Οι ευρωπαίοι δεν θεωρούν πλέον την κλιματική αλλαγή ως το σημαντικότερο ζήτημα
Αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα του ζητήματος όμως πλέον υπάρχουν άλλα σημαντικότερα που ιεραρχούν υψηλότερα.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ολοκληρώνεται η πρώτη εβδομάδα της COP28 στο Ντουμπάι με έντονες διαπραγματεύσεις, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις συμφερόντων. Οι εκπρόσωποι από 197 χώρες εξετάζουν το τελικό κείμενο λέξη προς λέξη με τους κλιματικούς στόχους για περιορισμό της θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) να παραμένουν στο τραπέζι.
Οι δυνάμεις που ζητούν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας «ακουμπούν» σε μια ικανοποιητική λύση αλλά βλέπουν επίσης ότι θα μπορούσε να τορπιλιστεί μια συμφωνία.
Τι γνώμη έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες;
Σε ένα πλανήτη που κινδυνεύει με υπερθέρμανση η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να θεωρείται ένα πολύ σοβαρό παγκόσμιο ζήτημα όμως τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι οι απόψεις των ευρωπαίων πολιτών έχουν υποστεί μια μικρή μεταβολή τα τελευταία δύο χρόνια.
Έτσι, η κλιματική αλλαγή δεν κατατάσσεται πλέον ως το σοβαρότερο πρόβλημα. Με ποσοστό 17%, βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τη φτώχεια (20%) και τις ένοπλες συγκρούσεις (19%) που έχουν πάρει την πρωτοκαθεδρία.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κλιματική αλλαγή έρχεται στην τέταρτη θέση (22%)
Όταν μάλιστα οι πολίτες καλούνται να κατατάξουν τη σημασία των θεμάτων ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κλιματική αλλαγή έρχεται στην τέταρτη θέση (22%). Πρώτο ζήτημα είναι ο πληθωρισμός (27%), ακολουθεί η διεθνή κατάσταση (25%) και μετανάστευση (24%).
Στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την κλιματική αλλαγή (Ιούλιος 2023), οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν πόσο σοβαρό πρόβλημα θεωρούν ότι είναι η κλιματική αλλαγή αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα από 1-10. Το «1» υποδεικνύει ότι «δεν καθόλου σοβαρό πρόβλημα» και το «10» σημαίνει ότι είναι «εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα». Τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες (77%) θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα ενώ ένα 16% την αξιολογεί ως αρκετά σοβαρή. Μόνο το 7% πιστεύει ότι δεν πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα.
Στο εαρινό Ευρωβαρόμετρο (2023) του ΕΚ, οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν ποια θέματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εδώ, η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής κατατάσσεται στην τρίτη θέση (31%), μετά την καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού (38%) και τη δημόσια υγεία (33%). Η κλιματική αλλαγή ήταν η απάντηση που κυριάρχησε περισσότερο στη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Μάλτα και την Αυστρία.
Προτεραιότητες στην Ελλάδα
Στο ερώτημα «σε ποιο θέμα θα θέλατε να δώσει προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;», τόσο οι Έλληνες (59%) όσο και πάνω από το ένα τρίτο των χωρών μελών της ΕΕ (36%), θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της φτώχειας.
Δεύτερη προτεραιότητα για τους Έλληνες είναι η υποστήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ποσοστό 54% (τέταρτη προτεραιότητα για τους πολίτες της ΕΕ με ποσοστό 29%). Τρίτη προτεραιότητα για τους Έλληνες έχει η δημόσια υγεία (50%), ενώ για τους άλλους Ευρωπαίους η υγεία αποτελεί δεύτερη προτεραιότητα (34%). Τρίτη προτεραιότητα για τους ευρωπαίους πολίτες είναι οι δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής (29%, έναντι 26% για τους Έλληνες).
Ποιες αξίες πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Στο ερώτημα «ποιες αξίες πρέπει να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;», το 38% των Ελλήνων και των Ευρωπαίων απαντά πρώτα «τη δημοκρατία». Εξίσου σημαντική είναι για το 38% των Ελλήνων (22% των Ευρωπαίων), «η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και μεταξύ των περιφερειών της», ενώ για το 36% των Ελλήνων, και το 25% των Ευρωπαίων, προτεραιότητα είναι επίσης «το κράτος δικαίου».
Ρεκόρ θερμοκρασιών το 2023
Να θυμίσουμε πως η Υπηρεσία της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή Copernicus ανέφερε πως μέχρι τώρα οι θερμοκρασίες για το 2023 είναι κατά μέσο όρο περίπου 1,46 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.
«Το 2023 έχει καταγράψει έξι μήνες και δύο εποχές ρεκόρ θερμοκρασιών», ανέφερε σε μια δήλωση η αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus Σαμάνθα Μπέρτζες.
«Οι ασυνήθιστες παγκόσμιες θερμοκρασίες του Νοεμβρίου, που περιλαμβάνουν και δύο ημέρες θερμότερες από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σημαίνουν πως το 2023 είναι η πιο ζεστή χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις