Όλα καλά…

Το πήρε πάνω του χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης το φορολογικό νομοσχέδιο – ψηφίζεται σήμερα. Και τι καλές μεταρρυθμίσεις κάνουμε, και πόσο δίκαια τα κάνουμε και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Και διάφορες άλλες τέτοιες φιλολογικές κοινοτοπίες.

Κάτι άλλο!

Και προς Θεού για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν πρόκειται για «οριζόντια παρέμβαση». Δηλαδή ο κεφαλικός φόρος δεν είναι κεφαλικός φόρος, αλλά κάτι άλλο….

Εύκολος αντίπαλος

Όπως σας ενημέρωσα χθες οι έρευνες που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, στοχοποιώντας συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών που αντιδρούν. Με προεξάρχοντες τους δικηγόρους και τους ταξιτζήδες, για τους οποίους θεωρούν εκεί στο Μαξίμου ότι δεν διαθέτουν ισχυρό κοινωνικό πρόσημο κι ως εκ τούτου οι αντιδράσεις τους δεν μπορούν να έχουν ευρύτερες κοινωνικές επιδράσεις. Με δυο λόγια είναι εύκολος αντίπαλος….

Κι η ιστορία;

Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι κακό να μην συμβουλεύεται κανείς την ιστορία. Που αν μη τι άλλο διδάσκει. Το «κίνημα της γραβάτας» όπως έγινε γνωστή η αντίδραση των ελευθέρων επαγγελματιών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ήταν ένας από τους λόγους που το 2019 εξεμέτρησε το ζην. Δηλαδή η αντίδραση των μεσαίων στρωμάτων ήταν τότε καθοριστική.

Συσσωρεύονται

Δεν θέλω να υποστηρίξω ότι και το … 2027 – ποιος ζει ποιος πεθαίνει ως τότε! – θα επαναληφθεί ότι συνέβη το 2019. Αλλά θεωρώ ότι είναι μικρό το χρονικό διάστημα από τις τελευταίες εκλογές για την κοινωνική διαμαρτυρία που έχει συσσωρευτεί. Καλά να είμαστε και θα τα δούμε όλα….

Αντιπολίτευση!

Αυτό πάντως που μου έκανε εντύπωση από την ομιλία του πρωθυπουργού είναι η αναφορά του πως «βλέπω να συγκροτείται μια αντιπολίτευση του όχι σε όλα και ναι στο τίποτα». Και σωστά βλέπει! Δεν εννοώ στο «τίποτα» στο «όχι σε όλα»!

Εν δυνάμει…

Το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, – τώρα – η «Νέα Αριστερά», αλλά και το ΚΚΕ, διαγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα έχει την πιο συνεπή αντικυβερνητική στάση. Δηλαδή διαμορφώνεται ένα εν δυνάμει «αντικυβερνητικό μέτωπο» στη Βουλή. Νομίζω πως προϊόντος του χρόνου και βαδίζοντας προς τις ευρωεκλογές ο αντικυβερνητικός «οίστρος» της αντιπολίτευσης θα ανέβει αρκετά level….

Όχι εμφύλιος

Κι ίσως είναι επίκαιρη και η ανάρτηση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξη Τσίπρα από την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία «το θετικό για τις πολλαπλές μορφές της αριστεράς και των προοδευτικών κομμάτων στη γειτονική Ιταλία, είναι ότι τουλάχιστον ασχολούνται περισσότερο με τη Μελόνι, παρά με το να ανταλλάσσουν φίλια πυρά».

Εκλογικός συνασπισμός;

Εντάξει πρόκειται για αναφορά με πολλές αναγνώσεις και αποδέκτες! Πρόσθεσε μάλιστα ότι εκλογικός νόμος στη γειτονική χώρα τους «προσανατολίζει να εργάζονται με ορίζοντα έναν μελλοντικό εκλογικό συνασπισμό που θα έχει στόχο να ανατρέψει τη Δεξιά από τη διακυβέρνηση». Και τα είπε όλα.

Καλωσορίσματα

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής την αστική του καταγωγή. Με την εκδήλωση της ευγένειας προς την παρθενική εμφάνιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Νέας Αριστεράς». Την καλωσόρισε λέγοντας «Να ευχηθώ «καλή επιτυχία» στην ΚΟ της Νέας Αριστεράς».

Προγραμματική συνεννόηση

Αλλά ο κ. Αλέξης Χαρίτσης που ανέβηκε στη βήμα της Βουλής ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Νέας Αριστεράς» μάλλον δεν τον … ευχαρίστησε με όσα είπε. Η αναφορά που δείχνει τον πολιτικό σχεδιασμό(;) του νέου σχηματισμού είναι η εξής: «Απέναντι στην αλαζονεία της κυβέρνησης, θα επιδιώξουμε την προγραμματική συνεννόηση των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για μια ουσιαστική και πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση». Μάλισταααα….

