Έκκληση της Γουιάνα για βοήθεια ενώ η Βενεζουέλα προχωρά σε προσάρτηση
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι έδωσε εντολή να συνταχθεί νόμος για την αναγνώριση ενός νέου κράτους.
- Το «νέο» πρόσωπο της Λίντσεϊ Λόχαν και η φράση «δεν έχω πειράξει τίποτα πάνω μου»
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Η μικρή χώρα στην ηπειρωτική Νότια Αμερική που συνορεύει ανατολικά με το Σουρινάμ, νότια με τη Βραζιλία και δυτικά με τη Βενεζουέλα απηύθυνε έκκληση για βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό να προωθήσει την προσάρτηση των δύο τρίτων του εδάφους της.
«Μίλησα με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και αρκετούς ηγέτες, προειδοποιώντας τους για επικίνδυνες εξελίξεις και απελπισμένες ενέργειες του προέδρου Μαδούρο», δήλωσε ο Ιρφάαν Άλι, πρόεδρος της Γουιάνας, σε τηλεοπτική εκπομπή αργά την Τρίτη, καθώς ενημέρωσε το έθνος των 800.000.
Προχωρούν τα σχέδια κατάληψης
Τα σχόλια του Αλί έγιναν μετά την ανακοίνωση από τον Μαδούρο πως θα προχωρήσει με τα σχέδιά του για την κατάληψη του Εσεκίμπο, την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή που ανήκει στη Γουιάνα σε συνέχεια του δημοψηφίσματος (το βράδυ της Κυριακής) στο οποίο οι Βενεζουελάνοι υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία τα σχέδια για την αναγνώριση της έκτασης 160.000 χιλιομέτρων της ζούγκλας της Γουιάνα ως δική τους.
Ο Μαδούρο διέταξε τις εθνικές εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου να ξεκινήσουν εργασίες
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι έδωσε εντολή να συνταχθεί νόμος για την αναγνώριση ενός νέου κράτους – της Γουιάνα-Εσεκίμπο – στο οποίο οι αγγλόφωνοι κάτοικοι θα λάβουν εθνικές ταυτότητες της Βενεζουέλας. Διέταξε επίσης τις εθνικές εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου να ξεκινήσουν εργασίες και να δημιουργηθεί μια ειδική στρατιωτική μονάδα για την περιοχή, γεγονός που θορύβησε τους παρατηρητές και ανάγκασε τη Βραζιλία να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στα σύνορά της.
Εδώ και πολύ καιρό, η Βενεζουέλα διεκδικεί την συγκεκριμένη περιοχή λόγω του πλούσιου υπέδαφους που κατέχει, το οποίο έχει εκτοξεύσει την οικονομία της Γουιάνας. Το Καράκας απορρίπτει μια απόφαση διεθνούς επιδιαιτησίας του 1899 που χάραξε τα σημερινά σύνορα, όταν η Γουιάνα ήταν ακόμα βρετανική αποικία, και ο Μαδούρο έκανε καμπάνια με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα εν όψει του δημοψηφίσματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και με ομιλίες του.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε πριν το δημοψήφισμα τη Βενεζουέλα «να απόσχει από κάθε ενέργεια που θα τροποποιούσε την κατάσταση που επικρατεί επί του παρόντος στο επίμαχο έδαφος». Και προγραμματίζει δίκη την άνοιξη με θέμα το μέλλον του Εσεκίμπο, μετά από δεκαετίες αποτυχημένων διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η Βενεζουέλα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου για το θέμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις