ΕΕ: Εντείνεται η γαλλογερμανική διαμάχη για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας
Τι δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών
Έντονες διαφωνίες εξακολουθούν να διχάζουν Γαλλία και Γερμανία, αναφορικά με τους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς εκπνέει ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας.
Μιλώντας πριν από μια συνάντηση με τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μέρ, υποστήριξε ότι η χώρα του έχει ήδη κάνει σημαντικές παραχωρήσεις προς τη γείτονά της, εν μέσω έντονων διαπραγματεύσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά τον ρυθμό μείωσης του χρέους, αλλά η συμφωνία έχει επιτευχθεί το 90%.
«Η Γαλλία θέλει σαφείς, σταθερούς, αξιόπιστους κανόνες, απορρίπτει κανόνες που θα αποτελούσαν αυτοσκοπό και που θα έθεταν εκτός νόμου οποιαδήποτε επένδυση ή διαρθρωτική μεταρρύθμιση», είπε ο Λε Μέρ μιλώντας με τους δημοσιογράφους.
Η Γαλλία υποστηρίζει ότι οι χώρες σε μια λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα έχουν να έχουν κάποια ευελιξία σε μια ετήσια προσαρμογή 0,5 ποσοστιαίας μονάδας που προτείνεται στους κανόνες, εάν επενδύουν σε τομείς όπως το κλίμα και η άμυνα ή αναλαμβάνουν αναθεωρήσεις για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Σύμφωνα με τον Λε Μερ η ευελιξία 0,2 μονάδων στην απαιτούμενη προσαρμογή του διαρθρωτικού ελλείμματος – ένα μέτρο που εξαλείφει τον αντίκτυπο των οικονομικών διακυμάνσεων – θα ήταν λογική.
«Δεν θα δεχτούμε κανόνες που θα επιδεινώσουν τις οικονομικές δυσκολίες της ευρωπαϊκής ηπείρου», υπογράμμισε, και πρόσθεσε: «Εάν το σύμφωνο απαγορεύει τις επενδύσεις δεν θα υπάρξει καμία καινοτομία, εάν δεν υπάρχει καινοτομία δεν θα υπάρξει καμία παραγωγικότητα και αν δεν υπάρχει παραγωγικότητα δεν θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ευρώπη».
Αισιοδοξία της Κομισιόν
Μιλώντας λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ακούστηκε πιο αισιόδοξος.
«Γνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες», είπε. «Αλλά εάν όλες οι χώρες προσεγγίσουν αυτή τη διαδικασία εποικοδομητικά, νομίζω ότι αυτές οι διαφορές είναι γεφυρώσιμες. Επομένως, νομίζω ότι είναι πραγματικά εφικτό να ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις σήμερα και αύριο».
Οι κανόνες που συζητούνται παρέχουν «περισσότερη ευελιξία στα κράτη μέλη να καθορίσουν τις οδούς δημοσιονομικής προσαρμογής τους και είναι επίσης λιγότερο αυστηροί, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν πράγματι, ειδικά στις χώρες υψηλού χρέους, ότι τα χρέη τίθενται σε σαφή πτωτική τροχιά», υποστήριξε.
Ο εκτελεστικός συνάδελφός του στην ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι — ο οποίος έθεσε τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στο 51% — τόνισε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες απαιτούν «σταθερότητα και διασφαλίσεις», ενώ ταυτόχρονα παρέχουν «περιθώριο για επενδύσεις και ανάπτυξη».
«Δεν χρειαζόμαστε κανόνες που οδηγούν σε λιτότητα», είπε στους δημοσιογράφους.
Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα, η συζήτηση θα μπορούσε να ξεκινήσει στη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες 14-15 Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια για να προσπαθήσουν να ξεμπλοκάρουν οι συνομιλίες.
Η πρόταση της Κομισιόν
Η αρχική πρόταση της Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να διαμορφώνει το δημοσιονομικό της πρόγραμμα, με βάση τις ιδιαιτερότητές της, υπό την προϋπόθεση ότι το χρέος της υποχωρεί με βιώσιμο τρόπο. Ουσιαστικά, η ίδια ΕΕ αξιολογεί αυτά τα προγράμματα, με βάση τις προβλέψεις της. Η Γερμανία εξαρχής δεν συμφώνησε με τη χαλαρή αυτή προσέγγιση, θεωρώντας την επικίνδυνη και προκρίνοντας οριζόντιους κανόνες μείωσης χρέους κατά 1% τουλάχιστον ετησίως και δημιουργία δικλείδων ασφαλείας, ώστε να αντιμετωπίζονται ενδεχόμενες απρόβλεπτες καταστάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ισπανική προεδρία υπέβαλε συμβιβαστική πρόταση, με ονομαστικούς στόχους μείωσης. Ωστόσο, ενώ διαφαινόταν προοπτική να συγκαλέσει η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο έκτακτο Ecofin στις 23 Νοεμβρίου, ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να κλείσει συμφωνία στο τελευταίο Ecofin του χρόνου, στις 8 Δεκεμβρίου, αυτό δεν έγινε.
Τα πράγματα φαίνεται να περιπλέκει η πρόσφατη απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που απαγόρευσε τη μεταφορά 60 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα κονδύλια της χώρας για την πανδημία σε πράσινες επενδύσεις. Η απόφαση έχει βάλει τη χώρα σε δημοσιονομική περιδίνηση, υποχρεώνοντας τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να ανακοινώσει την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2023, παραβιάζοντας για έναν ακόμη χρόνο το «φρένο χρέους». Ως εκ τούτου, θεωρείται δύσκολο μια χώρα να επιβάλει σκληρότερους κανόνες στον εαυτό της, αλλά να παρουσιαστεί «χαλαρότερη» για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το «παράθυρο» είναι ακόμη ανοιχτό ως προς το αν θα υπάρξει συμφωνία για το νέο Σύμφωνο στις 8 Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εξελίξεις θα αναμένονται από τη νέα χρονιά.
Πηγή: ΟΤ
- Η τρανς αδερφή του Πέδρο Πασκάλ έκλεψε τις εντυπώσεις στην πρεμιέρα της ταινίας «Gladiator 2»
- Ολυμπιακός: Το ευχαριστώ στον κόσμο που ταξίδεψε στο Βελιγράδι (pic)
- Σεισμός τώρα ανοιχτά της Αστυπάλαιας
- Πάτρα: Πλημμύρισε προαύλιο σχολείου λόγω της κακοκαιρίας – Εγκλωβίστηκαν μαθητές σε κοντέινερ
- Γλαύκος Κληρίδης: Η ηθική της ευθύνης
- Ψεύτης ο Θεοφάνους, για 4+1 σφαλιάρες ο Snik: Η Εύη Δρούτσα «δίκασε»