Προοδευτική πλειοψηφία;

Και πρόσθεσε ακόμη ότι θα «παλέψουμε με τις ιδέες, το πρόγραμμά μας και τις προτάσεις μας απέναντι στην ηγεμονία της Δεξιάς και τις αντικοινωνικές της πολιτικές και για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία». Θα δούμε εν καιρώ τι θέλει να πει ο … ποιητής. Δείχνει όμως – εν πρώτοις – να ευθυγραμμίζεται με την ανάρτηση του πρώην προέδρου του, του κ. Τσίπρα!

Ο κ. Δ. Τζανακόπουλος

Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση πάντως το τελευταίο διάστημα – σας το έχω επισημάνει προ ημερών, αλλά αποκτά διαστάσεις – είναι η δημόσια έκθεση του κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου. Χθες ήταν ο ειδικός αγορητής στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Εντάξει, είναι γνωστό πως είναι ο πραγματικός ηγέτης της ομάδας των «6+6».

Ηγετική τριάδα

Και φαίνεται όμως ότι διαμορφώνεται στο νέο σχηματισμό μία ηγετική τριάδα. Είναι ο κ. Χαρίτσης, ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας, είναι ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νέας Αριστεράς», και ηγέτης της «Ομπρέλας» και ο κ. Τζανακόπουλος, ο «αφανής ηγέτης» της άλλης ομάδας. Αυτή είναι η ηγεσία της «Νέας Αριστεράς»!

Ευθυγράμμιση;

Τώρα η προαναφερόμενη ανάρτηση του κ. Τσίπρα, μετά από τις συναντήσεις που είχε στη Ρώμη. Είναι σαν το «παιχνίδι των λέξεων»! Σας θυμίζω ότι την ημέρα της εκδήλωσης των στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έκανε λόγο για «πολυδιάσπαση», Την επόμενη ημέρα του «τα έριξαν» οι κκ Χαρίτσης και Τσακαλώτος («αναπαλαίωση» κλπ). Χθες επανήλθε με τις «φίλιες διαμάχες» και τον «εκλογικό συνασπισμό». Και φαίνεται πως ο κ. Χαρίτσης αυτή τη φορά ευθυγραμμίστηκε – εν μέρει τουλάχιστον – μαζί του!

«Νέα» ατζέντα

Σήμερα όμως η πολιτική ατζέντα του δημόσιου χώρου … «εμπλουτίζεται»! Η επίσκεψη του τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να εντάξει στη δημόσια αντιπαράθεση και τα ελληνο – τουρκικά. Με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Και από τις δημόσιες δηλώσεις θα γίνουμε και … σοφότεροι για το που οδηγούνται οι συζητήσεις. Ε, κι αυτό το γεγονός θα προκληθούν και οι συγκρούσεις….

Μαθαίνει…

Εν τω μεταξύ στις 4 το απόγευμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με «σφιχτούς χρόνους». Το επέβαλε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Στέφανος Κασσελάκης. Ο οποίος μου λένε – παρά τα όσα «φάλτσα» έχουν γίνει τελευταία – είναι «εξαιρετικά επιμελής», «θέλει να τα μάθει όλα αν είναι δυνατόν σε μία μέρα» και «μαθαίνει γρήγορα». Τι μπορεί να σημαίνουν όλες αυτές οι διαπιστώσεις δεν μπορώ να το γνωρίζω! Αν και με λίγη υπομονή θα το μάθουμε σύντομα….

Οι … «τεμπέληδες»!

Μεταξύ των όσων συνέβησαν στα πρώτα χρόνια των μνημονίων – αποτελούν βέβαια τμήμα της σύγχρονης ιστορίας – είναι ο διασυρμός των ελλήνων εργαζομένων. Τεμπέληδες και τα συναφή! Κι αυτά κυρίως από την βορειοευρωπαική «παρέα» του Σόιμπλε. Γιατί πως αλλιώς θα κατέρρεαν οι αμοιβές «σε μισθούς Βουλγαρίας που έλεγε κι ο Τόμσεν». Ε, λοιπόν, σύμφωνα με το γαλλικό Ινστιτούτο Rexecode, ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος απασχολείται σχεδόν 2.000 ώρες τον χρόνο, έναντι 1.679 ωρών που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Και ποιοι δουλεύουν λιγότερες ώρες; Οι βορειοευρωπαίοι! Όχι πως αυτό είναι κακό. Αλλά η προπαγάνδα εκείνων των ημερών ακόμη μου θολώνει το μυαλό….