθημερόν επίσκεψης της τουρκικής αποστολής), αφετέρου έχει εξετάσει σενάρια αντίδρασης μπροστά σε τυχόν… απρόοπτα.
«Πάμε για την «ουσία» στη βάση της λεγόμενης θετικής ατζέντας και για τίποτα «πανηγυρικό»» σχολιάζουν αρμόδιες πηγές.
Με τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, η «κρίσιμη συνάντηση» λογίζεται ως «άλλο ένα σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια να εμπεδωθεί το κλίμα ήρεμων επαφών. «Στόχος να προστατεύσουμε τον διάλογο. Είναι δεδομένες οι διαφωνίες μας, όμως αυτό που εμείς θέλουμε είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις» είπε ο Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση «σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων – ούτε θα ήταν ποτέ δυνατόν να είναι κάτι τέτοιο στην ατζέντα».
Η ατζέντα του τούρκου προέδρου
Μετά το Προεδρικό Μέγαρο που θα είναι ο πρώτος σταθμός του Ερντογάν αφότου προσγειωθεί στην Αθήνα για συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο παλμός του Ανώτατου Συμβουλίου θα χτυπά (υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας όπως προέκυψε στις χθεσινές διαδοχικές συσκέψεις) κυρίως στο Μαξίμου, αλλά και στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών και στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξάλλου οι διμερείς υπουργικές συναντήσεις θα γίνονται αλλού την ώρα των συζητήσεων Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Ηρώδου Αττικού παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Αννας-Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς – όπως είχε γίνει σε Νέα Υόρκη και Βίλνιους. Μπροστά από το τζάκι του Μαξίμου θα γίνουν οι κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του τούρκου πρόεδρου και ένα γεύμα, πάλι εντός Μαξίμου, θα σηματοδοτήσει τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου Συνεργασίας.
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;
- Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Ο Πίτερς μοίρασε τα… δώρα στο ΣΕΦ
- Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τους χειρισμούς σχετικά με τις πληροφορίες για το παρελθόν του δράστη