Κωνσταντινούπολη: «Οσο αργεί, ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος»
Ανησυχία για σεισμική δόνηση 5,1 ρίχτερ που δεν εκδηλώθηκε στο ίδιο ρήγμα με τον φονικό σεισμό του 1999
Την ανησυχία του εξέφρασε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, έπειτα από τη σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στις 9.42 ώρα Ελλάδος στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Γκέμλικ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά, με εστιακό βάθος στα 8,98 χιλιόμετρα.
Εξηγώντας ότι ο συγκεκριμένος σεισμός δεν εκδηλώθηκε στο ίδιο ρήγμα με τον φονικό σεισμό του 1999 αλλά σε ένα ρήγμα παράλληλο, ο Ευθ. Λέκκας διευκρίνισε ότι με τα 5,1 ρίχτερ δεν λήγει ο συναγερμός που έχει σημάνει για ισχυρή σεισμική δόνηση που αναμένεται να δώσει το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης και η οποία δεν αποκλείεται να επηρεάσει και την Ελλάδα, όπως είχε συμβεί και μετά τον σεισμό του 1999 με τα 5,9 ρίχτερ στην Πάρνηθα. Με τους σεισμολόγους να βρίσκονται σε επιφυλακή, ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, χαρακτηρίζει στα «ΝΕΑ» τη μετασεισμική ακολουθία «κανονική», καθώς μετά τα 5,1 ρίχτερ ακολούθησε μετασεισμός 4,5 βαθμών και ακόμη 5 μετασεισμοί πάνω από 3 ρίχτερ έκαστος.
«Η ανησυχία ουσιαστικά αυξάνεται δεδομένου ότι ναι μεν έχουμε να κάνουμε με έναν μικρό σεισμό επιφανειακό, όμως ο συγκεκριμένος σεισμός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης αλλά σε ένα ρήγμα παράλληλο που αρχίζει από το Ιζμίτ και διέρχεται από την Προύσσα», ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας, προσθέτοντας: «Είναι σε κομβικό σημείο, σε έναν κλάδο του ρήγματος που έσπασε και δείχνει ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει. Θα πρέπει να κάνουμε μια διευκρίνιση. Ο σεισμός αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, όχι για την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει πρώτα ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος όπως έγινε το 1999».
«Θα ενεργοποιηθεί»
Οπως εξήγησε ο καθηγητής – ο οποίος δύο 24ωρα πριν από την εκδήλωση του σεισμού είχε κάνει δηλώσεις σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχει η στατικότητα της Αγίας Σοφίας από μεγάλο σεισμό της τάξης των 7 ρίχτερ που αναμένεται, σύμφωνα με ερευνητές, στην Κωνσταντινούπολη – η ενεργοποίηση του ρήγματος της Κωνσταντινούπολης είναι θέμα χρόνου. «Το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα γιατί είναι το μόνο από τα 12 κομμάτια του ρήγματος της Ανατολίας που δεν έχει ενεργοποιηθεί τα τελευταία 200 – 300 χρόνια. Οσο αργεί όμως, ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος», σημείωσε ο Ευθύμης Λέκκας υπολογίζοντας τη ζημιά που θα προκληθεί στο κτιριακό δυναμικό: «Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει λεπτομερείς μελέτες και έρευνες. Υπολογίζεται ότι ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη θα έχει ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν 100.000 κτίρια».
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Καραστάθης – ο οποίος επιβεβαιώνει τα περί αναμενόμενου σεισμού βάσει δημοσιευμένης έρευνας του 2017 της ομάδας του γερμανικού GFZ – σημειώνει: «Η μετασεισμική ακολουθία βαίνει κανονικά. Δεν θα ‘ναι έκπληξη να τελειώσει έτσι. Το επίκεντρο των 5,1 ρίχτερ είναι ελαφρώς νοτιότερα από τον νότιο κλάδο του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας που ενεργοποιήθηκε το 1999. Πρόκειται για ρήγμα κανονικού τύπου με διαφορετικό μηχανισμό γένεσης από εκείνον του σεισμού του 1999».
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»
- «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις», λέει η Τουρκία