Κάλεσμα απευθύνει ο Δήμος Δελφών για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου ενόψει εορτών. Ένας Δήμος ιστορικός, ένας δήμος με επισκέπτες 12 μήνες τον χρόνο και ζητάει την συνδρομή των δημοτών για να μπορέσει να καλύψει βασικές ανάγκες των ανθρώπων του, Πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα τελικά και πόσοι άνθρωποι στηρίζονται στους δήμους και την φιλανθρωπία για να επιβιώσουν;

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Δήμος Δελφών «στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής θα πραγματοποιήσει μία ακόμα διανομή προϊόντων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και καλεί επιχειρήσεις, συλλόγους, σχολεία και πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν, με στόχο κάθε σπίτι να είναι γεμάτο χαμόγελα.

Πιο συγκεκριμένα, έως την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 θα συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Πλατεία Κεχαγιά, Άμφισσα), από τις 9:00 έως τις 13:00.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής είδη: Λάδι, ζυμαρικά, όσπρια, ζάχαρη, καφές, γάλα, αλεύρι, κονσέρβες, φρυγανιές, παξιμάδια, μπισκοτοειδη, μέλι, αλάτι κ.α. καθώς και είδη ατομικής υγιεινής και καθαριστικά.

Τα προϊόντα που θα συγκεντρωθούν, μαζί με όσα υπάρχουν ήδη, θα διανεμηθούν ακολούθως ενόψει των εορτών σε δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Δελφών.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης κ. Χρυσούλα Πονήρη – Σεγδίτσα, σε δήλωσή της σημειώνει: «Ο Δήμος Δελφών για μία ακόμα φορά κάνει πράξη τη στήριξή του στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έχοντας πλέον καθιερώσει αρκετές αντίστοιχες στη διάρκεια του έτους.

Όμως, οι ημέρες των εορτών που θα έρθουν είναι ιδιαίτερες, γι’ αυτό καλούμαστε ως ελάχιστον δείγμα αλληλεγγύης να συνδράμουμε ώστε κάθε σπίτι να έχει αυτά που πρέπει. Είμαι σίγουρη πως και τώρα οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας για ενίσχυση του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό».

Τι συμβαίνει σε άλλους Δήμους

Επικοινωνώντας με Δημάρχους σε άλλους δήμους όλης της χώρας, το συμπέρασμα είναι ένα: Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης σε πολλά σπιτικά της χώρας. Διαφορετικά οι Δήμοι, που ως ο εγγύτερος προς τον πολίτη θεσμός, έχουν αναλάβει το δύσκολο καθήκον να ενισχύουν όπως μπορούν τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, δεν θα έκαναν επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις στους κατοίκους να ενισχύσουν τις κοινωνικές δομές που καλώς δημιούργησαν όπως:  κοινωνικά φροντιστήρια, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά μαγειρεία, κοινωνικά κομμωτήρια κα.

Μάλιστα η λειτουργία των δομών αυτών επιτελείται κυρίως από εθελοντές τους οποίους ο δήμος αναζητάει προκειμένου να βοηθήσουν. Χωρίς λοιπόν προσωπικό και χωρίς πόρους, οι δήμοι υπερβάλλουν εαυτούς προκειμένου να φροντίσουν και τον τελευταίο δημότη τους και βασίζονται στο φιλάνθρωπο χαρακτήρα ευτυχώς αρκετών συμπατριωτών μας.

Πολλοί δήμαρχοι μας δήλωσαν πως οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί και οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού σχεδόν κάθε μήνα αυξάνονται σε αριθμό. Πίσω λοιπόν από την φανταχτερή πραγματικότητα, κρύβεται σκοτάδι και ομίχλη. Μια ερώτηση στους Δήμους αρκεί για να κατανοήσουν όσοι θέλουν το μέγεθος του προβλήματος στον πυρήνα της κοινωνίας. Την οικογένεια.