Σε κάποιους αρχίζει να αρέσει ο ήχος του «γαβγίσματος« του Όρμπαν – Ρεαλισμός ή οπισθοδρόμηση;
Μπορεί τελικά ο Ούγγρος ηγέτης να μην μπλοφάρει απλώς, αλλά να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά για λογαριασμό άλλων.
Παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους και έναν εν εξελίξει πόλεμο, η Κομισιόν και πολλά κράτη της ΕΕ επιμένουν σε μια ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στο μπλοκ.
Ενόψει όμως της συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απείλησε να ασκήσει βέτο στις ενταξιακές συνομιλίες της Ουκρανίας.
«Η πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής… σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ ως αντικειμενικού και αξιοκρατικού μέσου» είπε ο Όρμπαν σε επιστολή του στις Βρυξέλλες, ενώ προηγουμένως η Κομισιόν είχε συστήσει την έναρξη των συνομιλιών για την Ουκρανία.
Την επιστολή του ο Όρμπαν την έστειλε προσωπικά στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου απειλώντας ότι η σύνοδος κορυφής θα ήταν «αποτυχία» εάν ο Μισέλ προσπαθούσε να επιτύχει συναίνεση για την Ουκρανία.
Για τον Ούγγρο πρωθυπουργό ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ, που είναι φορτωμένος με επιπλέον 50 δισ. ευρώ σε βοήθεια προς την Ουκρανία, είναι «αστήρικτος, μη ισορροπημένος και μη ρεαλιστικός».
«Εάν ο Μισέλ υποχωρούσε σε όλα τα αιτήματα της δισέλιδης επιστολής του Όρμπαν, θα διέλυε την επίσημη ατζέντα της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στις 14 Δεκεμβρίου, προκαλώντας μια αμηχανία επικών διαστάσεων» αναφέρει ρεπορτάζ του Euobserver.
Μήπως ο Όρμπαν έχει δίκιο;
Ωστόσο, αν και για πολλούς ο Όρμπαν μπλοφάρει, ώστε να αποσπάσει χρήματα από την ΕΕ –τα οποία βέβαια δικαιούται η χώρα του ως μέλος της ΕΕ-, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euobserver, ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ εκτιμούν ότι παίζονται πιο περίπλοκα παιχνίδια από την υποτιθέμενη μπλόφα του Όρμπαν.
Η προοπτική ενός άλλου κύματος διεύρυνσης έχει προκαλέσει συζήτηση σχετικά με το ποιες εσωτερικές αλλαγές στην ΕΕ θα πρέπει να γίνουν για να φιλοξενηθούν αρκετά φτωχά, και στην περίπτωση της Ουκρανίας, μεγάλα νέα μέλη. Σημειώνεται, επίσης, ότι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ πρόκειται να δώσει πράσινο φως στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Μολδαβία και να χορηγήσει υπό όρους καθεστώς «υποψήφιας» ΕΕ στη Γεωργία.
Ως εκ τούτου, η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σλοβακία είναι επίσης πιο επιφυλακτικές στο άνοιγμα της πόρτας στην Ουκρανία από ό,τι παραδέχονται δημόσια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Euobserver.
Έτσιμ, ένα ουγγρικό βέτο θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο σε διαφορετικούς ηγέτες της ΕΕ εν όψει της «στιγμής της αλήθειας» πριν από τη σύνοδο κορυφής των Χριστουγέννων, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ. «Νομίζω ότι η Ολλανδία, η Σλοβακία και η Αυστρία είναι πολύ χαρούμενες που κρύβονται πίσω από τον Όρμπαν», είπε ο διπλωμάτης της ΕΕ. «Υποψιάζομαι ακόμη και ότι μπορεί να έχει σιωπηλή γερμανική υποστήριξη», πρόσθεσε.
«Η διαμάχη για τον Όρμπαν βολεύει τη Γαλλία και τη Γερμανία προωθώντας την ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία, ενώ διατηρούν τα χέρια τους καθαρά από το να μπλοκάρουν την Ουκρανία, κάτι που αφήνουν άλλους να κάνουν για αυτούς», είπε ο διπλωμάτης της ΕΕ.
Ήδη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Όρμπαν στο Παρίσι για συνομιλίες πριν από τη σύνοδο κορυφής. Αλλά εάν ο Μακρόν σκοπεύει να επιτύχει μια σημαντική πρόοδο πίσω από κλειστές πόρτες, τότε, κινδυνεύει να ευνοήσει τους ελιγμούς του Ορμπάν κατά της Ουκρανίας.
Μήπως μπλοφάρει όμως;
Βέβαια, όπως αναφέρει και το ξένο δημοσίευμα που επικαλείται πολιτικούς στις Βρυξέλλες, ο Όρμπαν στο παρελθόν έχει ασκήσει επιτυχώς βέτο για μικρά πράγματα για λογαριασμό των πολιτικών του συμμάχων στη Μόσχα και την Ιερουσαλήμ, όπως μικρές λεπτομέρειες των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία ή δηλώσεις χαμηλού επιπέδου της ΕΕ που επικρίνουν το Ισραήλ.
Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν συνηθίσει τον Όρμπαν να μιλάει πολύ στην αρχή και στο τέλος να λουφάζει. «Πάντα απειλεί με βέτο όταν βρίσκεται στη Βουδαπέστη — και όταν φτάνει στις Βρυξέλλες, ειδικά όταν οι ηγέτες είναι κεκλεισμένων των θυρών, ενεργεί σαν ένα μικρό κουτάβι», είπε στο Euobserver η Άγκνες Βάνταϊ, βουλευτής του κεντροαριστερού κόμματος Δημοκρατικός Συνασπισμός. στην Ουγγαρία. «Εάν οι ευρωπαίοι πολιτικοί του δώσουν το βήμα, θα αναλάβει δράση. Εάν δεν το κάνουν, δεν θα το κάνει».
Πολλοί βλέπουν επίσης το βέτο του Όρμπαν στην Ουκρανία ως ένα ακόμη παιχνίδι για την ανάκτηση 22 δισ. ευρώ από τα χρήματα της ΕΕ για τη Βουδαπέστη, αντί για μια βαθιά απόφαση να συνταχθεί με τη Ρωσία εναντίον της Δύσης, καθιστώντας ευκολότερη την επίλυση των ζητημάτων.
Ο Daniel Freund, Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε τη «βίαιη διαπραγματευτική στρατηγική του Όρμπαν για πρόσβαση σε παγωμένα κεφάλαια της ΕΕ». Η υποχώρηση θα ήταν ένα «τεράστιο λάθος», είπε ο Φρόιντ, δεδομένου ότι η ΕΕ πάγωσε τα μετρητά του Όρμπαν για να τον τιμωρήσει για την αυταρχική του διακυβέρνηση στο εσωτερικό.
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Βίρτους (pic)
- Ολυμπιακός – Βίρτους Μπολόνια 87-77: Βεζένκοφ και Φουρνιέ «σφράγισαν» την 10η νίκη
- ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-0: Προβάδισμα πρόκρισης με Λαμέλα (vid)
- Η επιστήμη πίσω από την σχέση αγάπης-μίσους με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια
- 6 χρόνια μετά την αυτοκτονία του, ο Avicii λέει επιτέλους την ιστορία του
- Ισπανία: Τον «έκαψε» το Google Maps – Δολοφονία εξιχνιάστηκε χάρη σε μία φωτογραφία